Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 83 keittokirjaan.
Ohje Venla Rossi Kuva Mikko Hannula

Perinteinen sienisalaatti on joulupöydän parhaita herkkuja.

Sienisalaatti tehdään perinteisesti suolatuista rouskuista. Kaikkein paras salaatti syntyy, kun osa rouskuista on nimenomaan kangasrouskuja. Niiden maku terästää aromin täydelliseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8
Valmistusaika
15 min + liotusaika

Sienisalaatti suolasienistä

Ainekset

3–4
dl
suolasieniä (rouskuja)
1
sipuli
1
dl
kermaa
1
dl
kermaviiliä
1
tl
etikkaa
0,5
tl
sokeria
ripaus valkopippuria

Työvaiheet

  1. Liota suolasieniä tunnista kahteen tuntiin. Maistele välillä, milloin sienten suola on omaan makuusi sopiva. Vaihda vesi välillä, jos sienet ovat hyvin suolaisia. Puserra sienet kuiviksi ja hienonna pieneksi silpuksi.
  2. Pilko myös sipuli erittäin pieneksi silpuksi.
  3. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja yhdistä kaikki aineet. Sienisalaatti on parhaimmillaan, kun annat makujen tasaantua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.

Vinkki! Voit maustaa sienisalaatin myös dijon-sinapilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Karjalainen mummoni  käytti aina  kerman tilalla  "siem'voita" = siemenvoita =auringonkukkaöljyä. Sopii minunkin makuuni paremmin. Muuten mummo kyllä kermasta piti mutta tähän ruokaan ei.

Ilkka Karvonen, Tohmajärvi

Etikka ja sokeri lisäävät kummasti makua. Auringonkukkaöljyä pitää kokeilla seuraavalla kerralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 663 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Etikkapunajuurista ja kikherneistä syntyy joutuisasti oikein herkullinen vegaaninen mureke. Punajuuri-falafelmurekkeen voi tarjota joko kylmänä tai kuumana.

Vinkki! Mureke maistuu erityisen mehevältä seuraavana päivänä, kun maut ja rakenne ovat tekeytyneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–16
Valmistusaika
40 minuuttia + 30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-falafelmureke

Ainekset

1
ps (125 g)
paahdettuja ja suolattuja pistaaseja
1
sipuli
1
yksikyntinen valkosipuli
1
rkl
oliiviöljyä
4
prk (à 290 g)
kypsiä kikherneitä
2
etikkapunajuurta
½
dl
etikkapunajuurten lientä
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
siirappia
2
tl
juustokuminaa
½
tl
kardemummaa
¼
tl
cayennepippuria
1
tl
suolaa
1
dl
silputtua lehtipersiljaa
½
dl
silputtua minttua
Päälle
1
ruukku
viinisuolaheinää
pistaaseja

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasipähkinät. Rouhi desi karkeaksi rouheeksi. Jätä loput koristeeksi.
  2. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä viisi minuuttia paistinpannulla öljyssä.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valuta ja huuhtele kikherneet. Laita kikherneet, pilkotut punajuuret, liemi, öljy, siirappi, mausteet ja suola monitoimikoneeseen. Soseuta ainekset tasaiseksi. Kumoa falafelmassa kulhoon.
  4. Silppua lehtipersilja ja minttu. Lisää yrtit ja rouhitut pähkinät massaan. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä massa litran vetoiseen leipävuokaan. Silikonisesta vuoasta mureke irtoa a näppärästi. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Anna murekkeen vetäytyä hetki ennen kumoamista.
  6. Koristele pinta kuorituilla pistaasipähkinöillä ja viinisuolaheinällä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2101 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Parhaat kotitekoiset gnocchit syntyvät huokoisesta taikinasta, johon puristetaan kuumia jauhoisia perunoita ja sekoitetaan parmesaania. Tärkeintä on, ettei taikinaa vaivata yhtään liikaa.

aikka perunagnocchit ovat yksinkertainen ruoka, niiden tekeminen ei ole ihan yksinkertaista. Olennaista on valita hyvät ja gnoccheihin sopivat raakaaineet. Avainasemassa ovat jauhoinen perunalajike ja ydinvehnäjauhot eli 00-jauhot.

Perunat kypsennetään gnoccheja varten aina kuorineen,...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistetut perunagnocchit

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
1
tl
suolaa
1
dl
parmesaania raastettuna
n. 3
dl
00-vehnäjauhoja
1
kananmuna
Lisäksi
100
g
voita
3–4
rosmariininoksaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
sitruunan kuori

Työvaiheet

  1. Pese perunat, mutta älä kuori niitä. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, noin 15–20 minuuttia, tai paahda 200-asteisessa uunissa noin tunti. Raasta sillä aikaa juusto. Kuori perunat kuumina ja purista ne siivilän tai perunapuristimen läpi työtasolle.
  2. Tee perunakeon keskelle kolo. Lisää siihen suola, juustoraaste, 2¼ dl jauhoja ja kananmuna. Sekoita aineet varovasti käsin palloksi, älä vaivaa taikinaa. Lisää tarvittaessa jauhoja mutta vain sen verran, että pehmeä taikina pysyy juuri ja juuri kasassa.
  3. Muotoile taikina pitkäksi limpuksi. Leikkaa se paloiksi ja muotoile paloista jauhotetulla pöydällä sormenpaksuisia tankoja. Leikkaa ne 1 cm:n pätkiksi ja muotoile gnoccheiksi. Pyöräytä niihin halutessasi haarukalla raidat.
  4. Kuumenna kattilallinen vettä ja mausta se suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä). Keitä gnoccheja 3 minuuttia. Nosta ne reikäkauhalla leivinpaperille kuivumaan hetkeksi ennen viimeistelyä.
  5. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää voi pannuun. Kun voi vaahtoaa, paista gnocchit, 2–3 erässä pannussa pyöritellen kullanruskeiksi, noin 3–4 minuuttia.
  6. Viimeistele gnocchit revityllä rosmariinilla ja mustapippurilla. Raasta hieman sitruunankuorta päälle. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2101 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Jaakko Impiö KUVA Panu Pälviä

Kahdella juustolla höystetty pekoni-sienipiirakka on ravintola Storyn kokin Laura Huuhtasen luottoherkku. Mozzarellan ja sinihomejuuston yhdistelmä tekee piirakasta tyrmäävän hyvän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + taikinan sulatus
Vaikeustaso
Helppo

Kahden juuston pekoni-sienipiirakka

Ainekset

1
pkt (n. 400 g)
valmista piirakkataikinaa
200
g (½ l)
kantarelleja (tai herkku- tai siitakesieniä)
100
g
palvikinkkua
100
g
pekonisuikaleita
1
punasipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (200 g)
crème fraîchea
2
kananmunaa
100
g
sinihomejuustoa
150
g
mozzarellaraastetta

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja paloittele sienet. Suikaloi kinkku. Kuori ja halkaise sipuli ja viipaloi se puoliympyröiksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Kauli taikina ohueksi ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita pala leivinpaperia päälle ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia.
  3. Laita pekonit kylmään pannuun, jotta rasva sulaa. Paista välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Siirrä kulhoon odottamaan.
  4. Paista sipuleita samassa pannussa keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää pekonien joukkoon. Pyyhi pannu puhtaaksi talouspaperilla.
  5. Ruskista sieniä kuumassa pannussa ilman rasvaa noin 5 minuuttia. Lisää rypsiöljy ja paista 3 minuuttia. Lisää sitten voi, suola ja pippuri. Siirrä sienet pekonin ja sipulin joukkoon. Lisää kinkku ja sekoita kevyesti.
  6. Sekoita toisessa kulhossa crème fraîche ja kananmunat.
  7. Nosta uunin lämpötila 180 asteeseen. Levitä liha-sipuli-sieniseos esipaistetulle piirakkapohjalle. Lisää crème fraîche -seos tasaisesti päälle. Murustele homejuusto ja ripota se mozzarellaraasteen kanssa piirakan pinnalle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa salaatin ja pistaasivinegretin kanssa (ohje alla).

Pistaasivinegretti

Ainekset

1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
3/4
dl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
1
tl
muscovadosokeria
1/2
tl
suolaa
1 1/2
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Paahda pähkinöitä kuumassa kuivassa pannussa keskilämmöllä välillä sekoitellen noin 5 minuuttia. Rouhi pähkinät.
  2. Laita pähkinät, viinietikka, sokeri ja suola kulhoon. Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Tarjoa salaatinkastikkeena.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 663 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Blinitaikina saa täyteläisen makunsa bataatista. Tarjoa blinit talven juhlissa alkuruokana smetanan, mädin ja punasipulisilpun kanssa.

Vinkki! Valmista bataattisosetta löytyy kaupan kasvisosaston kylmähyllystä.

Blinitaikinan voi muokata myös vegaaniseksi: Korvaa smetana kahdella desillä kaurakermaa. Jätä voi ja muna pois. Lisää taikinaan 2 rkl rypsiöljyä. Paista blinit öljyllä tai vegaanisella margariinilla (esim....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 minuuttia + 2 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiblinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
20
g
hiivaa
1
dl
smetanaa
dl
tattarijauhoja
100
g
voita
1
muna
1
tl
suolaa
1
dl
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä bataattisose kädenlämpöiseksi. Liuota soseen joukkoon hiiva. Lisää smetana ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön leivinliinan alle kahdeksi tunniksi. Viileässä taikina voi tekeytyä vuorokauden ajan.
  2. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi.
  3. Lisää taikinaan puolet rasvasta, muna ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kivennäisvesi.
  4. Paista taikinasta lettupannulla pieniä blinejä. Käytä loput rasvasta paistamiseen.
  5. Tarjoile smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Kommentit (0)