Hyvä kirja ja maukas viini. Syksyn toimivin yhdistelmä. Kuva: Istockphoto.
Hyvä kirja ja maukas viini. Syksyn toimivin yhdistelmä. Kuva: Istockphoto.

Kirjat, viinit ja makupalat täyttävät Helsingin Messukeskuksen viikonloppuna. Soppa valitsi Kirjamessujen herkullisimmat tärpit.

Helsingin Kirjamessut alkavat tänään torstaina ja jatkuvat kuluvan viikon sunnuntaihin asti. Samaan aikaan Messukeskuksessa vietetään myös herkkusuille suunnattuja Viini, ruoka & hyvä elämä -messuja.

Ruokamessujen teemana on tänä vuonna Italia, joten jos välimerelliset maut kiinnostavat, kannattaa pyörähtää maistelemassa näytteilleasettajien tuotteita. Edustettuina on muun muassa italialaisia jäätelöitä, juustoja ja leikkeleitä. Sekä tietenkin viinejä.

Myös Kirjamessujen ohjelmaan mahtuu kulinaristeille suunnattua ohjelmaa. Soppa valitsi Kirjamessujen kiinnostavimmat ruoka- ja juomatärpit perjantaille, lauantaille ja sunnuntaille.

 

Perjantai

1. Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella

Ina Ruokolainen ja Lia Gasbarra puhuvat suomalaisen ja italialaisen ruokakulttuurin kohtaamisesta sienien kautta.
Klo 10.00, Näytöskeittiö

2. Kivikauden keittiö – Paleokeittokirja

Tanskalaiskokki Thomas Rode Andersen kertoo paleodieetistä ja kokkaa paleoruokaa.
Klo 14.00, Näytöskeittiö

3. Oliivi vai mustikka? Punnittua puhetta ravitsemuksesta

Ravitsemuskeskustelussa ovat mukana professori Mikael Fogelholm, erikoistutkija Iris Erlund, akatemiatutkija Satu Männistö ja erikoistutkija Marjukka Kolehmainen.
Klo 16.00, Takauma-lava

4. Kuohuvaa historiaa – tarinoita tuopin takaa

Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen kertovat olutkirjastaan, joka tarkastelee olutta osana eurooppalaista historiaa.
Klo 17.00, Wine Corner

 

Lauantai

5. Kahvipakettien keräilykuvat – Tietoa ja tarinoita aiheellisista aromisuojista

Jukka Vesterisen aiheena on nostalginen harrastus, kahvikuvien keräily. Mukana on yli 50 keräilykuvaa.
Klo 10.30, Kirjakahvila

6. Solo pizza, spaghetti e tiramisù? Italialaista ruokakulttuuria 1861–2011

Italia Buon Paese -kirjan tehneet Clara ja Gigi Padovani kertovat Italian gastronomisista perinteistä ja niiden kehittymisestä 150 viimeisen vuoden aikana.
Klo 13.00, Kirjakahvila

7. Newtonin kana: Tiede keittiössä

Massimiano Bucchin teos yhdistää keittotaidon, luonnontieteiden ja filosofian historiaa.
Klo 14.30, Kirjakahvila

8. Lasista kiinni?

Viini-lehden päätoimittaja Mikko Numminen ja kokki Alex Nurmi pohtivat, millaisesta lasista juotuna viini on parhaimmillaan.
Klo 15.00, Näytöskeittiö

 

Sunnuntai

9. Kolme kokkia Välimereltä

Espanjan, Italian, Kreikan ja Kyproksen suurlähetystökokit Alejandro Javaloyas, Flavio Giacoletto ja Christos Polichronis kertovat, millaista diplomaattikeittiössä on työskennellä. Kokit järjestävät kokkausnäytöksen Näytöskeittiön puolella klo 14.
Klo 11.00, Kirjakahvila

10. Kahville!

Terho Puustinen ja Petri Nieminen puhuvat suuresta suomalaisesta kahvikirjasta.
Klo 11.30, Wine Corner

11. Sieniä & ihmisiä

Saimi Hoyer ja Petri Salmela kertovat sienikirjastaan. Glorian Ruoka & Viini valitsi hiljattain Hoyerin ja Salmelan teoksen vuoden keittokirjaksi.
Klo 15.00, Näytöskeittiö

12. Syömään vai drinkille? 50 vuotta suomalaista ravintolakulttuuria

Johanna Catani tarkastelee suomalaisen ravintolaelämän kehitystä 1960-luvulta nykyaikaan.
Klo 17.00, Kirjakahvila

 

Kirjamessut ja Viini, ruoka & hyvä elämä -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 23.–26. lokakuuta. Kertaliput 10/16 e. Avoinna to, la–su klo 10–18 ja pe klo 10–20.

Kirjamessujen koko ohjelman löydät täältä.

Viini, ruoka & hyvä elämä -messujen koko ohjelma on täällä.

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin