Tuomas Aivelo on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mausteiset makkarat

Ainekset

1
kg
rasvaista porsaan lihaa
200
g
lampaan lihaa
300
g
silavaa
1
siansuoli
4
sipulia
1
valkosipuli
1
rkl
savustettua paprikaa
4
tuoretta chiliä
1
puntti
persiljaa
4
rkl
suolaa
viiniä

Työvaiheet

Jos haluat helpottaa makkarantekoa, pyydä jo kaupassa liha jauhelihana. Lihan voi tietenkin jauhaa kotonakin. Sekoita osat joukkoon - sipuli, valkosipuli ja chili kannattaa silputa niin pieneksi kuin haluaa makkarassa sattumia kohdata. Viiniä tai olutta kannattaa käyttää makkaramassan notkistamiseksi niin että se on sopivan löysä. Massan sekoitus- ja jauhatusmenetelmällä voidaan vaikuttaa siihen kuinka rustiikkista makkaramassasta saadaan.

Makkaran mausteiden määrää ei kannata pelästyä. Mausteet maistuvat huomattavasti vähemmän kuin etukäteen uskoisi. Tästä maustemäärästä tulee mietoa chorizonkaltaista makkaraa. Makkaramassasta kannattaa paistaa koe-erä pannulla ennen makkaroiden valmistusta, jotta makua ja etenkin suolaisuutta pystyy vielä säätämään.

Suoli kannattaa liottaa vedessä ensin jotta liiallinen suola saadaan pois. Makkaramassan saa suoleen esimerkiksi yleiskoneen tai lihamyllyn suuttiminen avulla. Jos makkaramassa on jo löysää, se voidaan myös pursottaa suoleen pursottimen avulla. Suutin kannattaa ensin öljytä oliiviöljyllä ja virittää suoli suuttimeen. Kun suoli on paikallaan, makkaraa voi alkaa syöttämään suolen sisään. Toinen pää kannattaa sitoa, kun massaa on jonkin verran suolessa, että suolen sisältä saa ilman pois. Klassisia makkaroita saa pyörittäen suolta aina säännöllisin väliajoin ympäri. Jos suoli repeää, makkaran pää voidaan sitoa ja aloittaa uuden makkarapötkön pyörittäminen.

Makkara kannattaa ensin keittää noin kymmenen minuuttia ja sitten valmistaa uunissa tai grillissä, jotta pinnasta saadaan värikäs, maukas ja rapea. Kun makkarat ovat hetken olleet vedessä, niitä kannattaa pistellä isolla parsinneulalla, jotta ne eivät poksahda rikki.

Coleslaw, hapankaali ja olut sopivat hyvin makkaroiden kylkeen.

Siansuoli riittää noin neljään kiloon makkaraa, joten tässä on sitä reilusti ylimäärin. Siansuolesta tulee klassisen makkaran kokoista. Lampaan suoli on pienempi ja vaikeampi työstää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla