Helsingin Sanomat on lisännyt 222 reseptiä.
Linkitetty 558 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Bataatti ja nopeasti kypsyvä soijarouhe tekevät intialaisesta currysta ruokaisan. Soijarouhe imee maukasta kastiketta hyvin, mutta sitä ei kannata haudutella kastikkeen joukossa kuin viitisen minuuttia. Muuten kastike tukevoituu liikaa!

Mitä valmistaa bataatista? Helppokäyttöinen kullanoranssi juures päätyy suomalaisilla usein sosekeittoon tai uuniin perunoiden tapaan. Mutta bataatista saa myös mainion muhennoksen.

Oheisessa ohjeessa bataattia käytetään intialaistyyliseen, mausteiseen ja kermaisen pehmeään curryyn. Kuutioitu bataatti kypsyy kookosliemessä noin vartissa. Loppuvaiheessa joukkoon lisätään soijarouhetta tai muuta kasviproteiinivalmistetta. Kasviproteiini tekee currysta sekä paksumpaa että ruokaisampaa.

Härkis, nyhtökaura tai muu kasvisjauhis kannattaa paistaa rapeaksi ennen lisäämistä curryn joukkoon. Soijarouheen voit puolestaan käyttää sellaisenaan. Lisukkeeksi sopii basmatiriisi tai naanleipä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatticurry

Ainekset

1
pieni bataatti
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen tai vihreä chili
1
rkl
inkivääriä raastettuna
2
rkl
öljyä
500
g
paseerattua tomaattia
1
prk (250 g)
kookoskermaa
1
kasvisliemikuutio
2
tl
sokeria
1
tl
garam masalaa
1
tl
kurkumaa
1
dl
soijarouhetta
1
ruukku
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, viipaloi. Kuori ja raasta inkivääri.
  2. Paista sipulia ja valkosipulia öljytilkassa paistinpannulla muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle bataattikuutiot, paseerattu tomaatti, kookoskerma, chili, inkivääri ja kasvisliemikuutio. Kiehauta.
  4. Mausta sokerilla, garam masalalla ja kurkumalla. Kypsennä keskilämmöllä 10–15 minuuttia bataattikuutioiden koosta riippuen, eli niin kauan, kunnes bataatit tuntuvat pehmeiltä ja kypsiltä.
  5. Lisää soijarouhe. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Hienonna päälle korianteria. Tarjoa basmatiriisin tai naanleivän kanssa.

Kommentit (7)

Out of the box

Hyvä ja edullinen resepti. Koko setti alle 10 euroa. Sen verran muuttaisin sitä, että jauhetut, öljyliukoiset mausteet, kuten garam masala ja kurkuma tulisi suurustaa öljyssä, eli lisätään sipulien joukkoon kun ne ovat pehmenneet hieman. Lisäksi vielä hieman jauhettua mustapippuria joukkoon, niin saa kurkuman terveyshyödyt mukaan, jonka piperiini tuo. Kyllä köyhäkin voi syödä edullisesti ja maukkaasti, jos haluaa hieman nähdä vaivaa. Mutta se onkin toinen juttu. Iloista kevättä kaikesta huolimatta.

Ama de casa

Katsoin Ruokakeskon päivän hintoja. 

Kokonaan käytettävät tuotteet: bataatti (1,07), sipuli (0.17), chili (1,49), paseerattu tomaatti (0.79), kookoskerma (2,39), YHTEENSÄ 5,91.

Valkosipuli 0.79. Siitä kuluu noin 1/3 , eli korkeintaan 0.30.

Inkiväärinpätkä 1.05/kpl. Siitä jää raastetta ainakin puolet. Sen  voi pakastaa myöhempään käyttöön. 0,50

Rypsiöljy 1,69 /500g.  Ellei sinulla öljyä ole, suosittelen hankittavaksi ruoanvalmistukseen yleensäkin. Tarvitaan 2 rkl = alle 0,15

Garam Masalan ja kurkuman voit korvata currylla, joka on mainio maustesekoitus ihan tavallisiin suomalaisiinkin ruokiin. Itse käytän sitä esim kalakeittoon maltillisesti. 0,49/pussi. Ja tulee yksinkertaisemmaksikin resepti.

Korianteria ei kaikissa kaupoissa aina ole tuoreena. Jauhe kelpaa korvikkeeksi, 0,89/pussi. Koko pussillista en luultavasti käytä, maku on joidenkin mielestä erikoinen. Siis 0,50. 

Soijarouhe maksaa 3,35/500 g. Tuskin 1 dl painaa edes 1oog, mutta olkoon. Siis 0,70.  

Nämä LISÄOSAT YHTEENSÄ 2,64

Oletan että sinulla on sokeria ja suolaa. Jälkimmäisellä voit korvata liemikuution. 

KOKONAISHINTA 10,55. Tämä lienee neljän hengen ohje.  Eli 2,50/annos, jos ihan kaikki täytyy hankkia. 

LISÄSÄÄSTÖÄ tulee 2,46, jos soijarouheen sijaan ostat proteiinin  tölkissä kypsennettyjä kikherneitä tai papuja (0,89) Silloin KOKONAISHINNAKSI tulee  8,09 ja ANNOSHINNAKSI 2,02. 

Ja siunatuksi lopuksi: Se, että on monta eri ainesosaa, ei tee valmistuksesta monimutkaista. Nämä aasialaistyyliset ohjeet  siitä mukavia, että ainesten paloittelun ja sipulin+mausteiden kuullottamisen jälkeen ei muuta tarvitakaan kuin ”kaikki sekaan vain”.  

Naanleipää tai riisiä ei tarvita, mikä tahansa leipä käy. Yllättäen jopa ruispuikulat.  

Vierailija

Oli hyvää, kiitos reseptistä!

Vierailija

Tosi hyvä resepti, vaikkakin mausteet kannattaa avata paistamalla öljyssä ennen nesteiden lisäämistä. Olen tehnyt tätä kerran bataatilla ja toisella kerralla korvasin bataatin porkkanalla ja perunalla. Luulet että melkein mikä vaan kasvis käy reseptiin bataatin tilalle. Nam. 

Vierailija

Millä soijarouheen voisi korvata?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, voit lisätä joukkoon jotain muuta kasviproteiinivalmistetta (esim. kasvisjauhista, nyhtökauraa, härkistä) pannulla rapeaksi paistettuna. Voit käyttää halutessasi koko paketillisen (noin 250 g), jolloin currysta tulee tuhdimpaa tai puolet siitä. Paras lopputulos tulee, jos kasviproteiinin lisää aivan lopuksi, jolloin se ei ehdi imaista nestettä ja säilyy mukavan rapeana.

PauliinaP

Ihan mahtava ruoka! Tosin mausteet kuullotan alussa ja laitan reilusti enemmän bataattia - ihan pieninä kuutioina! Ja käytän VegeSun Herne proteiinirouhetta. Tämä maistuu lämmitettynäkin ja siksipä teen kerralla isomman annoksen. Suosittelen 👍

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2567 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kesäinen peltiruoka pitää sisällään kaalia, perunagnoccheja ja herneitä. Parmesaanilla ja sitruunankuorella viimeistellyn kaalipellin kaveriksi käy esimerkiksi grillattu possumakkara.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-gnocchipelti

Ainekset

½
varhaiskaali
500
g
perunagnoccheja
2
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
voita
½
dl
vettä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3
dl
tuoreita tai 200 g pakastehernettä
1/3
purjon vihreää osaa
LISÄKSI
50
g
parmesaania
½
sitruunan kuori
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja levitä suikaleet pellille. Lisää gnocchit, oliiviöljy, voi pieninä nokareina, vesi, suola ja mustapippuri. Sekoita niin, että suola maustaa tasaisesti sekä kaalit että gnocchit. Peitä pelti foliolla ja laita uuniin 15 minuutiksi.

  2. Riivi herneet paloistaan. Pienet, lituskat herneenpalot voit huuhdella ja käyttää sellaisenaan. Suikaloi purjo. Poista folio pellin päältä, lisää herneet ja purjo pellille ja laita pelti ilman foliota uuniin 10 minuutiksi.

  3. Raasta parmesaani. Pese ja raasta sitruunan kuori ja hienonna ruohosipuli. Ripottele parmesaani, sitruunankuori ja ruohosipuli kuuman ruuan pinnalle ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 222 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Grillissä paistuva pizza lainaa makumaailmansa iki-ihanasta feta-pinaattipiiraasta. Kyseessä on valkoinen pizza, joka valmistuu kätevästi valmistaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Feta-pinaattipizza grillistä

Ainekset

1
pkt
tuorepizzataikinaa (noin 600 g)
Täyte
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
200
g
fetajuustoa
4
rkl
parmesaania raastettuna
2
dl
salaattipinaattia
3
rkl
pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kauli pizzataikina leivinpaperin päälle ohueksi, uunipellin kokoiseksi levyksi. Leikkaa pienemmiksi paloiksi.
  2. Mausta ranskankerma sitruunankuorella, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.
  3. Paista päällystämätöntä pizzaa grillissä 1–2 minuuttia.
  4. Käännä pizzat. Levitä päälle maustettu ranskankerma. Murustele fetajuustoa ja ripottele parmesaania palojen pinnalle.
  5. Jatka paistamista muutama minuutti lisää, kunnes pohja on kypsä.
  6. Viimeistele pinaatilla ja pinjansiemenillä. Valuta halutessasi päälle tilkka oliiviöljyä.

Vinkki: Voit paistaa pizzat myös 225-asteisessa uunissa. Kypsyminen vie noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2567 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä slaw-tyylisessä salaatissa on majoneesin paikalla kirkas, kirpeä kastike. Sekoita salaattia ronskilla otteella, niin kaalin rakenne pehmenee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-katkarapuslaw

Ainekset

4
dl
katkarapuja
l
varhaiskaalia suikaleina
½
dl
limetin mehua
½
dl
öljyä
2
tl
sokeria
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
1–2
punaista chiliä

Työvaiheet

  1. Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja siirrä suikaleet kulhoon. Purista limetin mehu joukkoon, lisää öljy, sokeri ja suola. Sekoita ronskilla otteella huolellisesti, jotta kaali pehmenee hiukan.

  3. Painele katkaravuista sulatuksen jälkeen irtoava neste pois esimerkiksi lusikalla siivilää vasten.

  4. Hienonna kevätsipuli ja chili. Lisää kaikki aineet kaalin joukkoon ja kääntele salaatti sekaisin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1306 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Kesäinen perunasalaatti saa makunsa perunoihin imeytetystä sitruunaöljystä ja mausteisista raakamakkaroista. Tämä salaatti nautitaan lämpimänä.

Vinkki! Perunasalaattiin sopii hyvin mausteisempikin makkara, kuten vaikkapa churrasco-raakamakkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin makkara-perunasalaatti

Ainekset

750
g
uusia perunoita
1
pienen sitruunan mehu
2
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
rouhittua mustapippuria
1
iso punasipuli
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pkt (noin 250 g)
raakamakkaraa

Työvaiheet

  1. Harjaa ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja puolita isommat perunat.

  2. Purista sitruunan mehu. Lisää joukkoon 2 ruokalusikallista öljyä ja mausteet. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna persilja ja laita puolet sivuun. Yhdistä ainekset ja kaada kuumien perunoiden päälle. (Jos perunat ovat kokonaisia, murskaa niitä hieman haarukalla, jotta sitruunaöljy imeytyy niihin.)

  3. Paloittele makkarat. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla ja kypsennä makkarat (pakkauksen ohjeen mukaan). Kaada maustetut perunat makkaroiden joukkoon pannulle ja pyöräytä tasaiseksi ja lämmitä nopeasti. Lisää loput persiljasta päälle.

Kommentit (0)