Kaalien grillaus on hauskaa puuhaa, sillä siinä voi epäonnistua oikeastaan vain unohtamalla kaalit kauppaan tai polttamalla ne karrelle. Nyt grillissä tirisevät varhaiskaaliviipaleet, kukkakaalipihvit, broccolinit ja puolikkaat kiinankaalit.

Kaalit ovat jo pitkään kelvanneet grillaajille muuhunkin kuin coleslaw-salaattiin grillipihvin kylkeen. On oikeastaan vaikea keksiä kasviksia, jotka sopisivat kaaleja paremmin grillattaviksi. Sesonkiaikaan eri kaaleja saa edullisesti, ne maistuvat herkullisilta vain kevyesti grillattuina eivätkä pahastu, vaikka pinta sieltä täältä tummuisikin. Grillatun kaalin voi pilata oikeastaan vain grillaamalla liian kuumassa, koska varsinkin löyhäkeräiset tai -lehtiset kaalit palavat helposti.

Kaalien grillausaika on makuasia. Jos haluat, että rakenne säilyy rapsakkana ja vihreän kaalin väri raikkaana, grillaa kaali vain pinnaltaan. Jos taas haluat kaalin mehevän rapeaksi, grillaa alhaisella lämmöllä hieman pidempään. Maukkaat marinadit ja kastikkeet tekevät kaaleista grillikauden halutuimpia kasvisruokia.

Varhaiskaali on mainio grillattava. Voit leikata sen lohkoiksi tai kiekoiksi, sivellä mausteöljyllä tai upottaa hetkeksi marinadiin ja grillata makusi mukaan molemmin puolin. Lopputulos on aina herkullinen, oli kaali sitten rouskuvan rapea tai aavistuksen pehmentynyt. Pinnan kevyt kärähtäminenkään ei ole pahitteeksi. Kokeile grillattua kaalia fetan kanssa tai sellaisenaan, kylmällä jogurttipohjaisella kastikkeella höystettynä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kukkakaalia kukkakaalilla? Kyllä! Nimittäin kukkakaali taipuu paksuina viipaleina grillattaviksi pihveiksi, kun taas leikatessa irtoavat muruset pääsevät porisemaan kastikkeeseen cheddarjuuston seuraksi. Valkosipulilla ja korianterilla maustettu grillauskastike pitää huolen, ettei näistä kukkakaalipihveistä puutu makua.

 

Jos rakastat grillattua parsaa, ihastut varmasti myös grillattuihin varsiparsakaaleihin eli broccolineihin. Broccolinien grillaus käy myös yhtä nopeasti kuin vihreiden parsojen. Tomi Björckin ohjeessa broccolinit paahdetaan uunissa, mutta voit kypsentää ne yhtä hyvin grilliparilalla. Pyöräytä kasvikset kuitenkin chiliöljyssä lautasella ennen grilliin nostamista. Mausteöljy tarttuu kukannuppuihin ja loput voit halutessasi pirskotella valmiiden broccolinien päälle.

 

Myös kiinankaalia kannattaa kokeilla grillattuna. Tärkeintä on tarkkailla, ettei grilli pääse liian kuumaksi. Jouni Toivasen grillattu kiinankaali viimeistellään briejuustolla. Puolikas kiinankaali riittää jaettavaksi neljälle. Paahdetuista sinapinsiemenistä tehty hunajainen vinegretti valuu herkullisesti kaalinlehtien väliin, joten tästä herkusta ei mehevyyttä puutu.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla