Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 109 keittokirjaan.
OHJE Ravintola Savoy KUVA Heidi Srengel

Ravintola Savoyn legendaarinen vorschmack-resepti on peräisin Marsalkka Mannerheimilta. Iätön klassikko on edelleen asiakkaiden suursuosikki.

Mannerheimin uskotaan alkujaan ihastuneen sillillä ja valkosipulilla maustettuun lihapataan upseerikerholla Varsovassa. Legenda kertoo, että Mannerheim vei ruoan ohjeen ensin Kämp-hotelliin. Kämpin keittiömestari ei  kuitenkaan kiinnostunut vorschmackista, ja siksi Mannerheim toi reseptin Esplanadin puiston poikki ravintola Savoyhin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8 annosta
Valmistusaika
2 vrk
Vaikeustaso
Kohtalainen

Savoyn Vorschmack

Ainekset

0,7
kg
käsin kuutioksi leikattua karitsan lapaa, rinta ja/tai etuselkää
0,3
kg
käsin kuutioksi leikattua naudan lapaa, rintaa ja/tai etuselkää
4
kpl
keltasipulia
10
kpl
valkosipulinkynttä
1
puolikas rasvasillifilee
normaalisuolaista voita
vettä
suolaa
Lisäksi
perunamuhennosta
suolakurkku
punajuuri
smetanaa

Työvaiheet

1. Kypsennä lihakuutiot 140 asteisessa uunissa kypsiksi ja anna jäähtyä. (noin 1 1/2 tuntia) Älä heitä uunipannulle jäänyttä lihojen haudutuslientä pois. Aja jäähtyneet lihakuutiot lihamyllyn läpi tai murskaa ne sauvasekoittimella.

2. Sulata kunnon nokare voita paistinpannulla. Kuullota kuutioituja sipuleita ja valkosipuleita voissa miedolla lämmöllä. Sipulit saavat hieman ruskistua, mutta eivät käristyä. Aja rasvasillifileet ja kuullotetut sipulit lihamyllyn läpi tai murskaa ne sauvasekoittimella.

3. Laita lihat ja sipuli-silliseos suureen kattilaan ja kaada joukkoon lihojen haudutusliemi. Jos nestettä on vähän, voit lisätä joukkoon vettä. Hauduta vorschmackia 48 tuntia miedolla lämmöllä kunnes se on tumman ruskeaa ja kiinteää. Jos vorschmack kuivuu haudutuksen aikana, lisää pieni määrä vettä. Tarkista lopuksi, että vorschmackissa on tarpeeksi suolaa ja lisää sitä tarvittaessa. Tarjoile perunamuhennoksen, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kanssa.

4. Tarjoile perunamuhennoksen, suolakurkun, punajuuren ja smetanan kanssa.

Vorschmackia kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, sillä silloin lopputuloksesta tulee paremman makuinen. Jos herkkua jää yli, sen voi pakastaa pieniin annoseriin tai umpioida lasipurkkeihin. Vorschmackin voi lämmittää uudelleen. Lisää kattilaan pieni määrä vettä sekä nokare voita vorschmackin kanssa ja anna lihamuhennoksen lämmetä miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.

Kommentit (8)

Hellin

Aika pitkä kypsennysaika onko todellakin 48 tuntia? Veljeni, joka teki todella hyvää worschmak'ia haudutti sitä n. 3 tuntia ja massa oli todella maukasta.

Epätietoinen Etelä-Hämeestä

En ole mikään kokki tai muuten super-ruuanlaittaja, joten minun täytyy noudattaa valmistusohjeita tarkasti. Haluaisin kuitenkin kokeilla worsmakkia, sillä harrastan historiaa ja haluan tehdä sen myös eläväksi ja konkreettiseksi.

Ohjeessa on kuitenkin yksi kohta, joka jää minulle arvoitukseksi.

Sillin määrä on ainakin minulle epämääräinen.  Minun tulkintani mukaan "1 puolikas rasvasillifilee"  tarkoittaa fileen puolikasta, siis 1/4 kokonaisesta sillistä. Määrä vaikuttaa vähäiseltä, joten arvelen sen tarkoittavan kuitenkin yhtä filettä, siis puolta silliä (mutta en tiedä sitä).  Myöhemmin valmistusohjeessa puolestaan sanotaan "rasvasillifileet", siis useampi kuin yksi file.  

Ota tästä nyt sitten selvää.

Jos joku on kokeillut reseptiä, olisi hauska saada asialle varmistus.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hei, sillifilee paketissa on usein kaksi filettä. Ohjeeseen tarvitaan puolikas toisesta fileestä. Ohjeessa käytetään noin siis noin 40 grammaa silliä. Toki silliä voi käyttää oman maun mukaan enemmän tai vähemmän.

Riikka

Epätietoinen

Hei! Pakko on kysyä että 48h uuniin..mikä on lämpötila, on vaan mainittu pieni lämpötila? Eli mikä se on? Ja jos kattilassa, niin kait kansi päällä uunissa.

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kommentista! Vorschmackia haudutetaan liedellä miedolla lämmöllä, kansi päällä. Kannen raosta haihtuu jonkin verran nestettä, joten jos näyttää että vorschmack kuivuu liikaa, kannattaa lisätä pieni määrä vettä.

Vierailija

Tätä pitää kokeilla! Mutta noin pitkä haudutusaika pelottaa: räjähtääkö liesi?!? Onko ihan tavallista liettä siis mahdollista pitää päällä 48 tuntia...?

liian vanha kokki

Niin, Worschmackihan ei ole todellakaan pikaruokaa. 

Haudutusaika kertoo jo kaiken oleellisen ja silloin todella ainesosat ovat ylikypsiä.

Joskus tullut tehtyä Worssia kippikattilan pohjalla ja kaksi päivää porissut miedolla lämmöllä ja yöksi kippikattila sammutettiin ja kansi päälle.  Näin siis ravintolan keittiössä. Joskus kultaisella 1980-luvulla.

Timo Kumpulasta

Aika monessa ohjeessa on myös tomaattipurétä, tässä ohjeessa ei. Mistä Vorschmack saa sille usein ominaisen makean sävähdyksen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1196 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1196 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.