Nokkosen kanssa toimivat samat maut kuin pinaatinkin, osa jopa paremmin. Kreikassa villivihannesten käyttö ruuissa on arkipäivää, joten on luontevaa yhdistää feta ja nokkonen. Kokeile makuparia pannarin muodossa!
Nokkonen on täyttä rautaa – ja pullollaan muitakin superaineita. Kevään ensimmäiset voi nauttia varsineen, loppukesästä vain ylimmät lehdet.
Nokkonen kerää maaperästä nitraatteja, joten älä poimi sitä kompostin reunamilta, tallien takaa tai typellä lannoitetuilta alueilta.
Muutama aurinkoinen päivä vähentää jonkin verran nitraattipitoisuutta, joten lämpimät päivät ovat parasta nokkosenkeruuaikaa.
Nokkos-fetapannari
Ainekset
Työvaiheet
- Huuhtele nokkoset. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa ja laita nokkoset veteen. Ryöppää nokkoset eli anna niiden kiehua 1 minuutti siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Valuta lävikössä ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista ylimääräinen vesi pois, jätä muutama lehtiranka kokonaiseksi ja hienonna loput.
- Laita piimä, munat, jauhot ja mausteet kulhoon. Sekoita ja anna turvota 15 minuuttia.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja voitele paperi voilla. Kaada taikina pellille. Murenna feta pinnalle ja koristele ryöpätyillä nokkosilla. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia.
Nyt myös käenkaalit kansanomaisemmin ketunleivät ovat parhaimmillaan. Tee peruslettutaikina ja laita siihen pari , kolme kourallista ketunleipiä jauhaen ne sauvasekoittimella tms. joukkoon. Itse leikkaan lehdistä varret pois. Nyt on aika kerätä kuusenkerkkiä joista voit tehdä hyytelöä tai sisirappia. Myös viinsanapsi siitä tehtynä on oivan makuista. Valmiiseen snapsipulloon voit laittaa muutama punaisen kävyn.