Grillatuille kaaleille voi murentaa vähän fetaa tai muuta juustoa. Kuva: Panu Pälviä
Grillatuille kaaleille voi murentaa vähän fetaa tai muuta juustoa. Kuva: Panu Pälviä

Kevään odotetuin hetki on se, kun ensimmäinen unkarilainen varhaiskaali tököttää vihannesosastolla.

Varhaiskaalissa parasta on maku. Toisena tulevat raikkaus ja rakenne. Kepeän ja jopa makean kaalin ansioluetteloon on pakko lisätä myös monipuolisuus ja kauneus.

Ensimmäisistä ulkomaisista varhaiskaaleista pilkon ohuita suikaleita, jotka freesaan pannulla öljyssä. Vielä rapsakan kaalin joukkoon lorautetaan tippa valkkaria ja ½ desiä kermaa tai pari ruokalusikallista smetanaa. Täydellinen lisuke kalalle tai vaikka broiskulle. Valkkarikaali on niin koukuttavaa, että haluaisin syödä sitä monta päivää putkeen.

Unkarilaiset päätyvät hyppysissäni myös wokkeihin ja niistä syntyy aivan loistava japanilainen munakas eli okonomiyaki. Okonomiyaki valmistuu varhaiskaalista, munista ja jauhosta. Se päällystetään majoneesilla ja yrteillä! Myös hunajaiset kaalilohkot voi tehdä varhaiskaalista. Ne paistuvat vähän nopeammin kuin keräkaaliversiot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotimaisten kaalien saapuessa siirryn salaatteihin. Coleslaw on tietenkin klassikko, mutta varhaiskaalin voi yhtä lailla sekoittaa kevyeksi kesäsalaatiksi. Pilko se ohueksi, purista sitruunamehua siivujen joukkoon, lorauta hyvää oliiviöljyä ja rouhaise lopuksi mustapippuria.

Torilta kiikutetut pienet varhaiskaalit on myös loisto grillattavia. Leikkaan kaalin kiekoiksi tai ihan vaan puoliksi ja paahdan molemmille puolille hyvät raidat. Parhaimmillaan grillattu varhaiskaali on juuston tai caesar-kastikkeen kanssa.

Varhaiskaalin lumo kestää aina kesän loppuun asti. Viimeisetkin kesäkaali-reppanat päätyvät syksyn kiireiden keskellä pikalisukkeeksi eli tietenkin valkkarikaaliksi.

Nappaa varhaiskaalireseptit talteen:

Omenainen varhaiskaalisalaatti

Kirkas varhaiskaalisalaatti

Okonomiyaki

Hunajaiset kaalilohkot

Sisältö jatkuu mainoksen alla