
Soppakokki Antti Lukkari valmistaa Soppa365-tv:ssä paistettua ankanrintaa ja timjamikastiketta.
Paistettu ankanrinta ja timjamikastike
Ainekset
Työvaiheet
- Ota ankanrinnat mielellään tunti ennen valmistamista huoneenlämpöön. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Pyyhi ankanrinnat kuiviksi talouspaperilla. Tee rasvapintaan veitsellä ristikkoviillot noin sentin välein.
- Aseta ankanrinnat rasvapuoli alaspäin kylmään paistinpannuun. Anna pannun kuumentua rauhassa aivan kuumaksi: induktioliedellä tai kaasulla kannattaa aloittaa ensin keskilämmöllä ja nostaa siitä vähitellen tehoja täysille. Kun pannu on kuuma ja rasva tirisee, voit tarvittaessa vähentää lämpöä, jotta rasva ei ala kärytä. Tähän menee lieden tehosta riippuen 10-15 minuuttia.
- Anna ankkojen paistua kuumassa rasvassa rauhassa, noin 5 minuuttia tai kunnes rasvapuoli on rapea ja ruskistunut kauniisti.
- Käännä fileet. Jatka paistamista toiselta puolelta 1 minuutti tai kunnes toinenkin puoli on ruskistunut. Nosta fileet loppukypsymään uuniin 5-6 minuutiksi, jotta paksu ankanfile kypsyy keskeltä roseeksi, mutta pysyy mehukkaana. Parhaaseen tulokseen pääsee käyttämällä sisälämpömittaria: ota ankat uunista kun sisälämpötila on 53-55 astetta. Voit myös kypsentää fileet kokonaan pannussa, paista tällöin fileitä toiselta puolelta noin 5 minuuttia.
- Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Kääri ne folioon ja anna vetäytyä 15 minuuttia.
- Tee ankkojen vetäytyessä kastike. Hienonna sipuli. Laita sipuli, timjami, punaviini ja demi glace kattilaan. Anna kiehua ilman kantta hyvällä lämmöllä 15 minuuttia, jolloin kastike keittyy kasaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Lopuksi, juuri ennen tarjoamista kiillota kastike vatkaamalla siihen voinokare. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Leikkaa ankanrinta viipaleiksi ja asettele lautaselle kaalien päälle. Rouhi päälle pippuria ja suolaa ja viimeistele timjamikastikkeella.
- Tarjoa friteerattujen kaalien kanssa (k. ohje alhaalla). Aloita niiden valmistaminen, kun laitat kastikkeen kiehumaan.
VINKKI! Ankan paistaminen kylmässä pannussa takaa, että pannu lämpenee vähitellen. Näin ankanrasva sulaa eikä ala kärytä. Ota ankanrasva talteen ja pakasta se. Käytä sitä esimerkiksi perunoiden paistamisessa. Saat huikean hyvää pyttipannua!
Friteeratut kaalit
Ainekset
Työvaiheet
- Pese ruusukaalit ja kuivaa ne hyvin. Irrota kukka- ja parsakaalien nuput, puolita isoimmat. Kuumenna rypsiöljy isossa kasarissa 180-asteiseksi.
- Friteeraa kukka- ja parsakaaleja muutamissa erissä noin 2 minuuttia tai kunnes ne ovat rapeita. Nosta kaalit talouspaperille valumaan ja mausta suolalla ja pippurilla.
- Friteeraa ruusukaaleja 3-4 minuuttia. Laita ne paperille valumaan ja mausta suolalla ja pippurilla. Raasta kuumien kaalien päälle parmesaania.
(4 annosta lisukkeena, 15 min)
VINKKI! Siivilöi öljy, anna sen jäähtyä ja ota talteen. Samaa öljyä voi käyttää friteeraamisessa uudelleen.