Helsingin Sanomat on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 279 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä

Indonesialaisen rendang-curryn ihanassa kasvisversiossa naudanliha vaihdetaan härkikseen tai nyhtökauraan. Ne imevät itseensä herkullisesti curryn makuja ja niiden rakennekin on samankaltainen kuin pitkään haudutetussa lihassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vege-rendang

Ainekset

Maustetahna
4
pientä salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
3
punaista chiliä
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
rkl
sitruunaruohotahnaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
jauhettua kurkumaa
¼
tl
mustapippuria
Pataan
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
1
rkl
soijakastiketta
250
g
härkistä tai nyhtökauraa
4
kaffirlimetinlehteä
2
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
Viimeistelyyn
1
limetti
tuoretta korianteria
Tarjoiluun
keitettyä jasmiiniriisiä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin maustetahna. Kuori ja puolita salottisipulit. Kuori valkosipulinkynnet. Poista chileistä kanta (ja halutessasi siemenet, jos haluat miedon ruuan). Kuori ja raasta inkivääri hienolla terällä. Mittaa kaikki maustetahnan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi.
  2. Siirrä tahna (pinnoitettuun) kattilaan tai pataan. Kuumenna liedellä maustetahnaa koko ajan sekoitellen 2–3 minuuttia.
  3. Lisää kookosmaito, soijakastike, härkis tai nyhtökaura sekä kaffirlimetinlehdet, fariinisokeri ja suola.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja anna ruuan hautua hiljalleen kuplien kannen alla noin 30 minuutin ajan, välillä sekoitellen.
  5. Keitä sillä välin jasmiiniriisi.
  6. Tarjoa rendang keitetyn jasmiiniriisin kanssa. Purista annosten päälle limettimehua ja ripottele pinnalle tuoretta korianteria.

Kommentit (5)

paivi63_2
Seuraa 
Liittynyt28.10.2016

erinomainen resepti!  

Animaari
Seuraa 
Liittynyt18.11.2017

Yllätyin... todella maukas!

Maisema

Todella hyvää! Suosittelen!

Simppavaan

Mitähän tapahtuu jos silppuaa tahnan ainekset ja nakkaa ne kattilaan ilman myllytystä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1448 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Halvavanukas on pikajälkkäri, johon pähkinäisen ja paahteisen tahinin ystävä jää koukkuun. Villeimmät levittävät vanukasta paahtiksen päälle yhdessä nutellan kanssa. Liian hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen halvavanukas

Ainekset

dl
sileää tahinia
1
dl
vaahterasiirappia
¾
dl
kasvimaitoa
2
rkl
oliiviöljyä
ripaus suolaa
PÄÄLLE
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Vatkaa kaikki ainekset sähkövatkaimella sekaisin.

  3. Jaa seos pieniin vuokiin ja paista noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

  4. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan, koristele pähkinöillä ja syö lämpimänä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1448 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Korvapuustit muuttivat tropiikkiin! Kookos maustaa nämä kaikille sopivat puustit, ja sitä on niin taikinassa kuin täytteessäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
1 t + 25 min + kohotukset 1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset kookospuustit

Ainekset

1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
1
dl
vettä
1
pkt (50 g)
tuorehiivaa
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kardemummaa
¾
tl
suolaa
100
g
pehmeää, maidotonta margariinia
noin 13
dl
vehnäjauhoja
Täyte
125
g
pehmeää maidotonta margariinia
dl
kookoshiutaleita
2
dl
fariinisokeria
1
rkl
kanelia
Voiteluun
sulaa maidotonta margariinia
Pinnalle
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Alusta vehnäjauhot joukkoon erissä. Vaivaa taikinaa vähintään 10 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa margariini ja sekoita tasaiseksi. Valmis pullataikina on kimmoisaa ja alkaa irrota kulhon reunoilta. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia).

  2. Valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset tahnamaiseksi seokseksi.

  3. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli tai taputtele taikinan puolikas noin puolen sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi kunnolla jauhotetulla alustalla.

  4. Levitä puolet täytteestä taikinalevyn päälle ja kääri taikina melko napakaksi rullaksi.

  5. Leikkaa taikinasta 12 palaa niin, että joka toinen viilto on reilusti vinossa oikealle ja joka toinen viilto reilusti vinossa vasemmalle.

  6. Siirrä taikinapalat pellille leivinpaperin päälle kapea puoli ylöspäin. Paina jokaisen korvapuustin keskelle ”kuoppa” sormella, jolloin korvapuusti saa muotonsa. Anna kohota vielä 15 minuuttia.

  7. Leivo sillä aikaa loput 12 korvapuustia samalla tavalla.

  8. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele kohonneet pullat margariinisulalla ja ripottele pinnalla kookoshiutaleita. Paista noin 10 minuuttia.

Kommentit (1)

Keittokarhun avustaja

Itse leivoin juuri maapähkinäjauhosta korvapuusteja. 4 dl maapähkinöitä tehosekoittimella jauhettuna 10 dl vehnäjauhojen (ja psylliumjauheen) lisäksi 5 dl taikinaan ja myös täytteeksi maapäkinäjauhoa kanelin, rasvan ja kookosjauheen lisäksi sai pullan maistumaan varsin hyvältä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2862 reseptiä.
Linkitetty 36 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Sambhar on yksi Chennain alueen suosituimmista ruoista. Linssimuhennoksen erikoisuus on öljyssä tiriseväksi kuumennettu mausteseos, joka kaadetaan valmiin muhennoksen päälle.

Tunnetko chhonkin? Kyse on intialaisissa ruokaohjeissa esiintyvästä kuumennetusta mausteöljystä, joka kaadetaan valmiin ruoan päälle juuri ennen tarjoamista. Chhonkissa käytetään pääasiassa kuivattuja kokonaisia mausteita fenkolista ja juustokuminasta chiliin ja currynlehtiin. Chhonkin voi tehdä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sambhar eli linssimuhennos

Ainekset

dl
toor dal -linssejä
1
rkl
urud dal -linssejä
tl
suolaa
1
tl
kurkumaa
1
l
vettä
1
sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
mustia sinapinsiemeniä
10
currynlehteä
2
rkl
sambhar masala -mausteseosta (ohje alla)
1
rkl
tamarinditahnaa
Chhonk eli kuuma mausteseos
2
rkl
gheetä tai rypsiöljyä
3–4
punaista kuivattua chiliä
2
tl
juustokuminansiemeniä
2
tl
nigellansiemeniä

Työvaiheet

  1. Huuhtele linssit ja laita pinnoitettuun kattilaan. Lisää suola, kurkuma ja vesi. Kuumen­na kiehuvaksi ja keitä hiljalleen poristen noin 30 minuuttia, kunnes linssit ovat pehmenneet.

  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sinapinsiemenet ja currynlehdet. Kun mausteet alkavat sihistä, lisää sipulit ja paista sekoitellen noin 5 mi­nuuttia. Lisää sambhar masala ­mausteseos ja sekoita hyvin.

  3. Kaada linssit pannuun ja sekoita joukkoon tamarindi. Jos seos tuntuu liian paksulta, li­sää 1 dl kiehuvaa vettä. Anna muhennoksen kypsyä 5 minuuttia.

  4. Valmista chhonk. Kuumenna ghee tai öljy pienessä valurautapannussa. Kun öljy on todella kuumaa, lisää mausteet ja paista sekoittaen 1 minuutti. Kaada kuuma maus­teöljy linssimuhennoksen päälle. Tarjoa vadojen tai riisin kanssa.

