Tämä on kiistatta paras koskaan kokeilemani vaalean leivän resepti. Sämpylät onnistuvat aina ja niiden tekeminen on miellyttävän vaivatonta. Luottoresepti!
Tunnustan, en ole kovin hyvä leipuri, enkä itse asiassa edes pidä leipomisesta kovin paljon. Koen leipomisen jotenkin kahlitsevana ja rajoittavana: mittoja ja paistolämpötiloja pitäisi noudattaa orjallisesti, eikä sooloiluun ole sijaa kuin erittäin kokeneilla leipureilla, jotka tuntevat reseptit ja uuninsa jopa silmät ummessa.
Lisäksi leipominen tuppaa, ainakin itselläni, olemaan aika sottaista puuhaa. Jauho pöllyää keittiössä, eikä mikään ole yhtä inhottavaa kuin taikinatiinun peseminen.
Joskus kuitenkin myös antileipoja haluaa tuoretta känttyä ja vastapaistetun leivän kotoisan tuoksun leijumaan keittiöön. Silloin valmistan fantastista leipää, joka on heittämällä paras koskaan testaamani leipäohje.
Ohjeella tulee täydellisen vaaleita, ihanan sitkeitä vehnäsämpylöitä, joiden kuori on kauniin ruskea ja uskomattoman rapea. Resepti on superhelppo, koska taikinaa ei varsinaisesti tarvitse vaivata, eikä kohottaakaan kuin kerran. Sämpylöitä ei myöskään tarvitse pyöritellä tai muuten muotoilla, vaan taikina vain leikataan "metallilastalla" (Mikähän se muuten mahtaa olla? Itse käytän kakkulapiota.) suikaleiksi ja paistetaan.
Leipä on parhaimmillaan vastapaistettuna voin ja juuston kanssa, mutta se maistuu hyvältä kyllä seuraavanakin päivänä. Teen fantastista leipää keittojen seuraksi tai buffetpöytään salaattien kaveriksi. Ja aina niin ison annoksen, että saan osan sämpylöistä pakastimeen.
Fantastisen leivän resepti on alkujaan ruotsalaisen keittokirjailija Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja. Yleensä noudatan reseptiä orjallisesti, mutta joskus olen korvannut hunajan sokerilla ja maitotilkan jogurtilla, piimällä tai jopa maitorahkalla.
Toistaiseksi leipä on onnistunut joka kerta. Suosittelen lämpimästi muitakin arkoja leipureita kokeilemaan!
Fantastinen leipä
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna hiiva toiseen kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Kaada sekaan vähän maitovettä. Sekoita puuhaarukalla, kaada loppu vesimaito joukkoon ja sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.
- Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
- Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
- Ripottele 1/2-1 dl vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei sitten enää tässä kohtaa vaivailla, vaan ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
- Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
- Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.
- Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia. Ensimmäinen pelti vaatii yleensä pari minuuttia pidemmän kypsennysajan kuin jälkimmäinen.
- Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Kannattaa kokeilla :) ekat sämpylät jotka tein ja näyttävät samalta kuin reseptin kuvassa ja makukin on kuin kaupan sämpylöiksi.
Moi Terttu!
Kiva kuulla, että leipä maistui! Tämä on tosiaan meikäläisen bravuuri, eli hävyttömän helppo ja onnistuu myös tumpelolta jauhopeukalolta :)
Terkuin
Teemu/Soppa
mun lemppari, olen leiponut näitä kymmeniä kertoja <3
Suorastaan superfantastinen sämpyläresepti on mantelisämpylä,karppaajien ohjeissa. Taikinan sekoittamisesta valmisiin sämpylöihin menee noin 15 min. Maku on huumaava. Ei mene maha ripulille. Voi pakastaa.
Kyllä, nimensä veroinen.. piti heti kokkeilla ku tägäsin reseptin, ei vaivausta eikä vatulointia, rakenne ja maku kohillaan, huomenna uus taikina ku eka men iha maistellessa.. :) Kiitos!!!!
Kokeilin juuri ekan kerran ja tosi hyviä tuli. Korvasin kyllä desin vehnäjauhoista kauraleseillä, et ois muka terveellisempää :)
" makukin on kuin kaupan sämpylöiksi."
Shouldn't that be exactly the reason not to bother? I would think that the goal is to get something FAR better than most of the stuff available in the supermarket!
Hyvältä näyttää, taijan ite ottaa kokeiluun tänään tän reseptin :) Onko kukaan kokeillu, onnistuuko porkkana- tai juustosämppäreiden teko tällä?
Tosi kätevä resepti arkileivontaan! Kokeilin näihin nesteeksi hunajalla ja rosmariinilla maustetusta punajuuripadasta jäänyttä lientä, väri oli aika vinkeä, mutta maku herkullinen!
Päälle kun olisi löytynyt kaapista vielä siivu vuohenjuustoa ja jotain heinää, om nom...
Moikka kaikki!
