Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Nauti herkulliset perunarieskat lämpiminä
Nauti herkulliset perunarieskat lämpiminä

Makoisat perunarieskat syntyvät nopeasti gluteenittomista ja maidottomista raaka-aineista. Niiden paistamiseen kuluu vain vartti, joten näitä lämpimäisiä pääsee nauttimaan ”hetipian” leivontainspiraation iskiessä.

Hyödynnä ylijäänyt perunamuusi

Rakastan kaikkia reseptejä, joissa pystyy hyödyntämään ruoantähteitä ja jääkaapin perukoille unohdettuja aineksia. Perunarieskat syntyvät pääosin perinteisestä perunamuusista, joten voit upottaa hyvällä omalla tunnolla tähän herkkuun viimeiset muusin tähteet.

Gluteeniton ja maidoton perunarieska

Reseptissä käytetään gluteenittomia kaurajauhoja, joten ohje sopii myös keliaakikoille ja gluteenia välttelevälle. Rieskat ovat myös maidottomia ja siten myös täysin laktoosittomia. Ainekset noudattavat FODMAP-ruokavalion suosituksia ja sopivat herkälle vatsalle.

Muistathan, että kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, sinun kannattaa aina tarkistaa ruoka-ainesten sopivuus tuotteiden pakkausmerkinnöistä.

Merkinnät reseptissä:

G = Gluteeniton

M = Maidoton ja laktoositon

Annoksia
9
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Makoisat perunarieskat ilman gluteenia ja maitotuotteita

Ainekset

3
dl
perunamuusia, G, M
2,5
dl
kaurajauhoa, G
1
kpl
kananmuna
1
tl
leivinjauhetta
0,5
tl
hienoa suolaa (tai pieni ripaus)
30
g
kasvismargariinia, M
1-2
rkl
gluteenittomia kaurajauhoja pikkurieskojen muotoiluun

Työvaiheet

1. Laita ensin uuni lämpiämään 250 C asteeseen, tasalämmölle.

2. Sekoita puuhaarukalla keskenään perunamuusi (huoneenlämpöinen tai jääkaapinkylmä), kananmuna, kaurajauho, leivinjauhe ja suola. Jos perunamuusi oli jo maustettu suolalla, käytä silloin vain pieni ripaus suolaa.

Lisää lopuksi huoneen lämpötilassa löysäksi pehmennyt margariini ja sekoita tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa.

3. Jaa taikina isolla lusikalla 9 nokareeseen leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Taputtele taikinanokareista kaurajauhoa apuna käyttäen noin 1 cm paksuisia pyöreitä leipäsiä. Pistele rieskat lopuksi haarukalla.

4. Paista uunin keskitasolla 250 C asteessa tasalämmöllä 15 minuuttia, kunnes rieskojen pinta on saanut hieman väriä.

Nauti ihanan lämpimät perunarieskat tuoreeltaan kasvismargariinin ja mieluisten lisukkeiden kera. Perunarieskat ovat parhaimmillaan juuri leivottuina. Jos sinulla kuitenkin jää leipäsiä yli seuraavalle päivälle, voit ”herättää” ne lämmittämällä niitä leivänpaahtimessa.

PS. Lisäsin leivinjauheen reseptiin, koska sillä saa hieman kuohkeutta perunarieskoihin. Jos haluat, voit jättää sen pois taikinasta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1843 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

"Ei enää yhteen liimautuneita spagettinauhoja", Michelin-kokki Jari Vesivalo lupaa ja lisää pastan kylmään veteen. Makoisan pekonispagetin lopputulokseen on myös pari muuta kikkaa. 

Michelin-palkitun Olo-ravintolan päällikkö Jari Vesivalo kokkaa henkilöstön lounaalla arkiselta kuulostavaa pekonispagettia. Mutta koska hän on tähtikokki, reseptissä on muutama yllätys.

Erikoisin niistä on se, että spagetti lisätään jo kylmään veteen. Tällä tempulla pasta pysyy...

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Huippukokin pekonispagetti

Ainekset

100
g
pancettaa tai pekonia
500
g
spagettia
1
tl
suolaa
1
kananmuna
1
keltuainen
½
tl
mustapippuria rouhittuna
1
rkl
sitruunamehua
lisäksi
100
g
pecorino-juustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Suikaloi pancetta ja laita se huoneenlämpöiseen pannuun. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes rasva irtoaa. Siirrä pannu sivuun ja pidä lämpimänä.
  2. Laita spagetti isoon kattilaan ja lisää kylmää vettä, kunnes pasta peittyy. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää suola ja keitä kypsäksi. Valuta spagetti, ja säästä keitinvesi.
  3. Siirrä pancettapannu takaisin liedelle ja kääntele spagetti joukkoon. Lisää hiukan keitinvettä ja sekoita, kunnes suurin osa vedestä imeytyy pastaan. Spagetti saa jäädä kosteaksi. Siirrä pannu liedeltä ja mausta pippurilla ja sitruunamehulla.
  4. Sekoita kananmuna, keltuainen ja loraus jäähtynyttä keitinvettä keskenään ja sekoita se kevyesti pastan joukkoon. Tarjoa pasta raastetun pecorinon kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1843 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Keltaiset voimapallot ovat terveellisten välipalojen aatelia. Kurkuma tuo potkua mangolta maistuviin palleroihin.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mango-granolapallot

Ainekset

150
g
syöntikypsää mangoa
4
dl
hedelmägranolaa (tai -mysliä)
1
dl
mantelivoita
3/4
tl
kurkumaa
Päälle
½
tl
kuivattua kurkumaa
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele mango tehosekoittimeen. Lisää loput ainekset ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos jääkaappiin noin tunniksi jähmettymään. Pyörittele seoksesta 16 palloa.
  2. Sekoita lautasella kurkuma ja sokeri. Kierittele pallot kurkuma-sokerissa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1843 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Nämä puhtipallerot maistuvat porkkanakakulta, mutta tekevät hyvää.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanakakkupallot

Ainekset

1
porkkana
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kaurahiutaleita
1
dl
rusinoita
1
tl
piparkakkumaustetta
2
rkl
omenahilloa
1
rkl
kookosöljyä
1/4
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä, kunnes seos on melko tasaista. Siihen saa jäädä purutuntumaa.
  3. Pyörittele seoksesta 16 palloa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 134 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Uunimakkara saa seurakseen mehevää bataattia ja rapeaksi paahtuneita kikherneitä, jolloin makkaraa tarvitaan vain vähän makua antamaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunimakkarabataatit

Ainekset

1
iso bataatti
1
tl
suolaa
100
g
maustettua tuorejuustoa, esim. paprika-chili
100
g
grillimakkaraa
1
tlk/290 g
kikherneitä
1
rkl
öljyä
rouhittua mustapippuria
5
dl
villirucolaa

Työvaiheet

  1. Kuori bataatti ja leikkaa pituussuunnassa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle ½ tl suolaa. Levitä bataattien päälle tuorejuustoa.
  2. Viipaloi grillimakkarat ja levitä bataattien päälle. Huuhtele tölkkikikherneet lävikössä. Sekoita kikherneet, öljy ja ½ tl suolaa ja ripaus pippuria kulhossa. Huuhtele rucola.
  3. Kypsennä 225-asteisessa uunissa bataatteja ja makkaroita 15 minuuttia. Lisää päälle kikherneseos ja jatka paistamista vielä 5–10 minuuttia, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä. Lisää päälle rucolaa.

Kommentit (0)