Kaalilaatikko vaatii muutamia vanhalta kansalta opittuja niksejä, ja yksi niistä on kaalin ruskistaminen. On kuitenkin myös niksi, jota ei perinteisistä ohjeista välttämättä löydä: loraus viinietikkaa paistetun kaalin joukkoon.
Paras kaalilaatikko
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa runsaassa vedessä. Valuta riisi siivilässä.
- Huuhtele kaali, poista kanta ja leikkaa kaali pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli.
- Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Paista kaalisilppua pannussa samalla sekoitellen, kunnes kaali hieman ruskistuu. Mausta suolalla (1 tl), siirapilla ja omenaviinietikalla. Nosta kaalit 2 litran vetoiseen uunivuokaan.
- Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista. Mausta suolalla (1 tl), meiramilla ja maustepippurilla.
-
Sekoita kaalin joukkoon jauhelihaseos ja riisi. Kaada vuokaan täysmaitoa sen verran, että maitoa tulee kaaliseoksen pinnan tasolle. Lisää päälle voinokareet.
-
Kypsennä 175-asteisessa uunissa 1½ tuntia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.
Miksi ihmeessä puuroriisiä. Täysjyväriisi paljon parempaa. Maitoa ?
"Ruskista sipulit kevyesti öljyssä paistinpannussa. Lisää jauheliha, ja ruskista." = suurin osa palanutta sipulia. Ei näin!
Ensin ruskistetaan sipulit ja siirretään ne pois pannulta. Jauheliha ruskistetaan erikseen ilman sipuleita.
Vanha kansa opasti laittamaan nötkötti purkin lisäksi, ja toimii!!
Kun haudutan ja vähän ruskistan kaalia padassa ,niin samalla siellä kypsentyy riisit,ei niitä erikseen tarvitse keitellä.
Jo edesmennyt äitini, joka nyt olisi 111 vuotias, opetti, että kaalilaatikkoon ja kaalipataan lorautetaan etikkaa tai omenaviinietikkaa. Ei siis mikään uusi keksintö maustamiseen.
Miksi tehdä asiat niin vaikeasti? Kattilassa ruskistetaan jauheliha, lisätään sipuli ja tämän jälkeen kypsentämätön risottoriisi ja melko heti perään kaali. Toki samalla maustetaan ruokaa. Lopuksi lisätään liemi, ei mitään maitoa. Päälle korppujauho/panko sekä hieman voita. Ei muuta kuin uuniin. Ensin kannen alle ja lopuksi rapsakkaa pintää uunissa ilman kantta.
Täysjyvä riisiä ei ihmisen kannata syödä. siitä saa aivan liikaa syöpävaarallista arseenia. Sen vuoksi jopa kuorittu riisi pestään Aasiassa., kuorikerroksessa ja sen alla maaperästä riisiin siirtynyt arseeni saadaan pois suurelta osin.
Tulipa makoisaa kaalilaatikkoa. Olen vuosien varrella kokeikkeillut monia ohjeita mutta tämä oli kyllä paras kaikista.