Helsingin Sanomat on lisännyt 102 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson TEKSTI Katja Bäcksbacka KUVA Kaisa Johansson

Värikkäästi koristeltu kukkafocaccia on tämän kevään supertrendi.

Focaccia on nyt kuin kukkataulu: pehmeän leivän pintaan sommitellaan näyttävä kukkaketo tai -kimppu värikkäistä kasviksista. Kukkavarsien virkaa hoitavat yrtit tai pitkulaiset vihreät kasvit, kuten sipulinvarret, ja kukkina loistavat paprikoista ja tomaateista sekä punasipuleista muotoillut palat.

Kukkafocaccia on noussut isoksi ruokailmiöksi tänä keväänä, mutta sen ensimmäiset versiot näkyivät sosiaalisessa mediassa jo vuosi sitten. The New York Timesin mukaan trendin mahdollisesti aloitti amerikkalainen kotileipuri Teri Culletto, jonka focacciaa koristivat auringonkukat kuin Van Goghin taulua.

Sittemmin kukkafocaccia-villitys on levinnyt ympäri maailman, ja kotileipureiden taidonnäytteitä on päässyt ihailemaan ruokalehdissä ja etenkin sosiaalisen median kanavissa.

Focaccia on perinteinen leivonnainen, jonka taikina muistuttaa pizzataikinaa. Focacciasta paistuu vuoassa hyvin kuohkea ja pehmeä, parin kolmen sentin paksuinen leipä. Perinteisenkin focaccian päällä on höysteitä: pintaan painellaan usein esimerkiksi kirsikkatomaatteja ja tuoretta rosmariinia, ja päälle valutellaan vielä oliiviöljyä ja ripotellaan suolakiteitä.

Kukkafocaccia on varsin helppo tehdä, mutta pari vinkkiä etenkin koristeluun on tarpeen.

”Päälle ei kannata laittaa liian ohkaisia yrttejä tai muita pieniä koristeita, sillä ne palavat pintaan helposti”, kertoo tämän kukkafocaccian ohjeen tehnyt leipuri Kaisa Johansson.

Myös koristeiden määrä kannattaa pitää maltillisena.

”Jos koko pinnan täyttää koristeilla, taikinapohja voi kostua liikaa. Leipätaikinalle pitää antaa mahdollisuus kypsymiseen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pyöreä (halkaisijaltaan 24 cm) leipä
Valmistusaika
1 h + noin 12 h taikinan tekeytymiseen ja kohoamiseen
Vaikeustaso
Helppo

Kukkafocaccia

Ainekset

Taikina
noin 7
dl
vehnäjauhoja (440 g)
2
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
dl
vettä (380 g)
1
rkl
oliiviöljyä
Vuoan voiteluun
2–3
rkl
oliiviöljyä
Pinnalle
merisuolakiteitä (esim. Maldon)
miniluumuomaatteja
kevätsipulia
yrttejä
suippopaprikarenkaita
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Aloita taikinan valmistaminen sekoittamalla vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola keskenään kulhossa. 
  2. Lisää kädenlämpöistä hieman lämpimämpi vesi jauhojen päälle samalla koko ajan sekoittaen. Nuolija on tässä hyvä apu. 
  3. Kaada joukkoon lopuksi oliiviöljy ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikina on pehmeää.
  4. Anna taikinan seistä kulhossa puolisen tuntia ja sekoita uudelleen.
  5. Peitä taikina kelmulla tai kostealla liinalla ja siirrä se jääkaappiin yöksi.
  6. Nosta kulho jääkaapista aamulla.
  7. Taita taikinaa kertaalleen samoin, kuin taittaisit kirjekuoren. Pieni loraus oliiviöljyä käsissä helpottaa taittelua.
  8. Voitele paistovuoka (halkaisijaltaan 24 cm:n vuoka tai irtopohjavuoka) kauttaaltaan oliiviöljyllä ja kumoa taikina vuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja painele taikinaa hellästi kohti vuoan reunoja.
  9. Peitä taikina leivinliinalla tai kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai siihen asti, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi
  10. Valmistele koristeet kohoamisen aikana leikkaamalla kevätsipulit puoliksi tai neljään osaan, tomaatit puoliksi. Nypi myös yrtit. 
  11. Painele kohonneeseen taikinaan muutamia koloja sormilla ja ripottele sen jälkeen taikinan pinnalle hivenen suolakiteitä. Koristele taikinan pinta tämän jälkeen painelemalla siihen tomaatteja ja paprikarenkaita kukiksi, sipuleita varsiksi ja yrttejä lehdiksi.
  12. Paista focacciaa 220-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  13. Lorauta uunikuuman focaccian päälle vielä oliiviöljyä ja irrota focaccia vuoasta ritilälle jäähtymään.

Vinkki: Kun focaccian tekee halkaisijaltaan 24-senttiseen pyöreään vuokaan, siitä tulee melko paksu. Jos pitää ohuemmasta focacciasta, taikinan voi laittaa esimerkiksi 25 cm x 35 cm:n kokoiseen suorakaiteen malliseen vuokaan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juhlava mansikkajuustokakku raparperi-toscapohjalla hurmaa maullaan! Kakussa on täyteläisen makea raparperipiiras ja rapea toscakuorrute sekä raikas mansikkajuustokakku. Halutessaan pohjan ja kuorrutteen voi tehdä jo kahta päivää ennen tarjoilemista. Juustokakku-kerroksen voi tehdä päivän ennen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h + jäähtyminen 1 h + hyytyminen 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava mansikkajuustokakku raparperi-toscapohjalla

Ainekset

Raparperipohja:
2
kpl
kananmunia
1
dl
fariinisokeria
75
g
voita
2,5
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kaardemummaa
1
tl
kanelia
200-250
g
raparperia (n. 2-3 vartta)
Toscakuorrute:
100
g
mantelilastuja
75
g
voita
1
dl
sokeria
2
rkl
maitoa
2
rkl
vehnäjauhoja
Mansikkajuustokakku-kerros:
500
g
kotimaisia mansikoita (sekä pakaste että tuore käy)
10
kpl
liivatelehtiä (luomu)
3
dl
vispikermaa
250
g
mascarponea
2
tl
vaniljasokeria
1/2
dl
sokeria
2
rkl
sitruunamehua
Koristelu:
tuoreita mansikoita
raparperia
sitruunamelissaa tai minttua

Työvaiheet

Pohja:
Laita uuni lämpeämään 180-asteeseen.
Pingota irtopohjavuoan (halkasijaltaan 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat.
Vaahdota kananmunat ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sulata voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Siivilöi jauhoseos munasokeri-vaahdon joukkoon.
Kaada taikinaan sulatettu voi ja sekoita tasaiseksi esimerkiksi nuolijaa apuna käyttäen.
Kaada taikina voideltuun vuokaan.
Viipaloi raparperit ja ripottele ne taikinan pinnalle.
Esipaista piiraspohjaa 20 minuuttia.

Toscakuorrute:
Mittaa kaikki ainekset kattilaan.
Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen kunnes se kiehahtaa.
Kaada kuorrute esipaistetun piiraspohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
Paista pohjaa vielä 15 minuuttia.
Ota piiras uunista ja anna jäähtyä vähintään tunnin ajan, mielellään kauemmin.

Mansikkajuustokakku-kerros:
Soseuta tuoreet tai sulatetut pakastemansikat.
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Vaahdota vispikerma jämäkäksi vaahdoksi.
Lisää mansikkasoseen joukkoon mascarpone, sokeri ja vaniljasokeri.
Sekoita mansikkamascarpone-seos tasaiseksi sähkövatkaimella.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi.
Lisää kuuman mehuun liivatelehdet joista on puristettu ylimääräinen vesi pois.
Tarkista että liivatteet sulavat kokonaan ja lisää tarvittaessa pieni tilkka kiehuvaa vettä.
Kaada liivateneste ohuena nauhana samalla koko ajan sekoitellen mansikkaseokseen.
Viimeisenä kääntele täytteen joukkoon kermavaahto. Tarkista maku.
Täyte on melko löysää, mutta se kyllä hyytyy jääkaapissa!
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita pinta.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Viimeistely:
Irrota kakku vuosta ja siirrä tarjoiluastiaan.
Koristele haluamallasi tavalla.
Nauti! :)

Kommentit (2)

Vierailija

Missä vaiheessa pohja paistetaan kypsäksi? Ohjeessa puhutaan vain esipaistamisesta.

Oton leipomukset
Seuraa 
Liittynyt17.11.2019

Kiitos huomiosta, pohjaa paistetaan tosiaan vielä toscakuorrutuksen levittämisen jälkeen 15 minuuttia, mutta olin unohtanut kirjoittaa sen ohjeeseen. Nyt korjasin tuon! :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2187 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pistaaseilla rapeutettu hunajainen fetapiirakka maistuu parhaalta vielä hieman lämpimänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kreetan juustopiirakka

Ainekset

POHJA
100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
1
kananmuna
100
g
pistaasipähkinöitä
2 ½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
TÄYTE
100
g
fetaa
2
tl
timjamia hienonnettuna
2
dl
kreikkalaista jogurttia
1
dl
kuohukermaa
3
kananmunaa
½
dl
juoksevaa hunajaa
PINNALLE
2
klementiiniä tai mandariinia
muutama timjaminoksa
(2
rkl
pistaasia rouhittuna)
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pyöreä piirakkavuoka (Ø noin 25 cm). Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella, noin 5 minuuttia. Vatkaa kananmuna vaahtoon.

  2. Rouhi pistaasit veitsellä, säästä 2 rkl rouhetta koristeluun. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja pistaasirouhe keskenään. Sekoita jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

  3. Murenna feta kulhoon. Hienonna timjami. Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi ja kaada taikinapohjalle. Kypsennä uunin alatasossa noin 40–45 minuuttia.

  4. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi, noin puoli tuntia. Kuori klementiinit terävällä veitsellä niin, että myös lohkoja suojaava kalvo irtoaa ja leikkaa hedelmät ohuiksi viipaleiksi. Koristele piirakka klementiineillä, timjamilla ja pistaasirouheella. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Helpolla hyvää
Helpolla hyvää

Nimensä mukainen kuivakakku.

Tämän reseptin ole perinyt tädiltäni ja on nimensä mukainen: helppo ja hyvää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
10 min valmistus + 50 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Helpolla hyvää

Ainekset

3
kpl
munia
3
dl
sokeria
1
prk
kermaviiliä
4,5
dl
jauhoja
1
tl
leivinjauhetta
6
rkl
voisulaa

Työvaiheet

Lämmitä uuni 175 asteeseen

1. Vatkaa munat ja sokeri sekaisin
2. Vatkaa joukkoon muut aineet

Paista 175 asteessa 50 minuuttia

Kommentit (0)

Jennyfer1980 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Herkkusienileivät
Herkkusienileivät

Iltapalaksi, illalliseksi salaatinkera, herkutteluun... toimii monessa yhteydessä ja on jumalaisen herkullista syötävää.

Olen perinyt tämän reseptin äidiltäni. Resepti on vuosia vanha ja aina maistuva ikisuosikki. Erityisesti pellillinen herkkusienileipiä sopii mielestäni viikonloppuun, iltapalaksi. Varoitus: näitä on pakko santsata lisää. Erittäin helppo ja nopea valmistaa, eikä raaka-aineiden hintakaan huimaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
15 min valistus + 15 min uunissa
Vaikeustaso
Helppo

Herkkusienileivät

Ainekset

1
pkt
paahtoleipää
1
pss
herkkusienikeittoa
1
kpl
paprika
1
tlk
herkkusieniä
2
dl
kermaa
3
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

Lämmitä uuni 250 asteeseen

1. Silppua paprika pieniksi kuutioiksi
2. Levitä paahtoleivät leivinpaperilla vuoratulle pellille niin, että koko uuni pelti täyttyy niistä
3. Keitä herkkusienikeitto 5 desilitraan vettä
4. Kun keitto on paksua, lisää joukkoon kerma, paprika herkkusienet ja juustoraaste
5. Levitä seos paahtoleipien päälle

Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia

Kommentit (0)