Me Naiset on lisännyt 741 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Tavallisesta leipätaikinasta syntyy erimakuisia sämpylöitä punajuurella, kurkumalla ja pinaatilla.

Annoksia
2 leipää/16-18 sämpylää
Valmistusaika
1 1/2-2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Yllätyssämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
25
g (1/2 pkt)
tuorehiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
1
rkl
öljyä
2
dl
grahamjauhoja
6-8
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Kaada vesi reilunkokoiseen kulhoon. Liota tuorehiiva veteen.
  2. Sekoita joukkoon suola ja sokeri. Lisää öljy ja aloita jauhojen alustaminen taikinaan ensin sekoittamalla jauhoja veteen vispilällä desilitra, kaksi kerrallaan. (Jos käytät alustamiseen konetta, lisää nesteeseen jauhoja koneen käydessä ensin vähän kerrallaan ja lisää uusi satsi, kun edellinen on sekoittunut tasaisesti.)
  3. Jatka alustamista, lisää jauhoja edelleen vähän kerrallaan. Jatka, kunnes taikina on kimmoista ja pehmeää ja irtoaa hieman kulhon reunoista. Tee sitkotesti eli venytä vaivattua pientä taikinapalaa varovasti sormillasi. Taikina on valmis, kun valo siintää ohueksi kalvoksi venytetyn taikinan läpi.
  4. Peitä taikina liinalla ja anna nousta 20–30 minuuttia.
  5. Kuumenna uuni sämpylöitä varten 200–225 asteeseen ja leivälle 180–200 asteeseen.
  6. Levitä reippaasti jauhoja leivonta-alustalle. Kumoa kohonnut taikina alustalle ja vaivaa taikinaa hetki käsin: työnnä kämmensyrjällä taikinaa alustaa vasten ja poispäin itsestäsi, nosta taikinan reuna takaisin taikinapallon päälle ja toista.
  7. Muotoile taikina leiväksi tai sämpylöiksi. Leivinpaperoi pelti ja nosta sämpylät sille. Leivän voi nostaa taikinakoriin tai leipävuokaan. Nostata kaksinkertaiseksi eli 15–30 minuuttia leipomuksesta ja koosta riippuen.
  8. Paista leipää 30–40 minuuttia ja sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Yllätyssämpylät = perustaikina + makua ja väriä

Ainekset

Punainen:
Lisää veteen
2 dl
raastettua punajuurta (1-2 punajuurta)
Keltainen:
Paista
1 kuutioitu sipuli 2 rkl:ssä öljyä.
Lisää taikinan nesteeseen paistetut sipulikuutiot ja 2 tl kurkumaa
Vihreä:
Sulata ja soseuta
100 g
pakastepinaattia ja lisää nesteeseen

Työvaiheet

  1. Sekoita sämpylöiden ja leipien lisämaut jo nesteeseen, näin ne sekoittuvat tasaisesti koko taikinaan. Älä lisää lämpimään nesteeseen mitään liian kuumaa tai kylmää, ettei hiiva kuole.

Kommentit (0)

Kaupallinen yhteistyö
Myllärin on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.

Kun paistat vohvelit kaurajauhosta ja lisäät joukkoon pinaattia ja lehtikaalia, saat superhelpon ja terveellisen välipalan hetkessä.

Lehtikaali-pinaattivohvelit (gluteeniton)

Ainekset

4
dl
maitoa
2
dl
Myllärin Gluteenitonta Kaurajauhoa
0,5
tl
suolaa
50
g
lehtikaalia
50
g
pakastepinaattia
2
kananmunaa
0,25
tl
valkopippuria
Paistamiseen
voita tai öljyä

Työvaiheet

  1. Vatkaa jauhot maitoon. Lisää suola. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Poista lehtikaalista isot lehtiruodit ja silppua se veitsellä hienoksi. Sulata pinaatti.
  2. Lisää taikinaan munat, lehtikaali, pinaatti ja valkopippuri. Paista taikinasta ohukaisia lettupannulla tai ohuita vohveleita vohveliraudalla. Tarjoa esimerkiksi kuullotetun sipuli-herkkusieniseoksen ja kermaviilikastikkeen kera.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1377 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Nämä letut paistetaan vain yhdeltä puolelta.

Annoksia
8 lettua
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tacomaustetut katkarapuletut

Ainekset

2
dl
pieniä katkarapuja
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
1
dl
maissi- tai vehnäjauhoja
1
punainen chili
1
rkl
tacomaustetta (esim. Pirkka)
2-4
rkl
ruokaöljyä paistamiseen
Täyte
1
porkkana
1
avokado
1
ruukku
korianteria
1
limetti
1
ps
salaattisekoitusta
Lisäksi
chili- tai srirachamajoneesia

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravut. Huuhtele ne siivilässä kylmällä vedellä. Anna valua sen aikaa kun sekoitat taikinan.
  2. Sekoita kananmunat, maito ja jauhot kulhossa. Hienonna chili. Lisää se ja tacomauste taikinaan.
  3. Kuumenna ½ rkl öljyä lettupannussa (Ø 20 cm). Kaada noin ½ dl taikinaa pannuun ja ripottele heti reilu 1 rkl katkarapuja letun pinnalle. Paista lettua vain toiselta puolelta 1 minuutti tai kunnes lettu on hyytynyt. Siirrä valmis lettu lautaselle ja laita päälle pala leivinpaperia. Paista kukin lettu 1 tl:ssa öljyä ja pinoa leivinpaperipalojen kanssa.
  4. Kuori ja suikaloi porkkana ja avokado täytteeksi. Suikaloi korianteri. Viipaloi limetit. Mausta majoneesi srirachalla tai oikaise kaupan valmiilla chilimajoneesilla.
  5. Kasaa lettujen sisälle vihanneksia, lusikoi päälle chilimajoneesia ja kääri rullalle.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 108 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Annoksia
3 leipää
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisleipä

Ainekset

1
L
Piimää
75
g
Hiivaa
3
Dl
Mämmi-maltaita
3
Dl
Siirappia
1
Tl
Suolaa
4
Dl
Ruisjauhoja
9
Dl
Vehnäjauhoja
3
Dl
Vehnäleseitä
Koristeet:
Unikonsiemeniä
Pellavansiemeniä
Seesaminsiemeniä

Työvaiheet

Sekoita 35 asteiseksi lämmitetyn piimän joukkoon taikinan muut aineet.
Annostele taikina 1 l:n vetoisiin voideltuihin leipävuokiin. Ripottele vuokaan siemeniä koristeeksi.
Nostata leipiä kaksi tuntia.
Paista leivät 170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Voitele leivät paiston loppuvaiheessa siirappivedellä. (1 osa siirappia 2 osaa vettä)

Kommentit (0)

Venla Soppa365 on lisännyt 2 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Näitä pieniä tyyppejä on melkein sääli syödä. Naamat taiteillaan syötävällä tussilla, joita myydään leivontakaupoissa.

Annoksia
17 sämpylää
Vaikeustaso
Helppo

Nallesämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1,5
tl
suolaa
1
rkl
sokeria
1
pussi
kuivahiivaa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
ruisjauhoja
7-8
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
pehmennettyä voita

Työvaiheet

1. Sekoita lämpimään (mutta ei polttavan kuumaan) veteen suola ja sokeri. Yhdistä hiiva ja yksi desilitra jauhoa, sekoita veteen.

2. Lisää kaurahiutaleet, ruisjauhot ja vähitellen myös vehnäjauhot. Alusta taikinaan lopuksi pehmeä voi. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Peitä liinalla, anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

3. Jaa taikina 15 osaan. Pyörittele paloista pienehköjä sämpylöitä. Pyörittele viimeisestä kahdesta palasta pieniä palloja, ja tee niistä nalleille korvat. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota vielä hetki.

4. Paista uunin keskiosassa n. 12 min. Varo, että korvat eivät pala.

5. Anna sämpylöiden jäähtyä hetki ja piirrä niille lopuksi naamat syötävällä tussilla. Niitä myydään erilaisissa leivonta- ja juhlakaupoissa.

Kommentit (0)