Soppa365:n toimitus vasemmalta oikealle: Milja, Krista, Titti, Emilia, Sanna, Katja ja Riikka. Chrisse löytyy jutun lopusta.
Soppa365:n toimitus vasemmalta oikealle: Milja, Krista, Titti, Emilia, Sanna, Katja ja Riikka. Chrisse löytyy jutun lopusta.

Mitä ruokaa ilman joulu ei tunnu joululta? Soppa365:n toimitus vastaa!

"Meidän joulupöydässä istuu runsas joukko. Osa odottaa kinkkua, osa laatikoita. Vuosien aikana on selvinnyt, että kalapöytä on kaikille tärkein. Sen jälkeen pitää sulatella hetki, ennen kuin pääruokia voi edes ajatella. Kalapöydässä on muutama uusi ja muutama hyväksi todettu marinoitu kala sekä runsaasti mätiä. Lohipastrami on yksi niistä, joita ilman joulu ei tule." Christina Aaltio, ruokatoimittaja.

"Saako valita kaksi? Joulu ei nimittäin tunnu joululta ilman saaristolaisleipää ja taatelikakkua. Saaristolaisleivistä kaikki alkaa: leivon niitä kerralla uunillisen ja vien naapureille lahjaksi. Yksi leipä pidetään itse ja syödään jouluna graavisiian kanssa. Taatelikakku taas paranee vanhetessaan kuin hyvä viini. Kukaan muu perheenjäsenistä ei varsinaisesti himoitse tätä kakkua, joten siitä riittää pitkään. Veistän kakkua vadille, murran kakkupalasta ohimennen kulman ja sitten toisen... Emilia Kolari, ruokatoimittaja.

"Jouluni ei tule ilman tätä Taina Vilkunan ystävänsä ohjeella tekemää tiramisua. Mielestäni joulupöydässä pitää olla yksi makea päätähti, eikä sen seitsemää sorttia erilaista torttua ja puurovanukasta. Tämä tiramisu on klassinen, mutta mittasuhteiltaan luvatun täydellinen. Sitä paitsi tiramisun makumaailma, kahvi ja Marsala, sopivat mielestäni erinomaisesti jouluun – vaikka tiramisua ei ehkä jouluherkuksi mielletäkään." Krista Kupariharju, ruokatoimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Minulle joulu ei tule ilman kalapöytää. Tuntuu jopa, että se on varastanut vähän sitä päätähden asemaa. Siihen kuuluvat paitsi kalat myös muut kylmät alkupalat ja salaatit, ihan perinteiset graavilohet, silakkarullat ja sillit, samoin rosolli ja rouskusalaatti. Ja Kunnarin Matin kuumat luomupotut kylkeen. Kalapöydässä on aina, ihan aina Chrissen reseptillä tehtyä ”garisiikaa” sekä Riikan blinipannaria. Blinipannari on usein se alkupala samppanjan kanssa, ennen varsinaista kalapöytää. Sen päällä on aina Posion muikun mätiä, jota saan ystäväni kautta – se on mielestäni ylimaallisinta muikunmätiä Suomessa." Sanna Maskulin, päätoimittaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Rakastin luonteikasta lanttulaatikkoa jo lapsena. Kun lautasella höyrysi keko pehmeää, tuoksuvaa ja makeanmaukasta lanttulaatikkoa, tiesi että on joulu." Katja Nordlund, toimituspäällikkö.

"Sienisalaatti on ollut rakkauteni kohde lapsesta asti. Olen sitä mieltä, että kaikkia muita jouluruokia saa uudistaa, mutta sienisalaatti on pyhä: sen kanssa ei kikkailla vaan se on tehtävä samalla tavalla joka vuosi. Ihanimpia sienisalaattimuistoja verestellessäni ikävä kasvoi niin suureksi, että on ehkä pakko ottaa varaslähtö jouluun ja tehdä satsi." Milja Virtanen, toimitusharjoittelija.

"Syömme jouluna perinteisiä jouluruokia ja välillä teemme jotain uutta. Yksi kokeilu, josta on tullut joulupöydän vakkari, on kuitenkin gubbröra eli smetanasilli. Sitä varten pilkotaan kaksi kokonaista sillifileetä pieneksi. Irrotetaan neljästä keitetystä munasta valkuainen, joka sekin hienonnetaan. Myös sipuli pilkotaan oikein pieneksi. Kaksi purkkia smetanaa vaahdotetaan sähkövatkaimella ja muut ainekset sekoitetaan joukkoon. Gubbrörasta pitävät myös he, jotka eivät ole perinteisesti sillien ystäviä. Aloitamme jouluaamun gubbröraleivillä." Riikka Väliahde, ruokatoimittaja.

"Joulu ei tunnu joululta ilman useamman lajin kalapöytää. Minulle tärkein ja odotetuin pöydässä ovat silakat. Pikkutyttönä tämä tarkoitti ehdottomasti tillisilakoita, joita mummi oli valmistanut. Ikä onneksi opettaa joustamaan ja nykyään tillin voi korvata katajanmarjoilla. Tänä vuonna pelaan varman päälle ja teen silakat itse, sillä useampana vuonna olen käyttänyt melko paljon aikaa useissa kaupoissa tätä herkkua etsimässä. Katajaista joulua!" Titti Uotila, AD.

Ihanaa ja herkullista joulua kaikille, toivoo Soppa365:n toimitus

Kuvat Anu Salo ja Sami Repo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla