Kuva Arto Vuohelainen
Kuva Arto Vuohelainen

Kun noudatat näitä ohjeita, kakkusi onnistuvat varmasti.

1. Älä nuukaile. Jauhoissa on parasta ennen -päivä, samoin leivinjauheessa. Jos leivinjauhe on vanhaa, voi olla että kakku ei nouse. Myös kananmunien tuoreus vaikuttaa. Suoraan kanalasta noudetut munat eivät vaahtoudu yhtä hyvin vanhemmat, tosin parasta ennen -päiväys kannattaa munienkin kohdalla tarkistaa.

2. Ole valmis. Tutustu reseptiin huolella ja ota työvälineet valmiiksi esiin. Ellei ohjeessa toisin neuvota, varmista, että kaikki raaka-aineet ovat huoneenlämpöisiä ja voi on pehmeää. Laita uuni lämpiämään hyvissä ajoin ja voitele vuoka, ennen kuin aloitat taikinan tekemisen.

3. Pysy nöyränä. Kakku on jauhojen, sokerin, rasvan ja kananmunien välistä kemiaa. Jauhot ja kananmuna ovat taikinan rakenteen selkäranka. Rasva puolestaan tuo taikinaan kosteutta ja sokeri pehmentää rakennetta. Muun muassa. Joten jos ohjeessa neuvotaan aloittamaan voin ja sokerin vaahdottamisella, siihen on syy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Älä oikaise. Siivilöi kuivat aineet. Se vie vain hetken, ja vaikuttaa onnistumiseen ratkaisevasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Vatkaa ja kääntele. Voin, sokerin ja kananmunien vaahdottamisessa on lupa käyttää aikaa, jotta saat ilmavan, pehmeän taikinapohjan. Valkuaisvaahtokin kannattaa tehdä sähkövatkaimella. Tämän jälkeen tyylilaji vaihtuu. Kuivat aineet tai valkuaisvaahto yleensä käännellään taikinaan, jotta vaahdon kuohkeus säilyy, taikinaan ei muodostu sitkoa ja rakenteesta tulee paras mahdollinen. Iso pallovatkain on tässä oiva väline.

6. Kunnioita mittoja. Jos tuplaat leivinjauheen määrän, alku saattaa näyttää lupaavalta, mutta pian kakku lässähtää. Jos kakussa on liikaa jauhoja (tai kananmunaa), rakenteesta tulee kova. Jos siinä on liikaa rasvaa, sokeria tai nestettä, kakku saattaa jäädä löysäksi. Mittaa siis tarkasti. Mikäli mahdollista, hanki hyvä keittiövaaka. Näin varmistat selustasi, sillä esimerkiksi kananmunien koossa on suuria eroja, ja ilmankosteus vaikuttaa jauhojen painoon. Useimmissa resepteissä sokerin ja jauhojen määrä on painoltaan suurin piirtein sama, kuten myös kananmunien ja rasvan. Jos päätät käyttää mittalusikoita, älä kauhaise jauhoja ja muita aineksia suoraan pussista. Saatat saada epätarkan mitan. Kukkura ei kuulu leivontasanastoon, joten pyyhkäise mittalusikan pinta tasaiseksi veitsellä.

7. Ystävysty uunisi kanssa. Jos kakku halkeaa tai se on kuiva ja kova, voi olla että olet käyttänyt liikaa jauhoja. Toinen vaihtoehto on, että uunisi on liian kuuma.  Uunien lämpötiloissa voi olla merkittäviäkin eroja. Ylimääräisen lämpömittarin hankkiminen on kohtalaisen halpa keino varmistaa, että lämpötila on varmasti kohdallaan. Laita kakku uuniin vasta kun uuni on lämmennyt haluttuun lämpötilaan. Muista, että kiertoilmauuni ja tasalämpöinen uuni ovat kaksi eri asiaa. Yleensä ohjeet laaditaan tasalämpöiselle uunille, ellei ohjeessa toisin mainita. Jos käytät kiertoilmatoimintoa, alenna paistolämpötilaa noin 20 astetta ja lyhennä paistoaikaa hieman.

8. Tunne vuokasi. Silikonivuoka, alumiininen, lasinen vai pinnoitettu non stick? Vuoat käyttäytyvät eri tavoin. Jos käytät tummaa pinnoitettua vuokaa, kakun pinta kypsyy tummemmaksi, joten uunin lämpötilaa voi vähentää hiukan, noin 25 astetta. Lasinen vuoka puolestaan vaatii hieman lämpimämmän uunin. Leivitä vuoka tai käytä irtopohjaisissa vuoissa leivinpaperia. Silikonivuokia ei tarvitse leivittää eikä rasvata. Kakku irtoaa niistä kuin unelma.

9. Pysy keskellä. Ellei ohjeessa toisin mainita, kypsennä kakku uunin keskiosassa ja aseta vuoka keskelle uunia, jotta se kypsyy tasaisesti. Äläkä hyvä ihminen availe uunin luukkua kesken kypsennyksen. Jos haluat tarkistaa kakun kypsyyden, tee se vasta aivan loppuvaiheessa.

10. Odota vähän. Jäähdytä kakkua ensin ritilällä vartin verran, sen jälkeen käännä se ympäri ja irrota vuoasta. Jos teet täytekakun, anna kakun jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Sahalaitaisella, pitkällä leipäveitsellä saat siistit ja tasaiset kakkulevyt. Jos kuorrutat kakun,  käytä leikatessa terävää veistä. Siistin leikkuupinnan saat, kun kastat veitsen välillä kuumaan veteen ja pyyhit sen pyyhkeellä kuivaksi.

Katso täältä kuvan upean Lady Baltimore -kakun resepti. 

Täältä löydät Jouni Toivasen ilman leivinjauhetta leivottavan sokerikakkupohjan ohjeen.

Vierailija

Kyllähän sen uunin voi loppuajasta avata ja kokeilla ku lähestyy sitä aikaa mikä annettu ja alkaa näyttää valmiille. Alussa jos avaat niin kakku lössähtää

  • ylös 11
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla