ET-lehti on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.

Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 45 min kypsentäminen + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Taatelikakku

Ainekset

1
pkt (250 g)
kivettömiä taateleita
2
dl
sokeria
2
dl
vettä
200
g
voita
1
muna
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lohko taatelit katti­laan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisis­taan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
  2. Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
  3. Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
  4. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
  5. Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.

 

Kommentit (13)

Gokki

Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!

Gokki

Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.

Merimirjami

Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!

Taateli-Jutta

Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!

Tiedosta kiitollinen

Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.

Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet? 

TaatelitoN

Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.

Kakuntekijä

Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)

Joululeipuri

Millä tuon ainokaisen munan voisi korvata? Resepti tuntuu muuten tosi löydölle!!

Salme-tädin perintö

Tämä on ikivanha ja ainoa oikea taatelikakun resepti. Kiitos, että se on julkaistu. Ilman tätä ei joulu tule.

Vierailija

Voikohan tehdä tuoreista taateleista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Voisi kuvitella että onnistuisi pilkotuista tuoreistakin. Tähän käytetyt taatelit ovat kuitenkin sitä kuivinta laatua, joten tuoreita tarvittaisiin hieman enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän kosteutta, eli keittoaikaa ja/tai kakun kypsennysaikaa kannattaisi lisätä. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistuit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Käyttäjä7766 on lisännyt 17 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Ainekset
300 g
raparperia
1 dl
sokeria
1 rkl
perunajauhoja
TAIKINA
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl
kanelia
1/2 tl
jauhettua inkivääriä
1 1/2 dl
sokeria
150 g
margariinia
1 kpl
kananmuna...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1959 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Raparperin ja ruusuveden makuinen kukkakku saa hunnuksen koko kedollisen kukkasia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kukkaniittykakku

Ainekset

2
dl
raparperia kuutioina
1/2
dl
vettä
4
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
ruusuvettä
2
kananmunaa
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1/2
tl
suolaa
Kuorrutus
50
g
voita
1
pkt (200 g)
tuorejuustoa
2 1/2
dl
tomusokeria
1
tl
ruusuvettä
5-6
dl
syötäviä kukkia (orvokki, apila, pelargonia, ruiskukka, krassi, kissankello, päivänkakkara, rautayrtti, ruusu)

Työvaiheet

  1. Keitä raparperi vedessä pehmeäksi. Lisää öljy ja ruusuvesi, soseuta ja anna jäähtyä.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Yhdistä kuivat ainekset kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet munavaahtoon muutamassa erässä nostellen. Lisää raparperisose ja sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperilla peitetylle reunalliselle uunipellille. Paista uunissa 20–25 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
  4. Tee kuorrutus. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa voi ja tuorejuusto kuohkeaksi, lisää tomusokeria sähkövatkaimen hitaalla asetuksella vatkaten. Sekoita ruusuvesi ja 2 dl kukkia kuorrutteeseen. Jätä loput kukat koristeluun.
  5. Puolita kakkupohja. Levitä kolmasosa kuorrutuksesta toiselle kakkulevylle, nosta toinen levy päälle ja levitä loppu kuorrute kakulle. Koristele kakku kauttaaltaan kukilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1959 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Paista kakkupohja uunivuoassa, hunnuta jogurtilla virkistetyllä kermavaahdolla ja koristele marjoilla, niin saat uudenlaisen haastajan perinteiselle täytekakulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 50 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Vuokakakku

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
3
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
100
g
valkosuklaata rouheena
½
dl
pistaasipähkinää rouhetta
Päälle
2
dl
kuohukermaa
1
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
8
dl
marjoja tai hedelmiä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (ø 24 cm).
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  3. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, suk­laarouhe ja pistaasit. Kääntele seos nopeasti taikinaan.
  4. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunin alatasossa noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuut­tia vuoassaan.
  5. Vaahdota kerma. Lisää jogurtti ja sokerit. Lusikoi seos jäähtyneelle kakulle. Koristele marjoilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Hieno oivallus, jos tarvii kuljetella kakkua jonnekn, kaipaako kakkuosa kostutusta...

NamNamNam

Tuota pitää kokeilla! Jos marjat laittaa kakun päälle jo ennen kermaa tai suurimman osan niistä, kostuttavat ne kakkua, ainakin pakastemarjat. Ja sitten kerma-jogurttia päälle ja sitten vielä loput marjat koristeeksi. Wau!

Tarkkana kuin porkkana

Vaikuttaa hyvältä. Jos on teflonvuoka, ei voi lusikalla ottaa kakkua, koska se naarmuttaa vuokaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Perinteisen raparperipiirakan haastaja on tässä! Inkivääriset jälkkäripizzat pitävät huolen siitä, ettei kukaan jää grillibileissä nälkäiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 pizzaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-inkivääripizzat

Ainekset

½
pkt (25 g)
hiivaa
2
dl
vettä
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
5
dl
durumvehnäjauhoja
Täyte
500
g
raparperia
pala
tuoretta inkivääriä
2
vaniljatankoa
50
g
voita
1
dl
sokeria
½
tl
kardemummaa
300
g
turkkilaista jogurttia
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa joukkoon öljy, sokeri, suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot. Jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopussa kämmeneen tilkka öljyä, niin taikinaa on helpompi käsitellä. Anna kohota puoli tuntia.
  2. Huuhdo ja paloittele raparperit reiluiksi pätkiksi. Halkaise paksuimmat varret pitkittäin.
  3. Kuori ja leikkaa inkivääri lastuiksi. Halkaise vaniljatangot. Sulata voi pannulla ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, vaniljatangot ja inkivääri. Lisää raparperit ja paista 5 minuuttia käännellen, kunnes ne pehmenevät. Anna jäähtyä peittämättä, jolloin enin kosteus haihtuu.
  4. Jaa pizzataikina 8 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja taputtele ohuiksi annospizzoiksi jauhojen avulla.
  5. Kuumenna grilli ja nosta pizzat kuumalle parilalle. Grillaa pohja rapeaksi, mikä vie kuumuudesta riippuen 3–5 minuuttia. Käännä pizzat ympäri ja grillaa myös toiselta puolelta.
  6. Sipaise paistamisen aikana pinnalle nokare sokerilla maustettua turkkilaista jugurttia ja lisää paistettua raparperia. Nosta pizzat lautasille ja viimeistele pannun pohjalle jääneellä raparperin mausteliemellä.

Kommentit (1)

Jantero

Ei ole oikein nimittää mitä tahansa lättyjä pizzaksi. Kutsukaa pannukakuksi, piiraaksi tai vaikka pitsaksi mutta ei pizza.