Mummolan sunnuntaipata kokosi ison joukon pöytään yhteisen padan ääreen. Niin tämäkin. Pata lainaa burgundinpadalta punaviinin ja pekonin, syksyltä suppikset ja juurekset. Sisäinen lämmitys (ja ruokkimisihme) on taattu!
Sunnuntaipata
Ainekset
Työvaiheet
- Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa liha reiluiksi kuutioiksi. Suikaloi pekoni.
- Kuori sipulit ja leikkaa ne reiluiksi lohkoiksi. Hienonna valkosipuli.
- Paahda pekoni ilman rasvaa ison valurautapadan pohjalla. Ruskista lihat pekonin rasvassa parissa erässä. Kumoa lopuksi kaikki lihat pataan.
- Pyöräytä joukkoon sipulit ja anna kuullottua. Ripottele päälle vehnäjauhot ja pyöräytä sekaisin.
- Lisää tomaattimurska, huuhdo tölkki vedellä ja lisää pataan. Kaada joukkoon punaviini. Mausta tomaattipyreellä, suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpö pienimmälle mahdolliselle, jossa pata juuri ja juuri kiehuu.
- Hauduta pataa kannen alla 2 tuntia.
- Kuori ja paloittele sillä aikaa juurekset reiluiksi paloiksi, jotka säilyttävät padassa muotonsa parhaiten. Lisää ne pataan yrttien ja (murennettujen) sienten kanssa, kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja laske uudelleen haudutuslämpötilaan. Hauduta pataa edelleen 2 tuntia. Tarkista välillä nesteen riittävyys, lisää vettä vain tarvittaessa, aineksista irtoavan nesteen määrä vaihtelee. Liemen happamuus pitää huolen, että juurekset kypsyvät hitaasti eivätkä hajoa kypsyessään. (Jos pidät napakoista juureksista, lisää ne joukkoon vasta viimeisen haudutustunnin ajaksi.)
- Pyöristä maku hunajalla ja tarkista suolan ja pippurin riittävyys.
- Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Lisäisin vehnäjauhot vasta lopussa sekoiteetuna 1,5 dl:aan kermaan. Silloin ei olisi pohjaanpalamisen vaaraa pataa haudutettaessa.
Paisti ei ole pataliha, milloin ruokatoimittajat oppivat tämän? Naudasta etuselkä tai luullinen lapa ovat sitä.
Eikö olisi voinut mainita suurusteena käytetyn vehnäjauhon rinnalla maissisuurusteen , gluteenitonta vaihtoehtoa etsivä ei välttämättä löydä tätä reseptiä kun ei osaa sitä hakea, etsii vain gluteenittomista resepteistä ?
Kiitos kommenteista! Pataan voi toki käyttää hyvin myös luullista lihaa, suurusteen voi vaihtaa gluteenittomaan tai jättää kokonaan pois. Tämä ohje jos mikä on hyvin muunneltavissa :)
Onnittelen niitä, joille aika ja innostus riittävät käymään läpi tämän monituntisen prosessin. Laskin tunnit jotka viettäisin yhden aterian valmistukseen ja luovutin heti esittelyssä.
Hyvään ruokaan, on antaa aikaa muhia, hautua pitkään. Meinaan valmistaa tätä jouluna. On varmaan hyvää!!!
Mikä estää lykkäämästä uuniin. Siellä vaivattomasti muhii. Välillä lisää aineita sekaan.