Sambhar masala -mausteseos

Ainekset

5
rkl
korianterinsiemeniä
5
kuivattua chiliä
½
rkl
juustokuminan siemeniä
½
rkl
mustia sinapinsiemeniä
½
rkl
chana dal -linssejä
½
rkl
toor dal -linssejä
½
rkl
urud dal -linssejä
5
kuivattua currynlehteä
½
rkl
kurkumaa

Työvaiheet

  1. Paahda pannussa ensin koriante­rinsiemenet, sen jälkeen chilit. Paahda yhtä aikaa juustokumina ja sinapinsie­menet. Paahda viimeiseksi linssit.

  2. Sekoita currynlehdet paahdettujen mausteiden ja linssien joukkoon. Jau­ha ne hienoksi jauheeksi sauvasekoit­timen myllyssä tai morttelissa. Lisää lopuksi kurkuma. Anna mausteiden jäähtyä ja laita tiiviiseen purkkiin.

Kommentit (2)

MinnaLiisi

Mausteseoksen työvaiheista kysymys: jauhetaanko lopuksi kaikki mausteet vai ainoastaan currynlehdet? Tätä aion varmasti laittaa vaikkapa viikonlopuna, mikäli maustepaketti ehtii tulla ajoissa. Currynlehtiä en löytänyt kaupoista joten piti tilata "omalta maustekauppiaalta".

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Moikka! Kiitos kysymyksestä. Koko mausteseos jauhetaan lopuksi. Mausteisen aromikasta viikonloppua! 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2862 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Upean mausteiset ja sisältä pehmeät intialaiset perunapyörykät uppopaistetaan pinnaltaan rapeiksi. Nauti ne intialaiseen tapaan aamupalalla sämpylän välissä tai välipalaksi raikkaan chutneyn kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 pyörykkää
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vadat eli uppopaistetut perunapyörykät

Ainekset

4–6
(650 g)
perunaa (jauhoinen lajike)
1
vihreä chili
1
valkosipulinkynsi
2
cm:n pala
inkivääriä
2
rkl
rypsiöljyä
2
tl
mustia sinapinsiemeniä
10
currynlehteä
1
tl
suolaa
½
tl
kurkumaa
Taikina
2
dl
kikhernejauhoja eli gramjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
kurkumaa
dl
vettä
Uppopaistamiseen
1
l
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kypsiksi. Anna jäähtyä hetki. Kuori, paloittele ja murskaa perunat.

  2. Hienonna chili ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna 2 rkl rypsiöljyä pannussa. Lisää sinapinsiemenet, ja kun ne alkavat sihistä, lisää currynlehdet, chili, val­kosipuli, inkivääri, suola ja kurkuma. Sekoita ja lisää murskatut perunat. Paista muutama minuutti ja siirrä sivuun jäähtymään.

  3. Valmista taikina. Sekoita jauhot, suola ja kurkuma kulhossa. Lisää vettä pienissä erissä, kunnes taikina on sileää. Pyöritä jäähtyneestä perunaseoksesta 12 palloa.

  4. Kuumenna öljy valurautapadassa 180­ asteiseksi. Kasta perunapallot taikinaan ja uppopaista niitä kolme kerrallaan, noin 2 minuuttia per puoli tai kunnes pallot ovat kauniin ruskeita. Nosta talouspaperin pääl­le valumaan. Tarjoa vadat korianteri­pinaattichutneyn kanssa (ohje alla).

Korianteri-pinaattichutney

Ainekset

2
ruukkua korianteria
1
ps (80 g)
babypinaattia
4
mintunoksaa
2
valkosipulinkynttä
cm:n pala
inkivääriä
2
vihreää chiliä
½
tl
suolaa
½
dl
maustamatonta jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita korianterit varsineen monitoi­mikoneen kulhoon. Lisää pinaatti ja minttu. Voit valmistaa chutneyn myös sauvasekoittimella.

  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Leikkaa chileistä kanta pois ja paloittele chilit muutamaan pa­laan. Laita aineet kulhoon ja lisää suola.

  3. Soseuta seos sileäksi tahnaksi. Lisää jogurtti ja käytä konetta muuta­ ma kierros. Chutney säilyy jääkaapis­sa 4–5 päivää.

Kommentit (0)