Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Kuva: Satu Kemppainen

Kevyellä väkertelyllä valmistuu upea juustotarjotin, joka sopii jälkiruuaksi, naposteluun tai yöpalaksi.

Valitse riittävän iso tarjotin, lautanen tai leikkuulauta. Puinen lauta sopii hyvin talvisiin juhliin. Voit koota juustotarjottimen myös suoraan pöydälle tai esimerkiksi kiviselle työtasolle tai saarekkeelle. Puhdista pöytä tai taso silloin hyvin tai kokoa juustot esimerkiksi leivinpaperin päälle.

1. Juustot ensin

Valitse rakenteeltaan erilaisia juustoja: pehmeää, kovaa, löysää ja kermaista. Kolme tai neljä juustoa riittää hyvin. Sitä useampi juusto tekee tarjottimesta sekavan. Yhdistä esimerkiksi kypsä pehmeä valkohomejuusto, voimakas sinihomejuusto, kovaksi kypsynyt gouda ja pehmeä, mutta maukas comté.

Jos tarjoat juustolautasen jälkiruaksi varaa juustoa noin 100–150 grammaa jokaiselle syöjälle. Yöpalana tarjottuun lautaseen voi varata vähän reilummin juustoa, noin 200 grammaa syöjää kohti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nosta juustot lämpiämään 1–2 tunniksi ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lohko isot juustopalat muutamaksi kolmioksi. Asettele osa kolmioista pystyyn ja toiset lappeelleen. Jätä juustojen väliin tarpeeksi tilaa muille tilpehööreille.

2. Jotain raikasta ja makeaa

Talviselle juustotarjottimelle valitaan talven kausihedelmiä: persimoneja, päärynää ja viikunoita. Hilloista viikuna tai hapankirsikka sopivat juustojen seuraksi, mutta lähes mikä tahansa pikkuisen hapan hillo käy. Mansikka- ja vadelmahillo kannattaa säästää lettukesteille.

Laita hillot erilaisiin pieniin kulhoihin ja asettele kulhot ympäri tarjotinta. Siivuta hedelmät ohuiksi siivuiksi ja nosta ne tiiviiksi viuhkoiksi tarjottimelle. Irrottele rypäleistä pikku ryppäitä ympäri lautasta. Nosta muutama kokonainen tai puolitettu hedelmä tarjottimelle tuomaan lisää väriä.

3. Rousketta

Kata juustotarjottimelle myös rapsakoita pähkinöitä, suolakeksejä tai siemennäkkäriä. Isompaan nälkään tarjottimelle voi varata leipäsiivuja.

Levittele suolakeksejä, leipäpaloja ja pähkinöitä pitkin juustotarjotinta ja täytä niillä tyhjiä välejä.

4. Jotain suolaista

Jos juustotarjotin on tarkoitettu naposteluun tai yöpalaksi, lisää tarjottimelle vielä pientä suolaista naposteltavaa kuten varrellisia kapriksia tai kinkkuun käärittyjä melonisiivuja. Kiinnitä kinkku-meloninaposteltaviin tikut, jotta ne on helpompi napsaista lautaselta suuhun.

5. Loppusilauksia

Koristele tarjotin rosmariininoksilla tai muilla yrteillä. Valuta hunajaa yhden tai useamman juuston päälle. Tarkista, että juustolauta on tasapainossa ja lisää tyhjiin koloihin vielä täytettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla