Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Riikka Kaila KUVA Panu pälviä

Hitaasti hauduttelemalla kaalilaatikosta tulee ihanan pehmeä ja mukavan makea syksyn hitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
3 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Kaalilaatikko

Ainekset

1
dl
ohrasuurimoita
400
g
jauhelihaa
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
1
kg
keräkaalia
1
iso
sipuli
2
rkl
siirappia
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
suolaa
3–4
dl
lihalientä
Pinnalle
2
rkl
voita
½
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Kypsennä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Ruskista jauheliha kahdessa erässä voin ja öljyn seoksessa paistinpannulla. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Suikaloi kaali. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kaalisuikaleita ja sipulia isossa kattilassa 5–10 minuuttia, kunnes ne hiukan pehmenevät.
  4. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  5. Sekoita kaalin joukkoon jauheliha, ohrasuurimot, siirappi, meirami ja suola.
  6. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle lihaliemi. Laita pinnalle muutama voinokare ja ripottele päälle korppujauhoja.
  7. Kypsennä laatikkoa uunin alatasolla pari tuntia. Jos laatikko uhkaa tummua liikaa, peitä kannella tai foliolla tai laske uunin lämpötilaa.
  8. Tarjoa puolukkasurvoksen kera.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 151 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Saammeko esitellä: huijarin kaalilaatikko! Varhaiskaalista valmistuva ruoka syntyy näppärästi paistinpannussa ja sopii kiireiseen arkeen paremmin kuin uunissa hautuva esikuvansa. Tarjoa kaalilaatikon kaverina hölskykurkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalilaatikko kasarissa

Ainekset

2
l
varhaiskaalia suikaloituna
1
sipuli
400
g
karitsanjauhelihaa
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria jauhettuna
2
rkl
siirappia
2
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
dl
kermaa
HÖLSKYTETYT HUNAJAKURKUT
3
avomaankurkkua
2
tl
hunajaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi sipuli.

  2. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää kaali ja sipuli ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää riisi ja mausteet sekä siirappi, vesi, fondi ja kerma. Sekoita tasaiseksi. Laske lämpöä, peitä pannu kannella ja anna kaalilaatikon hautua 10–15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.

  3. Pese kurkut ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi kannelliseen kulhoon. Lisää hunaja, etikka ja suola joukkoon. Sulje kansi ja hölskytä kurkkuja vajaa minuutti, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa kurkut kaalilaatikon kanssa.

Kommentit (10)

Vierailija

Laatikkoruoka valmistetaan uunissa. Tämä on pataruoka.

Vierailija

Kuinka paljon kaalia tarvitaan kahteen litraan suikaleita?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Varhaiskaalien koko vaihtelee paljon, joten tähän ruokaan tarvitaan 1–2 varhaiskaalia. Jos kaalit ovat pienehköjä, niitä saattaa tarvita kaksi. Jos kaali on iso, yhdelläkin voi pärjätä hyvin.

vanha kokki

Tämä ruoka on kyllä kaalipata eikä laatikko. Kokilla termit hukassa...

Herkkuruoka

Minulla on  90-luvulta kaalipadan resepti, joka valmistetaan juuri kuten tämäkin kaalilaatikko kasarissa.

Vierailija

Näyttää joltain riisimössöltä.

IfIKnow

Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla!

Muori

Miksi näihin kaaliruokiin pitäis laittaa riisiä? En minä ainakaan halua syödä mitään kaalipuuroa.

Vierailija

Kyllä, kaalipataa tämä on!

Minou

Kaalipataa! Äitikin muinoin tätä laittoi. Siirappi on tarpeetonta. Helppo herkullinen ruoka.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Vuokko Hovatta ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Linssipata on loistava, proteiinipitoinen lounas, joka on helppo tehdä myös vegaanisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kikin linssipata

Ainekset

2
tlk (380/230 g)
kypsiä vihreitä linssejä
1
sipuli
1
rs (200 g)
miniluumutomaatteja
3
rkl
oliiviöljyä
½–1
tl
harissatahnaa
1
sitruuna
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
2
avokadoa

Työvaiheet

  1. Valuta linssit siivilässä kulhoon. Älä heitä linssien lientä pois.

  2. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa tomaatit puoliksi.

