Ruokatoimittaja Mysi Lahtisen resepti julkaistiin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 1990-luvulla. Täyteläisestä Moskovan-padasta tuli heti julkaisunsa jälkeen huippusuosittu. Klassikko oli syntynyt.
Moskovan-pata
Ainekset
Työvaiheet
- Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa myös kaksi suolakurkkua pieniksi kuutioiksi ja pane siivilään valumaan. Säästä kurkkupaloista irtoava liemi.
- Sulata padassa ruokalusikallinen voita. Paista sipuleita siinä viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia. Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
- Leikkaa paisti kuutioiksi. Paista kuutioita pieni erä kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan. Ripota vehnäjauhot lihakuutioiden päälle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lisää lopuksi smetana.
- Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja annaruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.
Meidän perheen suosikkipataruoka vuosia. Mysi Lahtinen julkaisi tämän reseptin HSn Kuukausiliitteessä joskus 80-90 luvulla ja voittajaa ei tälle ole löytynyt.
Ai että 'aurajuustoa'? Moisen herkun nimi on kylläkin sinihomejuusto. On toki olemassa Aura-merkkistä sinihomejuustoa, mutta koska kyseessä on Valion tuotemerkki, niin se pitäisi sitten kirjoittaa isolla alkukirjaimella, eli Aura-juusto. Ja sitä paitsi, luulisin tähänkin reseptiin sopivan muidenkin valmistajien vastaavanlaiset juustot, ei vain Valion?
Jos ohjeessa olisi ollut heteka niin kaikki tiesivät ainakin 80 luvulla mistä olisi ollut kysymys. Varmaan tällekin sanalle löytyy kirjakieli en vastine.
Tuossa reseptissä maininta, että kaada suolakurkkuliemi sekaan, mutta paljonko sitä lientä määrällisesti lisätään, pikaista vastausta oottelen??
Suolakurkuista valunut liemi, ei enempää eikä vähempää ;).
Ehdotuksia homejuuston korvaajaksi? Ei vain uppoa kyseinen syötävä.
Kiitos kommenteista! Homejuuston voi korvata vaikka leikattavalla sulatejuustolla. Venäläisten suolakurkkujen liemestä: uskoisin, että tässä kyse on tilkkasesta, joka irtoaa suolakurkuista luonnostaan (venäläisiä suolakurkkuja myydään irtona, jolloin nestettä ei varsinaisesti tule mukana). Korjaan myös sinihomejuuston nimen yleismuotoon.
Miksi Moskovan pata? Venäjällä ei varmasti laitettaisi sinihomejuustoa tällaiseen ruokaan. Eikä varmaan laitettu Neuvostoliitossakaan. Itsekään en laittaisi.
Olen tehnyt useasti ja saanut aina ruokailijoilta kiitosta. Naudanlihan tilalle käy myös erinomaisesti hirvenliha. En ole sinihomejuuston ystävä itsekään, mutta tähän ruokaan se nimenomaan sopii, eikä tule voimakkaasti esiin. Voin suositella, vie kielen mennessään.
Voi, voi.... kiva resepti ja hyvän makuista pataa syntyy tällä ohjeella. Jokainen voi aina makunsa mukaan muokata reseptiä mieleisekseen tai sitten kehitellä ihan OMAN, ilman estää narisee kommenteissa joka asiasta!!! Tätä valmistuu viikonloppuna isolle porukalle. Voin suositella helppona muunneltavaa!!
Eikö tuo tarvi erillistä suolaa ollenkaan?
Suolakurkuissa, lihaliemessä ja sinihomejuustossa on niin paljon suolaa, ettei suolaa tarvitse lisätä erikseen. Kannattaa silti maistaa lopuksi jos omasta mielestä ripaus olisi paikallaan, varsinkin jos tuunaa ohjetta.
Jos syöjä arkailee, niin voihan homejuustoa laittaa eri astiaan pöydälle josta voi ottaa maistiaiseksi. Samoin suolakurkun.
Paras lihapata, mitä olen koskaan syönyt tai valmistanut. Todellista lohturuokaa syksyn pimeisiin iltoihin.
Hei, mitä muuta kuin perunoita suosittelisit lisäksi?