Näyttävä kesäkurpitsapiirakka on myös hyvä arkiruoka Kuva: <span class="photographer">Arto Vuohelainen</span>
Näyttävä kesäkurpitsapiirakka on myös hyvä arkiruoka Kuva: Arto Vuohelainen

Kesäkurpitsa on yksi puutarhan satoisimmista, mutta kuuluu myös lähikaupan perusvalikoimaan. Se taipuu monenlaiseksi ruoaksi pihveistä salaateiksi ja jopa hilloksi.

1. Tarjoa pihveinä

Kesäkurpitsa sopii mainiosti kasvispihvin raaka-aineeksi. Se on pehmeän rakenteensa ansiosta nopea raastaa ja kypsyykin nopeasti pannulla. Mausta pihvejä chilillä ja inkiväärillä tai murusta massaan fetaa.

Kokeile soijakastikkeen kanssa tarjottavia helppoja kesäkurpitsafrittereitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Keitä keitoksi

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pilko sipuli, 2 valkosipulinkynttä ja kesäkurpitsa. Kuullota, lisää liemi ja soseuta. Mausta pippurilla, suolalla ja sitruunalla. Viimeistele kermalla. Kesäkurpitsakeitto on yksinkertainen kausiruoka, joka ei kikkailuja kaipaa. Kesäkurpitsa taipuu kuitenkin monenlaiseksi sopaksi: kokeile vaikkapa ranskalaistyylistä kesäkurpitsa creme ninoania.

3. Hilloa se

Jos puutarhassasi on kesäkurpitsaa vyöryksi asti, helpoin tapa on hillota se. Nopeasti pehmenevä kesäkurpitsa ei pitkiä keittelyitä vaadi, joten siitä syntyy kärsimättömänkin kokin hillot.

Kokeile esimerkiksi Oranssia kesäkurpitsahilloa, joka saa värinsä tyrnimehusta.

4. Säilö

Kesäkurpitsan voi säilöä kuten kurkun. Siivuina se säilöttynä se säilyy ihanana lisukkeena lihalle tai kalalle. Säilöttyjä siivuja voi myös sujauttaa salaattiin tai leivälle. Chilillä maustetut kesäkurpitsasiivut sopivat myös aasialaisen ruuan lisukkeeksi.

5. Korvaa ranskikset kesäkurpitsalla

Leikkaa kesäkurpitsa tikuiksi ja paahda rapeaksi uunissa tai grillissä. Kesäkurpitsa on kepeä vaihtoehto ranskalaisten sijaan. Kokeile parmesaanilla ja limellä maustettuja kesäkurpitsatikkuja esimerkiksi liharuoan lisukkeeksi tai ihan vaan naposteluun.

6. Leivo piirakkaan

Kesäkurpitsa on loistava täyte suolaiseen piirakkaan. Näyttävyyttä lisäät leikkaamalla kesäkurpitsan pitkittäissuunnassa koko piirakan mittaisiksi siivuiksi. Makupareina toimivat voimakkaat juustot, kuten parmesan, feta ja vuohenjuusto. Testaa kesäkurpitsa-vuohenjuustopiirakkaa, joka maustetaan tuoreella timjamilla.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla