Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: Pia Inberg
Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: Pia Inberg

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin. Hitaasti hauduttelemalla syntyy ihanan pehmeä ja pikkuisen makea kaalilaatikko. Kunnolla ruskistettu jauheliha ja rapea pinta antavat muuten niin pehmeälle ruualle ytyä.

Syksy on oivaa aikaa nauttia kaaliruuista. Kaalifanille kelpaavat niin kaalikääryleet, kaalipiirakka kuin kaalilaatikkokin. Kaalilaatikko on tästä kolmen koplasta helpoin valmistaa, sillä se ei vaadi näpertämistä, käärimistä, nyppimistä, kaulimista tai muita vaikealta kuulostavia keittiötoimenpiteitä. Tärkeintä on, että varaat reilusti aikaa vuokaruuan muhittamiseen, jolloin kaali pehmenee ja makeutuu juuri oikealla tavalla.

Tästä löydät perusohjeen hyväksi havaittuun perinteiseen kaalilaatikkoon.

Periaatteessa kaalilaatikko on helppo valmistaa aika lailla ohjeen mukaan: pilkkominen, hauduttaminen, ruskistus, ainekset vuokaan ja vuoka uuniin. Kun haluat tehdä täydellistä kaalilaatikkoa, panosta erityisesti seuraaviin neljään kohtaan.

1. Ruskista kunnolla

Kunnolla ruskistunut jauheliha antaa makua kaalilaatikolle. Muista siis ruskistamisen perussäännöt: ota liha lämpiämään vähintään puoli tuntia ennen ruskistusta, kuumenna paistinpannu kunnolla ennen lihan lisäämistä ja paista liha muutamassa pienemmässä erässä, jotta se ei jäähdytä pannua.

2. Lisää raa'at suurimot

Uusimmassa Glorian Ruoka & Viini -lehdessä (7/2015) huippukokki Jouni Toivanen antaa omat vinkkinsä maailman parhaan kaalilaatikon valmistukseen. Yksi Jounin vinkeistä on suosia perinteistä ja luonteikasta ohraa ja lisää ohrahelmet kypsentämättä laatikkoon ennen uunissa hauduttamista. Käytä hyvää lihalientä laatikon nesteenä ja anna ohra kypsyä maukkaaksi liemessä.

3. Hauduta hitaasti

Kaali vaatii pitkän haudutusajan muuttuakseen pehmeäksi ja hieman makeaksi. Hauduta ensin liedellä pannussa tai padassa ja sitten vielä uunissa. Älä kiirehdi vaan anna laatikon muhia matalassa lämpötilassa mieluusti usean tunnin ajan. Mitään pahaa ei tapahdu, vaikka kaali viipyisi hieman kauemminkin uunin perukoilla.

4. Rapeuta pinta

Pinnoita kaalilaatikko ennen paistamista voinokareilla ja korppujauholla, jolloin pinta kypsyy rapeaksi.

Jos haluat maistaa jotain uutta, kokeile soveltaa perinteistä kaalilaatikkoa seuraavilla tavoilla:

Punakaali-vegelaatikko

Suikaloi laatikkoon punakaalia. Jätä jauheliha pois ja käytä lihaliemen sijaan kasvislientä tai kermaa. Laatikon kypsyessä kuutioi ja paista paketillinen halloumia ja ripottele paistetut juustokuutiot lopuksi kypsän laatikon päälle.

Venäläinen hapankaalilaatikko

Tee laatikko valutetusta hapankaalista. Hauduta hapankaalia ja höystä se purkilla smetanaa, tilkalla tomaattipyreetä, hienonnetulla valkosipulilla, paprikajauheella ja meiramilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta uunissa normaalin kaalilaatikon tapaan.

Inkiväärinen kiinankaalilaatikko

Suikaloi valkokaalin sijaan laatikkoon kiinankaalia ja keitä ohran sijasta riisiä. Mausta kaali haudutusvaiheessa raastetulla tuoreella inkiväärillä ja soijakastikkeella. Kypsennä ruoka normaalin kaalilaatikon tapaan.

Edullinen riesling on raikas vaihtoehto mausteisten kasvissuokien seuraan.

Mikä? Blitz Riesling 2016 on herkullinen ja edullinen valkoviini, parhaita löytöjä alle 10 euron hintaluokassa.

Millainen? Puolimakea, mutta silti raikas viini tuo kielelle sitruksen, omenan ja persikan aromeja. Suutuntuma on eloisa ja ruokahalua herättävän mehukas.

Minkä kanssa? Viini tasapainottaa hienosti tulisuutta ja mausteisuutta. Kokeile esimerkiksi lämmittävän kasviscurryn kaverina.

Lisää Tuomas Tantun viinivinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!