
Kaunis talvinen täytekakku on täydellinen esimerkiksi itsenäisyyspäivän kahvipöytään. Erittäin hieno sokeri tarttuu koristeeksi tulevien karpaloiden pintaan parhaiten.
Kotimaiset kauniin pulleat ja punaiset karpalot, makea valkosuklaa ja pehmeät sekä mehevät kakkukerrokset muodostavat tämän joulun kauneimman ja herkullisimman täytekakun.
Kakkupohjassa on mantelijauhetta ja kokoamisvaiheessa pohjan kostutusliemen voi maustaa lorauksella mantelilikööriä. Kakkukerrosten väliin tehdään valkosuklaasta ja kermasta samettinen ganache ja sen seuraksi simppeliä karpalosurvosta.
Kauniit huurteiset koristekarpalot onnistuvat helposti pyörittelemällä marjat erittäin hienossa sokerissa. Tuoreet rosmariininoksat tuovat koristeluun kaunista kontrastia.
Karpalo-valkosuklaakakku
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata täytteeseen tulevat karpalot.
-
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään, siivilöi seos vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kääntele mantelijauhe joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa 15 minuuttia, kumoa se ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
-
Tee ganache. Paloittele suklaa. Kiehauta kerma pienessä kattilassa ja siirrä pois levyltä. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se on sulanut. Vaahdota seosta sähkövatkaimella noin 5–7 minuuttia tai kunnes se on selvästi hieman kuohkeutunut.
-
Murskaa karpalot haarukalla ja mausta sokerilla.
-
Sekoita kostutusliemi vedestä ja sokerista. (Mausta liköörillä.)
-
Leikkaa kakku kolmeksi kerrokseksi. Kostuta pohja, levitä sille 1/3 ganachesta ja puolet karpaloista. Kostuta ja täytä toinen kerros samoin. Säästä 1/3 ganachesta kuorrutukseen. Laita kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta sokeriliemellä.
-
Vaahdota kerma sähkövatkaimella ja kääntele loppu ganache vaahtoon. Levitä kuorrutus rennosti kakulle. Raasta valkosuklaata pinnalle. Pyörittele karpalot sokerissa ja lado ne kakulle. (Koristele rosmariinilla ja valkosuklaahipuilla.)