Duffinissa maistuvat tummat marjat ja basilika. Kuva: Arto Vuohelainen.
Duffinissa maistuvat tummat marjat ja basilika. Kuva: Arto Vuohelainen.

Duffini-leivonnainen yhdistää donitsin ja muffinin parhaat puolet. Sopan ohjeella voit kokeilla hybridileivonnaista kotona!

Muffinin ja donitsin yhdistelmä, duffini, on nousemassa kotileipureiden seuraavaksi hittituotteeksi samaan tapaan kuin aiemmat hybridileivonnaiset brookie ja cronut.

Hybridileivonnaisten erinomaisuus on siinä, että ne yhdistävät kahden herkun parhaat puolet. Kukapa ei ihastuisi brownien ja cookien yhdistelmään brookieen? Tai croissantin ja donitsin välimuotoon cronutiin?

Duffini on kuin hillolla täytetty muffini, joka upotetaan voisulaan ja kieritellään sokerissa ja kanelissa kuin donitsi.

Vaikka duffini on vasta viime aikoina levinnyt ruoka- ja leivontablogeihin, se ei ole aivan uusi keksintö. Duffinin luojana pidetään lontoolaisen Bea's of Bloomsbury -konditorian Bea Voa, jonka keittokirjassa Tea with Bea (2011) on resepti doughnut muffinista, eli donitsi-muffinista.

Suuren kansan tietoisuuteen duffini tuli kuitenkin vuoden 2013 loppupuolella, kun kahvilaketju Starbucks alkoi myydä sitä.

Ja nyt sinäkin voit valmistaa duffineita kotona. Ruokatoimittaja Taina Vuohelaisen duffinit täytetään mustaherukkahillolla ja basilikalla ja kieritellään lopuksi voisulassa, sokerissa ja kanelissa.

Mutta mikä mahtaa olla seuraava hybridileivonnaishitti? Olisiko se joulutortut ja korvapuustit yhdistävä torttupuusti? Vai pullan ja keksin yhdistelmä puksi?

Yksi asia on varma. Se on taatusti yhtä herkullinen (tai herkullisempi) kuin muutkin superleivokset!

Duffinien ohjeen löydät täältä.

Reetta Pitkänen

(Kirjoittaja oli ruokatoimituksessa TET-harjoittelussa.)

Uunikana, kesäkurpitsa-munakoisohöystö ja paistetut sienet sekä kermainen lohipasta saavat tästä valkoviinistä oivan parin.

Mikä? Lourensford The Dome Chardonnay 2017, 13,30 e, on eteläafrikkalainen kuiva valkoviini.

Millainen? Leveän ja runsaan valkoviinin maussa on eksoottisia hedelmiä, pähkinää ja ryhdikästä tammista mausteisuutta.

Minkä kanssa? Viini on kuin tehty kesäkurpitsa- ja munakoisohöystön kanssa tarjottavalle uunikanalle. Hienon hinta-laatusuhteen ostos maistuu myös possunfileen ja kermaisen lohipastan kanssa.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.