Yäk, en syö. Kuva: IStockphoto.
Yäk, en syö. Kuva: IStockphoto.

Selleri ei ole väkevää, tulista, eikä edes karvasta, mutta silti monen on mahdotonta saada sitä suusta alas.

Iso osa ihmisistä ei voi sietää selleriä. Ei auta vaikka sellerinvarret pullistelisivat mehukkuutta tai juurimukula olisi kypsennetty pehmeän raukeaksi. Eikä sekään pelasta, vaikka hienontaisit sellerin mikroskooppisen pieniksi paloiksi. Inhoaja tunnistaa vihaamansa maun, vaikka sitä olisi ruuassa vain aavistus.

 

Yksi sellerin vihaajista on Velimatti Ollilainen.

"En kestä selleriä missään ruuassa. Jos sitä on salaatissa vähänkin, nypin palat pois", hän kertoo.

Ollilainen ei osaa sanoa, miksi selleri maistuu hänestä niin pahalta, vaikka oikeastaan hänen pitäisi. Ollilainen on elintarvikekemian dosentti ja tutkinut makukokemuksia työkseen. Hän on yrittänyt löytää selleri-inholle tieteellistä selitystä mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä.

Myös professori Hely Tuorila Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksesta on törmännyt sellerivihaan. Hänellä on tovereita, jotka jättävät vähänkään selleriltä tuoksuvan ruuan syömättä.

Makumieltymyksiin perehtynyt professori ei tiedä, mikä sellerissä varsinaisesti inhottaa.

"Tyhjentävää selitystä ei ole", Tuorila toteaa.

 

Selleri lähes aina top 5 -inhokeissa

Jotain kuitenkin tiedetään. Kuten se, että selleri jakaa ihmiset tykkääjiin ja inhoajiin. Sen osoitti äskettäinen tutkimus, jossa koehenkilöt söivät eri vihanneksia. Selleriä vihattiin oikein kunnolla.

"Selleri saa aina top 5 -paikan eri maiden inhokkiruokien joukossa. Minulla se on ehdoton ykkönen", Ollilainen kertoo.

Vihannestutkimuksessa vastenmielisyys vihanneksiin oli vahvasti yhteydessä niiden hajuun. Mutta eihän selleri nyt niin kauheasti edes haise?

"Ei niin. Kyse onkin makuna koettavasta suun kautta havaittavasta hajusta. Sellerillä se on omintakeinen ja helposti tunnistettava", Tuorila täsmentää.

Monet sellerinvihaajat kertovatkin haistavansa sellerin muiden tuoksujen läpi. Toiset ärtyvät varsisellerin kuiduista, jotka kertyvät suuhun ikäväksi lankapalleroksi.

 

Erilaiset makunystyrät vai allergia?

Tieteellisesti on havaittu, että osa ihmisistä inhoaa selleriä syvästi sen omintakeisen maun takia. Mutta syytä vasta arvaillaan. Ollilaista mietityttää, josko inholla olisi fysiologinen tausta. Samaan tapaan kuin osalta ihmisistä löytyy ominaisuus, joka saa pissan haisemaan erityisen pahalle parsan syönnin jälkeen.

Eli toimiiko toisilla elimistö tavalla, joka saa sellerin maistumaan kamalalta?

Tuorila ei usko tähän.

"Ero on mielessä ei kielessä", professori täsmentää.

Inho saattaa hänen mukaansa liittyä ensimmäisiin makukokemuksiin, jotka ovat olleet kielteisiä. Lapsi kohtaa makuja jo kohdussa, ja parin ensimmäisen vuoden aikana tapahtuu ratkaisevia asioita makumieltymysten rakentumisessa. Mutta kauhean paljon meillä ei näistä prosesseista ole vielä tietoa.

 

Sellerivihasta kärsivällä Ollilaisella on vielä yksi epäily. Entä jos osa meistä maistaa sellerin eri tavoin allergian takia? Sellerihän on yksi pahimmista elintarvikeallergiaa aiheuttavista aineista.

"Allergia tosin liittyy aina valkuaisaineisiin, kun taas sellerin maku lienee ihan jotakin muuta. Tätä pitää vielä selvittää."

 

Ainakaan inho ei ole perinnöllistä, sillä kahden sellerinvihaajan lapsi voi rouskuttaa sellerinvarsia aivan tyytyväisenä.

Sillä aikaa, kun tutkijat pähkäilevät selleri-inhon syitä, nuorena selleriä vihannut käännynnäinen kannustaa makuharjoituksiin. Sellerin vaativaan makuun pitää opetella, sillä tuskin kukaan pitää oliiveista, homejuustosta tai oluestakaan ensimmäisellä maistamisella.

Jos siis haluat oppia pitämään selleristä, syö sitä.

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Mitä vegeä pääsiäisen pääruoaksi? Keksimme pulmaan neljä ratkaisua. Tai oikeastaan viisi, malta siis lukea juttu loppuun saakka!

Täytä myskikurpitsa

Myskikurpitsoja saa kaupasta melkein milloin vain. Kikherneillä ja karpaloilla täytetty myskikurpitsa on oikea pääsiäisyllätys, joka ei kaipaa juurikaan muita lisukkeita. Kyydissä on nimittäin myös spelttiä ja fetajuustoa. Speltin voit vaihtaa bulguriin tai vaikka kvinoaan, fetan taas vuohenjuustoon tai vaikka vegaaniseen vaihtoehtoon. Parasta on, että voit tehdä myskikurpitsan täytteen päivää ennen tarjoamista, jolloin pääsiäispäivään jää vain myskikurpitsan paahtaminen ja täyttäminen.

 

Tee vegekääryleitä

Astetta juhlavampiin vegekaalikäälikääryleisiin kiedotaan valkoviiniliemessä kypsennettyä punajuuriohrattoa, jossa maistuvat vuohenjuusto ja karpalot. Jos kaipaat keväisempää väriä, voit vaihtaa punajuuret uunissa paahdettuihin porkkanoihin, bataattiin tai myskikurpitsaan. Nämä paketit ovat hauskoja ylläreitä pääsiäispöydässä. Lehtikaalikääreelle riittää nopea ryöppäys. Lopuksi paketti paistetaan öljyssä pannulla molemmin puolin.  

 

Hurmaa vegaanisesti

Misotahnalla marinoitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten pitäisi tofusta. Tällä annoksella ratkaiset pääsiäisen ruokapulmat. Kaunis, vegaaninen, herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. Vihreät kasvikset, paksoi, pinaatti ja kesäkurpitsa, paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Samaan aikaan uunissa paahtuu tofu, joka on kylpenyt miso-siirappi-viinietikkaliemessä. Yhdistä nämä lautasille karamellisoidun sipulin kanssa, kanna pöytään ja nauti.  

 

Luota lasagneen

Kuka sanoi, ettei pääsiäisenä saisi syödä lasagnea? Sulatejuustolla ja paahdetuilla kasviksilla kerrostettua kasvislasagnea on kehuttu maailman parhaaksi. Eikä ihme, sillä lasagneen on tyhjennetty kaupan kasvisosasto kirsikkatomaateista sipuliin ja sitruunaan. Lisää pinnalle reilusti tuoreita yrttejä ja avaa luotto-pastaviinisi. Varsinkin jos pääsiäispöytäsi pullistelee vieraita, valintasi on tämä.

 

PS Jos kaipaat vain lampaalle vegaanista vastinetta, ja lisukkeet ovat muuten kunnossa, muista misomunakoisot! Tummaksi ja pehmeäksi paahdettu munakoiso on jotain niin herkullista, ettei sitä voi eikä kannata jättää tässä yhteydessä mainitsematta.

 

Kuvat: Reetta Pasanen, Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä.