Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1030 keittokirjaan.

Tämä on kiistatta paras koskaan kokeilemani vaalean leivän resepti. Sämpylät onnistuvat aina ja niiden tekeminen on miellyttävän vaivatonta. Luottoresepti!

Tunnustan, en ole kovin hyvä leipuri, enkä itse asiassa edes pidä leipomisesta kovin paljon. Koen leipomisen jotenkin kahlitsevana ja rajoittavana: mittoja ja paistolämpötiloja pitäisi noudattaa orjallisesti, eikä sooloiluun ole sijaa kuin erittäin kokeneilla leipureilla, jotka tuntevat reseptit ja uuninsa jopa silmät ummessa.

Lisäksi leipominen tuppaa, ainakin itselläni, olemaan aika sottaista puuhaa. Jauho pöllyää keittiössä, eikä mikään ole yhtä inhottavaa kuin taikinatiinun peseminen.

Joskus kuitenkin myös antileipoja haluaa tuoretta känttyä ja vastapaistetun leivän kotoisan tuoksun leijumaan keittiöön. Silloin valmistan fantastista leipää, joka on heittämällä paras koskaan testaamani leipäohje.

Ohjeella tulee täydellisen vaaleita, ihanan sitkeitä vehnäsämpylöitä, joiden kuori on kauniin ruskea ja uskomattoman rapea. Resepti on superhelppo, koska taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, eikä kohottaakaan kuin kerran. Sämpylöitä ei myöskään tarvitse pyöritellä tai muuten muotoilla, vaan taikina vain leikataan "metallilastalla" (Mikähän se muuten mahtaa olla? Itse käytän kakkulapiota.) suikaleiksi ja paistetaan.

Leipä on parhaimmillaan vastapaistettuna voin ja juuston kanssa, mutta se maistuu hyvältä kyllä seuraavanakin päivänä. Teen fantastista leipää keittojen seuraksi tai buffetpöytään salaattien kaveriksi. Ja aina niin ison annoksen, että saan osan sämpylöistä pakastimeen.

Fantastisen leivän resepti on alkujaan ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Yleensä noudatan reseptiä orjallisesti, mutta joskus olen korvannut hunajan sokerilla ja maitotilkan jogurtilla, piimällä tai jopa maitorahkalla.

Toistaiseksi leipä on onnistunut joka kerta. Suosittelen lämpimästi muitakin arkoja leipureita kokeilemaan!

Annoksia
12-21 kpl
Valmistusaika (teksti)
90 + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Fantastinen leipä

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
1
dl
maitoa
25
g
hiivaa (1/2 pakettia)
2
tl
suolaa
1
rkl
hunajaa
12 1/2
dl
vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
CTA CTS

Kommentit (37)

Terttu Kuisma Os Kanervo
Seuraa 
Liittynyt18.9.2014

Kannattaa kokeilla :) ekat sämpylät jotka tein ja näyttävät samalta kuin reseptin kuvassa ja makukin on kuin kaupan sämpylöiksi.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Terttu!

Kiva kuulla, että leipä maistui! Tämä on tosiaan meikäläisen bravuuri, eli hävyttömän helppo ja onnistuu myös tumpelolta jauhopeukalolta :)

Terkuin
Teemu/Soppa

Pirjo Lämsä
Seuraa 
Liittynyt22.1.2015

mun lemppari, olen leiponut näitä kymmeniä kertoja <3

Mirjami Lietsamo
Seuraa 
Liittynyt22.1.2015

Suorastaan superfantastinen sämpyläresepti on mantelisämpylä,karppaajien ohjeissa. Taikinan sekoittamisesta valmisiin sämpylöihin menee noin 15 min. Maku on huumaava. Ei mene maha ripulille. Voi pakastaa.

Satu Ruotsalainen
Seuraa 
Liittynyt23.1.2015

Kyllä, nimensä veroinen.. piti heti kokkeilla ku tägäsin reseptin, ei vaivausta eikä vatulointia, rakenne ja maku kohillaan, huomenna uus taikina ku eka men iha maistellessa.. :) Kiitos!!!!

Mirka Heininen Os Posio
Seuraa 
Liittynyt21.8.2014

Kokeilin juuri ekan kerran ja tosi hyviä tuli. Korvasin kyllä desin vehnäjauhoista kauraleseillä, et ois muka terveellisempää :)

Harry Coates
Seuraa 
Liittynyt8.2.2015

" makukin on kuin kaupan sämpylöiksi."

