Hanna Leinonen ja Olli Kuokkanen viimeistelevät suklaaveistosta. Kuva: Erik Mansikka.
Hanna Leinonen ja Olli Kuokkanen viimeistelevät suklaaveistosta. Kuva: Erik Mansikka.

Kondiittorien MM-kisoissa hopeaa saanut Olli Kuokkanen aikoo olla viiden vuoden kuluttua maailmanmestari.

Espoolainen Olli Kuokkanen, 32, voitti yhdessä assistenttinsa Hanna Leinosen, 22, kanssa heinäkuussa Norjan Stavangerissa järjestetyissä kondiittorien maailmanmestaruuskisoissa hopeaa. Kultaa sai Taiwan ja pronssia Uusi-Seelanti.

Kisa koostui kolmesta taidonnäytteestä: 60–120-senttisestä suklaaveistoksesta, reilun kilon painoisesta suklaakakusta ja lautasjälkiruuasta.

"Itselleni helpoin oli jälkiruoka. Olen ollut ravintolakokkina 10 vuotta ennen kuin ryhdyin kondiittoriksi", Kuokkanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lautasjälkiruokien teemana oli kisoissa kesä. Lisäksi niistä piti löytyä tummaa suklaata ja yksi teekomponentti. Kuokkanen käytti jälkiruuassaan muun muassa tummaa vadelmasuklaata ja metsämansikoita. Mangolla ja mansikalla maustetusta mustasta teestä Kuokkanen pyöräytti vaahtokarkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lautasjälkiruoka. Kuva: Erik Mansikka.

Suklaaveistos sen sijaan vaati enemmän työtä.

"Veistoksen kanssa painin eniten, koska Suomessa ei ole suklaaveistoskulttuuria. Veistokset oppii vain tekemällä ja treenaamalla."

Lisäksi Kuokkasella on hyviä esikuvia suklaaveistospiireissä.

"Idolini on Stéphane Leroux. Hän on suklaavelho, jonka kirjoja kannattaa lukea. Toinen sokerikuningas on Stéphane Klein. Pääsin hänen kurssilleen ennen kisoja ja opin sokerin työstämisestä todella paljon."

Hopeamitalistikondiittori aikoo osallistua maailmanmestaruuskisoihin toistekin. Silloin kakkossija ei enää riitä.

"Viiden vuoden kuluttua olen tuon samaisen kisan maailmanmestari. Uskon, että pyöritämme silloin vielä konditoria Gagua yhdessä yhtiökumppanieni Jarmo Laitisen ja Teemu Sierlan kanssa. Olemme kaikki entisiä kokkeja, jotka kyllästyivät graavaamaan lohta oikealla kädellä ja temperoimaan samalla suklaata vasemmalla."

Olli Kuokkasen makeat vinkit kesäkokkaajalle

1. Tuoreet marjat

"Mitä simppelimpi sitä parempi. Putsaa tuoreet marjat ja syö ne vaniljajäätelön kanssa."

2. Kirsikat

"Kirsikat ovat nyt parhaimmillaan. Ne kannattaa säilöä sokerin ja alkoholin, esimerkiksi rommin, kanssa talven varalle."

3. Pavlova

"Vanhaa, klassista pavlovaa voi versioida miten vain. Kokeile kakkupohjan kostutukseen itse tehtyä mansikka-sitruunamehua."

Sisältö jatkuu mainoksen alla