Helsingin Sanomat on lisännyt 264 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Marmeladimaisen paksu puolukkahillo maistuu ihanalta paahdetun leivän päällä, mietojen homejuustojen kanssa tai hillosilmänä puuron päältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra hilloa
Valmistusaika
20 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkahillo uunissa

Ainekset

500
g
puolukoita
500
g
kotimaisia omenoita
40
g
inkivääriä
1
pkt (330 g)
hillo-marmeladisokeria
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Puhdista puolukat ja levitä uunivuokaan. Pese omenat, poista siemenkodat omenaporalla, leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi, levitä vuokaan. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita puolukoiden ja omenoiden joukkoon inkivääriraaste, sokeri ja kanelitanko. Peitä vuoka alumiinifoliolla.
  3. Kypsennä hilloa uunissa noin 60 minuuttia. Jos hillo kuivahtaa liikaa, lisää joukkoon tilkka vettä.
  4. Lado hillo puhtaisiin lasipurkkeihin, säilytä viileässä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen sitruunasiirappi sopii niin kylmien kuin kuumienkin juomien maustamiseen. Poimi makeat sitruunat halutessasi juoman joukkoon antamaan lisämakua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 dl
Valmistusaika
25 min + tekeytyminen 3 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Korealainen sitruunasiirappi

Ainekset

600
g
luomusitruunoita
7
dl
sokeria

Työvaiheet

1. Pese sitruunat huolellisesti kuumalla vedellä ja harjalla. Kuivaa.

2. Leikkaa sitruunat hyvin ohuiksi viipaleiksi ja poista siemenet. Sekoita joukkoon sokeri. Laita viipaleet lasipurkkeihin ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 3 vrk. Kääntele purkkeja välillä, jotta sokeri sekoittuu tasaisesti. 

Vinkki Kun haluat kuumaa sitruunajuomaa, mittaa 2 rkl siirappia kuppiin ja kaada kiehuva vesi päälle. Sitruunasiirappi sopii myös kylmiin juomiin sekä korealaisiin kastikkeisiin. Säilytä purkki jääkaapissa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Earl Grey -teellä ja sitruunalla maustettu kesäkurpitsahillo on täydellistä seuraa skonsseille tai letuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 1½ l
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-teehillo

Ainekset

5
dl
vettä
2
ps
Earl Grey -teetä
1
kg
kesäkurpitsaa
1
sitruuna
1
pkt (250 g)
minihillosokeria

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa ja hauduta teepusseja vedessä 10 minuuttia.

  2. Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi tai, jos haluat hillosta tasaisempaa, raasta se isolla terällä. Poista teepussit vedestä ja lisää kesäkurpitsat teehen. Keitä 10–15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kurpitsa pehmenee ja soseutuu.

  3. Sekoita sokeri kesäkurpitsan joukkoon ja keitä 5 minuuttia. Pese sitruuna, raasta keltainen kuoriosa ja purista mehu hillon joukkoon.

  4. Laita hillo puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä jääkaapissa.

Vinkki Soseuta hillo sileäksi sauvasekoittimella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Vahvojen makujen ystävä rakastaa tätä hunajaista, inkiväärillä maustettua mustaherukkamarmeladia yli kaiken.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. ¾ l
Valmistusaika
20 min + mehustuminen 5–12 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustaherukka-inkiväärimarmeladi

Ainekset

1
kg (n. 1,2 l)
mustaherukoita
50–100
g (n. 5–12 cm)
tuoretta inkivääriä
4
dl
hunajaa
1
vaniljatanko
2
rkl
sokeria
4
tl
hilloamisainetta (Törsleffs Melatin)

Työvaiheet

  1. Puhdista ja riivi marjat. Kuori ja raasta inkivääri. Laita marjat ja inkivääri isoon kulhoon ja sekoita hunaja joukkoon. Anna mehustua jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mielellään yön yli.

  2. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Lisää myös halkaistu tanko. Siivilöi marjoista irronnut mehu kattilaan, säästä marjat. Keitä mehua kasaan koko ajan sekoittaen 5 minuuttia.

  3. Lisää marjat mehuun ja keitä vielä 5 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.

  4. Sekoita sokeri ja hilloamisaine keskenään ja lisää marjaseokseen. Sekoita ja keitä 2 minuuttia.

  5. Laita kuuma hillo puhtaisiin kuumiin lasitölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä kylmässä.

Vinkki Voit soseuttaa mehustuneet marjat ja keittää soseesta hillon, jolloin siitä tulee paksumpi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 135 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask TEKSTI Joanna Moorhouse KUVA Panu Pälviä

Kaksi ainesta ja muutaman kuukauden odotus. Sitruunoiden fermentoiminen on simppeliä mutta tulos niin monivivahteinen, että jo pieni pala sitruunaa tekee ruuasta parempaa.

Trendiherkkuun tarvitset vain sitruunoita, merisuolaa ja lasitölkin. Käytä mieluiten luomusitruunoita. Suolaa tarvitset 3–5 prosenttia sitruunoiden painosta. Lado purkki aivan täyteen suolattuja sitruunoita ja anna käydä viikko huoneenlämmössä. Siirrä purkki viileään ja jätä maustumaan vähintään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
20 min + fermentointi 3–6 kk
Vaikeustaso
Helppo

Fermentoidut sitruunat

Ainekset

1,3
kg (noin 10)
luomusitruunaa
40
g (2 rkl)
jodioimatonta hienoa merisuolaa
Lisäksi
1
litran kannellinen lasitölkki

Työvaiheet

  1. Kokeile kuinka monta sitruunaa mahtuu tiiviisti lasitölkkiin. Pese tölkki hyvin ja desinfioi kansineen kiehuvassa vedessä 5–10 minuuttia.

  2. Pese sitruunat ja leikkaa kannat pois. Leikkaa säilöttäviin sitruunoihin pystyssä syvät ristikkäiset viillot niin, että sitruunat pysyvät kuitenkin koossa. Purista lopuista sitruunoista noin 3½ dl mehua kulhoon. Voit korvata sen keitetyllä jäähdytetyllä vedellä, mutta lopputulos on silloin miedompi.

  3. Laita 1 tl suolaa tölkkiin. Hiero puhtain käsin kunkin sitruunan sisään noin 1 tl suolaa ja lado tiiviisti tölkkiin. Liuota loppu suola mehuun ja kaada sitruunoiden päälle. Sulje tölkki tiivisti.

  4. Pidä tölkki huoneenlämmössä pari päivää. Kun liemi alkaa kuplia, käyminen on alkanut. Anna sitruunoiden käydä huoneenlämmössä noin viikko. Avaa tölkki päivittäin, jotta kaasu pääsee pois tölkistä. Mahdollisen vaahdon voit poistaa halutessasi.

  5. Laita tölkki jääkaappiin vähintään 3 kuukaudeksi. Jos käyminen jatkuu kylmässä, availe tölkkiä silloin tällöin.

  6. Sitruunat säilyvät kylmässä noin vuoden. Jos ne maistuvat liian suolaisilta, huuhtele tai liota niitä hetki.

Vinkki! Jos vaihdat suolan karkeaan, lisää suolan määrä kolmeen ruokalusikalliseen.

Kommentit (3)

Vierailija

Kylläpäs oli epämääräisen epätarkka ohje. 

Vierailija

Eihän nuo ohjeessa mainitut suolamäärät pidä paikkaansa, kun lukee ohjeet. 1tl suolaa on 5ml eli 5g. Jos 1tl suolaa tulee purkkiin ja 10 sitruunaan 1tl, niin se on yhteensä 11tl eli 55g. Rkl on 15ml, eikä 20ml kuten ohjeessa kirjoitetaan. Ja montako ylimääräistä sitruunaa pitää olla, jotta saa 3,5dl mehua? Todella epämääräinen ohje

Käyttäjä30222
Seuraa 
Liittynyt19.1.2021

Ei siinä ohjeessa käsketty niitä kymmentä sitruunaa säilömään, vaan niin monta kuin purkkiin mahtuu ja loput mehuksi. Eli suolaa sen mukaisesti.