Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.
Taatelikakun suosio perustuu osin makumuistoihin. Monella joulun kahvipöytään on kuulunut aina mehevä, tummanpuhuva ja ihanan makea kakku, joka hupenee vadilta viipale kerrallaan.
Oheinen perinteisen taatelikakun resepti kuuluu Soppa365:n kestosuosikkeihin. Kakku valmistetaan keittämällä kuivattuja taateleita sokerilla maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät. Parhaiten tarkoitukseen sopivat napakkaan tiiliskiven muotoiseen pakettiin käärityt taatelit. Vaikka taatelit ovat kivettömiä, niitä paloitellessa on hyvä varmistua, ettei joukkoon ole eksynyt kiviä.
Kiehuessaan taatelit imaisevat nesteen ja pehmenevät. Kuumaan seokseen sekoitetaan voi, joka sulaa ja samalla jäähdyttää taatelimassan. Tämän jälkeen lisätään muut ainekset.
Kakku saa kypsyä rengasvuoassa uunissa kolme varttia tai vajaan tunnin. Kun kakkuun tökättyyn tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakku on valmis.
Jääkaapissa kakku säilyy kuvun alla useita päiviä ja vain mehevöityy entisestään.
Vinkki! Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.
Taatelikakku
Ainekset
Työvaiheet
- Lohko taatelit kattilaan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisistaan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
- Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
- Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
- Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
- Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.
Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?
Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!
Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.
Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!
Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!
Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.
Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet?
Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.
Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää
Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)
Millä tuon ainokaisen munan voisi korvata? Resepti tuntuu muuten tosi löydölle!!
Tämä on ikivanha ja ainoa oikea taatelikakun resepti. Kiitos, että se on julkaistu. Ilman tätä ei joulu tule.
Voikohan tehdä tuoreista taateleista?
Voisi kuvitella että onnistuisi pilkotuista tuoreistakin. Tähän käytetyt taatelit ovat kuitenkin sitä kuivinta laatua, joten tuoreita tarvittaisiin hieman enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän kosteutta, eli keittoaikaa ja/tai kakun kypsennysaikaa kannattaisi lisätä. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistuit!
Eka kerta tällä ohjeella ja varmaan paras taatelikakku mitä olen syönyt.Ja mahtavaa jo heti seuraavana päivänä.
Laitoin taateli tilalle viikuna ja korpujauhe kookoshiutaleita, tuli älyttömän hyvä ☺️