Tosi hauskaa, että tämä luottosämpyläreseptini on ollut niin suosittu. Ja mikä hauskinta, siitä on näköjään ollut iloa muillekin :)
Jenna, juusto- tai porkkanasämpylät onnistuvat varmasti. Juustosämpylöitä olen itsekin kokeillut, porkkanaversiota en vielä.
Bettina, punajuuriversiot näyttävät varmasti huikeilta! Sopisi kenties vappupöytään ;)
Minäkin löysin tämän reseptin joitakin vuosia sitten ja teen näitä aina juhliin - sukulaiset eivät ole vielä kyllästyneet. Suosittelen lämpimästi Anna Bergenströmin muitakin keittokirjoja, niissä on sitä jotain.
Sämpylöitä, en ihan tuolla ohjeella, teen nykyjään aina kun edellinen erä on pakkasesta päässyt loppumaan. Taikina-astioiden tiskaamista olen aina inhonnut. Vapautuksen siitä sain, kun uusi yleiskone antaa laittaa kaikki taikinaa koskevt osansa tiskikoneeseen. Kauraryynit ja porkkanaraaste vähemmän vehnäjauhon kanssa sisältyvät sämpylöihini. Jauhot eivät juuri pöllyä, kun en pöllytä. Ainoa paikka, mistä jauhoja tarvii käsipelissä puhdistaa, on leivinpöytä.Ai niin desin öljyä laitan myös taikinaani.
Mitenköhän tätä kannattaisi soveltaa jos meinaa tehdä samalla ohjeella porkkanasämpylöitä? Raastaa joku x määrä porkkanaa joukkoon?
Hei!
Porkkanasämpylät on mainioita ja niistä tulee kivasta terveellinen fiilis.
Taikinaan sujahtaa varmasti helposti 2-3 dl porkkanaraastetta.
En enää muuta reseptiä sämpylöihin käytä, tällä onnistuu joka kerta. :)
Tosi hyviä! Kiitos reseptistä! Tein ihan tuolla perusohjeella, ja vaikke pelkäsinkin, että menetin kaiken kohouden kumotessani taikinan pöydälle, näin ei onneksi käynyt. Ehkä seuraavalla kerralla kokeilen lisätä joukkoon siemeniä!
Ei mennyt ihan kuin strömsossa tältä antileipurilta kun piti heti mennä sorkkimaan reseptiä potkkanaraasteella. En ollut varma, pitikö taikinaa vaivata taikinakoukuilla vai käsin - ja kuinka kauan? En osaa taikinan koostumuksesta arvioida onko sitä vaivattu riittävästi tai onko veden ja jauhojen suhde oikea. Nyt taikina tuntui liian löysältä, kun sitä yritti leikata viipaleiksi... Kyläilyn vuoksi taikina myös seisoi lähemmäs 2,5 h ennen paistamista. Eli täytyy kokeilla vielä uudemman kerran...
Moi Emily!
Porkkanaraaste ehkä muutti taikinan koostumusta?
Tätä taikinaa ei tarvitse vaivata kovin paljon. Taikinan pitäisi olla löysä ja jotakuinkin irrota kulhon reunoista. Käsin vaivaaminen on tähän asti riittänyt ainakin meikäläisellä.
Harmillista, jos leipä ei onnistunut. Mutta tällaistahan leivonta joskus on :/
Teemu
PS. Toivottavasti seuraava kerta onnistuu ja leipä pysyy nimensä veroisena :)
Kokeiltu tänään, tulipas tosi rapeita! Paistoaikaa jouduin tosin hiukan lyhentämään, mutta se taitaa olla uunikohtainen juttu. Suolaa olisin ehkä nakannut pikkasen enemmän, mutta sekin on makuasia. Onko joku kokeillut tehdä tästä kokonaista leipää? Tai gluteenittomilla jauhoilla?
Ai niin, tuunasin tätä muuten paahdetulla sipulilla, kannattaa kokeilla!
Paahdettu sipuli on varmaan tosi hyvää tässä!
Nyt on kokeilu erä kohoamassa. Metallilasta=metalliraappa leipurin työväline, myös muovista raappaa voi käyttää.
Raappa! No sehän se on. Kiitos tarkennuksesta, Kaisu :)
Mitenkäs tuon nesteen lämpötilan kanssa jos käyttää kuivahiivaa, pitäisikö olla sen 42 astetta vai riittääkö vähemmän? Entä kuivahiivan määrä?
En ole kokeillut sämpylöiden tekemistä kuivahiivalla, mutta nesteen ainakin pitää olla varmaan 42-asteista. Veikkaisin, että puolisen pussia hiivaa riittää.
Teemu/Soppa
Jep, onnistuivat loistavasti. Vaihdoin vielä jauhot vähän terveellisempiin täysjyväsämpyläjauhoihin. Tuli ihania, pulleita, rapeakuorisia mutta sisältä pehmeitä sämpylöitä. Ja helppoa kuin heinänteko!
Yleensä olen onnistunut leipomaan kumisia kivipalloja, jotka eivät oikein kenellekään ole maistuneet, mutta nämä olivat ihania! Kiitos reseptistä!
