Säilykkeet ovat kauniita, mutta olisi kiva, jos jääkaappiin mahtuisi muutakin. Kuva: <span class="photographer">Elvi Rista</span>
Säilykkeet ovat kauniita, mutta olisi kiva, jos jääkaappiin mahtuisi muutakin. Kuva: Elvi Rista

Jopa säilöntä on buumi. Niin pitkälle on kotoilutrendi ja martta-arvostus mennyt.

Säilöntä on ikiaikainen tapa selvitä talven yli nääntymättä nälkään. Nykyihmiselle se on  puuhastelua ja keino tuntea itsensä käteväksi kotitalousihmiseksi. Ai niin, ja tietenkin laittaa kesän maut talteen synkkiä talvipäiviä varten.

Jokainen, joka on joutunut säilöntäkärpäsen puraisemaksi, tunnistaa varmasti nämä kompastuskivet.

1. Älä vedä överiksi

Omenasoseen tekeminen on tosi kivaa. Myös erilaiset mausteet on ihan tosi huippuja romariinista kaneliin ja inkivääriin, mutta ota iisisti. Kukaan ei pysty syömään 30 litraa omenasosetta kyllästymättä. Tee ekana syksynä mielummin pieni erä ja jos toteat syöneesi kaiken lisää määrä ensi vuonna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Älä säästele

Jos olet pakastanut tuskin ja vaivoin laatikollisen mansikoita, syö ne heti, kun tekee mieli. On turha säästellä ja säännöstellä, sillä helposti lopputuloksena on se, että mansikat ovat vieläkin pakkasessa uuden kauden alkaessa. Aamupuuro on yhtä hyvä syy mansikoille kuin synttärikakku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Unohda lasipurkit

Aloita säilömisintoilu pakastamisesta. Siinä on vaikea mennä vikaan. Et päädy tilateeseen, jossa jääkaapin on valloittanut lasipurkit. Pahimmassa tapauksessa homeiset lasipurkit.

Toinen helppo säilömiskeino on kuivaaminen. Kuivaamalla, esimerkiksi sienet, saa mahtumaan pieneen tilaan. Tässäkin tapauksessa palaisin vielä lukaisemaan kohdan 1.

Sisältö jatkuu mainoksen alla