Kääretorttu valmistuu ilman suurta vaivannäköä. Tämän unelmatortun herkullisuuden salaisuus on pehmeä tuorejuustotäyte.

Koska leivoit viimeksi kääretorttua? Jos edellisestä leivontakerrasta on vierähtänyt aikaa, muutama vinkki voi olla tarpeen.

Kääretortun kuohkeus perustuu hyvin vatkattuun muna-sokerivaahtoon. Kuohkein vaahto syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista. Jääkaappikylmät munat kannattaa ottaa pöydälle valmiiksi jo pari tuntia ennen leipomista.

Vaahdotukseen kuluu sähkövatkaimella muutamasta minuutista jopa kymmeneen. Vaahto on sopivaa, kun se on muuttunut vaaleaksi ja paksuksi. Vanha kikka on piirtää vatkaimilla kuvio vaahdon pinnalle. Jos kuvio säilyy, vaahto on riittävän tanakkaa.

Joskus edes sinnikäs vaahdotus ei johda toivottuun lopputulokseen. Silloin kananmunat ovat todennäköisesti melko tuoreita. Kääretortun onnistuminen ei kuitenkaan jää siitä kiinni, sillä kohoaminen varmistetaan lisäämällä taikinaan leivinjauhetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jauhoseokseen käytetään yleensä perunajauhoja tai maissitärkkelystä. Niiden ansiosta torttu ei murene käärittäessä. Vehnäjauhoja ei tarvita välttämättä lainkaan, joten leivonnaisesta saa helposti gluteenittoman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pellille leivinpaperin päälle levitetty kääretorttupohja kypsyy uunissa jo 7–10 minuutissa. Kypsymistä kannattaa seurata uuninluukun lasin läpi. Kun kakkulevy vetäytyy hieman irti pellin reunoista, kääretorttu alkaa olla valmis.

Paistoaika riippuu sekä pellin koosta että uunin ominaisuuksista: vaikka uunin säätönuppi osoittaisi 225 astetta, lämpötila saattaa olla hyvinkin tätä korkeampi. Torttupohja on hyvä ottaa uunista ennen kuin sen pinta uhkaa kärähtää.

Hauskin vaihe kääretortun valmistuksessa lienee pohjan kumoaminen. Kuuma torttulevy heivautetaan leivinpaperin avulla toiselle leivinpaperille, jolloin paistopaperin voi poistaa vetäisemällä. Paistopaperi irtoaa helpoiten kuumasta torttulevystä, ja silloinkin se saattaa repeillä epämääräisiksi kaistaleiksi. Älä heitä paperisuikaleita kuitenkaan pois, vaan levittele ne uudestaan kääretorttulevyn päälle ja peittele levy puhtaalla leivinliinalla.

Torttulevy ei kuivahda ja murene saadessaan jäähtyä rauhassa liinan alla. Paistopaperin kaistaleet estävät puolestaan leivinliinaa tarraamasta kiinni torttulevyyn.

Kääretortun täyttäminen onnistuu parhaiten, kun täyte on melko napakkaa. Tarkoitukseen sopii niin rahka kuin hillo ja kunnolla vaahdotettu kermakin. Kaakaolla maustetun unelmatortun täytteeksi käytetään tavallisesti voikreemiä.

Herkullinen ja riittoisa täyte syntyy tuorejuustosta, voista ja tomusokerista. Kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä, ne vatkautuvat hyvin yhteen ja täyte on helppo levittää torttulevylle. Jääkaapissa kääretorttu napakoituu, jolloin sen voi leikata kauniiksi kimpaleiksi.

Oheisessa ohjeessa tuorejuustotäyte yhdistetään unelmatortun pohjaan ja maustetaan vienosti appelsiinilla. Lopputuloksena on lempeä ja kotoisa herkku, joka sopii hyvin myös pääsiäiseen.

Vielä loppuun niksi: kääräise unelmatorttu rullaksi lyhyeltä sivulta alkaen. Saat näin muhkeamman kääretortun ja siihen kauniimmat kierteet.

Pehmeä unelmatorttu

12 palaa

20 min + 10 min kypsentäminen ja 2 t vetäytyminen

gluteeniton

Pohja

4 munaa (M-koko)

1½ dl sokeria

1 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä

½ dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Täyte

300 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä, huoneenlämpöisenä)

100 g voita (huoneenlämpöisenä)

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 rkl appelsiinimehua

1–2 tl hyvin pestyn appelsiinin kuorta hienoksi raastettuna

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä perunajauhot tai maissitärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti nostellen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä uunin keskitasolla 7–9 minuuttia.
  5. Levitä alustalle toinen leivinpaperi ja sirottele sille sokeria. Nosta kuuma torttulevy paistopaperin reunoista kiinni pitäen pelliltä ja kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. 
  6. Revi paistopaperi varovasti irti kuumasta torttulevystä. Laita paperikaistaleet sitten takaisin torttulevyn suojaksi ja peittele puhtaalla leivinliinalla. Anna torttulevyn jäähtyä liinan alla huoneenlämpöiseksi. (Näin torttulevy ei murene käärittäessä.)
  7. Valmista täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, voi, sokerit, appelsiinimehu ja -kuoriraaste sähkövatkaimella tasaiseksi seokseksi.
  8. Jaa täyte nokareiksi torttulevyn päälle. Levitä tasaiseksi. Kääräise torttu aluspaperin avulla rullaksi. Jos haluat muhkean kääretortun, kääri torttulevy lyhyeltä sivulta alkaen.
  9. Kääräise torttu leivinpaperiin niin, että tortun saumapuoli jää alle. Siirrä torttu esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna vetäytyä pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Vinkki! Ota täytteeseen tarvittava tuorejuusto ja voi huoneenlämpöön tunti pari ennen täytteen valmistusta. Täyte onnistuu parhaiten, kun ainekset ovat pehmeitä ja huoneenlämpöisiä. Tavallinen tuorejuusto kestää vatkaamisen kevytversioita paremmin.

Resepti: Emilia Kolari

Juttu on ilmestynyt HS.fi:ssä 4.4.2020.

Vierailija

Eikö olisi helpompaa vain sokeroida uunista ulos otettu  valmis torttupohja (joka vielä pellillä), laittaa voi- tai leivinpaperi siihen päälle ja laittaa sitten toinen pelti/ritilä paperin päälle ja kiepsauttaa koko setti ympäri (patalaput/patakintaat kädessä, ettei tule palovammoja).

Sisältö jatkuu mainoksen alla