Me Naiset on lisännyt 930 reseptiä.
Linkitetty 454 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Ruokatoimittaja Mysi Lahtisen resepti julkaistiin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 1990-luvulla. Täyteläisestä Moskovan-padasta tuli heti julkaisunsa jälkeen huippusuosittu. Klassikko oli syntynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t + 1 t 30 min kypsymiseen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Moskovan-pata

Ainekset

1
kg
naudanpaistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
3–5
rkl
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
murennettua sinihomejuustoa (esim. Aura)
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa myös kaksi suolakurkkua pieniksi kuutioiksi ja pane siivilään valumaan. Säästä kurkkupaloista irtoava liemi.
  2. Sulata padassa ruokalusikallinen voita. Paista sipuleita siinä viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia. Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  3. Leikkaa paisti kuutioiksi. Paista kuutioita pieni erä kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan. Ripota vehnäjauhot lihakuutioiden päälle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  4. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja annaruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Kommentit (9)

Käyttäjä4603
Seuraa 
Liittynyt24.8.2014

Meidän perheen suosikkipataruoka vuosia. Mysi Lahtinen julkaisi tämän reseptin HSn Kuukausiliitteessä joskus 80-90 luvulla ja voittajaa ei tälle ole löytynyt.

Vierailija

Ai että 'aurajuustoa'?  Moisen herkun nimi on kylläkin sinihomejuusto.  On toki olemassa Aura-merkkistä sinihomejuustoa, mutta koska kyseessä on Valion tuotemerkki, niin se pitäisi sitten kirjoittaa isolla alkukirjaimella, eli Aura-juusto.  Ja sitä paitsi, luulisin tähänkin reseptiin sopivan muidenkin valmistajien vastaavanlaiset juustot, ei vain Valion?

Narisutahetekata

Jos ohjeessa olisi ollut heteka niin kaikki tiesivät ainakin 80 luvulla mistä olisi ollut kysymys. Varmaan tällekin sanalle löytyy kirjakieli en vastine.

jonin13

Tuossa reseptissä maininta, että kaada suolakurkkuliemi sekaan, mutta paljonko sitä lientä määrällisesti lisätään, pikaista vastausta oottelen??

Harkto

Suolakurkuista valunut liemi, ei enempää eikä vähempää ;).

jönssi

Ehdotuksia homejuuston korvaajaksi? Ei vain uppoa kyseinen syötävä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Homejuuston voi korvata vaikka leikattavalla sulatejuustolla. Venäläisten suolakurkkujen liemestä: uskoisin, että tässä kyse on tilkkasesta, joka irtoaa suolakurkuista luonnostaan (venäläisiä suolakurkkuja myydään irtona, jolloin nestettä ei varsinaisesti tule mukana). Korjaan myös sinihomejuuston nimen yleismuotoon.

SeSe

Miksi Moskovan pata? Venäjällä ei varmasti laitettaisi sinihomejuustoa tällaiseen ruokaan. Eikä varmaan laitettu Neuvostoliitossakaan. Itsekään en laittaisi.

Ihastunut

Olen tehnyt useasti ja saanut aina ruokailijoilta kiitosta. Naudanlihan tilalle käy myös erinomaisesti hirvenliha. En ole sinihomejuuston ystävä itsekään, mutta tähän ruokaan se nimenomaan sopii, eikä tule voimakkaasti esiin. Voin suositella, vie kielen mennessään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Ensin keitetään mausteinen luumukastike, sitten paistetaan pankolla leivitetyt kasslerleikkeet. Lopuksi wokataan sellerit ja kurkut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Possu-tonkatsu, selleri-kurkkuwokki ja luumukastike

Ainekset

600
g
porsaan kassleria
2
kananmunaa
1
dl
vehnäjauhoja
3
dl
panko- tai korppujauhoja
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
rypsiöljyä
Luumukastike
4-5
luumua
1
sipuli
1 1/2
dl
fariinisokeria
3/4
dl
punaviinietikkaa
1/2
dl
worcesterkastiketta
1
rkl
inkivääriä raastettuna
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
srirachakastiketta
1/2
tl
jauhettua muskottipähkinää
1/2
tl
kanelia
Selleri-kurkkuwokki
4
varsisellerin vartta
1
kurkku
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
soijakastiketta
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
sokeria
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
seesaminsiemeniä
Lisäksi
majoneesia

Työvaiheet

  1. Tee ensin luumukastike. Puolita luumut ja poista kivet. Pilko sipuli. Kiehauta luumut, sipuli, sokeri ja etikka kasarissa. Raasta inkivääri joukkoon, keitä 5 minuuttia ja lisää sitten loput aineet. Keitä matalalla lämmöllä 10 minuuttia. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja painele siivilän läpi.
  2. Valmistele wokkiin tulevat kasvikset. Viipaloi sellerit vinottain. Halkaise kurkut ja kaavi siemenet pois teelusikalla. Leikkaa kurkut noin 1 cm:n paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.
  3. Tee tonkatsut. Leikkaa kassler neljäksi pihviksi. Nuiji liha kelmun välissä ½ cm paksuiksi pihveiksi. Riko kananmunien rakenne laakeassa kulhossa. Levitä vehnäjauhot toiseen kulhoon ja pankojauho kolmanteen. Mausta vehnäjauhot suolalla ja pippurilla. Leivitä possut puuteroimalla ne ensin vehnäjauhoissa, kastamalla sitten kauttaaltaan kananmunassa ja pyörittelemällä lopuksi hyvin pankojauhossa.
  4. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Testaa öljyn lämpötila tiputtamalla siihen pankojauhomuru: öljy on sopivan kuumaa, kun jauhomuru alkaa tiristä heti, mutta ei pala vaan ruskistuu kauniisti. Paista pihvit yksi kerrallaan kuumassa öljyssä molemmilta puolilta rapeiksi ja kullanruskeiksi. Siirrä talouspaperille valumaan.
  5. Tee wokki loppuun. Sekoita pienessä kulhossa soijakastike, etikka ja sokeri. Kuumenna rypsiöljy wokkipannussa ja lisää sellerinpalat. Paista sekoitellen noin minuutti, lisää sitten kurkut ja valkosipulit ja paista vielä 10–20 sekuntia. Lisää soijakastikeetikka-sokeriseos ja jatka paistamista 15 sekuntia koko ajan sekoittaen. Kaada kasvikset kulhoon. Koristele seesaminsiemenillä. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lorauksella soijakastiketta.
  6. Suikaloi possunleikkeet ja tarjoa ne luumukastikkeen, selleri-kurkkuwokin ja majoneesin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Tiina-Rakel Liekki KUVA Tuomas Kolehmainen

Marinoidut porkkanat ovat mainio lisuke melkein mille vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min +porkkanoiden marinoituminen
Vaikeustaso
Helppo

Karitsan sisäfilee, valkosipuliporkkanat ja jogurttikastike

Ainekset

500
g
porkkanoita
Marinadi
1
sitruunan mehu + kuori
2
rkl
tuoretta timjamia
½
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulin kynsi
2
tl
juoksevaa hunajaa
½
tl
merisuolaa
Karitsan sisäfilee
500
g
luomukaritsan sisäfileetä
voita ja öljyä paistamiseen
2
tl
ras el hanoutia
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
2
rkl
tuoretta timjamia
Kastike
1
ruukku
minttua
1/2
sitruunan mehu + kuori
3
dl
turkkilaista jugurttia
1
tl
sinappia
1/2
tl
merisuolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi porkkanat. Keitä viipaleet puolikypsiksi, 10–15 minuuttia.
  2. Tee marinadi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Hienonna timjami ja säästä siitä puolet ruuan viimeistelyyn. Raasta sitruunan keltaisesta kuoriosasta 2 tl hienoa raastetta ja purista hedelmästä mehu. Säästä puolet raasteesta ja mehusta kastikkeeseen. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada se porkkanoille. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään.
  3. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Poista tarvittaessa ohut kalvo lihan pinnalta. Paista lihaa pannussa voi-öljyseoksessa noin 1 minuutti/puoli. Liha saa jäädä sisältä punertavaksi. Mausta ras el hanoutilla, suolalla ja pippurilla. Peitä liha foliolla ja anna vetäytyä 10 ennen viipaloimista.
  4. Tee kastike. Hienonna minttu ja sekoita se aiemmin puristetun sitruunamehun ja kuoriraasteen kanssa jogurttiin. Lisää sinappi ja suola. Tarjoa kastike karitsan ja valkosipuliporkkanoiden kanssa. Viimeistele annos timjamilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 112 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Helppoon gnocchivuokaan upotetaan purkki papuja, säilöttyjä kirsikkatomaatteja ja ronskisti valkosipulia. Mozzarella viimeistelee makuyhdistelmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Mozzarella-gnocchivuoka

Ainekset

2
tlk (à 380/230 g)
kypsiä papuja
1
pkt (500 g)
perunagnoccheja
1
l
vettä
1+ 1
tl
suolaa
2–4
valkosipulinkynttä
1
ruukku
basilikaa
1
tlk (400 g)
kirsikkatomaatteja
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
balsamietikkaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
pkt (150 g)
mozzarellaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Valuta pavut siivilässä.
  2. Laita vesi ja 1 tl suolaa kattilaan. Keitä gnoccheja suolavedessä 2 minuuttia. Ota talteen 1 dl keitinvettä. Valuta gnocchit.
  3. Hienonna valkosipulinkynnet ja basilika.
  4. Laita pavut, gnocchit, valkosipulit ja basilika laakeaan uunivuokaan. Lisää talteen otettu keitinvesi, tomaatit, öljy ja balsamietikka. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. Revi mozzarella päälle ja kypsennä uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (2)

Spiide1

Mitä papuja suosittelisitte tähän ruokaan?

