Glorian ruoka ja viinin raati valitsi vuoden 2018 parhaat viinit. Tässä edullinen ja luonteikas valkoviini, lihanystävän laadukas punaviini, huippuvuoden samppanja sekä muut 2018 parhaat viiniostokset kolmessa hintaluokassa. 

Valkoviinit

Alle 12 e

La Liebre y la Tortuga Albariño 2016, 11,98 e

Älä anna Espanjan Rias Baixasin albariñon vaalean värin hämätä, sillä tässä erinomaisessa viinissä riittää makua. Tuoksussa ensimmäisenä tulee vastaan sitruksisuus ja lempeä kukkaisuus. Kuivassa ja pirteässä maussa tuntuu rypäleen energisyys, lievä persikkamaisuus sekä keltaiset luumut. Viinin hapokkuus on loistava vastapaino hedelmäisyydelle. Erinomainen ruokaviini, joka toimii erityisen hyvin raikkaiden kasvistapasten ja merenelävien kanssa, myös jos makulisänä on grillin tuomaa savuista paahteisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

13-21 e

Albert Bichot Viré-Clessé 2014, 19,81 e

Mâconnaisin chardonnaysta tunnetuimpia ovat runsaat Pouilly-Fuissét, mutta niitä ei Alkon perusvalikoimissa hetkeen ole ollut. Viré-Clessén alueelta onneksi parikin. Näistä edullisemman viinin tuoksu on herkullisen hedelmäinen ja sitruksinen. Maku on runsaan hedelmäinen, aavistuksen mausteinen, herkullisen hapokas ja mineraalinen. Monipuolinen ruokaviini on mainio valinta esimerkiksi sienten, kanan ja kalaruokien seuraan. Myös camembert ja vuohenjuusto pitävät tästä viinistä.

Yli 21 e

Domaine Laroche Chablis 1er Cru Les Vaudevey 2016, 29,99 e

Larochen perhe kuuluu Chablis’n tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin tuottajiin. Talon huipputarhassa Les Vaydeveyssa kasvaneista rypäleistä tehty valkoviini on Alkon chablis-valikoiman parhaimmistoa. Hapokkaassa ja runsaassa maussa vuorottelevat kypsät sitrushedelmät, omena ja karviainen. Suutuntuma on pehmeän kermainen ja vivahteikkaan kerroksellisessa. Jälkimaussa on mineraalisuutta, joka tekee viinistä hienon parin äyriäisille ja klassisen voikastikkeen kanssa tarjotulle paistetulle kalalle.

 

Punaviinit

Alle 12 e

Llai Llai Pinot Noir 2016,10,99 e

Chileläinen pinot noir on hintaluokassaan todellinen löytö. Keskitäyteläisessä ja raikkaan hapokkaassa maussa on rypäleelle tyypillisiä kirsikan, punaherukan, karpalon ja vadelman aromeja. Suutuntuma on hapokas ja kevyehkö, silti marjaisan mehukas. Jälkimaussa on rosmariinia ja timjamia muistuttavaa yrttisyyttä. Hyvää pataa possu- ja kanaruokien sekä sienipastan tai -risoton kanssa. Viini pitää myös savuaromista, joten se on loistovalinta vaikkapa paahdetulle lohelle ja grillatuille vaaleille lihoille.

13-21 e

Te Kairanga Runholder Pinot Noir 2016, 20,90 e

Uudessa-Seelannissa osataan valjastaa ­moderni teknologia luonteikkaiden laatuviinien tuotantoon. Tämä pinot noir on upea esimerkki viinintekijöiden taidoista. Keskitäyteläinen, tyylikkään intensiivinen viini maistuu meheviltä punaherukoilta, kirsikoilta ja vadelmilta. Ensisiemaus tuntuu kevyenä, mutta eloisa maku voimistuu suussa, jatkuu pitkänä ja napakoituu loppua kohden. Jälkimaussa tuntuvat savun ja Provencen yrttien aromit, joiden ansiosta viini käy  juureksilla höystettyjen riistalintujen makupariksi.

Yli 21 e

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2015, 30,95 e

Kun etsit huippueleganttia klassista punaviiniä illalliselle, jonka pääruokana on lihaa, Pohjois-Rhônen arvostetuimpiin kuuluvalta Crozes-Hermitagen alueelta tuleva syrah on loistovalinta. Se on tehty luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä. Täyteläinen, kohtuullisesti tanniininen maku on napakan marjaisa, karhunvatukkainen ja puolukkainen. Jälkimaussa on mausteista pippurisuutta. Loistava valinta aina, kun lautasella on nautaa, karitsaa, poroa tai riistaa. Viimeinen tilkka kannattaa jättää juustoille.

 

Rosee

Mirabeau en provence rose 2017, 14,49 e

Viini, jossa hyvän roseen ominaisuudet eli raikkaus, hapokkuus, hedelmäisyys ja notkeus ovat hienosti sopusoinnussa. Klassiselta rosee-alueelta Ranskan Provencesta tulevan melko miedon viinin makumaailmassa on punaherukkaa, vadelmaa ja metsämarjoja. Jälkimaussa on yrttistä mausteisuutta. Oiva aperitiivi ja ruokajuoma, kun tarjolla on vuohenjuustosalaattia, grillattuja vihanneksia, kalaa tai äyriäisiä.

 

Valkoinen alkuviini

Jurtschitsch Belle Naturelle 2016, 19,98 e

Itävallan modernin ja rennon viininvalmistuksen edelläkävijän viinissä tuntuu ruokahalun herättävä sitruunainen hapokkuus. Rypäle on Grüner Veltliner, mutta maku tuo mieleen jopa nuoren sauvignon blanc-viinin. Kuivassa viinissä maistuvat myös vihreä omena ja greippi. Jälkimaussa on sherrymäisiä sävyjä, mineraalisuutta ja pähkinää. Keskustelua herättävä aperitiivi ja monipuolinen ruokaviini kala- ja kasvisruokien, juustojen sekä äyriäisten seuraan.

 

Punainen alkuviini

Beck Ink 2017, 15,50 e

Itävaltalainen, helposti lähestyttävä alkuviini on valmistettu pääasiassa Zweigelt-rypäleistä, jotka kasvavat aurinkoisessa Burgenlandissa. Tuoksu johdattelee punaisten marjojen maailmaan, mutta myös hieman yrttisyyttä löytyy. Mehukkaan marjaisan viini mausta löytyy vadelman ja mustaherukan vivahteita sekä hieman mausteisuutta. Raikas ja ryhdikäs viini on vegaaninen, ja sopii mainiosti tomaattisten ja mausteistenkin kasvisruokien seuraan.

 

Kuohuviinit

Alle 13 e

Parés Baltà ’b’ Cava Brut, 11,98 e

Kun pitää löytää edullinen kuohuviini isoihin juhliin, Parés Baltàn cava ei petä. Se on hintaluokkansa luotettavimpia ja luonteikkaimpia kuohuviinejä. Kuivassa ja kirpeän hapokkaassa, kypsän hedelmäisessä maussa nousevat päällimmäisiksi sitrusten ja omenan aromit. Jälkimaussa on kukkia ja mineraalisutta. Luonteikkaan aperitiivin kanssa maistuvat myös juustot ja leikkeleet. Oivaa seuraa myös runsaammille ruokalajeille, kuten risotoille ja paellalle.

13-21 e

Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut, 15,99 e

Melkein liian hyvää ollakseen totta: yli viisi vuotta Alkon valikoimassa olleen roseekuohuviinin laatu paranee vuosi vuodelta. Tasapainoisessa maussa on punaherukka-aromia, jota täydentävät kerroksittain kirsikan, puolukan ja vadelman sävyt. Eloisan viinin jälkimaussa tuntuvat lempeä paahteisuus ja kypsä punainen omena. Monikäyttöinen ruokaviini vaikkapa toast skagenin, vitello ­tonnaton ja savukalan seuraan.

Yli 22 e

Domaine Rolet Crémant de Jura 2013, 24,67 e

Ranskassa Juran alueella tuotettu erittäin kuiva ja hapokas kuohu­viini on hurmaava löytö. Valkoinen Savagnin ja punainen Poulsard tuovat Chardonnayn ohella viiniin jopa laatusamppanjoihin verrattavaa luonnetta. Vahvassa makumaailmassa on vihreää omenaa, kypsää sitrusta ja trooppisia hedelmiä. Intensiivinen ja mehukas viini pääsee oikeuksiinsa aperitiivina, kun sen seurana ­on savukalalla, pateella tai sienillä höystettyjä cocktailpaloja.

 

Samppanjat

Alle 30 e

La Chouette de Champillon Brut, 29,98 e

Autréaun samppanjatalon ja suomalaisen Viinitien yhteistuotos La Chouette de Champillon Brut on noussut lyhyessä ajassa suursuosikiksi. Eikä ihme, sillä tyyli on helposti lähestyttävä, viini hyvin tehty ja hinta järeästi kohdallaan. Trendikäs blanc des noirs on raikas yhdistelmä Pinot Noirin mehevää runsautta ja Pinot Meunierin kukkeaa hedelmäisyyttä. Chouette on mutkaton maljajuoma ja ruokapöydän moniottelija. Plussaa on saatavuus neljässä pullokoossa piccolosta magnumiin asti.

31-50 e

Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs Extra Brut, 48 e

Yksi Champagnen uusimpien viljelyalueiden kiinnostavimmista pientuottajista on Jacques Lassaigne. Talon Chardonnay-rypäleestä tehdyt samppanjat ovat luonteikkaita ja täyteläisiä. Viljelijä-viinintekijä Emmanuel Lassaigne noudattaa mahdollisimman luonnollisia viinintekotapoja, ja köynnökset ovat pääasiassa 25–45-vuotiaita. Viini on upean mineraalinen ja vesi herahtaa kielelle ensi siemauksella. Aperitiiviksi sekä herkkien kala- ja äyriäisruokien sekä osterien seuraan.

Yli 50 e

Charles Heidsieck Blanc des Millénaires, 178,86 e

Tätä samppanjaa on odotettu, sillä edellinen vuosikerta oli jopa yhdeksän vuoden takaa. Satovuosi 2004 tuotti huikean hienostuneita, energisiä ja tyylikkäästi kehittyviä samppanjoita. Blanc des Millénaires 2004 lunastaa nämä kaikki lupaukset. Se hurmaa kermaisella pehmeydellään, upealla paahteisuudellaan ja eloisuudellaan. Tämä kannattaa hankkia kellariin, mutta jo nyt se antaa paljon itsestään. Gastronominen samppanja esimerkiksi tatti- tai tryffeliriso­tolle ja maalaiskanalle.

--

Viiniraadin jäsenet: Suomen sommelierit ry:n puheenjohtaja, ravintoloitsija Samuil Angelov, Master of Wine Essi Avellan, toimittaja, diplWSET Jari F. Lampén, sommelier Terhi Oksanen-Alén, päätoimittaja Sanna Maskulin, viinitoimittaja Tuomas Tanttu.

Kuvat: Alko.

Vierailija

Sen jälkeen, kun uutisoitiin mehiläisten joukkokuolemista Etelä-Afrikan viinintuotantoalueilla, olen ostanut vain luomuviinejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla