Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 274 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kaalilaatikko vaatii muutamia vanhalta kansalta opittuja niksejä, ja yksi niistä on kaalin ruskistaminen. On kuitenkin myös niksi, jota ei perinteisistä ohjeista välttämättä löydä: loraus viinietikkaa paistetun kaalin joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paras kaalilaatikko

Ainekset

1
dl
puuroriisiä
1
l
vettä + ½ tl suolaa
1
kg
valkokaalia
1
iso keltasipuli
25
g
voita
2
tl
suolaa
2–3
rkl
tummaa siirappia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
rypsiöljyä
500
g
nauta-sikajauhelihaa
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
maustepippuria
noin 5
dl
täysmaitoa
Pinnalle
3
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa runsaassa vedessä. Valuta riisi siivilässä.
  2. Huuhtele kaali, poista kanta ja leikkaa kaali pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Paista kaalisilppua pannussa samalla sekoitellen, kunnes kaali hieman ruskistuu. Mausta suolalla (1 tl), siirapilla ja omenaviinietikalla. Nosta kaalit 2 litran vetoiseen uunivuokaan.
  4. Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista. Mausta suolalla (1 tl), meiramilla ja maustepippurilla.
  5. Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja riisi. Kaada vuokaan täysmaitoa sen verran, että maitoa tulee kaaliseoksen pinnan tasolle. Lisää päälle voinokareet.

  6. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

Kommentit (7)

Vierailija

Miksi ihmeessä puuroriisiä. Täysjyväriisi paljon parempaa. Maitoa ?

Vierailija

"Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista." = suurin osa palanutta sipulia. Ei näin!

Ensin ruskistetaan sipulit ja siirretään ne pois pannulta. Jauheliha ruskistetaan erikseen ilman sipuleita.

Vierailija

Vanha kansa opasti laittamaan nötkötti purkin lisäksi, ja toimii!!

Vierailija

Kun haudutan ja vähän ruskistan kaalia padassa ,niin samalla siellä kypsentyy riisit,ei niitä erikseen tarvitse keitellä.

Vierailija

Jo edesmennyt äitini, joka nyt olisi 111 vuotias, opetti, että kaalilaatikkoon ja kaalipataan lorautetaan etikkaa tai omenaviinietikkaa. Ei siis mikään uusi keksintö maustamiseen.

Kommenttia

Miksi tehdä asiat niin vaikeasti? Kattilassa ruskistetaan jauheliha, lisätään sipuli ja tämän jälkeen kypsentämätön risottoriisi ja melko heti perään kaali. Toki samalla maustetaan ruokaa. Lopuksi lisätään liemi, ei mitään maitoa. Päälle korppujauho/panko sekä hieman voita. Ei muuta kuin uuniin. Ensin kannen alle ja lopuksi rapsakkaa pintää uunissa ilman kantta.

Täysjyvä riisiä ei ihmisen kannata syödä. siitä saa aivan liikaa syöpävaarallista arseenia. Sen vuoksi jopa kuorittu riisi pestään Aasiassa., kuorikerroksessa ja sen alla maaperästä riisiin siirtynyt arseeni saadaan pois suurelta osin.

Vierailija

Tulipa makoisaa kaalilaatikkoa. Olen vuosien varrella kokeikkeillut monia ohjeita mutta tämä oli kyllä paras kaikista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren haukipata

Ainekset

500
g
ruodonta haukifileetä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
rkl
harissatahnaa
2
prk (à 390 g)
tomaattimurskaa
1–2
dl
vettä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
tl
yrttisekoitusta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi fileet kuiviksi ja mausta suolalla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä padassa 5 minuuttia. Lisää harissa.

  3. Kumoa tomaattimurskat joukkoon. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää pataan. Valuta kikherneet ja lisää ne pataan yhdessä oliivien kanssa. Mausta yrteillä ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  4. Paloittele haukifileet ja lisää ne pataan. Hauduta kannen alla 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitetyn riisin, ohran tai kauran kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pakastepelmeneissä on runsaasti valinnanvaraa sieni- ja kasvistäytteisistä lihatäytteisiin. Liemi kannattaa maustaa kunnon lorauksella etikkaa ja laittaa pöytään tarjolle ranskankermaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pelmenit ja hapankaalikerma

Ainekset

1,2
l
vettä
4
rkl
lihafondia
5
mustapippuria
3
laakerinlehteä
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
rkl
väkiviinaetikkaa
3
dl
sieniä käyttövalmiina (esim. suppilovahveroita tai siitakesieniä)
600
g
pelmeneitä (pakaste, esim. Deliciest)
HAPANKAALIKERMA
1
dl
hapankaalia
1
rs (150 g)
ranskankermaa
2
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi, fondi ja mausteet kattilassa kiehuvaksi. Lisää etikka, sienet ja pelmenit. Keitä noin 5–7 minuuttia
    tai kunnes pelmenit alkavat nousta pintaan, mikä on merkki kypsymisestä.

  2. Silppua hapankaali veitsellä ja siirrä kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi.

  3. Jaa pelmenit, sienet ja liemi kulhoihin. Lusikoi hapankaalikermaa päälle.

Kommentit (2)

Vierailija

Kannattaa opetella tekemään pelmenit itse. Silloin tulee hyvää. Meillä tehdään isohko määrä kerrallaan kahden hrnkilön yhteistyönö ja pakastetaan vanhaan siperialaiseen tapaan vaikka ei tosin lumihankeen.

Vierailija

Resepti valmisruuan ja lihafondin lämmitykseen Ei vakuuta.

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Gyudon on lempeänmakuinen lohturuoka japanilaiseen tyyliin. Annoksessa kulhoon yhdistetään ohueksi suikaloitua lihaa soijakastikkeessa riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Gyudon eli japanilainen liha-inkiväärikulho

Ainekset

4
dl
sushiriisiä
2
rkl
miriniä
Lisäksi
400
g
naudanlihaa (esim. sisäpaistia tai ulkofileetä tai possun kassleria)
2
salottisipulia
5
cm pätkä
inkivääriä
1 ½
dl
laimeaa kasvislientä tai vettä
¾
dl
soijaa
¾
dl
miriniä
½
dl
sokeria
Tarjoiluun
4
kevätsipulia
4
munankeltuaista
halutessa sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja shichimi togarashia eli japanilaista chili-maustesekoitusta

Työvaiheet

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsän riisin joukkoon mirin.
  2. Suikaloi liha. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri ja suikaloi se tulitikunohuiksi paloiksi.
  3. Mittaa kasvisliemi, soija, mirin ja sokeri kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää lihasuikaleet, sipuli ja inkivääri.
  4. Keitä lempeästi porisevassa nesteessä 10 minuuttia.
  5. Viipaloi kevätsipulit.
  6. Nosta tarjoilukulhoihin keitettyä riisiä. Lusikoi päälle lihaa, sipulia ja inkivääriä. Valuta päälle vielä soija-mirinlientä. Erottele keltuaiset ja nosta ne annosten päälle.
  7. Viimeistele kevätsipulilla. Lisää halutessasi vielä sushi-inkivääriä, seesaminsiemeniä ja togarashia.

Vinkki: Jos et pidä raa’asta keltuaisesta, niin voit halutessasi paistaa kananmunat pannulla öljyssä haluamaasi kypsyyteen. Myös uppomunat sopivat annokseen.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihan mielenkiintoinen ja varmasti kokeilemisen arvoinen resepti, mutta lakatkaa jo käyttämästä noita älyttömiä termejä kuten tässä "lohturuoka"...

Jussi Aumo on lisännyt 20 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Jauhelihabulgurpilaff
Jauhelihabulgurpilaff

Maukas arkiruoka Lähi-Idästä. Helppo tehdä kasvisversiona, kun jättää jauhelihan pois ja korvaa sen vaikka toisella purkilla kikherneitä. Tarjoa jugurttikastikkeen kanssa. Ilman sitä voi olla vähän kuiva, sen kanssa hieno kokonaisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 isoa annosta
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Bulgurpilaff jauhelihasta

Ainekset

4
dl
bulguria (isojyväistä, jos löytyy)
400
g
jauhelihaa
1
keltasipuli
2
tomaattia
2
rkl
tomaattipyree
1
pkt/prk
keitettyjä kikherneitä
1,5
tl
seitsemän mausteen maustesekoitusta
1
tl
kurkumaa
1
tl
juustokuminaa
1
tl
chilipulveria
suolaa ja pippuria
6
dl
kiehunutta kuumaa vettä
4
rkl
öljyä paistamiseen (oman maun mukaan)
Jugurttikastike
4
dl
turkkilaista jugurttia
1
limen raastettu kuori ja mehu
1
rkl
kuivattua minttua
1
valkosipulin kynsi
1/2
tuore punainen chili
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

Bulgur:
1. Pilko sipuli ja paista kuultavaksi öljyssä.
2. Lisää jauhelihat ja ruskista.
3. Pilko tomaatti kuutioiksi ja lisää pannulle yhdessä tomaattipyreen ja mausteiden kanssa ja paista hetki.
4. Lisää sen jälkeen valutetut ja huuhdotut kikherneet ja bulgur. Sekoita hyvin.
5. Kaada päälle kuuma vesi, sekoita ja kypsennä kannen alla kunnes bulgur kypsynyt (15.20 min). Jos bulgur tuntuu liian kuivalta, lisää vettä loppuvaiheessa.

Jugurttikastike:
1. Raasta limestä vihreä osa ja purista mehu.
2. Laita limen mehu ja kuori kulhoon, lisää joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, minttu ja hienoksi hakattu chili.
3. Sekoita jugurtin kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua.

Kommentit (0)