Shouldn't that be exactly the reason not to bother? I would think that the goal is to get something FAR better than most of the stuff available in the supermarket!

Jenna Sipilä
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hyvältä näyttää, taijan ite ottaa kokeiluun tänään tän reseptin :) Onko kukaan kokeillu, onnistuuko porkkana- tai juustosämppäreiden teko tällä?

MonkeyB
Seuraa 
Liittynyt27.1.2015

Tosi kätevä resepti arkileivontaan! Kokeilin näihin nesteeksi hunajalla ja rosmariinilla maustetusta punajuuripadasta jäänyttä lientä, väri oli aika vinkeä, mutta maku herkullinen!
Päälle kun olisi löytynyt kaapista vielä siivu vuohenjuustoa ja jotain heinää, om nom...

Teemu Leminen
Seuraa 
Liittynyt29.4.2014

Moikka kaikki!

Tosi hauskaa, että tämä luottosämpyläreseptini on ollut niin suosittu. Ja mikä hauskinta, siitä on näköjään ollut iloa muillekin :)

Jenna, juusto- tai porkkanasämpylät onnistuvat varmasti. Juustosämpylöitä olen itsekin kokeillut, porkkanaversiota en vielä.

Bettina, punajuuriversiot näyttävät varmasti huikeilta! Sopisi kenties vappupöytään ;)

Tuula Ruusumaa
Seuraa 
Liittynyt1.4.2015

Minäkin löysin tämän reseptin joitakin vuosia sitten ja teen näitä aina juhliin - sukulaiset eivät ole vielä kyllästyneet. Suosittelen lämpimästi Anna Bergenströmin muitakin keittokirjoja, niissä on sitä jotain.

Ella Tikkanen
Seuraa 
Liittynyt1.4.2015

Sämpylöitä, en ihan tuolla ohjeella, teen nykyjään aina kun edellinen erä on pakkasesta päässyt loppumaan. Taikina-astioiden tiskaamista olen aina inhonnut. Vapautuksen siitä sain, kun uusi yleiskone antaa laittaa kaikki taikinaa koskevt osansa tiskikoneeseen. Kauraryynit ja porkkanaraaste vähemmän vehnäjauhon kanssa sisältyvät sämpylöihini. Jauhot eivät juuri pöllyä, kun en pöllytä. Ainoa paikka, mistä jauhoja tarvii käsipelissä puhdistaa, on leivinpöytä.Ai niin desin öljyä laitan myös taikinaani.

Krista Häkinen

Mitenköhän tätä kannattaisi soveltaa jos meinaa tehdä samalla ohjeella porkkanasämpylöitä? Raastaa joku x määrä porkkanaa joukkoon?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei!

Porkkanasämpylät on mainioita ja niistä tulee kivasta terveellinen fiilis.

Taikinaan sujahtaa varmasti helposti 2-3 dl porkkanaraastetta.

Ellu-67

En enää muuta reseptiä sämpylöihin käytä, tällä onnistuu joka kerta. :)

Näytä kaikki kommentit (37)
Ketju on lukittu.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1345 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Agata Bakeryn reseptillä leivotun gluteenittoman patongin pinta rapsahtaa kutsuvasti.

Annoksia
2 patonkia
Valmistusaika (teksti)
3 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat gluteenittomat patongit

Ainekset

3 1/2
dl
kylmää vettä
20
g
tuorehiivaa
2 1/2
dl
riisijauhoja
2 1/4
dl
perunajauhoja
1
rkl
sokeria
1
rkl
psylliumia
1
rkl
ksantaania
1 1/2
tl
suolaa
75
g
pehmeää voita
1 1/4
dl
durrajauhoja

Työvaiheet

  1. Murenna hiiva veteen ja liuota sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet sekä pehmeä voi nesteeseen ja sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukulla noin viisi minuuttia. Voit sekoittaa taikinan myös yleiskoneella.
  2. Anna taikinan nousta ja tekeytyä leivinliinalla peitettynä kaksi tuntia. Taikina kohoaa melko maltillisesti.
  3. Kaada taikina gluteenittomalla jauholla jauhotetulle työtasolle ja jaa kahteen osaan. Muotoile kummastakin osasta kapea patonki. Nosta patongit leivinpaperin päälle uunipellille, viillä terävällä veitsellä muutama viilto ja anna kohota leivinliinalla peitettynä puoli tuntia.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista patonkeja uunin keskitasolla 20–25 minuuttia, kunnes ne saavat väriä pintaansa ja ovat kypsiä.

Vinkki! Durra on yleistymässä kauppojen erikoisjauho-osastoilla. Esimerkiksi Risentalta löytyy 400 g:n pakkaus durrahauhoja.

 

Soppa365 on lisännyt 217 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Outi Väisänen

Itse tehdyllä mantelimassalla saat uuden svengin laskiaispullaan. Vai tekisitkö sittenkin hasselpähkinämassaa?

Mantelimassa syntyy kolmessa minuutissa: sekoita vain mantelijauhe, tomusokeri ja tilkka vettä kupissa. Jotta saat massaan voimakkaan mantelin maun, lisää pari tippaa karvasmanteliaromia. Tai jos kaapissasi on mantelilikööriä, sekin käy.

Jos haluatkin kokeilla jotain uutta, tee...

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika (teksti)
3 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Itse tehty mantelimassa

Ainekset

1
dl
mantelijauhetta
1
dl
tomusokeria
1 1/2
rkl
vettä
3-6
tippaa
karvasmanteliaromia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset kupissa. Säilytä massa jääkaapissa.

Itse tehty hasselpähkinämassa

Ainekset

1
dl
hasselpähkinäjauhetta
1
dl
tomusokeria
1 1/2
rkl
vettä
1/3
tl
vanilja-aromia

Työvaiheet

  1. Yhdistä kaikki ainekset kupissa. Säilytä massa jääkaapissa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1345 reseptiä.
Linkitetty 145 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Tuomas Kolehmainen

Gluteenittomista kaurasämpylöistä tulee ihanan kuohkeat.

Gluteenittomien sämpylöiden onnistumisen takia on tärkeää noudattaa määriä ja ohjeita tarkasti. Psyllium kannattaa mitata mittalusikalla, jotta määrä tulee aivan oikein. Muuten taikinan rakenne jää liian löysäksi. Psylliumin tuottama kuohkea rakenne on niin hauras, ettei sämpylöitä kohoteta kuin...

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika (teksti)
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fantastiset kaurasämpylät

Ainekset

6
dl
piimää
60
g
tuorehiivaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
hunajaa
1 1/2
tl
suolaa
2
rkl
psylliumia
3
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
dl
Provena gluteenitonta kauraista leivontajauhoa
2
dl
vaaleita riisijauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimään ja liuota sekoitellen. Lisää sekoittaen öljy, hunaja ja suola. Sekoita taikinaan psyllium (Huom! mittaa psyllium tarkasti mittalusikalla tavallisen ruokalusikan sijaan) ja kaurahiutaleet ja anna turvota viisi minuuttia. Lisää jauhot ja sekoita taikinaa voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla noin viisi minuuttia.
  2. Kaada taikina gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulle työtasolle. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tangosta 12 sämpylää leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä.
  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

Kommentit (11)

Tuulan
Seuraa 
Liittynyt18.9.2015

Mikä meni vikaan kun sämpylät eivät nousseet uunissa vaan laskivat aivan lätyiksi ja 12 min jälkeen aivan puuroa vielä sisältä?

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Hei! Oiskos jauhon määrässä IHAN pikkusen vikaa? Tuulanille, niissä oli liian vähän jauhoa.

Telle_3
Seuraa 
Liittynyt31.3.2016

Oisko 12 dl riisijauhoa lähempänä totuutta?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei, ruokatoimittajamme Riikka testasi gluteenittomien kaurasämpylöiden reseptin vielä kertaalleen eilen ja sai sämpylät onnistumaan juuri näillä mitoilla.
Riikka kirjasi tällaisia huomioita ja kysymyksiä:
-Taikinasta ei tule sitkomaisen kimmoisaa, kuten tavanomaisessa leivonnassa mutta sen pystyy pyörittämään pötköksi jauhotetulla pöydällä.
- Käytithän psylliumia? Oikean kokoisella mittalusikalla mitattu määrä on tärkeä, ilman psylliumia sämpylät eivät onnistu. Kaksi ruokalusikallista tekee taikinasta paksua, kun se turpoaa vedessä. Siksi jauhoja tarvitaan melko vähän --> taikina pysyy pehmeänä.
- Kaurajauhon laatu voi vaihdella ja paras lopputulos tulee hienolla, mutta karkeammallakin kaurajauholla onnistuu. Myös riisijauhoista mieluummin vaalea kuin tumma vaihtoehto. Jauhojen määrä on reseptissä kuitenkin oikein.
Toivottavasti saatte apua näistä vinkeistä ja uskaltaudutte kokeilemaan sämpylöitä uudelleen. Leipominen on taianomaista ja menee joskus pieleen ilman että keksii mitään syytä.
Kiitos palautteistanne! T: Soppa365 toimitus