Vesikielellä

Minkä kokoiseen uunivuokaan tämä menee?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1921 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Mika Roito KUVA Tuomas Kolehmainen

Huippukokki Mika Roiton lammaspizzassa maistuvat pääsiäisen tutut maut. Se on myös loistava hävikkiherkku, sillä siihen saa upotettua edelliseltä aterialta jääneet lampaanpaistin rippeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 h + lammas 4 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pääsiäispizza

Ainekset

Pohja
7
dl
00-vehnäjauhoja
7
g (¾ ps)
kuivahiivaa
dl
kädenlämpöistä vettä
2
tl
hienoa merisuolaa
2
tl
oliiviöljyä
Kastike
1
valkosipulinkynsi
2
tl
oliiviöljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vettä
1
rkl
punaviinietikkaa
½
tl
sokeria
½
tl
hienoa merisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Täytteet
450
g
ylikypsää lampaanniskaa tai -potkaa (katso linkki reseptiin alhaalta)

Työvaiheet

  1. Valmista lampaanpotka etukäteen alhaalta löytyvän ohjeen mukaan.
  2. Sekoita jauhot ja kuivahiiva yleiskoneen kulhossa. Lisää 1½ dl vettä ja vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia. Sekoita suola 2 dl:aan vettä. Vaivaa neste vähitellen taikinaan. Lisää öljy ohuena nauhana ja vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä vedottomassa paikassa tunti.
  3. Tee kastike. Kuori ja murskaa valkosipuli. Kuullota sitä öljyssä pari minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kuullota minuutti. Lisää loput aineet ja hauduta 5 minuuttia.
  4. Valmistele täytteet. Revi kypsä liha suikaleiksi. Huuhdo ja viipaloi kesäkurpitsa. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla ja paahda
    öljyssä pannussa 5 minuuttia. Kuori ja halkaise sipuli. Irrota kerrokset sipulikupeiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) pari minuuttia. Valuta lävikössä. Irrota kiinankaalista lehdet. Paahda niitä kuivassa, todella kuumassa pannussa minuutti.
  5. Sekoita vinegretin aineet keskenään. Pirskota puolet vinegretistä kiinankaalille ja puolet sipuleille.
  6. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kauli taikina ohuiksi pizzapohjiksi. Levitä kastike päälle niin, että reunat eivät peity. Pohjaan nousee näin
    enemmän kuplia. Ripottele juustoraaste kastikkeen päälle. Levitä liha juuston päälle. Paista uunissa 4 minuuttia, kunnes reuna kuplii ja
    pizza saa väriä. Lisää kasvikset ja riko kananmuna keskelle. Laita uuniin puoleksi minuutiksi.
  7. Kuori valkosipulit ja viipaloi ne ohuiksi. Lisää kuuman pizzan päälle. Pirskota öljy ja ripota hienonnettu oregano, suola ja pippuri pizzoille.

Ylikypsä karitsanpotka

Ainekset

4
lampaanpotkaa
1
tl
suolaa
2
porkkanaa
3
sipulia
10
valkosipulinkynttä
½
ruukku
timjamia
1–2
l
kiehuvan kuumaa vettä
suolaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tällä ohjeella valmistuu neljä annosta, mutta pääsiäispizzaan tarvitaan lampaanpotkaa vain 450 grammaa. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Suolaa potkat kevyesti ja laita ne pystyssä uunivuokaan. Kuori porkkanat ja sipulit ja paloittele ne reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Lisää kasvikset vuokaan. Hienonna timjami joukkoon. Kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä niin, että potkat melkein peittyvät. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa noin 3½ tuntia. Anna potkien jäähtyä liemessään vähintään puoli tuntia.
  2. Kaada potkien liemi kattilaan. Keitä lientä kokoon 5–10 minuuttia, kunnes jäljellä on reilu 1 dl kastiketta. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paahda potkan kauniin ruskeiksi, noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla ja kaada kastike päälle.

 

Kommentit (1)

Jacnic

Moi, kastikkeeseen 2 dl vettä, tulee aika  vetinen???