Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1208 keittokirjaan.

Tämä on kiistatta paras koskaan kokeilemani vaalean leivän resepti. Sämpylät onnistuvat aina ja niiden tekeminen on miellyttävän vaivatonta. Luottoresepti!

Tunnustan, en ole kovin hyvä leipuri, enkä itse asiassa edes pidä leipomisesta kovin paljon. Koen leipomisen jotenkin kahlitsevana ja rajoittavana: mittoja ja paistolämpötiloja pitäisi noudattaa orjallisesti, eikä sooloiluun ole sijaa kuin erittäin kokeneilla leipureilla, jotka tuntevat reseptit ja uuninsa jopa silmät ummessa.

Lisäksi leipominen tuppaa, ainakin itselläni, olemaan aika sottaista puuhaa. Jauho pöllyää keittiössä, eikä mikään ole yhtä inhottavaa kuin taikinatiinun peseminen.

Joskus kuitenkin myös antileipoja haluaa tuoretta känttyä ja vastapaistetun leivän kotoisan tuoksun leijumaan keittiöön. Silloin valmistan fantastista leipää, joka on heittämällä paras koskaan testaamani leipäohje.

Ohjeella tulee täydellisen vaaleita, ihanan sitkeitä vehnäsämpylöitä, joiden kuori on kauniin ruskea ja uskomattoman rapea. Resepti on superhelppo, koska taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, eikä kohottaakaan kuin kerran. Sämpylöitä ei myöskään tarvitse pyöritellä tai muuten muotoilla, vaan taikina vain leikataan "metallilastalla" (Mikähän se muuten mahtaa olla? Itse käytän kakkulapiota.) suikaleiksi ja paistetaan.

Leipä on parhaimmillaan vastapaistettuna voin ja juuston kanssa, mutta se maistuu hyvältä kyllä seuraavanakin päivänä. Teen fantastista leipää keittojen seuraksi tai buffetpöytään salaattien kaveriksi. Ja aina niin ison annoksen, että saan osan sämpylöistä pakastimeen.

Fantastisen leivän resepti on alkujaan ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Yleensä noudatan reseptiä orjallisesti, mutta joskus olen korvannut hunajan sokerilla ja maitotilkan jogurtilla, piimällä tai jopa maitorahkalla.

Toistaiseksi leipä on onnistunut joka kerta. Suosittelen lämpimästi muitakin arkoja leipureita kokeilemaan!

Annoksia
12-21 kpl
Valmistusaika
90 + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Fantastinen leipä

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
1
dl
maitoa
25
g
hiivaa (1/2 pakettia)
2
tl
suolaa
1
rkl
hunajaa
12 1/2
dl
vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Kommentit (37)

Käyttäjä1990
Seuraa 
Liittynyt18.9.2014

Kannattaa kokeilla :) ekat sämpylät jotka tein ja näyttävät samalta kuin reseptin kuvassa ja makukin on kuin kaupan sämpylöiksi.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Terttu!

Kiva kuulla, että leipä maistui! Tämä on tosiaan meikäläisen bravuuri, eli hävyttömän helppo ja onnistuu myös tumpelolta jauhopeukalolta :)

Terkuin
Teemu/Soppa

Pirjo Lämsä
Seuraa 
Liittynyt22.1.2015

mun lemppari, olen leiponut näitä kymmeniä kertoja <3

Mirjami Lietsamo
Seuraa 
Liittynyt22.1.2015

Suorastaan superfantastinen sämpyläresepti on mantelisämpylä,karppaajien ohjeissa. Taikinan sekoittamisesta valmisiin sämpylöihin menee noin 15 min. Maku on huumaava. Ei mene maha ripulille. Voi pakastaa.

Satu Ruotsalainen
Seuraa 
Liittynyt23.1.2015

Kyllä, nimensä veroinen.. piti heti kokkeilla ku tägäsin reseptin, ei vaivausta eikä vatulointia, rakenne ja maku kohillaan, huomenna uus taikina ku eka men iha maistellessa.. :) Kiitos!!!!

Mirka Heininen Os Posio
Seuraa 
Liittynyt21.8.2014

Kokeilin juuri ekan kerran ja tosi hyviä tuli. Korvasin kyllä desin vehnäjauhoista kauraleseillä, et ois muka terveellisempää :)

Harry Coates
Seuraa 
Liittynyt8.2.2015

" makukin on kuin kaupan sämpylöiksi."

Shouldn't that be exactly the reason not to bother? I would think that the goal is to get something FAR better than most of the stuff available in the supermarket!

Jenna Sipilä
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hyvältä näyttää, taijan ite ottaa kokeiluun tänään tän reseptin :) Onko kukaan kokeillu, onnistuuko porkkana- tai juustosämppäreiden teko tällä?

MonkeyB
Seuraa 
Liittynyt27.1.2015

Tosi kätevä resepti arkileivontaan! Kokeilin näihin nesteeksi hunajalla ja rosmariinilla maustetusta punajuuripadasta jäänyttä lientä, väri oli aika vinkeä, mutta maku herkullinen!
Päälle kun olisi löytynyt kaapista vielä siivu vuohenjuustoa ja jotain heinää, om nom...

Teemu Leminen
Seuraa 
Liittynyt29.4.2014

Moikka kaikki!

Tosi hauskaa, että tämä luottosämpyläreseptini on ollut niin suosittu. Ja mikä hauskinta, siitä on näköjään ollut iloa muillekin :)

Jenna, juusto- tai porkkanasämpylät onnistuvat varmasti. Juustosämpylöitä olen itsekin kokeillut, porkkanaversiota en vielä.

Bettina, punajuuriversiot näyttävät varmasti huikeilta! Sopisi kenties vappupöytään ;)

Tuula Ruusumaa
Seuraa 
Liittynyt1.4.2015

Minäkin löysin tämän reseptin joitakin vuosia sitten ja teen näitä aina juhliin - sukulaiset eivät ole vielä kyllästyneet. Suosittelen lämpimästi Anna Bergenströmin muitakin keittokirjoja, niissä on sitä jotain.

Ella Tikkanen
Seuraa 
Liittynyt1.4.2015

Sämpylöitä, en ihan tuolla ohjeella, teen nykyjään aina kun edellinen erä on pakkasesta päässyt loppumaan. Taikina-astioiden tiskaamista olen aina inhonnut. Vapautuksen siitä sain, kun uusi yleiskone antaa laittaa kaikki taikinaa koskevt osansa tiskikoneeseen. Kauraryynit ja porkkanaraaste vähemmän vehnäjauhon kanssa sisältyvät sämpylöihini. Jauhot eivät juuri pöllyä, kun en pöllytä. Ainoa paikka, mistä jauhoja tarvii käsipelissä puhdistaa, on leivinpöytä.Ai niin desin öljyä laitan myös taikinaani.

Krista Häkinen

Mitenköhän tätä kannattaisi soveltaa jos meinaa tehdä samalla ohjeella porkkanasämpylöitä? Raastaa joku x määrä porkkanaa joukkoon?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei!

Porkkanasämpylät on mainioita ja niistä tulee kivasta terveellinen fiilis.

Taikinaan sujahtaa varmasti helposti 2-3 dl porkkanaraastetta.

Ellu-67

En enää muuta reseptiä sämpylöihin käytä, tällä onnistuu joka kerta. :)

Näytä kaikki kommentit (37)
Ketju on lukittu.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 502 reseptiä.
Linkitetty 58 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Panu Pälviä

Karamellisoitua omenaa ja pähkinöitä kermaisen pannarin joukossa. Tästä ei pannari herkummaksi muutu!

