Kaalikääryleet ovat syksyn ihaninta lohturuokaa, vaikka valmistuksen työläys voi pelottaa. Älä jätä kaalinpäitä kauppaan, sillä on (melkein) tuhat ja yksi tapaa tehdä kääryleitä helpommin ja nopeammin. Sopasta löytyvät myös huippuvinkit perinteisten kääryleiden tekoon.

Kaupat ovat nyt täynnä ihania pehmeälehtisiä ja keriviä kaalinpäitä, jotka ovat kaiken lisäksi makeampia kuin muina vuodenaikoina. Kaalikääryleet ovat ensimmäinen asia, joka tulee kaalipallot nähdessään mieleen, mutta valmistuksen työläys saattaa nakertaa alkuinnostusta. Syksyn ykköslohturuoka vaatii näpertelyä, eikä valmistu vartissa.

Kaalikääryleiden yksi työläimmistä vaiheista on kaalin esikypsyttäminen. Monikiloinen kaali tuntuu vaativan suurtalouskattilan, joten homma voi tyssätä jo tähän. Mikään ei kuitenkaan estä pehmentämästä kaalia mikrossa, pikku hiljaa.

Käärimisessä säästää hieman vaivaa, jos kääryleet valmistaa muffinivuokiin. Kaalin reunat vain supistetaan täytteen päälle ja peitetään foliolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaalilajeista nopeimpia kypsyjiä ovat lehti- ja mustakaali, ja niistä valmistetut kääryleet eivät tarvitse kuin noin 20 minuuttia uunissa – kun perinteiset muhivat lämmössä melkein tunnin. Mustakaali on kaiken lisäksi näppärä käärittävä, koska sen lehdet ovat suipot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikkein laiskin ei kääri mitään, vaan hakee kaalikääryleiden makumaailman: siirapin, voin, meiramin ja ohran ja kätkee ne kaalisilpun kanssa jauhelihataikinaan. Näin syntyy jauhelihapihvejä, -pullia tai -kebakkoja, jotka maistuvat kaalikääryleille.

Teetpä sitten perinteisen tai modernin kaavan mukaan ja mistä kaalilajista tahansa, tehtaile kerralla kunnon satsi ja pakasta ylimääräiset. Kaalikääryleet kestävät sen hyvin.

Perinteisiin kaalikääryleisiin otetaan ensin väri pintaan ja lasketaan sen jälkeen uunin lämpötilaa.

Kokki Jouni Toivanen tekee juuri toisin päin ja hänen kaalikääryleensä kypsyvät matalassa lämmössä aivan loppumetreille saakka.  Vasta lopussa uuni kuumennetaan hetkeksi 250 asteeseen.  Tämän lisäksi Toivanen tarjoaa käärijän työtä helpottavia niksejä, kuten että kaalin kantaan kannattaa ruuvata korkinavaaja, jotta näpit eivät pala kuumaa kaalia käsitellessä. 

Kasviskaalikääryleet onnistuvat yhtä helposti kuin lihaisat versiot. Vege ilahtuu, kun kaaliin kääriytyy porkkanaraastetta, soijarouhetta, tofua tai nyhtökauraa. Mehevien savojinkaalikääryleiden täyte koostuu perunasuurimoista, vuohenjuustosta ja kauden juureksista. Savojinkaali on toiselta nimeltään kurttukaali ja se on maultaan mieto ja vähän pähkinäinen.

Kaalikääryleet herättävät useimmissa lämpimiä muistoja, mutta niiden makumaailman ei tarvitse välttämättä viedä mummolaan. Kuskusilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, fetalla ja mintulla täytetyt kaalikääryleet tekevät loikkauksen Lähi-itään.

Inkivääri tuo kiinankaalikääryleiden täytteeseen potkua. Kääryleet tarjotaan vielä inkiväärillä maustetun soijakastikkeen kanssa.

Muita varteen otettavia makutuunauksia ovat sitruuna, valkosipuli ja tilli, joista syntyvät kreikkalaistyyppiset kaalikääryleet sekä tomaattipyre, sipuli, anjovis ja smetana, jotka lainaavat ideaa vorschmackista.

 

Vierailija

Kaali kannattaa pakastaa kokonaisena keränä 2 vrk. Sulatus kestää useita tunteja, lehti kerallaan saa ne irti. Pakastettu lehti on pehmeä ja helppo kääriä, lehtiruotia ei tarvitse ohentaa.

Uusia tuulia

Kaalikääryleet lisääävät co2-päästöjä, koska kaalien kasvattaminen, korjaaminen (vähentynyt tosin kun se tehdään matalapalkatulla ulkomaisella työvoimalla), niiden matka kuluttajalle, valmistaminen ateriaksi, puhumattakaan syömisestä lisukkeineen ja siitä aiheutuvista metaanipäästöjä tuottavista ilmavaivoista ei ole vastuullista. Nykyisin erilaiset soija- ja kaurapohjaiset tuotteet tarjoavat kestävämmän ja näppärämmän vaihtoehdon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla