Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 599 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Panu pälviä

Suolapala isolle porukalle yhdellä pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16
Valmistusaika
15 min + kypsennys ja taikinan t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Blinipannukakku

Ainekset

7
dl
maitoa
200
g
kermaviiliä
25
g
tuorehiivaa
2
dl
tattarijauhoja
2
dl
vehäjauhoja
1 1/2
tl
suolaa
3
kananmunaa
25
g
voita sulatettuna
Sitruunasmetana
1
(luomu)sitruunan kuori
1
rkl
sitruunan mehua
1/2
ruukkua tilliä
240
g
smetanaa
1/2
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
punasipuli
300
g
jokiravun pyrstöjä tai katkarapuja
100
g
mätiä
tillin oksia
(luomu)sitruunan kuorisuikaleita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja liuota sekoittamalla. Sekoita nesteeseen myös jauhot ja suola. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä noin tunti, kunnes taikina kuplii reilusti.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhdo sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita sitruunasmetanan aineet keskenään.
  3. Kuori ja viipaloi punasipuli. Valuta jokiravunpyrstöt.
  4. Sekoita pannaritaikinaan kananmunat ja sulatettu voi. Kaada taikina leivinpaperoituun reunalliseen uunipeltiin ja paista 25–30 minuuttia uunin keskitasossa, kunnes pannukakku on kullanruskea.
  5. Levitä sitruunasmetana panna-rille. Asettele pannarin päälle ravut, mäti, punasipuli, tilliä ja sitruunankuorisuikaleita.

Kommentit (1)

Jorma Syväri
Seuraa 
Liittynyt12.1.2017

Vielä parempaa tulee kun laittaa taikinan päivää aikaisemmin.

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

”Kun iPhone tuli markkinoille, sitä kutsuttiin ’jeesuspuhelimeksi’, eli kaikkien aikojen parhaaksi luuriksi. Nimesimme vitsillä luottohampurilaiseni jeesusburgeriksi, sillä se on kaikkien aikojen purilainen. Siihen tulee paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa,” kuvailee kansanedustaja Anders...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + sämpylätaikinan kohotukset
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jeesusburgerit

Ainekset

1,2
kg
naudanjauhelihaa
1
rkl
suolaa
tl
rouhittua mustapippuria
Punasipulihilloke
1
iso punasipuli
¼
dl
punaviinietikkaa
2
rkl
sokeria
2
kokonaista mustapippuria
¼
tl
suolaa
½
dl
öljyä
Limettimajoneesi
2
dl
majoneesia
½
limetin mehu
2
valkosipulinkynttä
Lisäksi
8
hampurilaissämpylää (ks. ohje alhaalla)
1
pieni kesäkurpitsa
öljyä grillaamiseen
8
viipaletta
mozzarellaa
(valmista guacamolea)

Työvaiheet

  1. Jos leivot sämpylät itse, aloita valmistaminen niistä (ohje alhaalla).
  2. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile kahdeksaksi pihviksi. Anna pihvien olla huoneenlämmössä kypsennykseen asti.
  3. Tee sipulihilloke. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri, pippurit ja suola kattilassa. Lisää sipulit ja kiehauta seos. Lisää öljy ja siirrä kattila levyltä jäähtymään.
  4. Tee limettimajoneesi. Purista limetin mehu majoneesiin. Murskaa valkosipuli joukkoon.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Kuumenna grilli ja grillaa kesäkurpitsoihin hieman väriä. Kurpitsa saa jäädä napakaksi.
  6. Kypsennä pihvejä grillissä noin 2 minuuttia per puoli. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi.
  7. Täytä sämpylät pihvillä, limettimajoneesilla, kesäkurpitsalla, mozzarellalla, sipulihillokkeella (ja guacamolella).

Vinkki Tee burgerin lisukkeeksi mangosalsa lisäämällä kuutioidun mangon sekaan chiliä ja muutaman ruokalusikallisen limetinmehua ja tuoretta korianteria.

Hampurilaissämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
3
rkl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
n. 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
voisulaa
1
kananmuna
2
rkl
sokeria
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Yhdistä vesi ja maito kulhossa ja lämmitä seos hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos puuhaarukalla nesteen joukkoon. Sulata voi ja sekoita se taikinaan. Lisää kananmuna, sokeri ja suola.
  3. Alusta loput jauhot erissä. Jätä taikina löysähköksi, niin saat kuohkeita sämpylöitä.
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä, ½–1 tuntia. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa se 8 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi uunipellille.
  5. Anna sämpylöiden kohota noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi uuni ensin lämpenemään, vaikka seuraavat työvsiheet kestävät n 1,5 tuntia???

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Argentiilaiseen tyyliin grilliin nostetaan ronskisti erilaisia lihoja: tällä kertaa ribsejä, fileetä ja broilerinsydämiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
1-5 t

Mixed grill eli ribsit, filee ja broilerin sydämet

Ainekset

Glaseeratut ribsit
2
kg
possunribsejä
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
grillauskastike
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (400 g)
kirsikkatomaatteja
1
rkl
tomaattipyreetä
1
dl
fariinisokeria
3
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
worcesterkastiketta
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oregano
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen keittämistä. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulit ja lisää ne pippureiden ja laakerinlehden kanssa kattilaan. Lisää 2 litraa vettä ja kiehauta. Laita ribsit kattilaan. Tarvittaessa lisää vettä, että lihat peittyvät. Keitä 1–1½ tuntia matalalla lämmöllä. Kuori keittämisen alkuvaiheessa pinnalle muodostuvaa harmaata vaahtoa pois.
  2. Tee grillauskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tomaatit, pyree, sokeri, etikka, worcesterkastike ja mausteet. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Painele tomaatteja hieman rikki. Anna kiehua matalalla lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Nosta kypsät ribsit kattilasta työtasolle. Valele päälle grillauskastiketta. Paista kuumassa grilliparilassa muutama minuutti molemmilta puolilta. Tarjoa lopun kastikkeen kanssa.

Kokonaisena grillattu filee

Ainekset

800
g
naudan sisäfileetä
1-2
tl
merisuolaa
Makuöljy
1
ruukku
oreganoa
1
dl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista fileestä kalvot, hiero pintaan suolaa ja anna maustua mielellään vaikka yön yli. Ota liha noin tuntia ennen kypsennystä, suolaa viimeistään tässä vaiheessa. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla.
  2. Tee makuöljy. Hienonna oregano ja sekoita se öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Sivele osa makuöljystä fileen pintaan.
  3. Grillaa fileetä kuumassa grillissä noin 10 minuuttia. Käännä muutaman kerran paistamisen aikana. Työnnä paistolämpömittari lihaan. Vähennä lämpöä tai siirrä filee epäsuoralle lämmölle. Jatka kypsentämistä välillä käännellen noin 30 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Tällöin liha on mehukasta ja kauniin vaaleanpunaista sisältä.
  4. Nosta filee grillistä vetäytymään. Sivele pintaan loput makuöljystä. Kääri folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Tarjoa vihreän tai punaisen chimichurrin kanssa.

Broilerinsydämet

Ainekset

500
g
broilerinsydämiä
Marinadi
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1
appelsiinin kuori
1
sitruuna (kuori ja mehu)
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1/4
tl
kuivattua chiliä myllystä

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Hienonna lehtipersilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Raasta sitrusten kuoret ja purista sitruunasta mehu. Yhdistä kaikki marinadin aineet ja sekoita.
  2. Laita sydämet marinadiin. Peitä kelmulla 

Kommentit (3)

Vierailija

Eikö suomesta löydy yhtäkään kokkia, joka osaisi valmistaa lihaa muuten kuin keittämällä? Tietysti kun nykyään on niin epämuodikasta syödä lihaa, niin onhan se hyvä keittää varmuuden vuoksi siitä maku pois.

Vierailija

Broilerinsydämet jäävät kelmuun? Vai jatkuuko ohje?

Vierailija

Raakanako noi broilerinsydämet syödään? Jos ei, se grillausohje olis kiva lisä ohjeeseen.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Nyt menee ronskisti överiksi: näihin hodareihin lastataan sekä nakki että jauhelihakastiketta. Viimeistele tulisilla jalapenoilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sloppy joe -jauhelihahodarit

Ainekset

8
hotdog-sämpylää
8
pitkää nakkia
Sloppy joe -kastike
600
g
naudanjauhelihaa (rasvaa 12–16 %)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
2
dl
vettä
1/2
lihaliemikuutio
1
dl
ketsuppia
2
rkl
tomaattipyreetä
1-2
tl
tummaa siirappia
1
tl
vahvaa sinappia
1
rkl
worcesterkastiketta
1
tl
mustapippuria myllystä
(riapus suolaa)
Cheddarkastike
200
g
cheddarjuustoa
1 1/2
dl
täysmaitoa
1
dl
ranskankermaa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
paprikajauhetta
Jalapeno-kurkkusalsa
1
dl
säilöttyjä jalapenoviipaleita
10
pientä cornichon-säilykekurkkua
1
kevätsipuli

Työvaiheet

  1. Aloita sloppy joe -kastikkeesta. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä, isossa korkeareunaisessa pannussa, keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää.
  2. Lisää jauheliha pannuun ja paista kypsäksi, noin 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutio, ketsuppi, tomaattipyree, siirappi ja sinappi. Sekoita ja hauduta kastiketta kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kun kastike on sakeaa, lisää worcester ja pippuri. Sekoita, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
  3. Tee cheddarkastike. Raasta juusto. Vatkaa maito ja ranskankerma keskenään kasarissa tai paksupohjaisessa kattilassa. Laita kasari liedelle ja säädä lämpö matalaksi. Lisää juustoraaste ja lämmitä hitaasti koko ajan sekoittaen ja lämpöä hitaasti nostaen, kunnes juusto sulaa. Kun kastike alkaa höyrytä, siirrä kasari pois liedeltä. Mausta kastike suolalla ja kaada se pieneen uunivuokaan odottamaan. Säädä uuni täydelle teholle ja kytke grillivastus päälle.
  4. Valuta jalapenot. Viipaloi kurkut ja kevätsipuli. Yhdistä jalapenot, kurkut ja sipulit.
  5. Kostuta sämpylät vedellä ja lämmitä ne mikrossa tai höyrytä kuumiksi siivilässä vesikattilan päällä kannella peitettynä.
  6. Lämmitä nakit höyryttämällä tai paistamalla ne paistinpannussa.
  7. Paahda juustokastiketta uunissa grillivastusten alla 2–3 minuuttia, kunnes pinta kuplii ja ruskistuu. Ripottele paprikajauhetta päälle.
  8. Lusikoi hodareihin sloppy joe -kastiketta ja lisää nakki. Tarjoa hodari jalapeno-kurkkusalsan ja cheddarkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Herkullisin hauki paahtuu pikaisesti uunissa. Sen pintaan sipaistaan mausteöljyä ja kastikkeena tarjotaan raikasta tahinisoosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulihauki

Ainekset

800
g
haukifileetä
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
rosmariinia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa fileestä pois evät ja vatsaruodot. Poista y-ruoto: viillä terävällä veitsellä melkein nahkaan asti aivan ruotorivin vierestä ruotoja veitsellä tunnustellen. Tee samoin ruotorivin toisella puolella. Irrota ruotorivi. Leikkaa filee annospaloiksi ja laita palat uunivuokaan.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita valkosipuli, rosmariini ja öljy pienessä kulhossa. Mausta suolalla ja levitä kalapaloille. Kypsennä uunissa 15–20 minuuttia palojen koosta riippuen. Tee sillä aikaa tahini-kurkkukastike ja annostele sitä reilusti valmiille kalapaloille.

Tahini-kurkkukastike

Ainekset

1
kurkku
1
ruukku
korianteria
1/2
sitruunan mehu
2
dl
pistaasipähkinöitä
1
dl
vaaleaa tahinia
1/2
dl
vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi kurkku, hienonna korianteri ja purista sitruunan mehu. Kuori pistaasit.
  2. Yhdistä tahini, vesi, öljy ja suola. Lisää kurkut, yrtit ja pistaasit.

Kommentit (0)