Tiina Oikari
Seuraa 
Liittynyt25.1.2017

Ei todellakaan nousseet nämä sämpylät! Taikina oli aivan liian löysää :(

Annukka_7
Seuraa 
Liittynyt27.1.2017

Sama kokemus kuin muilla kommentoijilla; taikina oli todella löysää (nostelin pellille kauhalla) ja "sämpylät" lässähtivät täysin. Maultaan leipäset olivat kyllä hyviä. Mietin, kannattaisiko taikinasta tehdä suosiolla peltileipä?

Linda Välkkilä
Seuraa 
Liittynyt3.2.2017

Tarkkaan mittasin ainekset ja tarkkaan seurasin ohjeita. Jauhotetuilla käsillä ja alustalla sai hyvin sämpylät "pyöräytettyä". Liinan alla kohosivat kivasti. Lopputulos kuitenkin sama kuin muilla, lässähti uunissa 10 minuutin jälkeen ja sisältä löllöjä.

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

Toinenkaan yritys ei onnistunut :-( Tosin minulla oli tummia riisijauhoja ja Lidlin kaurajauho. Lisäsin taikinaan molempia desin verran, mutta lopputulos on edelleen varsin löysä taikina ja lättänä paistos....Onpahan tarvikkeistaan tarkka resepti!

Leena Komulainen
Seuraa 
Liittynyt25.2.2015

Kaikki mittasin juurikin ohjeiden mukaan. Ja kuten ohjeessa pyydettiin, käytin yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Tästäkin huolimatta, kellontarkasti 10min uunissaolon jälkeen, lässähtivät sämpylät aivan totaalisesti. ?

Jaana Viitanen
Seuraa 
Liittynyt23.5.2015

Samat likilaskuiset kokemukset. Uuniin asti kaikki hyvin. Lopputulos muistutti lähinnä rieskaa!

Ketju on lukittu.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 476 reseptiä.
Linkitetty 50 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Täysi kymppi! kommentoi korvapuusteja leiponut keliaakikko. Gluteenittomat pullat ovat myös maidottomia, ja muhkea maku tulee mantelimaidosta, mantelijauhosta ja muscovadosokerista.

Annoksia
15-20 kpl
Valmistusaika (teksti)
30 min + kohotus ja kypsennys 1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat korvapuustit

Ainekset

2 1/2
dl
mantelimaitoa
25
g
tuorehiivaa
1 1/2
tl
psylliumia
1
kananmuna
1
dl
muscovadosokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
kardemummaa
75
g
kasvimargariinia
n. 1 1/2
dl
mantelijauhoa
1 1/2
tl
ksantaania
4-4 1/2
dl
gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
Lisäksi
75
g
huoneenlämpöistä kasvimargariinia
1
dl
muscovadosokeria
1
rkl
kanelia
1
kananmuna
raesokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva ja psyllium kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 minuuttia.
  2. Sekoita muna, sokeri, suola ja kardemumma maitoon. Sulata margariini ja sekoita maitoon. Sekoita ksantaani mantelijauhoon ja lisää se ja puolet jauhoseoksesta maitoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja vaivaa käsin muutama minuutti.
  3. Leivo taikina pulliksi kohottamatta. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja kauli isoksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä pehmeä margariini päälle ja ripottele sokeri ja kaneli pinnalle. Kääri levy rullaksi.
  4. Leikkaa rullasta kolmion mallisia paloja. Nosta pullat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paina korvapuusteiksi. Anna kohota liinan alla muhkeiksi, 30–45 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  5. Voitele pullat munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista uunin keskitasossa 10–15 minuuttia.