  3. Kuumenna öljy pannussa. Lisää sipuli, tomaatit ja harissatahna. Kuullota 2–4 minuuttia, lisää sitten linssit sekä 1½ dl linssien lientä.

  4. Anna seoksen hautua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää linssien lientä, jos seos tuntuu kuivalta.

  5. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunan keltaista kuorta 2 teelusikallista ja purista mehua 3 ruokalusikallista.

  6. Mausta pata suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi sitrusraaste sekä mehu. Tarjoa lisäksi avokadoa. Mausta avokado halutessasi sitruunamehulla ja soijakastikkeella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Janssoninkiusaus on ruot­salaista husmanskostia parhaimmillaan. Mauk­kaimman lopputuloksen saat, kun kuorit ja viipa­loit perunat itse ja maltat antaa kiusauksen hautua pehmeän kypsäksi.

Edullista, helppoa ja herkullista. Klassinen janssoninkiusaus on hyvä valinta silloin, kun tarvitaan ruokaisaa tarjottavaa isolle joukolle. Reseptiä on helppo suurentaa tarpeen mukaan.

Paras lopputulos syntyy kiinteistä perunoista. Perunat kuoritaan ja leikataan suikaleiksi. Jos omistat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

n. 900
g
kiinteitä perunoita
2
sipulia
25
g
voita
½
tl
suolaa
1
rs (125/79 g)
anjoviksia
4
dl
kuohukermaa
¼
tl
mustapippuria
Pinnalle
25
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 astee­seen. Voitele uunivuoka.
  2. Kuori ja suikaloi perunat. Kuori ja viipaloi sipulit.
  3. Sulata voi pannussa ja kuullota siinä sipulit pehmeiksi, noin 10 minuuttia.
  4. Levitä puolet perunoista vuokaan ja mausta suolalla. Lisää sipulit.
  5. Valuta anjoviksista liemi kulhoon, lisää kerma ja mustapippuri. Asettele fileet vuokaan tasaisin välein. Lisää loput perunat.
  6. Kaada kerma-liemiseos vuokaan. Lisää voi nokareina kiusauksen pinnalle.
  7. Paista uunin keskitasolla 50–60 minuuttia.

Kommentit (10)

Käyttäjä7784
Seuraa 
Liittynyt10.1.2018

Perunoista kannattaa "huuhdella" liiat tärkkelykset kylmällä vedellä pois ettei kiusauksesta tule muhjuista. Sen jälkeen perunoita tulisi kuivata astiapyyhkeella ja/tai talouspaperilla.

ZinniAnna

Tolla ohjeella tulee se fiinimpi versio.

Mutta se TOSI helppo versio on se, että ostetaan ohutta peruna-sipulisekoitusta kilo, laitetaan siitä puolet ison uunivuoan (esim Arabian Uunikokki Lasagnevuoka 2,5 litraa) pohjalle. Sitten päälle levitetään kaksi purkillista anjoviksia tasaisesti. Kaadetaan anjovisten liemet vuokaan. Ja loput peruna-sipulisekoituksesta tasataan päälle. Ja sitten laktoositonta kuohukermaa vuokaan niin paljon, että just ja just peruna-sipulit peittyy tai vähän sen alle. Jos on intoa, niin päälle joko korppujauhokerros tai Valion mustaleimaemmentalraastetta pussillinen (130 g).
Ja eiku vuoka kylmään uuniin 150 c ja 2 tuntia. Voit lähteä ulkoilemaan kypsymisajaksi. Kotiin tullessa odottaa mahtava makunautinto!

Vierailija

@ ZinniAnna

Peruna-sipuliseospakasteessa on liian vähän sipulia. Muuten hyvä resepti, mutta lisää sinne vielä 1/2 - 1 pussillista (100-200 g) pakastettuja sipulikuutioita :)

Vierailija

Hyvää tulee myös ilman sipulia.

Kikkeboo69

Tästä klassikosta varmaan jokaisella on oma versionsa, eikä kukaan väärässä ole. Itselläni se meneen näin.

500 g perunoita kohti purkillinen janssoninfileitä ja liemestä otetaan vain 3/4 talteen. Yhtä filepakettia kohti 200g kermaa. Maustepippureita paljon sekaan. Peruna-sipuli  -sekoitukseen tulee pussillinen (n. 170 g) Emmental-raastetta kiloa kohti. Päälle Mozzarella-raastetta. Haudutus miedolla lämmöllä kaksi tuntia.

Koostumus on erittäin samettinen. Rakenne miellyttävä. Makua suunnattomasti. Koko talo tuoksuu.

ei noin, vaan näin

Pitää olla jauhoisia perunoita, jotka kiehautetaan suikaleina ennen vuokaanlaittoa. Niin ainakin Ruotsissa ruotsalainen ravintolassa työssä olleet tai olevat hlöt tekivät kun siellä asuin muutan kymmene vuotta. Tuolla lehden reseptilla saadaan tyypillinen suomalainen raakaraasteen omainen koostumus. Janssons frestelse on pehmeää ja täyteläistä oikein tehtynä. Eikä sitä voita siihen päälle laiteta nokareina, vaan kylmästä voista höylättyinä ohuina viiluina. Voin alle tulee hiukan korppujauhoja. Tuo lehden kuva näyttää ihan keskeneräiseltä ns janssonilta, wanna-be-janssonilta.

Svea

Sipuliin ei tule kuullottamatta hyvää makua, joten peruna-sipulisekoitusta ei kannata käyttää. Janssoniin ei kuulu minkäänlainen juusto. Pinnasta tulee herkullinen korppujauhojen ja voin ansiosta. En ole koskaan kuullut että perunoita keitettäisiin ennen uuniin laittoa mutta se tietenkin nopeuttaa valmistumista mikäli on hirmuinen kiire. Perunoista puheen ollen: jotkut käyttävät jauhoisia perunoita jotkut taas kiinteitä. Itse käytän yleensä jauhoisia. Ohjeissakin esiintyy kumpiakin.

Vierailija

Annabelle-lajikkeesta tulee hyvä kiusaus, kun hauduttaa riittävän pitkään vaikka puolitoista-kaksi tuntia. Että tulee tosiaan pehmeä rakenne, eikä yhtään tikkumainen.

Husmanskost

Nimi on suomeksi Janssonin kiusaus, ei janssoninkiusaus. Se tehdään muusiperunasta. Siihen ei kuulu voinokareet vaan korppujauhot ohuesti, ei juustot eikä pippurit, minkään sortin. . Gourmetkokki Leif Mannerström lisää hieman parempaa kaviaaria, ei siis Kallen, kuohukermaan, mutta sen voi myös jättää pois. Erittäin hyvää tulee, juuri sellaista kuin Janssons frestelsen pitää olla: pehmeää ja suussa sulavaa.

mies43

Kyllä tuli Hyvää!! mies43

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Vorschmackin umamimaustaja on anjovis. Klassikon makumaailma toimii myös lihapadassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
4 t
Vaikeustaso
Helppo

Vorschmackpata

Ainekset

500
g
lampaan paistia
500
g
naudan lapaa tai rintaa
1
ps (350 g)
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
1
prk (100 g)
anjovisfileitä
2
rkl
öljyä
5
dl
vettä
1
kanaliemikuutio
2
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
hunajaa
1
tl
kokonaisia maustepippureita
½–1
tl
suolaa
Lisäksi
1
tl (120 g)
smetanaa
4
suolakurkkua

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa lihat noin 5 cm x 5 cm:n paloiksi. Kuori sipulit ja valkosipulit. Jätä sipulit kokonaisiksi, hienonna valkosipulit.

  2. Kuumenna öljy pannussa ja ruskis­ta lihat muutamassa erässä. Nosta ne sivuun.

  3. Paista sipuleita ja valkosipulia padas­sa hetki. Lisää joukkoon anjovikset liemi­neen ja paista, kunnes kalat lähestulkoon liukenevat. Lisää lihat, vesi, liemikuutio, tomaattipyree, hunaja ja pippurit.

  4. Laita pata uuniin 30 minuutiksi. Sekoi­ta sitten lihoja ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Anna padan hautua uu­nissa vielä 3 tuntia. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana.

  5. Tarkista padan maku ja lisää tarvittas­sa suolaa. Tarjoa pata smetanan ja suo­lakurkkujen kera.

Kommentit (0)