Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 696 keittokirjaan.
OHJE: Riikka Kaila KUVA: Tuomas Kolehmainen

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa: Leipä vaatii aktiivista huomiotasi vain vaivaiset 10 minuuttia! Tämä jos mikä on leipaisua parhaimmillaan!

Peltileipä on parasta pikaleipää. Tässä omassa suosikkiohjeessani edes vaivaamista ei tarvita, vaan taikina sekoitetaan puulastalla ja jätetään tarkoituksella löysäksi. Sämpylä- ja limpputaikinat ovat usein tanakampia, jotta niitä pystyy muotoilemaan. Peltileivän suhteen ei tarvitse huolehtia taikinan muotoiltavuudesta, vaan taikina kaapaistaan suoraan kulhosta leivinpaperoidulle pellille. Leivän leipaisu onnistuu niin arkena kuin viikonloppuna, kunhan kohotukseen pystyy varaamaan kokonaisen tunnin.

Tähän ohjeeseen liittyy myös hauska muisto kotitalousopettajan ajoiltani, kun opetin työväenopistossa miesten kokkauskurssia. Peltileipä aiheutti huvittuneita letkautuksia herroilta kurssin alussa. Kurssimateriaaleja kirjoittaessani ei minulle tullut mieleenkään, että pelti voisi leivän nimessä viitata kivikovaan rakenteeseen. Loppujen lopuksi leipä maistui kurssilla viimeistä murusta myöten uunituoreena, voin kanssa nautittuna, eikä korviini kantautunut enää kommenttiakaa konepelleistä. Voisin vannoa, että tämä yksinkertaisuudessaan nerokas ohje innosti monet kurssilaiseni arkileivän leivonnan pariin.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 16 palaa
Valmistusaika
10 min + kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä peltileipä

Ainekset

3
dl
vettä
2
dl
maustamatonta jogurttia
3
dl
kaurahiutaleita
1
ps
kuivahiivaa (11 g)
½
dl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
dl
rypsiöljyä
6
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi.
  3. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.
  4. Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.

Kommentit (17)

Vierailija

Ihanan pehmeä leipä, mutta hunajaa on aivan liikaa. Tuli kummallisen imelää. Ehkä puolittaisin määrän!

Vierailija

Heitin päälle juustoa ja laitoin vähemmän hunajaa, niin mums

Satuhelena

Voisiko tässä vehnäjauhot korvata sämpyläjauhoilla? Olisi vähän terveellisempi?

Pulla

Pellin koko olisi kiva tietää.Kuva vähän harhauttaa.

Ihmettelijä

Millä tasolla leipä paistetaan uinissa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksistä! Pellin koko on noin 30 cm x 40 cm. Keskitaso on hyvä tämänkaltaisen leivän paistamiseen.

Vierailija

Voiko leivän voidella esim.piimällä ennen uuniin laittoa?

Nailon

Voiko taikinan joukkoon sekoittaa yrttejä, esim. persiljaa, oraganoa, valkosipulia ja millä suhteella niitä voisi laittaa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Piimän sijaan kannattaisi leipä sipaista esim. tilkalla vettä ennen uuniin laittoa, jos haluaa rapean pinnan! Taikina sopii hyvin tuunattavaksi: desi mainitsemiasi yrttejä ja 1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna antaisi varmaan jo hyvän maun.

Nailon

Emilia: Laitoin yhteensä n. 1-1.5dl öljyllä ja pippurilla maustettuja yrttejä (paljon persiljaa, hieman oreganoa ja valkosipulin ystävänä 8 kynttä) ja todella hyviä tuli! Tänään kokeilen porkkanalla! Vähän mietin vielä porkkanan suhdetta mutta pikkuhiljaa lisäämällä varmaan löytyy hyvä suhde :) Kiitos ihanasta reseptistä, tästä tuli ehdottomasti uusi suosikki. Jauhoina 3:n viljan sämpyläjauhot.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vau, kuulostaa ihanalta! Ehkä oma ehdotukseni yrtti- ja valkosipulimäärästä olikin aika säästeliäs... Porkkana varmaan toimii tässä hyvin, pitääpä kokeilla vaikka tänään!

Nailon

Emilia, jos kokeilit porkkanalla niin kerro ihmeessä paljonko laitoit porkkanaa. Itse laitoin AIVAN liikaa eikä taikina kypsynyt keskeltä ja pohjalta ollenkaan mutta päältä alkoi jo palamaan😅 Meni suhteet tosiaan aivan väärin😁

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hyvä kun kerroit! Sain nyt kokeiltua leivän porkkanaversiona. Sama taikina, paitsi vaihdoin hunajan 1 rkl:een siirappia. Mukaan 2 porkkanaa hienoksi raastettuna. Paistoaika pysyi suunnilleen samana, mutta olisi kestänyt vähän pidemmänkin paistamisen! Ainakin jos tykkää rapeasta pinnasta :)

Asko

Miten paksu leivästä tulee, voisiko sen rullata? Meillä pian juhlat, ja kun ne voileipäkakut on niin tylsiä, poika keksi, jos tehtäis sen tilalle rulla 😋

Vierailija

Mikäköhän voisi olla syynä, kun taikina ei kohonnut ollenkaan? Aineksia laitoin ohjeen mukaan.

Näytä kaikki kommentit (17)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Leivo pähkinät ja sinihomejuusto vaihteeksi suolaisiin pikkukransseihin. Erityisen ihanilta ne maistuvat vastapaistettuina glögin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t 30 min kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuusto-pähkinäkierteet

Ainekset

25
g
hiivaa
3
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
dl
kauraleseitä tai -hiutaleita
3
rkl
rypsiöljyä
6
dl
vehnäjauhoja
½
dl
pähkinäsekoitusta
Kaulimiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Täyte
1
dl
pähkinäsekoitusta rouhittuna
100
g
sinihomejuustomurua (esim. Aura)
Pinnalle
50
g
sinihomejuustomurua
pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, leseet ja puolet jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot ja öljy. Rouhi pähkinäsekoitus ja lisää se joukkoon alustuksen loppuvaiheessa.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle leivinpaperille. Ripottele jauhoja taikinan päälle ja kauli tai taputtele se 30 cm x 30 cm:n levyksi. Ripottele rouhittua pähkinäsekoitusta ja sinihomejuustomurua puolelle taikinalevystä. Käännä toinen taikinalevyn puolikas täytteen päälle. Muotoile täytetystä taikinalevystä painelemalla suorakaiteen muotoinen.
  4. Leikkaa taikinalevystä taikinapyörällä noin 2 cm leveitä nauhoja. Kääräise ne kierteisiksi rinkuloiksi leivinpaperin päälle pellille. Jätä hieman leviämisvaraa. Peitä kranssit liinalla ja anna kohota puoli tuntia.
  5. Sivele kranssit munalla. Ripottele päälle pähkinöitä ja sinihomejuustoa.
  6. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Kranssit ovat parhaimmillaan uunituoreina. Jos teet ne etukäteen, säilytä ne jääkaapissa ja lämmitä uunissa rapeiksi ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pizzan helppous ja piirakan herkullisuus! Mehevän pizzapiiraan täytteenä on riistamakkaraa, syyskasviksia ja mozzarellaa. Niiden ansiosta makua riittää joka palaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pizzapiiras riistamakkarasta

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
75
g
kylmää voita
1
kananmunankeltuainen
n. 1
rkl
kylmää vettä
Täyte
½
myskikurpitsa (noin 500 g)
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
dl
valmista pasta- tai pizzakastiketta
400
g
(riista)raakamakkaraa
2–3
dl
suppilovahveroita
2
dl
parmesaania raastettuna
200
g
terttukirsikkatomaatteja
125
g
mozzarellaa
tuoreita yrttejä
(chiliöljyä)

Työvaiheet

  1. Nypi jauhot ja kuutioitu voi murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paloittele kurpitsa ja laita leivinpaperille pellille. Valuta öljy päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa kypsäksi, noin 30 minuuttia.
  3. Paloittele makkarat. Puhdista sienet ja raasta juusto.
  4. Vuoraa uunivuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla. Kauli taikina hieman suuremmaksi levyksi ja laita vuokaan. Peitä leivinpaperilla ja laita painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Esipaista uunissa 10 minuuttia.
  5. Poista leivinpaperi painoineen. Levitä tomaattikastike esipaistetulle pohjalle. Asettele makkarat, sienet, kurpitsat ja tomaatit päälle. Ripottele parmesaani pinnalle. Paista 15 minuuttia tai kunnes pohja ja makkarat ovat kypsiä. Revi mozzarella päälle. Viimeistele yrteillä ja halutessasi öljyllä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2098 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jäikö muusia yli? Leivo niistä pehmoiset sämpylät. Taikinaan raastettu cheddarjuustokimpale takaa herkullisen maun.

Sämpylät onnistuvat mainiosti myös jauheesta tehdystä pikamuusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
35 min + kohotus 30 + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Peruna-cheddarsämpylät

Ainekset

2
dl
maitoa
reilu ½
palaa (30 g)
hiivaa
2
dl
cheddarjuustoa raasteena
3
dl
perunamuusia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
grahamjauhoja
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
rkl
siirappia
½
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Raasta juusto. Yhdistä kaikki taikinan aineet ja vaivaa tasaiseksi. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  2. Jaa taikina 14 osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna kohota noin 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Leikkaa halutessasi terävällä veitsellä sämpylöiden pintaan pienet ruudukot. Sekoita siirappi ja vesi keskenään ja voitele sämpylät seoksella. Kypsennä uunissa 12–15 minuuttia.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 659 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Tässä se on, täydellinen suolainen makupala glögin rinnalle! Flammkuchen eli liekkipiiras on parhaimmillaan vastapaistettuna, hetken jäähtyneenä.

Vinkki! Voit valmistaa taikinan edellisenä päivänä ja säilyttää sen jääkaapissa tiiviissä pussissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 minuuttia + 40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinä-flammkuchen

Ainekset

6–8
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
2
munaa
2
dl
vettä
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
200
g
ranskankermaa
150
g
sinihome- tai vuohenjuustoa
1
dl
hasselpähkinöitä
½
dl
pinjansiemeniä
tuoretta timjamia
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi. Taputtele taikina palloksi. Anna taikinapallon levätä jääkaapissa 20 minuuttia.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kuuteen palaan. Painele tai kauli paloista ohuita pohjia jauhotetulla pöydällä.
  3. Nosta pohjat leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille.
  4. Levitä notkistettua ranskankermaa pinnalle. Murustele päälle juustoa. Paista piiraita 8–10 minuuttia.
  5. Paahda pähkinät ja pinjansiemenet kevyesti pannulla. Ripottele pähkinät paistettujen piiraiden päälle. Viimeistele tuoreella timjamilla, lorauksella oliiviöljyä ja rouhitulla mustapippurilla.

Kommentit (0)