Värikkäästi koristeltu kukkafocaccia on tämän kevään supertrendi.
Focaccia on nyt kuin kukkataulu: pehmeän leivän pintaan sommitellaan näyttävä kukkaketo tai -kimppu värikkäistä kasviksista. Kukkavarsien virkaa hoitavat yrtit tai pitkulaiset vihreät kasvit, kuten sipulinvarret, ja kukkina loistavat paprikoista ja tomaateista sekä punasipuleista muotoillut palat.
Kukkafocaccia on noussut isoksi ruokailmiöksi tänä keväänä, mutta sen ensimmäiset versiot näkyivät sosiaalisessa mediassa jo vuosi sitten. The New York Timesin mukaan trendin mahdollisesti aloitti amerikkalainen kotileipuri Teri Culletto, jonka focacciaa koristivat auringonkukat kuin Van Goghin taulua.
Sittemmin kukkafocaccia-villitys on levinnyt ympäri maailman, ja kotileipureiden taidonnäytteitä on päässyt ihailemaan ruokalehdissä ja etenkin sosiaalisen median kanavissa.
Focaccia on perinteinen leivonnainen, jonka taikina muistuttaa pizzataikinaa. Focacciasta paistuu vuoassa hyvin kuohkea ja pehmeä, parin kolmen sentin paksuinen leipä. Perinteisenkin focaccian päällä on höysteitä: pintaan painellaan usein esimerkiksi kirsikkatomaatteja ja tuoretta rosmariinia, ja päälle valutellaan vielä oliiviöljyä ja ripotellaan suolakiteitä.
Kukkafocaccia on varsin helppo tehdä, mutta pari vinkkiä etenkin koristeluun on tarpeen.
”Päälle ei kannata laittaa liian ohkaisia yrttejä tai muita pieniä koristeita, sillä ne palavat pintaan helposti”, kertoo tämän kukkafocaccian ohjeen tehnyt leipuri Kaisa Johansson.
Myös koristeiden määrä kannattaa pitää maltillisena.
”Jos koko pinnan täyttää koristeilla, taikinapohja voi kostua liikaa. Leipätaikinalle pitää antaa mahdollisuus kypsymiseen.”
Kukkafocaccia
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita taikinan valmistaminen sekoittamalla vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola keskenään kulhossa.
- Lisää kädenlämpöistä hieman lämpimämpi vesi jauhojen päälle samalla koko ajan sekoittaen. Nuolija on tässä hyvä apu.
- Kaada joukkoon lopuksi oliiviöljy ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on pehmeää.
- Anna taikinan seistä kulhossa puolisen tuntia ja sekoita uudelleen.
- Peitä taikina kelmulla tai kostealla liinalla ja siirrä se jääkaappiin yöksi.
- Nosta kulho jääkaapista aamulla.
- Taita taikinaa kertaalleen samoin, kuin taittaisit kirjekuoren. Pieni loraus oliiviöljyä käsissä helpottaa taittelua.
- Voitele paistovuoka (halkaisijaltaan 24 cm:n vuoka tai irtopohjavuoka) kauttaaltaan oliiviöljyllä ja kumoa taikina vuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja painele taikinaa hellästi kohti vuoan reunoja.
- Peitä taikina leivinliinalla tai kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai siihen asti, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi
- Valmistele koristeet kohoamisen aikana leikkaamalla kevätsipulit puoliksi tai neljään osaan, tomaatit puoliksi. Nypi myös yrtit.
- Painele kohonneeseen taikinaan muutamia koloja sormilla ja ripottele sen jälkeen taikinan pinnalle hivenen suolakiteitä. Koristele taikinan pinta tämän jälkeen painelemalla siihen tomaatteja ja paprikarenkaita kukiksi, sipuleita varsiksi ja yrttejä lehdiksi.
- Paista focacciaa 220-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
- Lorauta uunikuuman focaccian päälle vielä oliiviöljyä ja irrota focaccia vuoasta ritilälle jäähtymään.
Vinkki: Kun focaccian tekee halkaisijaltaan 24-senttiseen pyöreään vuokaan, siitä tulee melko paksu. Jos pitää ohuemmasta focacciasta, taikinan voi laittaa esimerkiksi 25 cm x 35 cm:n kokoiseen suorakaiteen malliseen vuokaan.