T0della herkullisia tuli! Tein kuivahiivasta, laitoin koko pussillisen. Taikina oli kyllä aika löysää leipoa, olisiko ollut liian vähän jauhoja. Mutta lopputulos oli aivan mahtava, kiitos hyvästä ohjeesta.
Tämä on minunkin luottoreseptini, helppo kuin mikä ja onnistuu aina! Sovellan yleensä aika vapaalla kädellä, korvaan ison osan jauhoista yleensä jollain tai kaikilla seuraavista: mysli, kaurahiutaleet ja -leseet, siemenet (auringonkukka, pellava, seesam). Jauhoista osa voi olla sämpyläjauhoja tai ruisjauhoja. Taikina sietää tosi hyvin näitä sovelluksia, lopputuloksena on aina olleet onnistuneet sämpylät!
Tein ohjeen mukaan, mutta kohotuksen jälkeen kun kaadoin ja taputtelin taikinan leivinpöydälle niin ei taikinasta leikattua tai nostettua sämpylöitä mitenkään uunipellille kun oli niin löysä taikina :( Roskiin meni koko satsi!
Törkeän hyviä ja ihanan kuohkeita!
Parhaat sämpylät ikinä ja tosi helppo tehdä!
Olen korvannut lähes puolet jauhoista kaurahiutaleilla ja hyvin toimii. Seuraavaksi voisi kokeilla lisätä porkkanaa tai vaikkapa sitä punajuurta, kuten joku olikin jo tehnyt :)
ltin sämpylät hiivaleipävehnäjauhoilla muuten ohjeen mukaan ja hyviä on
Onko joku kohottanut taikinaa yön yli? Mitä muutoksia ohje sillon kaipaa? Noin tehden sais helpommin tuoreet sämpylät aamiaispöytään.
Kiitoksia helposta reseptistä, aivan ihana ? kannattaa kokeilla
Kati Ahonen
Hyvää tuli :) Tosin meikäläinen onnistui jotenkin sössimään kuitenkin valmistuksen. Laitoin videon tästä sessiosta Youtubeen https://youtu.be/dXJCcZxeRCU
Hyvä resepti!
Kaapista löytyy aina kuivahiivaa niin teen ite siihen aina omalla ohjeella:
http://aitoaarkiruokaa.fi/kotitekoinen-leipa/
Ensimmäisen kerran paistoin eilen,ja voi että! Oli herkullisia? hiivaa,jauhoja ja hunajaakin vielä löytyy,taidan jo huomenna laittaa uutta sämpylätaikinaa tulemaan?Kiitos ohjeesta!
Olen käyttänyt tätä ohjetta soveltaen joukkoon joka kerta vähän erilaisia jauhoja ja ryynejä. Mahtava resepti, jolla saa ihanan kuohkeita sämpylöitä. Ehkä jossain vaiheessa teen ihan nuo alkuperäiset vehnäset. Huippuohje!
Ihmettelinkin, miksi resepti näyttää niin tutulta, mutta lähde selvitti. :)
Tässä toinen hyvä ja helppo leipäresepti (tarkoittaen jälkimmäistä, modattua versiota).
http://www.cs.hut.fi/~pooka/hobbies/murkina.html#ps19
Kyllä kannattaa kokeilla. Suuri kiitos kommentoijille kun olitte tulleet kertomaan, että ohje kestää soveltamisen terveellisemmäksi. Muuten olisin ohittanut tämän olankohautuksella kun en koskaan tee pelkästä vehnästä leipää. Ja tähän asti ohjeet eivät ole olleet yhtä hyviä niin sovellettuna kuin pelkästä vehnällä tehtynä. Laitoin tähän täysjyväohraa ja -vehnää, desin kaurahiutaleita ja vehnäjauhoja. Todella hyvä rakenne ja maku! Kiitos paljon reseptistä ja vinkeistä! <3
Jäin ihmettelemään sitä, pitikö sämpylöitä vielä kohottaa pelillelaitton jälkeen ?
Tein juuri taikinan kohoamaan, ohjehan on ihan perussettiä ainoa mikä tuossa on uutta on pitkä kohotus ja vaivaamattomuus kohotuksen jälkeen.
Eka satsi kärtsäsi, joten toinen on nyt uunissa lyhyemmällä ajalla.
Ei ollut hunajaa niin laitoin vaaleaa siirappia.
Tämä on ihan mun luottoresepti, jolla onnistuu aina 😊 Mahtavat sämpylät tuli myös lasten leipoessa eli taikina kestää kyllä sen pyörittämisen, jota lapset toki aina leipoessaan tekevät, vaikkei sitä siis tarvitse. Olen myös tehnyt taikinan edellisenä iltana, laittanut yöksi jääkaappiin ja hetken aikaan antanut olla lämpimässä aamulla ennen leivontaa ja toimii hyvin. Nytkin on taikina jo odottamassa aamua ja aamupalapöydässä tulee olemaan ihanat, tuoreet sämpylät.
