Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 75 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos saat käsiisi hirvipaistia, käsittele sitä arvonsa mukaan ja hauduta herkullinen hirvipata. Hajoavan pehmeä liha ja maustuneet juurekset ovat käsittämättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Hidas hirvipata

Ainekset

1
kg
hirvenpaistia
3
rkl
karkeaa merisuolaa
1
l
vettä
2
pientä sipulia
2
valkosipulinkynttä
3
porkkanaa
200
g
palsternakkaa
25
g
voita
1
l
kotikaljaa
½
rkl
hienoa merisuolaa
1
tl
mustapippuria
3
rosmariininoksaa
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Poista hirvenlihasta näkyvät kalvot ja leikkaa liha noin 5 x 5 cm paloiksi.
  2. Valmista suolaliemi. Sekoita suola veteen, kunnes se on liuennut. Laita lihapalat suolaliemeen ja sulje kansi. Säilytä yön yli jääkaapissa.
  3. Kaada suolaliemi pois ja anna lihan lämmetä noin tunnin verran huoneenlämmössä.
  4. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja viipaloi palsternakka ohueksi.
  5. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Kuumenna valurautapata. Sulata voi padassa. Kuullota sipuleita ja porkkanoita 5 minuuttia. Kaada joukkoon kotikalja. Mausta suolalla, pippurilla ja rosmariininoksilla. Tarkista maku. Kaada liemi kasviksineen toiseen kulhoon.
  6. Lämmitä valurautapata uudelleen kuumaksi ja sulata voi. Ruskista lihat erissä. Kaada kotikalja-kasvisliemi joukkoon. Lusikoi palsternakkaviipaleet pinnalle.
  7. Laita kansi padan päälle. Kypsennä uunissa 7 tuntia. Tarjoile peruna-bataattimuusin ja uunipaahdettujen ruusukaalien kera.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.

Uunilohi meni uusiksi! Amerikkalaisesta Bon Appétit –lehdestä inspiraationsa saanut uunilohi kypsyy sitrusten ja fenkolin kanssa meheväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-sitruslohi

Ainekset

2
fenkolia
1
veriappelsiini
1
sitruuna
1
chilipalko
1
tl
sormisuolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
600
g
lohta fileen paksummasta päästä
1 1/2
dl
oliiviöljyä
4
tillinoksaa
Lisäksi
vuonankaalia ja maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa fenkolit ohuiksi lohkoiksi. Pese ja leikkaa sitrukset ohuenohuiksi viipaleiksi. Viipaloi chili ja poista siemenet. Levitä fenkolit, sitrukset ja chilit uunipellille.
  2. Mausta kasvikset ja lohipala suolalla ja pippurilla. Laita lohi fenkoliseoksen päälle. Valuta öljy pinnalle. Kypsennä lohi mediumiksi eli  läpikuultavan kypsäksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Jos käytät paistolämpömittaria, sisälämpötila on 42 astetta. Jos haluat läpikypsän kalan, jatka kypsentämistä vielä hetki.
  3. Irrottele kala pienemmiksi paloiksi. Tarjoa tillin, vuonankaalin ja maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Äkilliseen blinihimoon toimivat leivinjauheella kohotetut uuniblinit. Ne täytetään raikkaalla savulohitahnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pikablinit ja savukalatahna

Ainekset

8
kananmunaa
3
dl
kevyt- tai täysmaitoa
2
rkl
kirkastettua voita tai rypsiöljyä
3 1/4
dl (160 g)
tattarijauhoa
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
Savukalatahna
400
g
savukalaa (esim. lämminsavusiikaa)
2
rkl
ranskankermaa
2
rkl
majoneesia
2
kevätsipulia
1
rkl
kapriksia
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
2
tl
sitruunamehua
2
rkl
tilliä hienonnettuna
1/2-1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
(rypsiöljyä)
n. 1
dl
kirkastettua voita
sipulia, tilliä ja siianmätiä

Työvaiheet

  1. Laita neljä blinipannua (Ø 14–16 cm) kylmään uuniin. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kirkasta voi (ks. ohje alla).
  2. Tee savukalatahna. Irrota kala ruodottomiksi, nahattomiksi paloiksi. Sekoita ne ranskankerman ja majoneesin kanssa. Hienonna kevätsipulit, raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää kevätsipuli, kuoriraaste, mehu, kaprikset ja tilli tahnaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja laita jääkaappiin.
  3. Vatkaa munia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää maito ja öljy tai voi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Sekoita jauhot muna-maitoseokseen.
  4. Voitele kuumat pannut rypsiöljyllä tai kirkastetulla voilla. Kaada taikina pannuihin. Paista noin 12–15 minuuttia tai kunnes blini on kypsä. Valele kirkastettua voita päälle.
  5. Lusikoi täyte blineille. Koristele hienonnetulla sipulilla, tillillä ja mädillä.

Vinkki Voit tehdä taikinasta yhden ison uuniblinin. Paista taikinaa uunivuoassa (noin 20 cm x 30 cm) 15–20 minuuttia.

Kirkastettu voi: Sulata 150 grammaa voita kattilassa. Kuori pinnalle muodostunut vaahto pois. Valuta kirkas voi toiseen astiaan niin, että vaalea saakka jää kattilaan. Heitä sakka pois.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 578 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Kääri juustokakku rullalle! Pehmeä, sopivan sitruunainen tuorejuustojuustotäyte sekä kanelilla maustettu mantelipohja sopivat täydellisesti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustokakkukääretorttu

Ainekset

4
munaa (M-koko)
dl
sokeria
2
dl
mantelijauhetta
1
dl
perunajauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
kanelia
Käärimiseen
1
dl
mantelijauhetta
Täyte
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
100
g
voita
2
dl
tomusokeria
2
tl
vanlijasokeria
1
rkl
sitruunamehua
2
rkl
sitruunankuoriraastetta
Koristeeksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaneli. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
  3. Ripottele sillä aikaa mantelijauhetta leivinpaperille ja kumoa kypsä pohja sen päälle. Irrota paistopaperi, mutta jätä se kakkulevyn päälle. Peittele levy vielä puhtaalla leivinliinalla, jotta torttu ei murene käärittäessä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, pehmeä voi ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi. Levitä täyte kakkulevylle. Kääri rullaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
  5. Siivilöi pinnalle tomusokeria koristeeksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1870 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Sami Repo

Olon kokin Janne Herpolan makaronilaatikko on kollegoiden suosikkiluonas.

"Rakastan äidin ja mummun makaronilaatikkoa, ja kokkikoulussa opin tekemään sitä itse. Laatikkoni nousi maineeseen, kun kollegat kehuivat, että se on parempaa kuin missään. Makkeloodan salaisuus on monen hyvän yhdistelmä: puolet munamaitoa ja puolet kanalientä sekä runsaasti karamellisoitua...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
75 min + vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jannen parempi makkelooda eli makaronilaatikko

Ainekset

400
g
täysjyvämakaronia
1
pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
1
banaanisalottisipuli
1
iso valkosipulin kynsi
1/2
dl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
5
oksaa
timjamia
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Lisäksi
400
g
naudan jauhelihaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
"Muna-maito"
5
dl
kanalientä
5
dl
kuohukermaa
3
kananmunaa
1
tl
currya
1
tl
paprikajauhetta
ripaus
cayennepippuria
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
150
g
mietoa juustoraastetta (esim. edam)
150
g
vahvaa juustoraastetta (esim. cheddar, gruyere, parmesaani, västerbotten)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä makaronit suolatussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin.
  2. Suikaloi pekoni. Kuori ja kuutioi sipulitja valkosipuli. Ruskista pekoni pannussa ja lisää sipulit loppuvaiheessa. Paista noin 5 minuuttia. Nosta lämpöä. Lisää pannuun balsamiviinietikka ja anna sen sihahtaa. Hienonna joukkoon timjami. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ruskista jauheliha kuivassa kuumassa pannussa. Mausta se suolalla ja pippurilla.
  4. Sekoita jauheliha, pekoniseos, makaronit ja puolet juustoraasteista. Kaada seos uunivuokaan ja tasoita.
  5. Sekoita ”muna-maidon” ainekset keskenään ja kaada neste vuokaan. Levitä loput juustoraasteet pinnalle ja kypsennä uunin alatasossa 30 minuuttia. Laske lämpötila 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 20 minuuttia. Anna vetäytyä huoneenlämmössä 15 minuuttia. Tarjoa ruoka ketsupin kanssa.

Kommentit (0)