Me Naiset on lisännyt 1003 reseptiä.
Linkitetty 461 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Ruokatoimittaja Mysi Lahtisen resepti julkaistiin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä 1990-luvulla. Täyteläisestä Moskovan-padasta tuli heti julkaisunsa jälkeen huippusuosittu. Klassikko oli syntynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
1 t + 1 t 30 min kypsymiseen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Moskovan-pata

Ainekset

1
kg
naudanpaistia
3
sipulia
3
venäläistä suolakurkkua
3–5
rkl
voita
3
rkl
hunajaa
2
tl
rouhittua mustapippuria
ripaus
cayennenpippuria
3
rkl
vehnäjauhoja
4–5
dl
voimakasta lihalientä
150
g
murennettua sinihomejuustoa (esim. Aura)
240
g
smetanaa

Työvaiheet

  1. Ota paisti huoneenlämpöön tunti ennen ruuanvalmistusta. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa myös kaksi suolakurkkua pieniksi kuutioiksi ja pane siivilään valumaan. Säästä kurkkupaloista irtoava liemi.
  2. Sulata padassa ruokalusikallinen voita. Paista sipuleita siinä viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkut. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia. Lisää pippurit ja paista vielä hetki. Kaada suolakurkkuliemi pataan. Nosta pata sivuun liedeltä ja peitä kannella.
  3. Leikkaa paisti kuutioiksi. Paista kuutioita pieni erä kerrallaan pannussa voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan. Ripota vehnäjauhot lihakuutioiden päälle ja sekoita. Lisää lihaliemi ja sekoita taas. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  4. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunniksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja annaruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa vähän väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Kommentit (12)

Käyttäjä4603
Seuraa 
Liittynyt24.8.2014

Meidän perheen suosikkipataruoka vuosia. Mysi Lahtinen julkaisi tämän reseptin HSn Kuukausiliitteessä joskus 80-90 luvulla ja voittajaa ei tälle ole löytynyt.

Vierailija

Ai että 'aurajuustoa'?  Moisen herkun nimi on kylläkin sinihomejuusto.  On toki olemassa Aura-merkkistä sinihomejuustoa, mutta koska kyseessä on Valion tuotemerkki, niin se pitäisi sitten kirjoittaa isolla alkukirjaimella, eli Aura-juusto.  Ja sitä paitsi, luulisin tähänkin reseptiin sopivan muidenkin valmistajien vastaavanlaiset juustot, ei vain Valion?

Narisutahetekata

Jos ohjeessa olisi ollut heteka niin kaikki tiesivät ainakin 80 luvulla mistä olisi ollut kysymys. Varmaan tällekin sanalle löytyy kirjakieli en vastine.

jonin13

Tuossa reseptissä maininta, että kaada suolakurkkuliemi sekaan, mutta paljonko sitä lientä määrällisesti lisätään, pikaista vastausta oottelen??

Harkto

Suolakurkuista valunut liemi, ei enempää eikä vähempää ;).

jönssi

Ehdotuksia homejuuston korvaajaksi? Ei vain uppoa kyseinen syötävä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Homejuuston voi korvata vaikka leikattavalla sulatejuustolla. Venäläisten suolakurkkujen liemestä: uskoisin, että tässä kyse on tilkkasesta, joka irtoaa suolakurkuista luonnostaan (venäläisiä suolakurkkuja myydään irtona, jolloin nestettä ei varsinaisesti tule mukana). Korjaan myös sinihomejuuston nimen yleismuotoon.

SeSe

Miksi Moskovan pata? Venäjällä ei varmasti laitettaisi sinihomejuustoa tällaiseen ruokaan. Eikä varmaan laitettu Neuvostoliitossakaan. Itsekään en laittaisi.

Ihastunut

Olen tehnyt useasti ja saanut aina ruokailijoilta kiitosta. Naudanlihan tilalle käy myös erinomaisesti hirvenliha. En ole sinihomejuuston ystävä itsekään, mutta tähän ruokaan se nimenomaan sopii, eikä tule voimakkaasti esiin. Voin suositella, vie kielen mennessään.

Vierailija

Voi, voi.... kiva resepti ja hyvän makuista pataa syntyy tällä ohjeella. Jokainen voi aina makunsa mukaan muokata reseptiä mieleisekseen tai sitten kehitellä ihan OMAN, ilman estää narisee kommenteissa joka asiasta!!! Tätä valmistuu viikonloppuna isolle porukalle. Voin suositella helppona muunneltavaa!!

Hirvimies

Eikö tuo tarvi erillistä suolaa ollenkaan?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Suolakurkuissa, lihaliemessä ja sinihomejuustossa on niin paljon suolaa, ettei suolaa tarvitse lisätä erikseen. Kannattaa silti maistaa lopuksi jos omasta mielestä ripaus olisi paikallaan, varsinkin jos tuunaa ohjetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
LKarvinen on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 6 keittokirjaan.

Sushia lounaaksi ja sokerisuolattua lohta iltapalaksi? Miksipä ei. Tämä resepti on helppo valmistaa ja se ei vie kauan aikaa. Lohi on todella herkullinen tällä tavalla valmistettuna ja tämä resepti sopii esimerkiksi alkupalaksi tai vaikkapa pieneksi iltapurtavaksi.

Käytä tuoretta norjan lohta, jonka saat suoraan paikalliselta kalatiskiltäsi. Aasialaisen vivahteen tämä resepti saa piparjuurikreemistä sekä japaninretikkasalaatista. Sokerisuolattuja lohireseptejä löytyy melko hyvin netistä, itse törmäsin yhden tälläkin palstalla kirjoittavan toiseen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattua lohta

Ainekset

600
g
lohta
100
g
sokeria
100
g
suolaa
Piparjuurikreme
0,5
dl
piparjuuritahnaa
1
purkki
Ranskankermaa
suolaa
Japaninretikkasalaatti
1
kpl
japaninretikka
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
sitruuna
2
rkl
viinietikka
suolaa

Työvaiheet

Leikkaa lohifilee graavilohen tyyliin hiuksenhienoiksi ja ohuiksi paloiksi ja aseta sopivan kokoiseen astiaan. Kaada suola sekä sokeri erilliseen astiaan ja sekoita. Kaada tämän jälkeen lohipalojen päälle. Marinoi lohipaloja noin 30 minuutin ajan ja kuivaa palat.

Valmista piparjuurikreemi vatkaamalla ranskankerma kuohkeaksi ja sekoita kulhoon lisäksi piparjuuritahna ja suolaa. Muista tässä välissä tarkistaa maku, se on olennaista! Voit halutessasi lisätä sokeria tai suolaa oman makusi mukaan.

Valmista japaninretikkasalaatti kuorimalla salaatti ja raasta se sen jälkeen raastimella. Tämän jälkeen lisää sekoita mukaan öljy, puristettu sitruuna sekä viinietikka. Lisää hieman suolaa ja tarkista maku.

Asettele lohipalat tyylikkäästi lautaselle salaatin sekä piparjuurikremen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2028 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Voiko bolognesesta tehdä vieläkin parempaa? Paahda kastikkeen pohjaksi kilo kirsikkatomaatteja pari valkosipulinkynttä, niin tiedät, että kyllä voi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu bolognese

Ainekset

1
kg
kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
2 + 3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
sipuli
1
porkkana
400
g
pihvikarjan jauhelihaa
1/2
dl
punaviiniä
1
tl
sokeria
1
tl
sormisuolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
100
g
parmesaania
2
dl
basilikanlehtiä
250
g
bufalomozzarellaa
LISÄKSI
350
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Levitä tomaatit ja kuorimattomat valkosipulit uunipellille. Valuta 2 rkl öljyä päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa 45 minuuttia.
  2. Ota osa tomaateista sivuun koristelua varten. Laita loput tehosekoittimen kulhoon. Purista valkosipulit kuoristaan joukkoon. Soseuta tasaiseksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja leikkaa porkkana pienenpieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulia ja porkkanaa pannussa 3 rkl:ssa öljyä muutama minuutti. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää punaviini ja sokeri, kiehauta. Lisää soseutettu tomaatti ja anna seoksen lämmetä. Raasta parmesaani joukkoon ja lisää basilikanlehdet.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja yhdistä kastikkeen kanssa. Revi mozzarella päälle ja lisää loput paahdetut tomaatit. Raasta halutessasi vielä parmesaania pinnalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2028 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Juusto, omena ja lammas. Mikä ihana trio samassa piirakassa! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 tunti 10 min + taikinan tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenainen lammaspiirakka

Ainekset

POHJA
2
rkl
voita huoneenlämpöisenä
2
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
50
g
mascarponejuustoa
1
rkl
vettä
TÄYTE
300
g
lammasmakkaraa (tuoremakkara)
2
valkosipulinkynttä
3
omenaa (kotimaista)
200
g
mascarponejuustoa
1
dl
turkkilaista jogurttia
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Anna voin pehmentyä huoneenlämpöiseksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää mascarpone ja vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Purista makkarasta pieniä palloja paistinpannuun siskonmakkaran tapaan ja paista kypsiksi, noin 5 minuuttia. Hienonna valkosipulinkynnet makkaroiden joukkoon ja jatka paistamista muutama minuutti. Varo, ettei valkosipuli pala.
  3. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.
  4. Sekoita mascarpone, jogurtti ja suola pienessä kulhossa.
  5. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Painele tai kauli taikina jauhojen avulla piirakkavuoan (Ø n. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Lado omenaviipaleet ja puolet makkaroista pohjalle. Lusikoi mascarponejogurttiseos päälle. Lisää loput makkarat pinnalle. Kypsennä uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Tee sillä aikaa dukkah (ks. ohje).

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2028 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Paista lihanpalojen pinta ja hauduta yrttien sekä tomaattien kanssa punaviiniliemessä valloittavaksi padaksi! Parin tunnin kuluttua oliivit voivat liittyä seuraan.

Vinkki! Voit korvata jäniksen kaninlihalla. Se on vaaleampaa ja kypsyy nopeammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
10 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Jänis-oliivipata

Ainekset

1
(n. 1,6kg)
jänis
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
4
salottisipulia
4
valkosipulinkynttä
1
dl
kasvislientä
2 1/2
dl
punaviiniä
2
(400g) prk
säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
balsamiviinietikkaa
3-4
rosmariinioksaa
3-4
salvianoksaa
1
dl
oliiveja
3-4
kierrosta mustapippuria myllystä
LISÄKSI
oliiviöljyä paistamiseen
polentaa
voissa paistettuja sieniä

Työvaiheet

  1. Paloittele jänis. Sekoita vehnäjauho, suola ja pippuri. Pyörittele palat kevyesti jauhoseoksessa. Kuori salotit ja valkosipulit. Puolita salotit. Tee kasvisliemi kuutiosta tai fondista.
  2. Paista lihoihin ja sipuleihin muutamassa erässä oliiviöljyssä padassa kaunis väri. Laita lopuksi kaikki lihapalat ja sipulit takaisin pataan. Lisää viini. Kiehauta ja anna porista muutama minuutti.
  3. Kaada kirsikkatomaatit pataan. Lisää kasvisliemi, etikka ja yrtit. Hauduta noin 2 tuntia kannen alla.
  4. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa oliivit. Jänis on kypsää, kun lihat irtoavat helposti luista. Mausta pippurilla ja lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Tarjoa jänispata keitetyn polentan ja paistettujen sienien tai salaatin ja maalaisleivän kanssa.

Kommentit (0)