Taikinatiinun peseminen helpottuu kovasti, kun antaa sen ensin kuivua ja sitten kaapii kuivan taikinan irti, pesuun menee lähes tyhjä kulho ☆
Loistava resepti! Luulin, että pitää olla ammattilainen saadakseen aikaan rapeakuorista, ilmavaa leipää, vaan väärin luulin! 👌🏻
Ihania! Itse korvaan osan jauhoista kaurahiutaleilla. Sen verran oikaisin, että nostelen sämpylät kahta ruokalusikkaa apuna käyttäen suoraan pelille taikinakulhosta: onnistuu näinkin. Ja aina vaan nopeutuu :)
Kiitos ohjeesta tuli todella hyvät sämpylät, lapset söivät iltapalaksi innolla. Ja kiitos tiedosta, että voi tehdä illalla taikinan valmiiksi jääkaappiin. Näitä meillä aletaan leipomaan päivällä ja illalla!
En ole mikään jauhopeukalo-mummo, mutta nämä sämpylät onnistuivat yli odotusten. Kertakaikkiaan maukkaita. KIITOS.
Minulla kun tein niitä melkein kaikki vaiheet 2 jälkeen oli hyödytöntä koska se oli niin nestemäinen.
Pitkästä aikaa teki mieli leipoa ja kattelin mitä aineksia löytyi kaapista, laitoin puolet ruisjauhoja ja puolet sämpyläjauhoja ja hyvin onnistui!
Todella helppo ja kiva resepti 😊
Tulin kurkkaamaan kun kuva oli tutun oloinen verraten omiin sämpylöihini, ja tämähän on nopeampi versio siitä mitä itse teen jatkuvasti. Pitää varmaan kokeilla joskus kun on kiire, mutta jos joku haluaa kokeilla hidasta versiota, niin se on:
(Noin 12 kpl, 3*4 kun leikkaa)
5dl haaleaa tai jopa kylmähköä vettä
1/4tl kuivahiivaa (kyllä, noin vähän)
1tl suolaa jauhoihin sekoitettuna
n. 1l jauhoja
- isossa vähintään 3-4l kulhossa hiiva liotetaan veteen noin suunnilleen, sitten perään jauhot. Ei vaivata, vaan vaikka puukauhalla tai tukevalla taikinakaapimella vaan sekoitetaan kaikki yhteen. Helppoa.
Jauhoja on hyvä määrä kun taikina on löysää muttei vetistä, jotenkin niin, että siitä ei saa palloa tehtyä muttei se palaa ihan reunoille asti jos palloa yrittää kauhalla pyöräyttää. Ehkä kuin hetken lautasella jo jäähtynyt ja tönkköytynyt riisipuuro.
Kulhon päälle kansi tai kelmua ja nostatetaan huoneenlämmössä 18-24h. Sit jatkokäsittely kuin tässä ohjeessa, paitsi että nostatan nuo vielä pellillä pitkään, ehkä 1-1,5 tuntia. Ehkä pitää sanoa vielä, että leikkaamisessa ja käsittelyssä pitää olla hyvin hellä ettei ilmakuplat puhkea, ja suosittelen tuota taikinaraappaa leikkuuseen ja eritoten pellille noston avuksi. Reippaasti jauhoja myös käsittelyyn mukaan. Erittäin pitkä nostatusaika tuo vielä lisää makua mukaan.
Itse en käytä pelkkiä vehnäjauhoja, vaan vähän vaihdellen, tässä ehkä tavallisin kombo: 2dl kaurahiutaleita, 0,5dl savustettuja ruisriihijauhoja, 4dl spelttiä, 3dl korkeaproteiinista vehnäjauhoa (12-13%), kourallinen auringonkukan- ja toinen kourallinen kurpitsansiemeniä. Nam.
Jännä nähdä mitä tulee korvasin melkein puolet jauhoista gluteenittomilla kaurajauhoilla kunnes joku kysyi tiedänkö miten ne käyttäytyy? Toivottavasti ovat kiltisti taikinan seassa 😂 taikina itsessään näyttää hyvälle
Voiko hiivan korvata kuivahiivalla
heittämällä helpoin ja paras ohje! vaihdoin jauhot sämpyläjauhoihin, en tiedä edes millasia pitäis olla vehnäjauhoilla, mut meidän makuun noin täydellistä... niin suun myötästä
Testasin sämpylöitä spelttiydinjauhosta. En uskaltanut laittaa enempää kuin 8-9 dl, koska spelttijauhoilla tulee helposti kuiva lopputulos jos laittaa yksi yhteen vehnäjauhon määrän kanssa. Taikinasta tuli juuri sellaista, että jollain lailla irtosi käsistä ja kulhosta, joten ehdin jo iloita, että homma toimi kertakaikkisen hienosti!
Mutta: kohotuksen jälkeen taikina olikin melkoisen löysää. Ei niin löysää, että olisi valunut leivonta-alustan yli, mutta niin löysää kuitenkin, että oli aivan turha kuvitella _leikkaavansa_ sitä metallilastalla, saati millään muullakaan. Hetken tuumittuani päädyin lusikoimaan taikinan pellille epämääräisiksi, suht saman kokoisiksi läjiksi ja iskin uuniin. Näistä kohosi oikein kauniita, ruskeakuorisia (koska speltti) sämpylöitä. Maku ja koostumus myös erinomainen.
Eli jos käyttää spelttiydinjauhoja, kannattaa laittaa vähemmän kuin vehnää, sekä säästää itseltään leivonta-alustan pesemisen vaiva ja lusikoida taikina suoraan tiinusta pellille.
Miten,jos laittaa kuivahiivaa?
Hei ,
vinkiksi minusta on ärsyttävää kun koko resepti ei näy samalta näytöltä vaan joudun aineet nähdäkseni menemään takaisinpäin työvaiheista. Tämä tekee leipomisen yhtä vaihetta hankalammaksi kun kädet jauhossa pitää vielä antaa kännykälle komentoja. Vaikka reseptisi olisi hyvä, en ehkä sen takia haluaisi sitä käyttää...käyttäjäystävällisyyttäkin olisi syytä ajatella!
Olen 52v. ja leiponut 7-vuotiaasta mm. kaikenlaista leipää, ja nyt löytyi uusi suosikki! Ihan mielettömän hyvää, herkullista ja rapeaa, ja kaikki muutkin ovat tykänneet! Tämä satsi menee maistellessa! Olen laittanut välillä taikinaan 1-2 rkl chian- tai pellavansiemeniä. Kiitos!!
Ps. Uskon että näiden sämpylöiden herkullisuuden salaisuus on hunaja, yksi kohotus ja alustamisen puuttuminen.
Helppo tehdä ,ihania lämpimänä,tuloo hyvä tuoksu ja rapsakka kuori yhdistettynä pehmeyteen niin Nam😋😊 Ei ollut hunajaa ni laitoin ruokaöljyä.
Kommentti joka sanoo/ilmaisee että "kuin kaupan" ei kyllä houkuttele tekemään. Uskon että se on vahingossa kirjoitettu, mutta kyllä kannattaa miettiä miten asian ilmaisee. Kyllä kaikki jotka maistuu "kaupalle" on erittäin kehnoja ja vähemmän herkullisia ja ei-tavoiteltavaa ruoassa. Tavoite ei ole maistua "kaupalle", vaan aidolle ja lisäaineettomalle jne jne. Kauppa saattaa joskus onnistua maistumaan kotoisalle, mutta harvoin näin käy. Silloin kauppa on todella onnistunut tarjoamassaan tuotteessa.
Taikina kohoamassa👌
Joskus yksinkertainen on paras..ihania sämpylöitä
Ihan hyvä resepti mutta itselläni paloi ensimmäinen pelti vaikka käytin ohjeistettua lämpötilaa ja pidin sämpylöitä vain 17min. Uunissa. Eli suosittelisin pitämään esim 15min uunissa etteivät pala!!
Ihana resepti, vaihtelevasti käytän nokkosta, valkosipulia, kaurahiutaleita tai vuohenputkea, melkein mitä vaan syötävää yrttiä tai luonnonkasvia. Aina maistuu.
Aika reippaasti hiivaa noin pieneen taikinaan.
Itse vähän muokkasin ohjetta ja vatkasin yleiskoneella. Tuli täydellisiä sämpylöitä maulta ja ulkonäöltä. <3
Paistoin 180C kiertoilmassa 9-10min
4dl vettä
1dl maitoa
1ps kuivahiivaa
n. 2-4rkl siirappia
1,5tl suolaa
Oliiviöljyä n. 0,5dl (kreikkalaista)
Vehnäjauhoa
Sämpyläjauhoa
Voiko tämän tehdä leiväksi
Astetta helpompi, suosittelen.
https://www.soppa365.fi/reseptit/suolainen-leivonta/pehmea-peltileipa
Saman voi tehdä tämän ohjeen aineksistakin, taikina vaan pellille ja pitsaleikkurilla ruuduiksi.
Paras ohje mitä olen sämpylöihin ikinä löytänyt! Onnistuu aina 🤩
Ihmettelen tätä hehkutusta. Ihan perustaikina, johon tulee hunajaa.
Hyvä ja helppo ohje kun haluaa jotain tuoretta pöytään vaivattomasti. Lapset tykkäsi kamalasti.
Aivan ihania. Kiitos :)
Oli parhaita mitä oon ikinä leiponut! Rapsakoita päältä ja täyteläisiä. Lisäsin kaurahiutaleita ja nesteenä käytin eilisestä jäänyttä kasvislientä. Tosi hyviä ja teen uudestaan!
Onko joku käyttänyt kaurapuuroa taikinassa? Miten kannattaa huomioida puuron osuutta esim. jauho tai nesten määrässä?
