Emilia Soppa365 on lisännyt 38 reseptiä.
Linkitetty 280 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mummolan sunnuntaipata kokosi ison joukon pöytään yhteisen padan ääreen. Niin tämäkin. Pata lainaa burgundinpadalta punaviinin ja pekonin, syksyltä suppikset ja juurekset. Sisäinen lämmitys (ja ruokkimisihme) on taattu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 4 t hauduttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sunnuntaipata

Ainekset

1,2
kg
naudan etuselkää, ulko- tai kulmapaistia
1
pkt (170 g)
pekonia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
prk (500 g)
tomaattimurskaa
2
dl
vettä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
punaviiniä
1-2
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
3
laakerinlehteä
4
porkkanaa
2
pientä
palsternakkaa
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita
1/2-3/4
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Suikaloi pekoni.
  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipuli. 
  3. Paahda pekoni ilman rasvaa ison valurautapadan pohjalla. Ruskista lihat pekonin rasvassa parissa erässä. Kumoa lopuksi kaikki lihat pataan.
  4. Pyöräytä joukkoon sipulit ja anna kuullottua. Ripottele päälle vehnäjauhot ja pyöräytä sekaisin.
  5. Lisää tomaattimurska, huuhdo tölkki vedellä ja lisää pataan. Kaada joukkoon punaviini. Mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpö pienimmälle mahdolliselle, jossa pata juuri ja juuri kiehuu.
  6. Hauduta pataa kannen alla 2 tuntia. 
  7. Kuori ja paloittele sillä aikaa juurekset reiluiksi paloiksi, jotka säilyttävät padassa muotonsa parhaiten. Lisää ne pataan yrttien ja (murennettujen) sienten kanssa, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja laske uudelleen haudutuslämpötilaan. Hauduta pataa edelleen 2 tuntia. Tarkista välillä nesteen riittävyys, lisää vettä vain tarvittaessa, aineksista irtoavan nesteen määrä vaihtelee. Liemen happamuus pitää huolen, että juurekset kypsyvät hitaasti eivätkä hajoa kypsyessään. (Jos pidät napakoista juureksista, lisää ne joukkoon vasta viimeisen haudutustunnin ajaksi.)
  8. Pyöristä maku hunajalla ja tarkista suolan ja pippurin riittävyys.
  9. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.  

 

Kommentit (4)

TH

Lisäisin vehnäjauhot vasta lopussa sekoiteetuna 1,5 dl:aan kermaan. Silloin ei olisi pohjaanpalamisen vaaraa pataa haudutettaessa.

GEtonen

Paisti ei ole pataliha, milloin ruokatoimittajat oppivat tämän? Naudasta etuselkä tai luullinen lapa ovat sitä.

Helpolla monille

Eikö olisi voinut mainita suurusteena käytetyn vehnäjauhon rinnalla maissisuurusteen , gluteenitonta vaihtoehtoa etsivä ei välttämättä löydä tätä reseptiä kun ei osaa sitä hakea, etsii vain  gluteenittomista resepteistä ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Pataan voi toki käyttää hyvin myös luullista lihaa, suurusteen voi vaihtaa gluteenittomaan tai jättää kokonaan pois. Tämä ohje jos mikä on hyvin muunneltavissa :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1159 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Fetanystävän pihvit onnistuvat niin jauhelihasta kuin keitetystä kvinoastakin! Valitse kumpi vain, lopputuloksena on 16 herkkupihviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 pientä kasvis- tai jauhelihapihviä
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Fetapihvit kahdella tapaa

Ainekset

2
dl
kotimaista kvinoaa TAI 400 g sika-nautajauhelihaa
2
valkosipulinkynttä silppuna
150
g
fetaa
½
prk
aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita öljyssä
1
kananmuna
1
ruukku
tuoretta basilikaa
1
dl
korppujauhoa
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Retiisitsatsiki
100
g
retiisejä
1
pkt
valmista tsatsikia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja keitä kvinoa paketin ohjeiden mukaan. Anna jäähtyä hetken ja sekoita muiden ainesten kanssa. Jos teet sekasyöjän version, sekoita jauheliha muiden ainesten kanssa. Laita kvinoataikina kylmään noin 15 minuutiksi ja muotoile sitten minipihveiksi leivinpaperille uunipellille. Jauhelihataikinan voi taputella isommiksi pihveiksi. Valuta päälle hieman aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Paista kvinoapihvit kiertoilmalla kullanruskeiksi, noin 20 minuuttia. Jauhelihapihvit valmistuvat samassa ajassa ilman kiertoilmaa.

