Grillatuille kaaleille voi murentaa vähän fetaa tai muuta juustoa. Kuva: Panu Pälviä
Grillatuille kaaleille voi murentaa vähän fetaa tai muuta juustoa. Kuva: Panu Pälviä

Kevään odotetuin hetki on se, kun ensimmäinen unkarilainen varhaiskaali tököttää vihannesosastolla.

Varhaiskaalissa parasta on maku. Toisena tulevat raikkaus ja rakenne. Kepeän ja jopa makean kaalin ansioluetteloon on pakko lisätä myös monipuolisuus ja kauneus.

Ensimmäisistä ulkomaisista varhaiskaaleista pilkon ohuita suikaleita, jotka freesaan pannulla öljyssä. Vielä rapsakan kaalin joukkoon lorautetaan tippa valkkaria ja ½ desiä kermaa tai pari ruokalusikallista smetanaa. Täydellinen lisuke kalalle tai vaikka broiskulle. Valkkarikaali on niin koukuttavaa, että haluaisin syödä sitä monta päivää putkeen.

Unkarilaiset päätyvät hyppysissäni myös wokkeihin ja niistä syntyy aivan loistava japanilainen munakas eli okonomiyaki. Okonomiyaki valmistuu varhaiskaalista, munista ja jauhosta. Se päällystetään majoneesilla ja yrteillä! Myös hunajaiset kaalilohkot voi tehdä varhaiskaalista. Ne paistuvat vähän nopeammin kuin keräkaaliversiot.

Kotimaisten kaalien saapuessa siirryn salaatteihin. Coleslaw on tietenkin klassikko, mutta varhaiskaalin voi yhtä lailla sekoittaa kevyeksi kesäsalaatiksi. Pilko se ohueksi, purista sitruunamehua siivujen joukkoon, lorauta hyvää oliiviöljyä ja rouhaise lopuksi mustapippuria.

Torilta kiikutetut pienet varhaiskaalit on myös loisto grillattavia. Leikkaan kaalin kiekoiksi tai ihan vaan puoliksi ja paahdan molemmille puolille hyvät raidat. Parhaimmillaan grillattu varhaiskaali on juuston tai caesar-kastikkeen kanssa.

Varhaiskaalin lumo kestää aina kesän loppuun asti. Viimeisetkin kesäkaali-reppanat päätyvät syksyn kiireiden keskellä pikalisukkeeksi eli tietenkin valkkarikaaliksi.

Nappaa varhaiskaalireseptit talteen:

Omenainen varhaiskaalisalaatti

Kirkas varhaiskaalisalaatti

Okonomiyaki

Hunajaiset kaalilohkot

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin