Kokosimme itsenäisyyspäivän juhlintaan sopivat menut kolmeen ruokavalioon sopivaksi, kotimaisia raaka-aineita kunnioittaen. Mukana klassikkoannoksia sekä uudempia tuttavuuksia.

ALKUUN

Vege Munakoiso-maustesilli muistuttaa hämmästyttävästi aitoa silliä. Rakenne muuttuu keittämisen ja marinoinnin jälkeen hyvin samankaltaiseksi, ja munakoisopalat imevät itseensä ihanasti mausteliemen makua. Muista laittaa munakoisot jo edellisenä iltana maustumaan.

Kala Graavilohivoileipä kulhossa on sinulle, joka et jaksa näperrellä jokaiselle syöjälle omia pieniä leipiä. Kulhoon tehty graavilovoileipä vie myös vähemmän tilaa tarjoilupöydässä. Loheen saa takuulla tasaisen suolauksen suolakylvyssä, jossa se lepää yön yli. 

Liha Poro-vuohenjuustorullat Ohut suolainen kylmäsavuporo, ohut ruisnäkkileipä ja pehmeän täyteläinen vuohenjuusto muodostavat herkulliset suupalat, joita kannattaa valmistaa ainakin kaksi per syöjä, niin hyviä ne ovat. Kuivatut marjat tai tuoreet puolukat viimeistelevät suupalat kirpeällä hapokkuudellaan.

Graavilohivoileipä kulhossa.
Graavilohivoileipä kulhossa.

KESKELLE

Vege Sienestäjän punajuuripihvit Suppilovahverot antavat mukavasti makua ja rakennetta näihin punajuuripihveihin. Ohjeessa voi hyvin käyttää pakastettuja tai kuivattuja sieniä. Pihveissä on lindströminpihvien makumaailma, joka saadaan aikaan pihvien kanssa tarjotuilla paistetuilla sipuleilla ja kapriksilla.

Kala Paistettu kuha & sienisuola Kuivatuista sienistä ja merisuolahiutaleista saa morttelissa jauhettua upean makuista sienisuolaa. Sillä kelpaa maustaa kotimaiset kuhafileet, jotka paistetaan kuumalla pannulla rapeaksi. Ohjeessa mainittuja tatteja ei tähän aikaan vuodesta löydy, mutta ne voi korvata esimerkiksi paahdetuilla maa-artisokkaviipaleilla. Ruskistettu voi aateloi lopputuloksen.

Liha Hidas hirvipata Riista on eettinen valinta, jos haluaa tarjota liharuokaa. Tämä hirvipata kypsyy miedolla lämmöllä uunissa monta tuntia, joten lopputulos on suussa sulava. Onnekkaimmilla on leivinuuni, mutta voit hyödyntää myös edullisempaa yösähköä ja kypsentää padan jo itsenäisyypäivää edeltävänä yönä ja vain lämmittää pikaisesti ennen tarjoilua.

Paistettu kuha ja sienisuola.
Paistettu kuha ja sienisuola.

LOPPUUN

Vegaaninen suklaa-piparminttumousse tehdään kookoskermasta ja tummasta maidottomasta suklaasta. Perinteisestä moussesta poiketen massa vatkataan vaahdoksi vasta juuri ennen tarjoilua, kun se ensin on asettunut jääkäaapissa. Piparminttuaromi antaa tuhdille ja täyteläiselle mousselle raikkaan vivahteen.

Lakka-granolapiirakka on juhlava aterian lopetus. Piirakka on yllättävän helppo tehdä, ja se saa upeaa makua ruskistetusta voista. Täytteeseen käytetään reippaasti pakastelakkoja sekä lakkarahkaa. Rapeaa granolaa tulee sekä pohjaan että piirakan pinnalle.

Karpalo-valkosuklaakakku on ehkä talven kaunein täytekakku. Valkosuklaaganache ja karpalot ovat täydellisen makea ja hapan yhdistelmä kakkukerrosten välissä. Kakun kostutuksen voi maustaa manteliliköörillä. Koristeluun kannattaa jättää muutamia kokonaisia karpaloita, jotka saavat huurteisen kuorrutteen erittäin hienosta sokerista.

Karpalo-valkosuklaakakku.
Karpalo-valkosuklaakakku.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Teksti
Kuvat
Anna Huovinen, Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen