Kodin Kuvalehti on lisännyt 493 reseptiä.
Linkitetty 180 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolemainen

Paistinpannulla paistettaviin lättänäleipiin tarvitset vain jauhoja, suolaa ja vettä. Leivät maistuvat taivaallisilta vaikkapa hummuksen kera.

Annoksia
8 leipää
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannuleivät

Ainekset

4
dl
hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
n. 2
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot ja suola ja lisää niiden joukkoon vesi. Sekoita aineet käsin kimmoisaksi taikinaksi.
  2. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kauli ne jauhotetulla työtasolla parin millin paksuisiksi pyöreiksi leiviksi.
  3. Paista leivät yksitellen kuumalla paistinpannulla noin minuutti kummaltakin puolelta. Leipien pintaan saa tulla ruskeita pilkkuja.

Vinkki! Leivät paistetaan kuivalla pannulla ilman rasvaa. Ravistele irtojauhot leipien pinnasta ennen pannulle nostamista, sillä jauhot käryävät helposti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1377 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Agata Bakeryn reseptillä leivotun gluteenittoman patongin pinta rapsahtaa kutsuvasti.

Annoksia
2 patonkia
Valmistusaika
3 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat gluteenittomat patongit

Ainekset

3 1/2
dl
kylmää vettä
20
g
tuorehiivaa
2 1/2
dl
riisijauhoja
2 1/4
dl
perunajauhoja
1
rkl
sokeria
1
rkl
psylliumia
1
rkl
ksantaania
1 1/2
tl
suolaa
75
g
pehmeää voita
1 1/4
dl
durrajauhoja

Työvaiheet

  1. Murenna hiiva veteen ja liuota sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet sekä pehmeä voi nesteeseen ja sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukulla noin viisi minuuttia. Voit sekoittaa taikinan myös yleiskoneella.
  2. Anna taikinan nousta ja tekeytyä leivinliinalla peitettynä kaksi tuntia. Taikina kohoaa melko maltillisesti.
  3. Kaada taikina gluteenittomalla jauholla jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan. Muotoile kummastakin osasta kapea patonki. Nosta patongit leivinpaperin päälle uunipellille, viillä terävällä veitsellä muutama viilto ja anna kohota leivinliinalla peitettynä puoli tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista patonkeja uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes ne saavat väriä pintaansa ja ovat kypsiä.

Vinkki! Durra on yleistymässä kauppojen erikoisjauho-osastoilla. Esimerkiksi Risentalta löytyy 400 g:n pakkaus durrahauhoja.

 

Soppa365 on lisännyt 219 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Outi Väisänen

Itse tehdyllä mantelimassalla saat uuden svengin laskiaispullaan. Vai tekisitkö sittenkin hasselpähkinämassaa?

Mantelimassa syntyy kolmessa minuutissa: sekoita vain mantelijauhe, tomusokeri ja tilkka vettä kupissa. Jotta saat massaan voimakkaan mantelin maun, lisää pari tippaa karvasmanteliaromia. Tai jos kaapissasi on mantelilikööriä, sekin käy.

Jos haluatkin kokeilla jotain uutta, tee...

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
3 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Itse tehty mantelimassa

Ainekset

1
dl
mantelijauhetta
1
dl
tomusokeria
1 1/2
rkl
vettä
3-6
tippaa
karvasmanteliaromia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset kupissa. Säilytä massa jääkaapissa.

Itse tehty hasselpähkinämassa

Ainekset

1
dl
hasselpähkinäjauhetta
1
dl
tomusokeria
1 1/2
rkl
vettä
1/3
tl
vanilja-aromia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset kupissa. Säilytä massa jääkaapissa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1377 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Gluteenittomista kaurasämpylöistä tulee ihanan kuohkeat.

Gluteenittomien sämpylöiden onnistumisen takia on tärkeää noudattaa määriä ja ohjeita tarkasti. Psyllium kannattaa mitata mittalusikalla, jotta määrä tulee aivan oikein. Muuten taikinan rakenne jää liian löysäksi. Psylliumin tuottama kuohkea rakenne on niin hauras, ettei sämpylöitä kohoteta kuin...

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

6
dl
piimää
60
g
tuorehiivaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
Provena gluteenitonta kauraista leivontajauhoa
2
dl
vaaleita riisijauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  2. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Kommentit (11)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Ketju on lukittu.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 493 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Täysi kymppi! kommentoi korvapuusteja leiponut keliaakikko. Gluteenittomat pullat ovat myös maidottomia, ja muhkea maku tulee mantelimaidosta, mantelijauhosta ja muscovadosokerista.

Annoksia
15-20 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus ja kypsennys 1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat korvapuustit

Ainekset

2 1/2
dl
mantelimaitoa
25
g
tuorehiivaa
1 1/2
tl
psylliumia
1
kananmuna
1
dl
muscovadosokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
kardemummaa
75
g
kasvimargariinia
n. 1 1/2
dl
mantelijauhoa
1 1/2
tl
ksantaania
4-4 1/2
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
Lisäksi
75
g
huoneenlämpöistä kasvimargariinia
1
dl
muscovadosokeria
1
rkl
kanelia
1
kananmuna
raesokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva ja psyllium kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 minuuttia.
  2. Sekoita muna, sokeri, suola ja kardemumma maitoon. Sulata margariini ja sekoita maitoon. Sekoita ksantaani mantelijauhoon ja lisää se ja puolet jauhoseoksesta maitoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja vaivaa käsin muutama minuutti.
  3. Leivo taikina pulliksi kohottamatta. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja kauli isoksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä pehmeä margariini päälle ja ripottele sokeri ja kaneli pinnalle. Kääri levy rullaksi.
  4. Leikkaa rullasta kolmion mallisia paloja. Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paina korvapuusteiksi. Anna kohota liinan alla muhkeiksi, 30–45 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Voitele pullat munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista uunin keskitasossa 10–15 minuuttia.