Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: <span class="photographer">Pia Inberg</span>
Puolukka kuuluu asiaan. Kuva: Pia Inberg

Kaalilaatikko kuuluu monien suosikkiuuniruokiin. Hitaasti hauduttelemalla syntyy ihanan pehmeä ja pikkuisen makea kaalilaatikko. Kunnolla ruskistettu jauheliha ja rapea pinta antavat muuten niin pehmeälle ruualle ytyä.

Syksy on oivaa aikaa nauttia kaaliruuista. Kaalifanille kelpaavat niin kaalikääryleet, kaalipiirakka kuin kaalilaatikkokin. Kaalilaatikko on tästä kolmen koplasta helpoin valmistaa, sillä se ei vaadi näpertämistä, käärimistä, nyppimistä, kaulimista tai muita vaikealta kuulostavia keittiötoimenpiteitä. Tärkeintä on, että varaat reilusti aikaa vuokaruuan muhittamiseen, jolloin kaali pehmenee ja makeutuu juuri oikealla tavalla.

Kun haluat tehdä täydellistä kaalilaatikkoa, panosta erityisesti seuraaviin neljään kohtaan. Katso myös poikkeukset sääntöihin! Rakastetuissa resepteissä, kuten kaalilaatikossa, vaihtoehtoisia tekotapoja on useita.

1. Ruskista kunnolla

Kunnolla ruskistunut jauheliha antaa makua kaalilaatikolle. Muista siis ruskistamisen perussäännöt: ota liha lämpiämään vähintään puoli tuntia ennen ruskistusta, kuumenna paistinpannu kunnolla ennen lihan lisäämistä ja paista liha muutamassa pienemmässä erässä, jotta se ei jäähdytä pannua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Poikkeus sääntöön: joihinkin kaalilaatikkoihin liha lisätään nimenomaan ruskistamatta. Tässä kohtaa on siis mahdollista oikaista. Näin jauheliha hautuu kypsäksi uunissa ihan itsekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Lisää raa'at suurimot

Huippukokki Jouni Toivanen antaa omat vinkkinsä maailman parhaan kaalilaatikon valmistukseen. Yksi Jounin vinkeistä on suosia perinteistä ja luonteikasta ohraa ja lisää ohrahelmet kypsentämättä laatikkoon ennen uunissa hauduttamista. Käytä hyvää lihalientä laatikon nesteenä ja anna ohra kypsyä maukkaaksi liemessä.

Poikkeus sääntöön: useissa ohjeissa ohra lisätään laatikkoon osittain tai täysin kypsäksi keitettynä. Tämä on käytännöllistä varsinkin silloin, kun käytössä ovat nopeasti kypsyvien ohrahelmien sijaan pidempää kypsennystä vaativat ohrasuurimot. Voit kokeilla myös riisiä tai kauraa ohran sijaan.

3. Hauduta hitaasti

Kaali vaatii pitkän haudutusajan muuttuakseen pehmeäksi ja hieman makeaksi. Hauduta ensin liedellä pannussa tai padassa ja sitten vielä uunissa. Älä kiirehdi vaan anna laatikon muhia matalassa lämpötilassa mieluusti usean tunnin ajan. Mitään pahaa ei tapahdu, vaikka kaali viipyisi hieman kauemminkin uunin perukoilla. Tarkista vain, ettei kaalilaatikon pinta pääse kärähtämään.

4. Rapeuta pinta

Pinnoita kaalilaatikko ennen paistamista voinokareilla ja korppujauholla, jolloin pinta kypsyy rapeaksi.

 

Jos haluat maistaa jotain uutta, kokeile soveltaa perinteistä kaalilaatikkoa seuraavilla tavoilla:

Punakaali-vegelaatikko

Suikaloi laatikkoon punakaalia. Jätä jauheliha pois ja käytä lihaliemen sijaan kasvislientä tai kermaa. Laatikon kypsyessä kuutioi ja paista paketillinen halloumia ja ripottele paistetut juustokuutiot lopuksi kypsän laatikon päälle.

Venäläinen hapankaalilaatikko

Tee laatikko valutetusta hapankaalista. Hauduta hapankaalia ja höystä se purkilla smetanaa, tilkalla tomaattipyreetä, hienonnetulla valkosipulilla, paprikajauheella ja meiramilla. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta uunissa normaalin kaalilaatikon tapaan.

Inkiväärinen kiinankaalilaatikko

Suikaloi valkokaalin sijaan laatikkoon kiinankaalia ja keitä ohran sijasta riisiä. Mausta kaali haudutusvaiheessa raastetulla tuoreella inkiväärillä ja soijakastikkeella. Kypsennä ruoka normaalin kaalilaatikon tapaan.

Sivustaseuraaja

Ihmettelin samaa kuin "Vierailija". Onpa harvinaisen ristiriitainen ohje. Pitäisiköhän kaivaa esille se mainittu  Jouni Toivaisen resepti?

  • ylös 376
  • alas 327
Vierailija

Valitettavasti nykykaalit on jalostettu hajuttomaksi ja samalla niistä on tullut mauttomia. On vaikea saada enää samanlaista makua laatikkoon kuin ennen. Ovatko muut huomanneet saman?

  • ylös 358
  • alas 417
Sisältö jatkuu mainoksen alla