Hyvä kirja ja maukas viini. Syksyn toimivin yhdistelmä. Kuva: Istockphoto.
Hyvä kirja ja maukas viini. Syksyn toimivin yhdistelmä. Kuva: Istockphoto.

Kirjat, viinit ja makupalat täyttävät Helsingin Messukeskuksen viikonloppuna. Soppa valitsi Kirjamessujen herkullisimmat tärpit.

Helsingin Kirjamessut alkavat tänään torstaina ja jatkuvat kuluvan viikon sunnuntaihin asti. Samaan aikaan Messukeskuksessa vietetään myös herkkusuille suunnattuja Viini, ruoka & hyvä elämä -messuja.

Ruokamessujen teemana on tänä vuonna Italia, joten jos välimerelliset maut kiinnostavat, kannattaa pyörähtää maistelemassa näytteilleasettajien tuotteita. Edustettuina on muun muassa italialaisia jäätelöitä, juustoja ja leikkeleitä. Sekä tietenkin viinejä.

Myös Kirjamessujen ohjelmaan mahtuu kulinaristeille suunnattua ohjelmaa. Soppa valitsi Kirjamessujen kiinnostavimmat ruoka- ja juomatärpit perjantaille, lauantaille ja sunnuntaille.

 

Perjantai

1. Suomalaisia sieniruokia italialaisella otteella

Ina Ruokolainen ja Lia Gasbarra puhuvat suomalaisen ja italialaisen ruokakulttuurin kohtaamisesta sienien kautta.
Klo 10.00, Näytöskeittiö

2. Kivikauden keittiö – Paleokeittokirja

Tanskalaiskokki Thomas Rode Andersen kertoo paleodieetistä ja kokkaa paleoruokaa.
Klo 14.00, Näytöskeittiö

3. Oliivi vai mustikka? Punnittua puhetta ravitsemuksesta

Ravitsemuskeskustelussa ovat mukana professori Mikael Fogelholm, erikoistutkija Iris Erlund, akatemiatutkija Satu Männistö ja erikoistutkija Marjukka Kolehmainen.
Klo 16.00, Takauma-lava

4. Kuohuvaa historiaa – tarinoita tuopin takaa

Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen kertovat olutkirjastaan, joka tarkastelee olutta osana eurooppalaista historiaa.
Klo 17.00, Wine Corner

 

Lauantai

5. Kahvipakettien keräilykuvat – Tietoa ja tarinoita aiheellisista aromisuojista

Jukka Vesterisen aiheena on nostalginen harrastus, kahvikuvien keräily. Mukana on yli 50 keräilykuvaa.
Klo 10.30, Kirjakahvila

6. Solo pizza, spaghetti e tiramisù? Italialaista ruokakulttuuria 1861–2011

Italia Buon Paese -kirjan tehneet Clara ja Gigi Padovani kertovat Italian gastronomisista perinteistä ja niiden kehittymisestä 150 viimeisen vuoden aikana.
Klo 13.00, Kirjakahvila

7. Newtonin kana: Tiede keittiössä

Massimiano Bucchin teos yhdistää keittotaidon, luonnontieteiden ja filosofian historiaa.
Klo 14.30, Kirjakahvila

8. Lasista kiinni?

Viini-lehden päätoimittaja Mikko Numminen ja kokki Alex Nurmi pohtivat, millaisesta lasista juotuna viini on parhaimmillaan.
Klo 15.00, Näytöskeittiö

 

Sunnuntai

9. Kolme kokkia Välimereltä

Espanjan, Italian, Kreikan ja Kyproksen suurlähetystökokit Alejandro Javaloyas, Flavio Giacoletto ja Christos Polichronis kertovat, millaista diplomaattikeittiössä on työskennellä. Kokit järjestävät kokkausnäytöksen Näytöskeittiön puolella klo 14.
Klo 11.00, Kirjakahvila

10. Kahville!

Terho Puustinen ja Petri Nieminen puhuvat suuresta suomalaisesta kahvikirjasta.
Klo 11.30, Wine Corner

11. Sieniä & ihmisiä

Saimi Hoyer ja Petri Salmela kertovat sienikirjastaan. Glorian Ruoka & Viini valitsi hiljattain Hoyerin ja Salmelan teoksen vuoden keittokirjaksi.
Klo 15.00, Näytöskeittiö

12. Syömään vai drinkille? 50 vuotta suomalaista ravintolakulttuuria

Johanna Catani tarkastelee suomalaisen ravintolaelämän kehitystä 1960-luvulta nykyaikaan.
Klo 17.00, Kirjakahvila

 

Kirjamessut ja Viini, ruoka & hyvä elämä -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 23.–26. lokakuuta. Kertaliput 10/16 e. Avoinna to, la–su klo 10–18 ja pe klo 10–20.

Kirjamessujen koko ohjelman löydät täältä.

Viini, ruoka & hyvä elämä -messujen koko ohjelma on täällä.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.