Varhaiskaalin rapeus taipuu monenlaiseen kaalisalaattiin. Kuva Maaret Lyytinen
Varhaiskaalin rapeus taipuu monenlaiseen kaalisalaattiin. Kuva Maaret Lyytinen

Varhaiskaali taipuu monenlaiseksi rapeaksi ja keväiseksi kaalisalaatiksi. Näillä vinkeillä coleslaw maistuu entistä paremmalta.

Heleän vihreä ja rapsakka varhaiskaali on juuri nyt parhaimmillaan. Yksi parhaista (ja helpoimmista) tavoista käyttää varhaiskaalia on valmistaa raikasta coleslaw'ta eli kaalisalaattia. Se on hetkessä valmis ja maistuu erityisen hyvältä grilliruokien raikastajana.

Coleslaw'n tärkeät elementit ovat ohueksi suikaloitu kaali sekä porkkana. Sen lisäksi valmistetaan makumaailman määrittelevä kastike ja lisätään mahdollisesti muita juureksia tai kasviksia oman maun mukaan.

Kehittelimme kevään ja varhaiskaalikauden kunniaksi kolme kivaa kaalisalaattia.

Omenainen varhaiskaalisalaatti on majoneesifanin valinta! Vihreän Granny Smith -omenan kirpeys ja sitruunan hapokkuus tekevät tästä coleslaw'sta raikkaan ja taittavat samalla majoneesin täyteläisyyttä. Hunajasinappi tuo salaattiin kaivattua makeutta.

Aasialainen kaali-appelsiinisalaatti viettelee keveydellään ne, jotka eivät majoneesisalaateista välitä. Tämä kaalisalaatti rouskuu ronskisti ja fenkoli tukee soijakastikkeen makua ihanasti. Anna salaatin maustua jääkaapissa tunti ennen tarjoilua, niin salaatin maut ehtivät tasoittua ja appelsiinin heleä maku pääsee oikeuksiinsa.

Kimchislaw on trenditietoisen grillaajan valinta, sillä korealaiset maut ovat tänä kesänä pinnalla. Jos kaipaat kaalisalaattiisi lisäpotkua, muttet malta valmistaa aitoa kimchiä, heitä reilusti kimchin maut kaalisalaattiin! Myös tämä tulinen salaatti vain paranee levättyään tovin jääkaapissa.

Rakastatko sinäkin varhaiskaalia? Katso tästä lisää vinkkejä kevään kaalikautta varten!

Jos etsit sopivaa viiniä bolognesen tai lasagnen seuraan, tartu chiantiin.

Mikä? Ruffino Chianti 2016, 10,99 e, on toscanalainen keskitäyteläinen punaviini.

Millainen? Punaherukalta, karpalolta ja puolukalta maistuva viini on sopivan hapokas ja lempeästi tanniininen.

Minkä kanssa? Chianti on varma valinta bologneselle, jossa maistuu paitsi liha myös tomaatti ja päälle ripoteltava juusto. Viini tasapainottaa sekä tomaatin hapokkuutta että juuston täyteläisyyttä. Se sopii mainiosti myös lasagnen, lihatäytteisten raviolien ja muiden arkisempien liharuokien pariksi.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin