Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Löytyykö pakastimesta vuosikerta-lakkoja? Käytä ne juhlavaan piirakkaan.

Juhlava lakkapiirakka ihastuttaa rouskuvan rapealla pohjalla ja päällismurulla, joiden väliin jää herkullisen pehmeä ja reilusti marjaisa täyte.

Rapea ja runsaskuituinen piirakkapohja sisältää granolaa ja talkkunajauhoa. Siinä maistuu ihanasti kardemumma ja viimeisen silauksen luo voi, joka ruskistetaan ennen sekoittamista muiden ainesten joukkoon.

Helpossa jogurttitäytteessä maistuu lakkarahka. Piirakkaa paistetaan ensin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen sen pinnalle ripotellaan kokonaisia lakkoja sekä granolasta, sokerista ja lopusta ruskistetusta voista tehty muru. Paistoa jatketaan vielä hetki, ja valmis piirakka tarjotaan huoneenlämpöiseksi jäähtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Granola-lakkapiirakka

Ainekset

POHJA
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
granolaa
½
dl
talkkunajauhoja
1
dl
fariinisokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
dl
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
100
g
ruskistettua voita
1
kananmuna
TÄYTE
1
pkt (200 g)
lakkarahkaa
1
dl
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
1
kananmuna
LISÄKSI
400
g
lakkoja
GRANOLAMURU
2
dl
granolaa
¾
dl
sokeria
75
g
ruskistettua voita
TARJOILUUN
vaahdotettua (kinuski)kermaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka voilla ja leivitä se granolalla.

  2. Sekoita pohjan kuivat ainekset keskenään kulhossa. Ruskista voi sekä pohjaan että granolamuruun: Laita 175 grammaa kuutioitua voita paksupohjaiseen kattilaan ja sulata keskilämmöllä. Voi vaahtoaa ensin, minkä jälkeen se kirkastuu hieman. Tämän jälkeen voi alkaa paahtua. Sekoittele voita välillä paahtamisen aikana; varo, ettet polta!

  3. Lisää 2/3 ruskistetusta voista ja jogurtti kuiviin aineisiin ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele piirakkavuokaan.

  4. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia.

  5. Sekoita sillä aikaa granolamuru. Kääntele ainekset lopun ruskistetun voin joukkoon.

  6. Levitä esipaistetun piirakan päälle lakat ja päällimmäiseksi granolamuru. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

  7. Tarjoa piirakka huoneenlämpöisenä vaahdotetun (kinuski) kerman kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Granaattiomena ei pelkästään korista herkkumuffineita vaan tuo myös makua taikinaan ja kuorrutteeseen mehun muodossa. Granaattiomenamehua on saatavilla ympäri vuoden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
45 min + muffineiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-granaattiomenamuffinit

Ainekset

150
g
pehmeää voita
dl
sokeria
2
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
¾
dl
granaattiomenatäysmehua
¾
dl
maitoa
KUORRUTE
175
g
tummaa suklaata karkeana rouheena
1
dl
kuohukermaa
¾
dl
granaattiomenamehua
2
rkl
voita
PÄÄLLE
granaattiomenan siemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään kuivat ainekset. Kääntele vuorotellen taikinaan mehun ja maidon kanssa. Sekoita, kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin, älä ylivaivaa!

  2. Jaa taikina 12 muffinivuokaan. Paista 17 minuuttia. Siirrä ritilälle jäähtymään.

  3. Tee kuorrute. Laita suklaa lämmönkestävään kulhoon. Mittaa kerma ja mehu kattilaan ja keitä höyryävän kuumaksi. Kaada suklaan päälle ja anna olla koskematta 5 minuutin ajan. Sekoita tasaiseksi ja lisää voi joukkoon.

  4. Levitä kuorrutetta jäähtyneiden muffinien päälle ja koristele granaattiomenan siemenillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Hurjan herkulliset, toffeesta makeat ja sitkeät pullat saavat raikasta tasapainoa karpaloista. Kun paistat pullat muffinivuokien kaltaisissa pullavuoissa, ne pysyvät paremmin ehyinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
50 min + kohottaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karpalo-toffeepullat

Ainekset

dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½
rkl
kardemummaa
½
tl
suolaa
1
kananmuna
7–8
dl
vehnäjauhoa
75
g
voita huoneenlämpöisenä
TÄYTE
50
g
pehmeää voita
2
dl
fariinisokeria
2
dl
karpaloita
noin 30
pehmeää toffeekarkkia (esim. Tsinuskitoffee)
20
kertakäyttöistä pullavuokaa
PINNALLE
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää jauhoja vähitellen samalla alustaen. Lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.

  3. Leikkaa toffeet tukevalla veitsellä neljään palaan. Pidä palat erillään, sillä ne tarttuvat helposti kiinni toisiinsa.

  4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa ilmakuplat pois ja kauli taikina isoksi levyksi (48 cm x 36 cm).

  5. Levitä pehmeä voi levylle. Ripottele päälle fariinisokeri, karpalot ja toffeet. Kääri tiukaksi rullaksi. Jaa 20 palaan.

  6. Laita pullat pullavuokiin uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.

  7. Sivele pullat kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alemmalla tasolla 12–14 minuuttia.

Vinkki Pullat leviävät kypsyessään jonkin verran, joten voit laittaa kaksi pullavuokaa päällekkäin tukemaan pullaa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Albert Franch Sunyer KUVA Tuomas Kolehmainen

Kun juuriselleriä paahtaa uunissa riittävän pitkään, se leppyy jopa jälkiruokiin sopivaksi. Sopivan ohuet viipaleet on helppo levittää tiiviisti tarte tatinin karamellin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 30 min + jäähdytys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tarte Tatin juuriselleristä

Ainekset

2
(yht. n. 900 g)
juuriselleriä
400
g
esikaulittua laskostettua voitaikinaa
1
dl
vehnäjauhoja
dl
sokeria
90
g
voita kuutioituna
LISÄKSI
5
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Pese juurisellerit huolellisesti ja laita ne pellille leivinpaperin päälle. Paahda juureksia 200-asteisessa uunissa noin 30–45 minuuttia, kunnes veitsi uppoaa niihin helposti. Anna juuresten jäähtyä ja kuori ne. Halkaise sellerit ja leikkaa puolen sentin paksuisiksi, puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.

  2. Ota lehtitaikina sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista. Kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla noin 3 mm:n paksuiseksi kiekoksi. Tee kiekosta noin 2 cm suurempi kuin pannusta, jossa paistat piirakan. (Tämä resepti on suunniteltu Ø 20 cm:n kokoiseen pannuun.) Töki haarukalla taikinaan reikiä ja laita se leivinpaperin päällä pakastimeen odottamaan.

  3. Levitä sokeri uuninkestävään valurautapannuun. Anna sokerin paahtua liedellä keskilämmöllä sekoittamatta, kunnes sokeri on tumman meripihkan väristä. Tähän menee 5–7 minuuttia. Ota liesi pois päältä ja lisää joukkoon 2/3 jääkaappikylmistä voikuutioista.

  4. Lado selleriviipaleet pannuun karamellin päälle. Aloita keskeltä ja asettele viipaleet vähän limittäin ympyrän muotoon. Lado viipaleita samalla lailla ulompaan rinkiin. Älä jätä rakoja, karamellin tulisi olla kokonaan sellerien peitossa. Paina viipaleita kevyesti. Sulata loppu voi ja sivele sillä sellerit.

  5. Nosta pannu 180-asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Ota pannu uunista ja kippaa taikinalevy päälle. Taikina sulaa nopeasti. Painele taikinan reunat pannun sisäpuolelle lusikanvartta apuna käyttäen. Tee taikinaan muutamia reikiä veitsenkärjellä. Jatka paistamista 30–40 minuuttia, kunnes piirakan pinta näyttää kauniin ruskealta ja lehtevältä. Anna jäähtyä puoli tuntia. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi.

  6. Irrota piirakka vuoasta lusikanvartta apuna käyttäen: “sahaa” lusikan kärjellä piirakan reuna irti vuoasta, laita lautanen pannun päälle ja käännä piirakka lautaselle. Tarjoa piirakka kermavaahdon kanssa.

Vinkki Älä sekoita pannulla paahtuvaa sokeria: sekoittaminen saa aikaan paakkuja, jotka eivät karamellisoidu.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raikas jäätelökakku kauniilla marenkihunnulla kruunaa talviset juhlat. Jäätelö maistuu ihanasti kirpeältä greipiltä. Varminta on paahtaa marenki tohottimella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + 4½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Alaskan jäätelökakku

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
½
dl
mietoa oliiviöljyä
JÄÄTELÖTÄYTE
3
dl
verigreippimehua (tai 4–5 verigreipin mehu)
3
keltuaista
2
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
sokeria
1
l
vaniljajäätelöä
2
dl
kuorittuja, suolattomia pistaaseja
MARENKI
3
valkuaista
dl
tomusokeria
VUOKAAN
voita ja korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota Ø 20 cm:n kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon oliiviöljyn kanssa. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Purista greippimehu kattilaan. Erottele valkuaiset keltuaisista omaan kulhoonsa, peitä kulho kelmulla ja laita valkuaiset jääkaappiin odottamaan marengin tekoa. Laita keltuaiset kattilaan greippimehun kanssa. Lisää maissitärkkelys ja sokeri joukkoon, ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes se sakenee paksuksi kiisseliksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

  3. Vuoraa pakastamista kestävä kulho (Ø 20 cm) kelmulla niin, että kelmua tulee reilusti reunojen yli. Paloittele jäätelö toiseen isoon kulhoon ja anna sen pehmetä pari minuuttia. Lisää pistaasit ja jäähtynyt kiisseli, ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada jäätelö kelmulla vuorattuun kulhoon. Nosta kakkupohja jäätelön päälle, ja paina kevyesti niin, ettei väliin jää koloja. Taita kelmu kakkupohjan päälle ja nosta pakastimeen. Jäädytä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin minuutti.

  5. Ota kakku pakastimesta ja kumoa se tarjoiluvadille. Lusikoi marenki kauttaaltaan kakun päälle. Jäätelöä ei saa jäädä näkyviin. Paahda marenki tohottimella eli keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

Vierailija

Mikä,tekee tästä alaskan jäätelökakun? Ja miksi tässä sanotaan että varminta on polttaa marenki tohottimella? Tapahtuuko marengille jotain kauheaa jos sitä ei polteta?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

kakun nimi tulee sen englanninkielisestä nimestä, joka on Baked Alaska. Marenkia ei sinänsä ole pakollista paahtaa, mutta paahtaminen antaa kakulle viimeistellyn ulkonäön ja antaa pintaan aavistuksen rapeutta.

Vierailija

Höpöhöpö. Kun laaditte näitä esittelyjä ja jälkiselityksiä, niin voisiko niiden taustalla olla kunnon faktaa.

Baked Alaska tai Bombe Alaska (tunnetaan myös nimellä Norwegian omelette eli norjalainen munakas) nimi tulee siitä, että kyseessä on uunijäätelö, marengilla kuorrutettu jäätelö johon on uunissa otettu paahtunut pinta. Nykyisin paahtamisen voi tehdä tohottimella jolloin ei ole niin suurta vaaraa osaamattomuuttaan sulattaa uunissa koko kakkua.