Tein taikinan tuplana ja löin vielä joukkoon reilusti eilisestä jäänyttä kaurapuuroa.
Nyt näyttää siltä että yhtäkään ei jää huomiseksi.
Aivan älyttömän hyviä ja maistuu mummoille ja muksuillekin
Hyviä toki ovat, mutta korvaan osan vehnäjauhoista grahamjauhoilla ja kauraleseellä kuidun takia.
Hei.
Mielestäni 1tl suolaa riittää. Sokeri tai muu makeutus turhaa. Korvaa vehnäjauho Hiivaleipä jauhoilla. tai vaihteluksi joukkoon esm. ohra, ruis, tattari jauhoja.
Porkkana raaste antaa väriä ja makua. Kokeilkaa kavislientä(suolan osuus pienemmäksi??
Leipominen on kivaa. 3 kg Sekaleipää juuri paistanut(ei makeutta niukkasuola kuivahiivaa1pussi+ juurta).
Hunaja korvattava ehdottomasti tummasiirapilla - huomattavasti parempaa
Todella paras ohje ....Sämpylöiden teko on niin helppoa :)
Tästä on tullut mun ehdoton luottoresepti. Soveltuu tosi hyvin myös isoihin satseihin, leivoin kerran ruuanlaiton yhteydessä kolminkertaisen määrän eikä tehnyt edes tiukkaa. 12 henkeä sai kyllä nopeasti hävitettyä ylimitoitetun satsin, ja vaikka suola unohtui niin maistui niin hyvin että jäi kaupan leivät täysin koskematta :D
Metallilasta, jota kyselit, on Raappa nimeltään. Niitä on myös muovisen. Ja on muuten äärettömän kätevä.
Hei, voinko käyttää tuorehiivan asemasta kuivahiivaa?
Taikinatiinuista ei huolta kun laittaa tiskialtaaseen likoamaan kippo täynnä kuumaa vettä.
Samalla kun on sämpylät uunissa niin pesasee pöydän jauhoista ja taikinastian. Heleppoa kuin heinänteko :-)
Tuorehiivan ja kuivahiivan suhteet löytyy googlettamalla, esimerkiksi sanoilla "pala tuorehiivaa vastaa".
Suosin kuivahiivaa, sama tavara helpommassa muodossa ja heti otettavissa käyttöön toisin kuin
ehkä pakastimessa ollut tuorehiiva. Kuivahiiva säilyy vuosikausia.
Pitänee kokeilla tätä. Itse en tykkää kovakuorisista sämpylöistä, mutta muuten varmasti hyviä.
Tästä sämpylätaikinasta tulee myös fantastiset kukkoset (karjalaisittain) leikkaat sämpylät annat vähän kohota, laita riisipuuroa sämpylän päälle ja uuniin 45 min, sitten voitelet voisulalla ja maistuu.
Aivan mielettömän hyviä sämpylöitä! Oon tehnyt varmaan 10 kertaa ja aina onnistuu. Olen jakanut tän reseptin Facessa muutaman kerran ja jokainen joka on tehnyt on kehunut maasta taivaaseen nää sämpylät <3 Juuri otin uunista toisen pellillisen, mies pyytää usein näitä leipomaan. Lämmin suositus :)
Tykkään näistä ihan sutena. Olen tehnyt myös niin, että kohotan taikinan yön yli jääkaapissa, ja oon sitä mieltä, että maku vaan paranee.
Tapahtumissa, joissa mä oon ollut vastuussa keittiössä, kävijät ovat saattaneet törmätä johonkin "fantastisen leivän" versioon aterialla kateleipänä.
Muuta leipää ei meillä enää leivota 💓 Tämä on herkkujen herkku ja katoaa hetkessä kun ne ovat uunista tulleet 🥰😋
Onko kellään kokemusta muiden kuin vehnäjauhojen käytöstä?
Aivan huippu ohje, olen tehnyt näitä vuosia ja aina onnistun, vaikka olen muuten tosi huono leipoja! Niiltä ketkä tekevät taikinan yöksi jääkaappiin kysyisin, että laitetaanko taikina siis sellaisenaan heti jääkaappiin ilman mitään kohotusta alkuun? Kohoaako taikina todella riittävästi näin? Olisi mahtavaa saada näitä aamulla heti tuoreeltaan!
Hei!
Onko kukaan kokeillut näitä gluteenittomista jauhoista?
20 minuuttia kyllä polttaa sämpylät noilla asteilla.
Paistoaika sovelletaan oman uunin mukaan, koska uunien lämpötilat heittelee todella paljon! Siksi paistoajat on noin arvioita ja kypsyvää tuotetta pitää seurata.
Näitä sämpylöitä pitääkin kokeilla!
Parhaita sämpylöitä ikinä, perhekin tykkää, kun näitä teen. Joskus korvaan osan jauhoista kaurahiutaleilla. Namskis, pakko alkaa leipoo. :)
Saisiko tästä gluteenittoman version reseptin?
Aika pitkä kohotusaika, joten ihan nopeasti eivät synny, muuten hyvältä kuulostaa ja täytyy testata! 😛
Ihan paras ohje ja meillä usein käytetty. Mies ja lapset tykkää.
Vierailija
93/100 |
klo 11:16 | 24.2.2020
Saisiko tästä gluteenittoman version reseptin?
Korvaa vehnäjauho sinulle sopivilla jauhoilla. Kokeile itse, ei tarvitse saada kaikkea valmiina
Laitoin ajastimeen 18min ja sämpylät olivat valmiita 12min kohdalla, enkä käytä edes kiertoilmaa. Teinköhän ujon kokoisia vai onko uuni joku supermalli? 😂
Voiko käyttää kuivahiivaa?
Voit käyttää yhtä hyvin kuivahiivaa, kohoaminen saattaa vain olla hieman hitaampaa. 25 g tuoretta hiivaa vastaa yhtä pussillista (11 g) kuivahiivaa.
Aivan mahtava tämä resepti! Edelliset, erilaisen reseptin sämpylät menivät roskiin. Maistuivat hiivalle. Ohjeessa oli puolet enemmän hiivaa kuin tässä, vaikka nestettä sama määrä! Näitä tänään kokelin, ja kuten luvattiin, täydellisiähän niistä tuli. Ripottelin vielä pinnalle pellavansiemeniä. Aivan loistava ohje ja tulen todellakin tekemään näitä myös jatkossa. Nam!
Hyviä tuli!
Juuresraasteen tai puuron käyttämisestä minulla on tallessa hyväksi havaittu vastaava ohje, jossa maininta "Jos käytät puuroa tai juuresraastetta, voit vähentää nesteen määrää noin 1 dl:lla."
Hiivan määrä puolestaan kehoitetaan tuplaamaan tuosta 25 grammasta, jos antaa kohota vain tunnin (sen sijaan että kohottaisi yön yli).
En olisi uskonut, että vehnäsämpylät voivat olla näin paljon parempia hiukan erilaisella ohjeella. Tätä ohjetta noudatin tarkkaan, ja kylläpä tuli maukkaita, rapea kuori, ja pehmeää sisältä! Taikina oli löysää, ja lässähti leikatessa, mutta uunissa sämpylät kohosivat. Täytyy ottaa vinkki käyttöön, mitä täällä jotkut ehdottivat ja kauhoa suoraan astiasta lusikoilla taikina pellille. :) Kiitos!
Hei! Onko todella niin että ohjeeseen ei tule lainkaan rasvaa, öljyä tms? Olen nyt pati kertaa koettanut leipoa tällä paljon kehutulla ohjeella mutta helppous on kyllä ollut kaukana. Taikina ei irtoa kulhosta, ei käsistä eikä leivinalustasta. Tuloksena järkyttävä sotku ja paljon hukkaan mennyttä taikinaa. Itse sämpylät olleet ihan hyviä mutta ei kaiken sotkun ja tuhlauksen väärti.
Hei, kyllä, ohjeeseen ei tosiaan tarvita rasvaa. Jos haluat vaihtoehdon, voit kokeilla vaivaamatta valmistuvia sämpylöitä. Löydät reseptihaustamme sellaisen ohjeen esimerkiksi Superhelpot aamiaissämpylät -nimellä.
Siis jauhoja 12 ja 1/2 desiä ?
Tällä reseptillä on onnistunut sämpylät hyvin. Sotkusta: onhan tämä notkeampi kuin perinteinen leipätaikina, mutta leipuri päättää itse paljonko jauhoja tuonne laittaa. Itse olen jättänyt "vähän ärsyttäväksi" taikinan, hieman löysemmäksi kuin tavallisen taikinan, eikä sotku ole ollut mitenkään normaalia suurempi. Jauhota alusta, kädet ja taikina ennen kuin leikkaat sämpylät. Tosiharrastajat mittaavat raaka-aineet vaa'alla eikä desimitalla, ja vakioivat näin reseptinsä, koska tilavuusmitat eivät ole kovin tarkkoja. Itse en kuulu heihin, vaan luotan desilitroihin suuntaa-antavana vihjeenä, ja omaan näppituntumaan. Jos taikinasta tulee liian löysä, se johtuu siitä, ettei siellä ole tarpeeksi jauhoja nestemäärään nähden. Siihen voi leipoa helposti vaikuttaa laittamalla niitä jauhoja sinne lisää. Tässä ohjeessa taikina jätetään normaalia löysemmäksi, näin on tehty ja hyvin pelaa. Palamisesta: aina, kun uunissa paistetaan jotain, pidetään kypsymistä silmällä. Jos paistoajaksi ohjeessa sanotaan vartti, niin kyllä viimeistään kymmenen minuutin kohdalla täytyy käydä katsomassa, miltä uunissa näyttää. Jokainen uuni on yksilö, lämpötilasäädin ei ole tarkka, ja paistoajat vaihtelee uuneittain. Paistoaika on aina "noin" arvio, joka on toiminut ohjeen kirjoittajan uunissa.
Käytetäänkö pelkkiä vehnäjauhoja, vai onko ohjeessa "painovirhe"?
Innostuin kanssa valmistamaan itse sämpylöitä ja kelpo resepti on antamaan suuntaa
Leipuri Hiiva@94 ei kai sen niin hirveän tarkkaa ole mitä jauhoja käyttää. Ihte laitoin nyt sämpyläjauhoa ja vehnäjauhoa aikalailla 50/50 sekä desi sekalaisia siemeniä.
Itselleni tämä ohje on toiminut jo vuosia luottoreseptinä näin ihan vehnäsämpylänä (koska suht harvoin itse leivon leipää) ja resepti tarttui äitini matkaan jo vuosia sitten minulta ja sattumoisin viime vuonna söin mummini kotona sämpylöitä joista totesin heti maistettuani (jo oikeastaan nähtyäni) että nämä taitavat olla fantastinen leipä -sämpylöitä :D mummini kertoi tehneensä niitä myös useasti. Joku joka sanoi että kuin kaupasta ostettua taitaa tarkoittaa jotain parempaa kaupan leipää esim kunnon ilmakuopilla maustettua ciabattaa joka syödäänkin tuoreeltaan koska menettää koostumuksensa seuraavaksi päiväksi (nykyisin kauppojen ulkoistetuissa paistopisteissä tällaisia laadukkaampiakin leipiä). Tämä resepti on siksi myös niin hyvä että olen usein antanut kohota lyhyemmänkin aikaa ja aina tulee hyviä eli nopeaan tuoreen leivän nälkään näitä tekee suht kiireessäkin.
Kuulostaa todella helpolta reseptiltä. Leivon näitä tässä aivan kohta. Maitoa emme käytä eikä muutakaan sopivaa maitotuotetta ollut kotona joten laitan ainoastaan vettä. Lisään myös vähän oliiviöljyä.
Tämä on tuttu vanha resepti. Hienoa että on käännetty suomeksi. Leivon näitä usein. Laitan useinmiten sekaan vähän oliiviöljyä. Joskus joitakin siemeniä mutta tulee tosi hyviä ilman lisukkeita. Emme käytä maitoa joten sen puutteessa olen käyttänyt pelkkää vettä.
Miten tätä voisi soveltaa kuivahiivaan?
Tosi hyviä sämpylöitä tuli. Käytin pussin (11 g) kuivahiivaa tuore hiivan sijaan.
Mitä tarkoittaa vaivaaminen? Onko se samaa kuin alustaminen?
Laitan taikinan kohoamaan yön yli jääkaappiin. Toimii erinomaisesti. Kylmää taikinaa lisäksi on helpompi käsitellä.
Erinomainen resepti! En enää muuta teekään. Laitan sekaan vähän durum-vehnäjauhoa, joka aikaansaa leipään kivan sitkon. On takuuresepti onnistumisen suhteen.
Sopiiko mahdollisesti myös tavallinen keittiön taso, ehkä jotain vaneria? Leivinpöytää ei ole, ovatko kalliita?
Tuli kokeiltua ja ei kyllä onnistunut alkuunkaan ei jatkoon omasta mielestä kun saa sisältä kypsäksi niin ulkoa palanut ja tuo taikinan saaminen pellille ihan mahdoton suoritus :)
Tosi rapeita ja maukkaita sämpylöitä, vaikka käytinkin kolmea eri jauhoa (vehnä, kaura, sämpylä). Näitä teen toistekin.
Paistoin vain 12 minuuttia joka oli oikein sopiva.
Palaneet olis jos ohjeen mukaan olisin paistanut.
Kokeikaa ihmeessä tätä! Olen tehnyt jo pariin maidottoman version sekä soijamaitoon että kauramaitoon. Molemmat tosi hyviä! Kaura ehkä vähän makeampi.
Kuivahiiva toimii kanssa hyvin! Käytin koko pakkauksen :)
Kehotetaankin ollenkaan enää pellille laittamisen jälkeen?
Hei, sämpylöitä ei tarvitse kohottaa enää pellillä.
Mun luottoresepti. Aina onnistuu. Itse teen aina vaan puolikkaan reseptin. Pitääpä ensi kerralla kokeilla sämpyläjauhoja ja jotain siemeniä sekaan.
Mielettömän hyvää, helppoa ja nopeaa! Heittämällä paras sämpyläresepti. Kiitos!
Ohjeen löysin pari vuotta sitten ja sen jälkeen muita sämpylöitö en oo tehnykkää 😋👍!
Niin ja se asia 🤗paras väline leikkaamiseen on PITSALEIKKURI. Sillä saa myös sämpylän nostetuksi vaivatta pellille.
Paistan kiertoilmalla 200 astetta kaks peltiä kerralla. Kiitos tästä 🤗!
20 min papistoa noin kovissa aisteissa ei hitossa!!!!!
Tuolla paistoajalla noissa asteissa? Ei ikinä