
Ota käyttöön mummon mahtava niksi ja suolaa lohi liemessä. Tarjoa se kulhosta saaristolaisleivän, smetanan, mädin ja raikkaan omenan seurassa.
Graavilohileipä kulhossa
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita lohi maustumaan päivää aikaisemmin (ohje alla).
-
Revi leipä paloiksi. Paista palat öljyssä pannussa rapeiksi. Valuta talouspaperilla.
-
Kuori ja kuutioi omenat. Laita kuutiot sitruunamehun, suolan, sokerin ja pippurin kanssa pieneen kulhoon. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla ja kuutioi kurkku. Lisää kulhoon ja sekoita.
-
Kuutioi lohi. Valuta omena-kurkkuseos. Laita tarjoilukulhoihin lohta, leipää, omenakurkkuseosta ja smetanaa. Viimeistele tillillä, mädillä ja halutessasi pieneksi kuutioidulla sipulilla.
Sokerisuolattu lohi
Ainekset
Työvaiheet
-
Mittaa kattilaan 5 dl vettä, suola ja sokeri. Lämmitä sekoitellen, kunnes sokeri ja suola sulavat. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää 5 dl kylmää vettä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
-
Poista lohesta ruodot ja nahka. Laita lohi vuokaan.
-
Kaada jäähtynyt liemi kalalle. Peitä vuoka kelmulla ja laita viileään maustumaan vuorokaudeksi.
-
Ota lohi liemestä ja kuutioi tai viipaloi se tarjolle.