Kuvat
Panu Pälviä
Varhaiskaali sopii grilliin, pannulle, salaattiin ja paahdettavaksi.
Varhaiskaali sopii grilliin, pannulle, salaattiin ja paahdettavaksi.

Kevyt, mieto ja rapea. Varhaiskaali on täydellinen aines huolettomiin kesäruokiin. 

Varhaiskaali on valkokaalia, mutta eri lajiketta kuin syysserkkunsa. Kevätkaalit kasvavat harson alla nopeasti, vajaassa parissa kuukaudessa. Sesonki kestää vain alkukesän. Tämän jälkeen myyntiin tulevat astetta napakammat mutta silti vielä mehukkaat kesäkaalit. 

Miedonmakuinen varhaiskaali on rakenteeltaan on keveä, löyhälehtinen ja rapea. Varhais- ja kesäkaalista irtoaa kypsennettäessä huomattavasti enemmän nestettä kuin syys- ja talvikaalista. Se kannattaa ottaa huomioon, jos himoitsee esimerkiksi kaalilaatikkoa keskellä kesää.

Varhaiskaali on erityisen hyvää raakana, salaateissa tai nopeasti kypsennettynä. Kaalin raikas maku ei välttämättä kaipaa kuin suolaa, pippuria, tilkan öljyä ja sitruunaa. Toisaalta yrtit ja aasialaistyyliset mausteet saavat kesäisen kaalin muuntumaan erilaisiin ruokiin. Muista kasviksista aromikas fenkoli, kesäsipulit ja kipakat retiisit sopivat hyvin kaalin seuraan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile näitä

1. Suikaloi salaattiin

Rouskuvan rapea varhaiskaali on omiaan salaateissa. Tunnetuin niistä on coleslaw, jota on helppo muunnella vaihtamalla kastikkeen makuaineita. Kun ohueksi suikaloidun kaalin joukkoon lisää kurkkua, tuoretta korianteria ja seesamiöljyllä maustetun kastikkeen, saa ihanan aasialaistyylisen salaatin. Nuudeleilla ja pähkinöillä kaalisalaatti muuntuu astetta ruokaisammaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kastikkeen happo, kuten viinietikka tai sitrusmehu, pehmentää nopeasti varhaiskaalin rakennetta. Jos kaalin haluaa säilyttävän raikkaan rapeutensa, kastike kannattaa lisätä ainesten joukkoon vasta ennen tarjoilua. Jos taas kaalin haluaa hieman pehmenevän, sen voi antaa maustua kastikkeen kanssa jääkaapissa tunnin tai pari. Kaalisuikaleista irtoaa tällöin nestettä, minkä vuoksi salaatti on hyvä pöyhiä kunnolla sekaisin ennen tarjoilua.

2. Lohko grilliin

Varhaiskaali sopii mainiosti grillattavaksi. Grillaus käy nopeasti, sillä sen tarkoituksena on tuoda raikkaaseen ja rapeaan kaaliin vain kevyen paahteinen maku. Kun kaali on saanut kauniit raidat ja sen kanta on hieman pehmentynyt, sen voi napata pois grillin kuumuudesta.

Grillausta varten kaali on helpointa leikata kapeiksi lohkoiksi ja sipaista öljyllä. Päälle voi ripotella suolaa ja mausteita ennen tai jälkeen grillauksen. Ahkera kääntely kannattaa, jotta lohkot paahtuvat tasaisesti joka puolelta. Jos kärähtäneitä lehtiä haluaa välttää, kaalin voi laittaa paahtumaan epäsuoralle lämmölle samalla kun grillaa muita herkkuja.

Grillattu kaali sopii melkein minkä vain kesäruoan lisukkeeksi. Kun kaalilohkot haluaa tarjota alkuruokana, kastikkeeseen kannattaa panostaa. Esimerkiksi täyteläinen tahinikastike sopii hyvin kaalin seuraan.

3. Paahda uunissa

Yhtä lailla kuin grilliin, varhaiskaali käy myös uunissa paahdettavaksi. Kaalin paahtamiseen voi suhtautua yhtä mutkattomasti kuin grillaamiseen, sillä kaalilohkot ovat herkullisia sekä jäädessään rapeiksi tai paahtuessaan napakan kypsiksi.

Paahdetut kaalinlohkot voi tarjota lisukkeena sellaisenaan tai jäähdytettyinä ja marinoituina. Sitruunalla, suolalla ja sokeriripauksella maustettu öljy korostaa kaalin raikkautta.

Kun paahdettavan kaalin joukkoon lisää broileria ja fenkolia, siitä saa kokonaisen aterian. 

4. Paista pastan joukkoon

Varhaiskaalin voi myös yksinkertaisesti paistaa pannulla lisukkeeksi. Kun voin joukkoon lisää sokeria, kaalin pinta karamellisoituu ja ruskistuu nopeammin. 

Tällä tavoin paistettu varhaiskaali sopii vaikka yksinkertaisen kesäpastan höysteeksi. Vieno varhaiskaali maustuu tällä kertaa kirvelillä, kuminalla ja tilkalla omenaviinietikkaa.

Ohjeet: Anu Brask, Pipsa Hurmerinta, Laura Kaapro, Sanna Kekäläinen ja Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen alla