  2. Tee retiisitsatski. Pese ja raasta retiisit ja sekoita tsatsikin joukkoon. 

Vinkki! Valitse kotimainen kvinoa, sillä se puuroutuu ja sopii siksi kasvispihveihin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1159 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Itse tehty luumu-teriyakikastike on uusi luottosoosisi. Majoneesin kanssa se pehmenee dipiksi, joka sopii täydellisesti yhteen lihapullien kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Japanilaiset lihapullat ja luumu-teriyakimajoneesi

Ainekset

400
g
sika-nautajauhelihaa
2
kevätsipulinvartta
2
valkosipulinkynttä
dl
pankojauhoja
1
kananmuna
1
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
Luumu-teriyakikastike
2
dl
(vähäsuolaista) soijakastiketta
1
dl
vettä
½
dl
miriniä
1
dl
ruokosokeria
2
rkl
hunajaa
12
kuivattua kivetöntä luumua
1
tl
raastettua inkivääriä
Luumu-teriyakimajoneesi
1
dl
luumu-teriyakikastiketta
1
dl
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensiksi luumu-teriyakikastike. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa keskenään. Siirrä jääkaappiin.

  2. Tee lihapullat. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Hienonna kevätsipulin varret, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pyörittele kostutetuin sormin pieniksi pulliksi leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä noin 20 minuuttia.

  3. Sekoita keskenään luumu-teriyakimajoneesin ainekset. Tarjoa lihapullat sen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2228 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Nyt on helppoa! Tomaatit uuniin 10 minuutiksi, kalat päälle ja vuoka takaisin uuniin 10 minuutiksi. Muikut tykkäävät tomaattien hapokkaanmakeasta meiningistä, ja maun kruunaa ihanan suolainen feta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattiset uunimuikut

Ainekset

250
g
perattuja muikkuja
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria
3
rs (à 200 g)
kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
oreganoa
4
rkl
oliiviöljyä
1
pkt (200 g)
fetaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pyyhi muikut talouspaperilla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

  2. Puolita tomaatit, hienonna valkosipulit ja oregano. Levitä ne uunivuokaan ja sekoita öljy joukkoon. Laita uuniin 10 minuutiksi.

  3. Lisää muikut ja murenna feta ruuan pinnalle. Kypsennä vielä 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 90 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Treenin jälkeen on aika täyttää huvenneet hiilihydraattivarastot. Italianpatahenkinen ruoka syntyy hetkessä, sillä ainekset voi kypsentää kätevästi samassa astiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileripata

Ainekset

250
g
broilerinjauhelihaa
2
tl
öljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
valkosipulinkynsi
1
sipuli
1
paprika
2
tl
tomaattipyreetä
1
tl
paprikajauhetta
1
dl
orzoa eli riisinmuotoista pastaa
3
dl
kanalientä
1
rasia/250 g
kirsikkatomaatteja
1
dl
maissia (säilyke)
200
g
pakasteherneitä
2
rkl
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Paista broilerinjauheliha kypsäksi kannellisessa paistinpannussa tai padassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Hienonna valkosipuli ja sipuli. Leikkaa paprika sopiviksi suupaloiksi. Lisää kasvikset pataan yhdessä tomaattipyreen ja paprikajauheen kanssa. Jatka paistamista vielä pari minuuttia.

  3. Lisää pataan orzo, kanaliemi ja tomaatit. Keitä hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää.

  4. Lisää maissi ja pakasteherneet. Kuumenna vielä kertaalleen. Ripottele lopuksi padan joukkoon hienonnettu persilja.

Kommentit (0)