Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 1323 keittokirjaan.

Tämä on kiistatta paras koskaan kokeilemani vaalean leivän resepti. Sämpylät onnistuvat aina ja niiden tekeminen on miellyttävän vaivatonta. Luottoresepti!

Tunnustan, en ole kovin hyvä leipuri, enkä itse asiassa edes pidä leipomisesta kovin paljon. Koen leipomisen jotenkin kahlitsevana ja rajoittavana: mittoja ja paistolämpötiloja pitäisi noudattaa orjallisesti, eikä sooloiluun ole sijaa kuin erittäin kokeneilla leipureilla, jotka tuntevat reseptit ja uuninsa jopa silmät ummessa.

Lisäksi leipominen tuppaa, ainakin itselläni, olemaan aika sottaista puuhaa. Jauho pöllyää keittiössä, eikä mikään ole yhtä inhottavaa kuin taikinatiinun peseminen.

Joskus kuitenkin myös antileipoja haluaa tuoretta känttyä ja vastapaistetun leivän kotoisan tuoksun leijumaan keittiöön. Silloin valmistan fantastista leipää, joka on heittämällä paras koskaan testaamani leipäohje.

Ohjeella tulee täydellisen vaaleita, ihanan sitkeitä vehnäsämpylöitä, joiden kuori on kauniin ruskea ja uskomattoman rapea. Resepti on superhelppo, koska taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, eikä kohottaakaan kuin kerran. Sämpylöitä ei myöskään tarvitse pyöritellä tai muuten muotoilla, vaan taikina vain leikataan "metallilastalla" (Mikähän se muuten mahtaa olla? Itse käytän kakkulapiota.) suikaleiksi ja paistetaan.

Leipä on parhaimmillaan vastapaistettuna voin ja juuston kanssa, mutta se maistuu hyvältä kyllä seuraavanakin päivänä. Teen fantastista leipää keittojen seuraksi tai buffetpöytään salaattien kaveriksi. Ja aina niin ison annoksen, että saan osan sämpylöistä pakastimeen.

Fantastisen leivän resepti on alkujaan ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Yleensä noudatan reseptiä orjallisesti, mutta joskus olen korvannut hunajan sokerilla ja maitotilkan jogurtilla, piimällä tai jopa maitorahkalla.

Toistaiseksi leipä on onnistunut joka kerta. Suosittelen lämpimästi muitakin arkoja leipureita kokeilemaan!

Annoksia
12-21 kpl
Valmistusaika
90 + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Fantastinen leipä

Ainekset

5
dl
kädenlämpöistä vettä
1
dl
maitoa
25
g
hiivaa (1/2 pakettia)
2
tl
suolaa
1
rkl
hunajaa
12 1/2
dl
vehnäjauhoja
vehnäjauhoja leipomiseen

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Kommentit (48)

Käyttäjä1990
Seuraa 
Liittynyt18.9.2014

Kannattaa kokeilla :) ekat sämpylät jotka tein ja näyttävät samalta kuin reseptin kuvassa ja makukin on kuin kaupan sämpylöiksi.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Terttu!

Kiva kuulla, että leipä maistui! Tämä on tosiaan meikäläisen bravuuri, eli hävyttömän helppo ja onnistuu myös tumpelolta jauhopeukalolta :)

Terkuin
Teemu/Soppa

Pirjo Lämsä
Seuraa 
Liittynyt22.1.2015

mun lemppari, olen leiponut näitä kymmeniä kertoja <3

Mirjami Lietsamo
Seuraa 
Liittynyt22.1.2015

Suorastaan superfantastinen sämpyläresepti on mantelisämpylä,karppaajien ohjeissa. Taikinan sekoittamisesta valmisiin sämpylöihin menee noin 15 min. Maku on huumaava. Ei mene maha ripulille. Voi pakastaa.

Satu Ruotsalainen
Seuraa 
Liittynyt23.1.2015

Kyllä, nimensä veroinen.. piti heti kokkeilla ku tägäsin reseptin, ei vaivausta eikä vatulointia, rakenne ja maku kohillaan, huomenna uus taikina ku eka men iha maistellessa.. :) Kiitos!!!!

Mirka Heininen Os Posio
Seuraa 
Liittynyt21.8.2014

Kokeilin juuri ekan kerran ja tosi hyviä tuli. Korvasin kyllä desin vehnäjauhoista kauraleseillä, et ois muka terveellisempää :)

Harry Coates
Seuraa 
Liittynyt8.2.2015

" makukin on kuin kaupan sämpylöiksi."

Shouldn't that be exactly the reason not to bother? I would think that the goal is to get something FAR better than most of the stuff available in the supermarket!

Jenna Sipilä
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hyvältä näyttää, taijan ite ottaa kokeiluun tänään tän reseptin :) Onko kukaan kokeillu, onnistuuko porkkana- tai juustosämppäreiden teko tällä?

MonkeyB
Seuraa 
Liittynyt27.1.2015

Tosi kätevä resepti arkileivontaan! Kokeilin näihin nesteeksi hunajalla ja rosmariinilla maustetusta punajuuripadasta jäänyttä lientä, väri oli aika vinkeä, mutta maku herkullinen!
Päälle kun olisi löytynyt kaapista vielä siivu vuohenjuustoa ja jotain heinää, om nom...

Teemu Leminen
Seuraa 
Liittynyt29.4.2014

Moikka kaikki!

Tosi hauskaa, että tämä luottosämpyläreseptini on ollut niin suosittu. Ja mikä hauskinta, siitä on näköjään ollut iloa muillekin :)

Jenna, juusto- tai porkkanasämpylät onnistuvat varmasti. Juustosämpylöitä olen itsekin kokeillut, porkkanaversiota en vielä.

Bettina, punajuuriversiot näyttävät varmasti huikeilta! Sopisi kenties vappupöytään ;)

Tuula Ruusumaa
Seuraa 
Liittynyt1.4.2015

Minäkin löysin tämän reseptin joitakin vuosia sitten ja teen näitä aina juhliin - sukulaiset eivät ole vielä kyllästyneet. Suosittelen lämpimästi Anna Bergenströmin muitakin keittokirjoja, niissä on sitä jotain.

Ella Tikkanen
Seuraa 
Liittynyt1.4.2015

Sämpylöitä, en ihan tuolla ohjeella, teen nykyjään aina kun edellinen erä on pakkasesta päässyt loppumaan. Taikina-astioiden tiskaamista olen aina inhonnut. Vapautuksen siitä sain, kun uusi yleiskone antaa laittaa kaikki taikinaa koskevt osansa tiskikoneeseen. Kauraryynit ja porkkanaraaste vähemmän vehnäjauhon kanssa sisältyvät sämpylöihini. Jauhot eivät juuri pöllyä, kun en pöllytä. Ainoa paikka, mistä jauhoja tarvii käsipelissä puhdistaa, on leivinpöytä.Ai niin desin öljyä laitan myös taikinaani.

Krista Häkinen

Mitenköhän tätä kannattaisi soveltaa jos meinaa tehdä samalla ohjeella porkkanasämpylöitä? Raastaa joku x määrä porkkanaa joukkoon?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei!

Porkkanasämpylät on mainioita ja niistä tulee kivasta terveellinen fiilis.

Taikinaan sujahtaa varmasti helposti 2-3 dl porkkanaraastetta.

Ellu-67

En enää muuta reseptiä sämpylöihin käytä, tällä onnistuu joka kerta. :)

slaal
Seuraa 
Liittynyt27.4.2015

Tosi hyviä! Kiitos reseptistä! Tein ihan tuolla perusohjeella, ja vaikke pelkäsinkin, että menetin kaiken kohouden kumotessani taikinan pöydälle, näin ei onneksi käynyt. Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen lisätä joukkoon siemeniä!

Emily Laakso
Seuraa 
Liittynyt25.6.2015

Ei mennyt ihan kuin strömsossa tältä antileipurilta kun piti heti mennä sorkkimaan reseptiä potkkanaraasteella. En ollut varma, pitikö taikinaa vaivata taikinakoukuilla vai käsin - ja kuinka kauan? En osaa taikinan koostumuksesta arvioida onko sitä vaivattu riittävästi tai onko veden ja jauhojen suhde oikea. Nyt taikina tuntui liian löysältä, kun sitä yritti leikata viipaleiksi... Kyläilyn vuoksi taikina myös seisoi lähemmäs 2,5 h ennen paistamista. Eli täytyy kokeilla vielä uudemman kerran...

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moi Emily!

Porkkanaraaste ehkä muutti taikinan koostumusta?

Tätä taikinaa ei tarvitse vaivata kovin paljon. Taikinan pitäisi olla löysä ja jotakuinkin irrota kulhon reunoista. Käsin vaivaaminen on tähän asti riittänyt ainakin meikäläisellä.

Harmillista, jos leipä ei onnistunut. Mutta tällaistahan leivonta joskus on :/

Teemu

PS. Toivottavasti seuraava kerta onnistuu ja leipä pysyy nimensä veroisena :)

Tuittu
Seuraa 
Liittynyt13.9.2015

Kokeiltu tänään, tulipas tosi rapeita! Paistoaikaa jouduin tosin hiukan lyhentämään, mutta se taitaa olla uunikohtainen juttu. Suolaa olisin ehkä nakannut pikkasen enemmän, mutta sekin on makuasia. Onko joku kokeillut tehdä tästä kokonaista leipää? Tai gluteenittomilla jauhoilla?

Tuittu
Seuraa 
Liittynyt13.9.2015

Ai niin, tuunasin tätä muuten paahdetulla sipulilla, kannattaa kokeilla!

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Paahdettu sipuli on varmaan tosi hyvää tässä!

Kaisu Mäkelä
Seuraa 
Liittynyt16.9.2015

Nyt on kokeilu erä kohoamassa. Metallilasta=metalliraappa leipurin työväline, myös muovista raappaa voi käyttää.

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Raappa! No sehän se on. Kiitos tarkennuksesta, Kaisu :)

Pia Tuononen
Seuraa 
Liittynyt19.10.2015

Mitenkäs tuon nesteen lämpötilan kanssa jos käyttää kuivahiivaa, pitäisikö olla sen 42 astetta vai riittääkö vähemmän? Entä kuivahiivan määrä?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

En ole kokeillut sämpylöiden tekemistä kuivahiivalla, mutta nesteen ainakin pitää olla varmaan 42-asteista. Veikkaisin, että puolisen pussia hiivaa riittää.

Teemu/Soppa

Outi Nurmela
Seuraa 
Liittynyt26.10.2015

Jep, onnistuivat loistavasti. Vaihdoin vielä jauhot vähän terveellisempiin täysjyväsämpyläjauhoihin. Tuli ihania, pulleita, rapeakuorisia mutta sisältä pehmeitä sämpylöitä. Ja helppoa kuin heinänteko!
Yleensä olen onnistunut leipomaan kumisia kivipalloja, jotka eivät oikein kenellekään ole maistuneet, mutta nämä olivat ihania! Kiitos reseptistä!

Maarit Leppänen
Seuraa 
Liittynyt27.10.2015

T0della herkullisia tuli! Tein kuivahiivasta, laitoin koko pussillisen. Taikina oli kyllä aika löysää leipoa, olisiko ollut liian vähän jauhoja. Mutta lopputulos oli aivan mahtava, kiitos hyvästä ohjeesta.

pilvimarja
Seuraa 
Liittynyt21.9.2015

Tämä on minunkin luottoreseptini, helppo kuin mikä ja onnistuu aina! Sovellan yleensä aika vapaalla kädellä, korvaan ison osan jauhoista yleensä jollain tai kaikilla seuraavista: mysli, kaurahiutaleet ja -leseet, siemenet (auringonkukka, pellava, seesam). Jauhoista osa voi olla sämpyläjauhoja tai ruisjauhoja. Taikina sietää tosi hyvin näitä sovelluksia, lopputuloksena on aina olleet onnistuneet sämpylät!

Sanna Laitinen
Seuraa 
Liittynyt13.12.2015

Tein ohjeen mukaan, mutta kohotuksen jälkeen kun kaadoin ja taputtelin taikinan leivinpöydälle niin ei taikinasta leikattua tai nostettua sämpylöitä mitenkään uunipellille kun oli niin löysä taikina :( Roskiin meni koko satsi!

Teya
Seuraa 
Liittynyt15.5.2016

Törkeän hyviä ja ihanan kuohkeita!

emmijh
Seuraa 
Liittynyt7.6.2016

Parhaat sämpylät ikinä ja tosi helppo tehdä!
Olen korvannut lähes puolet jauhoista kaurahiutaleilla ja hyvin toimii. Seuraavaksi voisi kokeilla lisätä porkkanaa tai vaikkapa sitä punajuurta, kuten joku olikin jo tehnyt :)

jukkis_2
Seuraa 
Liittynyt23.8.2016

ltin sämpylät hiivaleipävehnäjauhoilla muuten ohjeen mukaan ja hyviä on

Hanna15
Seuraa 
Liittynyt14.8.2014

Onko joku kohottanut taikinaa yön yli? Mitä muutoksia ohje sillon kaipaa? Noin tehden sais helpommin tuoreet sämpylät aamiaispöytään.

Kati Ahonen_2
Seuraa 
Liittynyt29.4.2015

Kiitoksia helposta reseptistä, aivan ihana ? kannattaa kokeilla

Kati Ahonen

Sinikka Taiponen
Seuraa 
Liittynyt2.3.2017

Ensimmäisen kerran paistoin eilen,ja voi että! Oli herkullisia? hiivaa,jauhoja ja hunajaakin vielä löytyy,taidan jo huomenna laittaa uutta sämpylätaikinaa tulemaan?Kiitos ohjeesta!

Tubuna

Olen käyttänyt tätä ohjetta soveltaen joukkoon joka kerta vähän erilaisia jauhoja ja ryynejä. Mahtava resepti, jolla saa ihanan kuohkeita sämpylöitä. Ehkä jossain vaiheessa teen ihan nuo alkuperäiset vehnäset. Huippuohje!

Vierailija

Kyllä kannattaa kokeilla. Suuri kiitos kommentoijille kun olitte tulleet kertomaan, että ohje kestää soveltamisen terveellisemmäksi. Muuten olisin ohittanut tämän olankohautuksella kun en koskaan tee pelkästä vehnästä leipää. Ja tähän asti ohjeet eivät ole olleet yhtä hyviä niin sovellettuna kuin pelkästä vehnällä tehtynä. Laitoin tähän täysjyväohraa ja -vehnää, desin kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. Todella hyvä rakenne ja maku! Kiitos paljon reseptistä ja vinkeistä! <3

ruoka friikki

Jäin ihmettelemään sitä, pitikö sämpylöitä vielä kohottaa pelillelaitton jälkeen ?

Tein juuri taikinan kohoamaan, ohjehan on ihan perussettiä ainoa mikä tuossa on uutta on pitkä kohotus ja vaivaamattomuus kohotuksen jälkeen.

m

Eka satsi kärtsäsi, joten toinen on nyt uunissa lyhyemmällä ajalla.

Vierailija

Ei ollut hunajaa niin laitoin vaaleaa siirappia.

Vierailija

Tämä on ihan mun luottoresepti, jolla onnistuu aina 😊 Mahtavat sämpylät tuli myös lasten leipoessa eli taikina kestää kyllä sen pyörittämisen, jota lapset toki aina leipoessaan tekevät, vaikkei sitä siis tarvitse. Olen myös tehnyt taikinan edellisenä iltana, laittanut yöksi jääkaappiin ja hetken aikaan antanut olla lämpimässä aamulla ennen leivontaa ja toimii hyvin. Nytkin on taikina jo odottamassa aamua ja aamupalapöydässä tulee olemaan ihanat, tuoreet sämpylät.

Minnanen

Taikinatiinun peseminen helpottuu kovasti, kun antaa sen ensin kuivua ja sitten kaapii kuivan taikinan irti, pesuun menee lähes tyhjä kulho ☆

Vierailija

Loistava resepti! Luulin, että pitää olla ammattilainen saadakseen aikaan rapeakuorista, ilmavaa leipää, vaan väärin luulin! 👌🏻

Vierailija

Ihania! Itse korvaan osan jauhoista kaurahiutaleilla. Sen verran oikaisin, että nostelen sämpylät kahta ruokalusikkaa apuna käyttäen suoraan pelille taikinakulhosta: onnistuu näinkin. Ja aina vaan nopeutuu :)

Anja mummo

Kiitos ohjeesta tuli todella hyvät sämpylät, lapset söivät iltapalaksi innolla. Ja kiitos tiedosta, että voi tehdä illalla taikinan valmiiksi jääkaappiin. Näitä meillä aletaan leipomaan päivällä ja illalla!