
Onnistuneen lihapadan salaisuus? Aika ja hyvät ainekset. Tässä seitsemän patareseptiä, joilla et voi mennä pieleen.
Ylimaallisen hyvä stifado
Kunnolla valkosipulia, häränhäntiä, kanelia ja pullollinen punaviiniä. Muusikko Kasmirin ohje kreikkalaiseen lihapataan kannattaa kaivaa esiin silloin, kun on kutsunut syömään pöydällisen verran nälkäisiä ystäviä. Stifadosta riittää ainakin kahdeksalle, joten ota käyttöön isoin patasi. Neljä tuntia 140-asteisessa uunissa takaavat, että liha on mureaa ja maku kohdallaan.
Täydellinen karjalanpaisti
Jos et ole aiemmin ruskistanut lihoja karjalanpaistiin, tee se nyt. Ruskistaminen onnistuu käytännöllisimmin todella kuumassa, jopa 300-asteisessa uunissa, jossa käväistyään lihat ovat valmiita kipattavaksi pataan. Sen jälkeen haudutuslämpötila lasketaan minimiin ja lihat saavat muhia padassa jopa yön yli. Usko pois, tällä menetelmällä valmistettu karjalanpaisti päihittää kaikki aiemmin maistamasi.
Hidas hirvipata
Tämäkin pata valmistuu ajan kanssa. Hirvenlihakuutiot maustuvat yön yli jääkaapissa suolavedessä, jonka jälkeen ne ovat valmiita pataan. Lihat saavat hautua juuresten kanssa uunissa jopa seitsemän tuntia. Kirkasliemisen padan nesteenä on hapahkoa kotikaljaa ja kunnon kimpale voita. Hajoavan pehmeä hirvenliha ja maustuneet juurekset ovat käsittämättömän hyvät yhdessä.
Melkein perinteinen palapaisti
Ei ihan klassikko mutta riittävän lähellä! Perinteisestä palapaistista poiketen tässä padassa on nimittäin mukana tomaattipyreetä ja laakerinlehtiä. Tomaattipyree tekee liemestä aavistuksen happaman, minkä ansiosta juurekset eivät hajoa liemeen pitkänkään haudutuksen aikana. Herkullisuuden takaa, että lihat ruskistaa kunnolla ennen haudutusta.
Maineensa veroinen moskovanpata
Pataruokajuttua ei oikeastaan voi edes tehdä mainitsematta monen ruokaharrastajan esikuvan, Mysi Lahtisen, legendaarista moskovanpataa. Stroganoffin tyyliin padassa on suolakurkkua ja smetanaa, mutta hieman yllättäen myös kimpale sinihomejuustoa. Koska ainekset ovat voimakkaita, tarvitaan vastineeksi reilusti hunajaa, joka tasaa maut herkullisesti yhteen.
Kaunis ja herkullinen hirvipata
Tämän hirvipadan nimessä on sana "jouluinen", mutta älä hämäänny! Vaikka padan kanelinen ja rosmariininen maku on täsmätty sopimaan joulupöytään, se toimii yhtä hyvin muulloinkin. Pata saa kypsyä rauhassa liedellä ainakin kolme tuntia. Jos haluat saman kiillon kuin kuvassa, voit suurustaa padan ennen tarjoamista. Hirvenlihan sijaan voit valmistaa padan myös muusta riistasta tai naudanlihasta.
Täyteläinen sunnuntaipata
Burgundinpadan kulmakivet, punaviini, tomaatti, pekoni ja sienet, toimivat myös tässä padassa. Paras yhdistelmä syntyy, kun ruokaan käyttää sekä sidekudospitoista naudan etuselkää tai lapaa ja vähärasvaisempaa ulko- tai kulmapaistia. Pata saa hautua liedellä useamman tunnin. Hapahko liemi pitää huolen, etteivät juurekset hajoa pitkänkään haudutuksen aikana.
Lihapadan ABC
- Pataruokaan sopivat sidekudospitoiset lihat, kuten etuselkä, lapa, sekä ulko- ja kulmapaistit. Luullisesta lihasta saat makuun syvyyttä.
- Ruskista lihat huolellisesti ennen haudutusta, niin varmistat padan herkullisen maun.
- Anna hautua matalalla lämmöllä uunissa tai liedellä kannen alla niin, että pata juuri ja juuri poreilee. Näin sidekudospitoinen liha mureutuu.
- Lisää pataan jotain hapanta: tilkka etikkaa, tomaattipyreetä tai punaviiniä. Happo tasapainottaa makua ja pitää huolen, etteivät mahdolliset juurekset hajoa haudutuksen aikana.
- Tarkista liemen riittävyys. Padassa tulee olla lientä niin, että ainekset melkein peittyvät. Lisää lientä tarvittaessa tai hauduta ilman kantta, jolloin ylimääräinen neste haihtuu.
- Tarkista maku lopuksi ennen tarjoamista ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.
Happaman kotikaljan tilalle ehdottomasti Koffin Portteri Alkosta