Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: Pia Inberg
Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: Pia Inberg

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin. Hitaasti hauduttelemalla syntyy ihanan pehmeä ja pikkuisen makea kaalilaatikko. Kunnolla ruskistettu jauheliha ja rapea pinta antavat muuten niin pehmeälle ruualle ytyä.

Syksy on oivaa aikaa nauttia kaaliruuista. Kaalifanille kelpaavat niin kaalikääryleet, kaalipiirakka kuin kaalilaatikkokin. Kaalilaatikko on tästä kolmen koplasta helpoin valmistaa, sillä se ei vaadi näpertämistä, käärimistä, nyppimistä, kaulimista tai muita vaikealta kuulostavia keittiötoimenpiteitä. Tärkeintä on, että varaat reilusti aikaa vuokaruuan muhittamiseen, jolloin kaali pehmenee ja makeutuu juuri oikealla tavalla.

Tästä löydät perusohjeen hyväksi havaittuun perinteiseen kaalilaatikkoon.

Periaatteessa kaalilaatikko on helppo valmistaa aika lailla ohjeen mukaan: pilkkominen, hauduttaminen, ruskistus, ainekset vuokaan ja vuoka uuniin. Kun haluat tehdä täydellistä kaalilaatikkoa, panosta erityisesti seuraaviin neljään kohtaan.

1. Ruskista kunnolla

Kunnolla ruskistunut jauheliha antaa makua kaalilaatikolle. Muista siis ruskistamisen perussäännöt: ota liha lämpiämään vähintään puoli tuntia ennen ruskistusta, kuumenna paistinpannu kunnolla ennen lihan lisäämistä ja paista liha muutamassa pienemmässä erässä, jotta se ei jäähdytä pannua.

2. Lisää raa'at suurimot

Uusimmassa Glorian Ruoka & Viini -lehdessä (7/2015) huippukokki Jouni Toivanen antaa omat vinkkinsä maailman parhaan kaalilaatikon valmistukseen. Yksi Jounin vinkeistä on suosia perinteistä ja luonteikasta ohraa ja lisää ohrahelmet kypsentämättä laatikkoon ennen uunissa hauduttamista. Käytä hyvää lihalientä laatikon nesteenä ja anna ohra kypsyä maukkaaksi liemessä.

3. Hauduta hitaasti

Kaali vaatii pitkän haudutusajan muuttuakseen pehmeäksi ja hieman makeaksi. Hauduta ensin liedellä pannussa tai padassa ja sitten vielä uunissa. Älä kiirehdi vaan anna laatikon muhia matalassa lämpötilassa mieluusti usean tunnin ajan. Mitään pahaa ei tapahdu, vaikka kaali viipyisi hieman kauemminkin uunin perukoilla.

4. Rapeuta pinta

Pinnoita kaalilaatikko ennen paistamista voinokareilla ja korppujauholla, jolloin pinta kypsyy rapeaksi.

Jos haluat maistaa jotain uutta, kokeile soveltaa perinteistä kaalilaatikkoa seuraavilla tavoilla:

Punakaali-vegelaatikko

Suikaloi laatikkoon punakaalia. Jätä jauheliha pois ja käytä lihaliemen sijaan kasvislientä tai kermaa. Laatikon kypsyessä kuutioi ja paista paketillinen halloumia ja ripottele paistetut juustokuutiot lopuksi kypsän laatikon päälle.

Venäläinen hapankaalilaatikko

Tee laatikko valutetusta hapankaalista. Hauduta hapankaalia ja höystä se purkilla smetanaa, tilkalla tomaattipyreetä, hienonnetulla valkosipulilla, paprikajauheella ja meiramilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta uunissa normaalin kaalilaatikon tapaan.

Inkiväärinen kiinankaalilaatikko

Suikaloi valkokaalin sijaan laatikkoon kiinankaalia ja keitä ohran sijasta riisiä. Mausta kaali haudutusvaiheessa raastetulla tuoreella inkiväärillä ja soijakastikkeella. Kypsennä ruoka normaalin kaalilaatikon tapaan.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.