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenaherkkupannari

Ainekset

1
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
1/2
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
2
dl
ranskankermaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Karamelliomenat
4
isoa hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
50
g
voita
3 + 2
rkl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
1/4
tl
suolaa
1
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokerit, suola, sitruunankuori ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maito ja ranskankerma joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat puolen sentin paksuisiksi renkaiksi.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää omenat, 3 rkl fariinisokeria, kaneli ja suola pannulle. Paista kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat ruskistuvat kunnolla. Voit karamellisoida omenat kahdessa erässä. Jaa voin ja mausteiden määrä silloin puoliksi.
  4. Vuoraa uunivuoka (n. 30 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä kolmannes omenoista vuokaan. Kaada taikina päälle ja asettele loput omenat pinnalle. Ripottele pähkinät ja 2 rkl fariinisokeria päälle.
  5. Kypsennä pannaria uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kypsä.
Kaisu P. on lisännyt 122 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Canape

Ainekset

350 g =
3.5 dl
vettä
10 g =
1 rkl
sokeri
10 g =
1 rkl
suola
500 g =
8.25 dl
vehnäjauhoja
500 g
voita
150 g =
1.2 dl
perunajauhoja
hienoasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmään veteen suola, sokeri ja jauhot. Älä vaivaa. Kauli 14-16 asteinen voi taikinaan 2x4. Anna taikinan levätä kylmiössä muovilla peitettynä 30 minuuttia. Kauli taikina 2x4. Anna taikinan levätä kylmiössä muovilla peitettynä vähintään kaksi tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  2. Kauli voitaikina 2 mm:n vahvuiseksi ja 50 cm:n levyiseksi matoksi. Levitä sokeria pöydälle. Levitä voitaikinamatto sokerin päälle. Sirottele maton pinnalle sokeria. Kauli sokeri kiinni mattoon käsikaulimella.

  3. Taittele matto kuvan mukaisesti. Leikkaa paloiksi.

  4. Laita palat pellille riittävän harvaan (canapet leviävät runsaasti paiston aikana) leikkauspinta ylöspäin. Anna canapeiden levätä tunti ennen paistoa.

  5. Paista canapet 220 asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Käännä canapet paiston puolivälissä.

Kaisu P. on lisännyt 122 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pullavanukas

Työvaiheet

½ pullapitko

mansikkahillo

5 dl maitoa

2 kananmunaa

1 rkl voita vuoan voiteluun  

Voitele uunivuoan sisäpinta voilla. Sekoita kanamunat maidon joukkoon ja leikkaa pulla viipaleiksi. Kasta viipaleet munamaitoon ja lado vuokaan. Lusikoi pullaviipaleiden väliin haluamasi määrä vadelmahilloa ja kaada loppu munamaito päälle. Paista 200° C uunissa n. ½ tuntia. Nauti vaniljakastikkeen kera.

Kaisu P. on lisännyt 122 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Charlotte russe

Työvaiheet

Kääretorttu
 
2 dl  Sokeria
4 kpl  Munaa
2 dl  Perunajauhoja
1 tl  Leivinjauhetta
 
½ dl  Vadelmahilloa
 
Valmista kääretorttu. Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää kuohkeaan vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min kauniin väriseksi. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.
Levitä hillo/sose torttulevylle ohueksi kerrokseksi. Rullaa tiukaksi kääretortuksi jättäen sauma alaspäin
 
 Vadelma-rahkatäyte
 
6 kpl Liivatelehtiä
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g Mansikkaa
1 dl mansikkamehua
400 g Maitorahkaa
  
Valmista kakun täyte. Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, ja mausta sopiva maku sokereilla. Kuumenna 1 dl mansikkamehua kiehuvaksi (esim. mikrouunissa lasissa).Soseuta mansikat.
Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi mansikkamehussa. Yhdistä tämä liivateliemi rahkaan, samaten mansikkasose. Lisää seokseen lopuksi kermavaahto varovaisesti yhdistäen.
 
Ota pyöreä n. 3 litran muovi- tms. kulho ja vuoraa se ensin tuorekelmulla ja sen jälkeen tiiviisti kääretorttuviipalein. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle. Hyydytä kokonaisuus kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua kumoa kakku vuoasta tarjottimelle. Koristele halutessasi pursottaen kermavaahtoa ja vadelmilla.