Emilia Soppa365 on lisännyt 47 reseptiä.
Linkitetty 97 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Ihana jouluinen taatelikakku onnistuu myös ilman kananmunia. Helppo kakkutaikina valmistuu perinteiseen tyyliin keittämällä taatelit pehmeiksi ja sekoittamalla ainekset yhteen.

Sokeriliemessä pehmeiksi keitetyt taatelit kaipaavat vastapainoksi ripauksen suolaa. Tästä yhdistelmästä syntyy kakun koukuttavan kinuskinen maku.

Koska ainekset eivät ole kaurajugurttia lukuun ottamatta happamia, kakku kohoaa parhaiten leivinjauheella. Koeversiossa paras rakenne syntyi, kun joukossa oli kuitenkin myös hiukan soodaa. 

Voit jättää halutessasi kaneli-, neilikka- ja inkivääriripaukset pois, mutta ne antavat taatelikakulle ihanan jouluisen maun. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
20 min + 50 min kypsentäminen + 15 min jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen taatelikakku

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja taateleita
2
dl
vettä
2
dl
sokeria
200
g
maidotonta margariinia (rasvapitoisuus vähintään 70 %)
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
¼
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
½
tl
kanelia
½
tl
inkivääriä
¼
tl
neilikkaa
1
prk (150 g)
maustamatonta kaurajugurttia (rasvaa 11 g)

Työvaiheet

  1. Paloittele taatelit ja tarkista, ettei niissä ole kiviä. Laita ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin kymmenen minuuttia.
  2. Lisää joukkoon rasva ja sekoita, kunnes rasva on sulanut. Anna jäähtyä ilman kantta.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. 
  4. Lisää jäähtyneen taateliseoksen joukkoon ensin kaurajugurtti ja sitten kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi.
  5. Voitele ja korppujauhota noin 1,5 litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  6. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  7. Anna kakun jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa vasta sitten vadille. Jäähdytä kokonaan.
  8. Koristele halutessasi tomusokerilla. Tarjoa vastapaistettuna tai jääkaappikylmänä.

Vinkki! Perinteisen taatelikakun ohjeen löydät täältä.

Kommentit (8)

Vierailija

Toimisikohan tämä myös tavallisella, maustamattomalla jogurtilla esim. turkkilainen ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, ihan varmasti toimii! Samankaltainen koostumus, sama rasvapitoisuus eikä kovin hapan sekään. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui!

Vierailija

Voisiko vehnäjauhot korvata gluteenittomilla jauhoilla , niin olisi myös gluteeniton?
Sopisi siten kaikille.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kokeilematta en uskalla luvata että toimii, koska munaton kakku on rakenteeltaan pehmeä näinkin. Jos innostut testaamaan, kaurainen, psylliumia sisältävä gluteeniton jauhoseos (Myllärin) voisi olla hyvä vaihtoehto. Se on toiminut ainakin muissa makeissa leivonnaisissa mainiosti vehnäjauhojen korvaajana.

JenniKaroliina

Minkä merkkinen kaurajugurtti on noin rasvaista?

Katja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Ainakin Oatlyn valikoimasta löytyy paksua turkkilaista kaurajogurttia, jossa on 10 prosenttia rasvaa. Sitä myydään valkoisessa puolen litran pikarissa, toivottavasti löytyy kaupastasi.

Kakku parhaillaan tekeillä!

Fazer Yosa Greek Style Natural-kauravälipala 150 g:n tölkissä, 11 % rasvaa. Monen etsinnän jälkeen löytyi Citymarketista piilotettuna vastaavien maustettujen kauravälipalojen joukkoon! Toisaalta tiesin, mitä etsin...!

Uudenvuoden kakku

Käytin Deliciest ruoka fraischea kaurajugurtin sijaan. Siinä onkin runsaat 30 % rasvaa eli hyvä ja mehukas kakku tuli!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Anna Huovinen

Pavut saavat paahdettaessa rapsakan pinnan, mutta sisältä ne ovat kuohkeita ja meheviä. Tässä ohjeessa paahdetuista pavuista ja sitruunaöljystä loihditaan ihana pasta.

Vinkki! Paahdetut pavut ovat herkkua myös ruskistetun voin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunipapupasta

Ainekset

1
prk (400 g)
käyttövalmiita pieniä valkoisia papuja (cannellinipapu)
1
prk (380 g /230 g)
käyttövalmiita isoja valkoisia papuja
2
rkl
oliiviöljyä
4
valkosipulinkynttä
3
rosmariininoksaa
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria
350
g
simpukkapastaa
SITRUUNAÖLJY
1
sitruunan kuori + 3 rkl mehua
2
rosmariininoksaa (1 rkl hienonnettuna)
¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Huuhdo ja valuta pavut. Laita ne matalaan uuniastiaan ja lisää öljy. Murskaa valkosipulinkynnet painamalla ne rikki veitsen lappeella, poista kuoret ja laita valkosipulit vuokaan yhdessä rosmariininoksien kanssa. Mausta ja sekoita aineet keskenään vuoassa.

  3. Nosta vuoka uuniin ja laita uunipelti vuoan päälle, niin että ilma kiertää vuokaan. Pelti suojaa uunia, jos pavut alkavat paahtamisen aikana poksua. Paahda papuja noin 20 minuuttia.

  4. Laita sillä aikaa pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).

  5. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa kulhoon ja purista mehu. Hienonna rosmariini. Lisää öljy ja sekoita aineet keskenään.

  6. Valuta pasta. Kääntele sitruunaöljy ja pavut pastan joukkoon. Tarjoa heti parmesaaniraasteen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Piia Arnould

Täyteläisen kermaista, mutta vegaanista. Tässä supervuoassa loistavat lehtikaali ja puolukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + pähkinöiden liotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen lehtikaalivuoka

Ainekset

1
ps (80 g)
cashew-pähkinöitä
dl
kasvikermaa
2 + 2
rkl
oliiviöljyä
1
ps (150 g)
lehtikaalia
1
(300 g)
purjo
4
rkl
tuoretta rosmariinia
4
rkl
kuivattua nokkosta
2
rkl
siirappia
1
tl
suolaa
4
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Ota muutama pähkinä pussista sivuun ja laita loput pähkinät ja kerma kulhoon. Anna liota vähintään 1 tunti. Lisää 2 rkl öljyä ja soseuta.

  2. Huuhtele nokkoset ja laita ne kiehuvaan veteen 1–2 minuutiksi. Siivilöi ja huuhtele.

  3. Hienonna kaalit. Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuumenna 2 rkl öljyä isolla pannulla. Paista kaalia ja purjoa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon hienonnettu rosmariini ja nokkonen, siirappi ja suola.

  4. Laita kaalipaistos vuokaan, kaada joukkoon kermaseos, lisää puolukat ja sekoita. Laita loput pähkinät pinnalle. Paista vuokaa 180-asteissa uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Ihana murupohjainen omenapiirakka ei syömättä jää ja sitä haluaa aina vain lisää, niin kauan kuin sitä riittää.
Kylmänä maukkaan herkullisen raikasta. Murumainen pohja, murutkin tulevat syötyä viimeistä murua myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 - 8
Valmistusaika
n. 15 min + n. 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Murupohja-omenapiirakka (taikina sekoitetaan)

Ainekset

150
g
voita
vajaa 1 dl sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1,5
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
kanamunan keltuainen
Täyte:
omenahilloa tai -sosetta
2 - 3
omenaa
kanelia
sokeria

Työvaiheet

Sulata voita 30 sekunttia (mikron kestävässä) leivontakulhossa mikrossa.
Lisää päälle kuivat aineet ja sekoittele ne siinä päällä, niin että leivinjauhe hyvin sekoittuu jauhoihin.
Lisää sitten kanamunan keltuainen.
Sekoita puuhaarukalla tai käsin taikina.
Painele taikina kostein käsin piirakkavuokaan, älä jätä reunoja.
Levitä sitten pohjan päälle omenahillo tai -sose, n. puolen sentin kerros.
Huuhtele omenat ja kuori, leikkaa niistä sopivia viipaleita, asettele ne sitten omenahillon päälle.
Ripottele omenaviipaleiden päälle hiukan kanelia ja sokeria.

Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 30 min tai kunnes piirakka on kauniin ruskea ja kypsä.

Kommentit (6)

Vierailija

Luuln että olisi hyvää mutta oikeasti petyin... Pohja oli niin perunajauhoinen että piti moneen kertaan tarkistaa olinko mitannut oikein määrän. Omenapiirakassa hillo tekee siitä vielä erityisen hankalan leikattavan ja syötävän. Yleensä piirakat kyllä syödään viimeistä murua myöten, tämän kohdalla tuskin niin käy...

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

No nyt olet jotenkin epäonnistunut siinä, oliko liian kosteaa omenahilloa, minulla tuli oikein todella hyvää, että olisi syöty vaikka kuinka paljon ja todella tulee 1 dl perunajauhoja, koska ilman sitä ei ainakaan saisi vuoasta kovin helposti otettua, kun littaisi pohjaan kiinni. 😊

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Muistitko laittaa oikean määrän vehnäjauhoja ja paistaa kypsäksi, koska paistoaika vaihtelee eri uuneissa ja paisto-0minaisuudet vaihtelevat, voi myös paistaa keskitasolla vähän kauemmin, kunnes näyttää päältä kypsältä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Huom, tähän kuuluu ehdottomasti voi.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Omenan siivujen päällä pitää pehmentyä, eli pitää paistaa niin kauan, että myös reunoista ruskistuu.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Omenan siivujen päällä pitää pehmentyä, eli pitää paistaa niin kauan, että myös reunoista ruskistuu piirakka.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2700 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Olli Sallinen ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Höyrytys tekee seitanin koostumuksesta tasaisen ja tiiviin. Mausteita saa olla reilusti. Täyteläisen vegaanisen kastikkeen kanssa tarjottu seitan on herkullinen viikonloppuruoka. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Seitan kerma-pippurikastikkeella

Ainekset

Seitan
4
dl
gluteenijauhoja
2
dl
kikhernejauhoja
1
rkl
kasvisliemijauhetta
1
rkl
Provencen yrttejä
1
tl
valkosipulijauhetta
1
rkl
paprikajauhetta
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
chilijauhetta
1
dl
oliiviöljyä
1
tl
savuaromia
½
dl
soijakastiketta
2½–3
dl
kädenlämpöistä vettä
Paistamiseen
3
rkl
rypsiöljyä
Kerma-pippurikastike
2
rkl
margariinia
2
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
kaura- tai soijakermaa
2
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
1
tl
balsamiviinietikkaa
1
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin seitan. Laita kulhoon jauhot, kasvisliemijauhe ja mausteet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään vesi, öljy, soijakastike ja savuaromi.

  2. Lisää nestemäiset aineet jauhojen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia, kunnes se on tiivis. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi palaksi ja anna levätä 5 minuuttia.

  3. Laita seitan leivinpaperipalan päälle ja höyrytä siivilässä tai höyryttimessä kypsäksi, 45–55 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja säilytä jääkaapissa.

  4. Valmista kastike. Sulata margariini pannussa. Sekoita vehnäjauhot margariinin joukkoon ja ruskista niitä noin 3 minuuttia. Lisää kerma kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon soijakastike, sinappi ja balsamiviinietikka. Lisää pippuri ja suola.

  5. Viipaloi seitan ohuiksi viipaleiksi. Paista ne pannussa öljyssä parissa erässä. Tarjoa seitan kerma-pippurikastikkeen, keitettyjen perunoiden ja mummonkurkkujen kanssa.

Kommentit (0)