Kuvat
Panu Pälviä ja Elvi Rista

Kylmänä päivänä maistuu täyteläinen ja mausteinen kasviscurry. Tässä viisi herkullista vaihtoehtoa.

1. Värikäs makupommi 

Kasvis-kikhernecurry saa makunsa itse tehdystä currytahnasta. Maustetahnan valmistus lohkaisee ruoanvalmistusajasta isoimman osan, minkä vuoksi on tahnaa on järkevää tehdä kerralla kahteen ruokaan. Sen voi joko pakastaa tai laittaa jääkaappiin tiivissä rasiassa, jos tietää valmistavansa currya taas viikon parin sisällä.

Omatekoisen currytahnan etuna on, että suolan, valkosipulin ja chilin määrää voi säädellä helposti oman maun mukaan. Pääosassa ovat tunnusmerkilliset intialaisen curryn mausteet, kurkuma, korianteri ja juustokumina.

Currytahnan ohella värikkääseen ruokaan uppoaa niin munakoisoa, paprikaa, kesäkurpitsaa kuin porkkanaakin. Proteiinilisänä toimivat kypsät kikherneet, jotka lisätään joukkoon loppuvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvis-kikhernecurryn ohjeen löydät täältä.

2. Nopea ja herkullinen arkicurry

Bataatticurry valmistuu alle puolessa tunnissa, joten se sopii arki-iltaankin. Pieniksi kuutioiksi leikattu bataatti kypsyy nopeasti. Loppuvaiheessa joukkoon lisätään soijarouhetta, joka tukevoittaa koostumuksen.

Makua hallitsevat inkivääri, valkosipuli ja chili. Kurkuma saa puolestaan värin taittumaan punaisesta lämpimän oranssiksi.

Curryn kastike syntyy paseeratusta tomaatista ja kookoskermasta, joiden happamuus ja täyteläisyys täydentävät toisiaan. Pieni ripaus sokeria korostaa entisestään bataatin makeutta.

Lisukkeeksi ei välttämättä tarvita riisiä lainkaan. Naanleipä riittää, sillä voi pyyhkäistä lautaselta viimeiset makoisat pisarat.

Bataatticurryn ohjeen löydät täältä.

3. Täyteläinen kasvisrendang 

Vege-rendang on kasvisversio indonesialaisesta naudanlihacurrysta. Pohjaksi valmistetaan maustetahna, jossa maistuu chilin, inkiväärin ja valkosipulin lisäksi sitruunaruoho. Kastikkeeseen lisättävät kaffirlimetinlehdet ovat myös olennainen osa makua.

Lihan tilalle sopii hyvin härkis tai nyhtökaura, joka imaisee haudutuksen aikana kastikkeen maut.

On hyvä ottaa huomioon, että annoskoko on kahdelle nälkäiselle. Jos ruokailijoita on tätä enemmän, herkullista currya kannattaa valmistaa suosiolla tupla-annos.

Vege-rendangin ohjeen löydät täältä.

4. Kaalia ja kookosta

Thaityylinen kaali-kookoscurry poikkeaa muista curryista liemevällä koostumuksellaan. Maku on silti täyteläinen, sillä curryyn on lisätty runsaasti kookoskermaa.

Pääosassa on valkokaali, joka suikaloidaan ohueksi. Pitkän haudutusajan ansiosta myös talvikaali kypsyy liemessä pehmeäksi.

Maku perustuu punaiseen currytahnaan. Tähän curryyn voi mainiosti käyttää myös itse tehtyä maustetahnaa.

Keitetty jasmiiniriisi ja naanleipä sopivat täydellisesti yhteen curryn kanssa.

Kaali-kookoscurryn ohjeen löydät täältä.

5. Helppo suosikki kikherneistä 

Pienimuotoiseksi somehitiksi noussut The Stew valmistuu kikherneistä, valkosipulista, kookoskermasta ja mausteista. Tämän vegecurryn lumo perustuu kahden eri suutuntuman, pehmeän ja rapean yhdistelmään.

Aluksi kikherneet paahdetaan, jolloin ne kuivahtavat, muuttuvat rakenteeltaan rapeiksi ja imaisevat mausteöljyn maut. Osa niistä otetaan talteen tarjoilua varten, ja loput muhennetaan lastalla ja haudutetaan kookoskermaliemessä hajoavan pehmeiksi. Samalla ne sakeuttavat liemen.

Ohjeessa mainitaan vaihtoehtona kanaliemi, mutta se ei tietenkään ole välttämätön. Kikhernecurrysta saa vegaanisen käyttämällä kasvislientä ja tarjoamalla curryn kaurafraichen kanssa.

The Stew:n ohjeen löydät täältä.

Mikä curry?

  • Curry on yleisnimi mausteisille muhennoksille ja pataruoille, joiden juuret ovat Intiassa, Nepalissa, Indonesiassa tai muualla Kaukoidässä. Koska curryt ovat kulkeneet juuriltaan kauas, ne ovat muuntuneet saatavilla olleiden ja yleisesti käytettyjen raaka-aineiden ja mausteiden myötä erilaisiksi versioiksi alkuperäisistä resepteistä.
  • Curryjen koostumus vaihtelee liemevästä sakeaan. Makua määrittävät valkosipuli, chili, kurkuma, juustokumina, korianteri ja inkivääri. Lisäksi riippuen alkuperämaasta mausteena on myös esimerkiksi kaffirlimettiä ja sitruunaruohoa (thaityyliset curryt).
  • Samettisen makunsa curry saa usein kookoskermasta, joka kestää mausteita ja happamuutta. Toisaalta juoksettuminen on myös hyväksyttävää ja tapahtuu väistämättä, kun tomaattiseen liemeen lisätään jugurttia tai kermaa. Aina ei kermaa tai tomaattia käytetä lainkaan.
  • Tunnettuja curryja ovat esimerkiksi vindaloo, rogan josh, palak paneer ja tikka masala.

Reseptit Christina Aaltio, Laura Kaapro ja Suvi Rüster 

Sisältö jatkuu mainoksen alla