Soppa365 on lisännyt 244 reseptiä.
Linkitetty 553 keittokirjaan.
OHJE: Riikka Kaila KUVA: Tuomas Kolehmainen

Pelti viittaa tämän kuohkean ja pehmoisen leivän osalta vain kypsennysastiaan. Kuohkea rakenne ei kuitenkaan tarkoita tuntien puurtamista leivontahommissa: Leipä vaatii aktiivista huomiotasi vain vaivaiset 10 minuuttia! Tämä jos mikä on leipaisua parhaimmillaan!

Peltileipä on parasta pikaleipää. Tässä omassa suosikkiohjeessani edes vaivaamista ei tarvita, vaan taikina sekoitetaan puulastalla ja jätetään tarkoituksella löysäksi. Sämpylä- ja limpputaikinat ovat usein tanakampia, jotta niitä pystyy muotoilemaan. Peltileivän suhteen ei tarvitse huolehtia taikinan muotoiltavuudesta, vaan taikina kaapaistaan suoraan kulhosta leivinpaperoidulle pellille. Leivän leipaisu onnistuu niin arkena kuin viikonloppuna, kunhan kohotukseen pystyy varaamaan kokonaisen tunnin.

Tähän ohjeeseen liittyy myös hauska muisto kotitalousopettajan ajoiltani, kun opetin työväenopistossa miesten kokkauskurssia. Peltileipä aiheutti huvittuneita letkautuksia herroilta kurssin alussa. Kurssimateriaaleja kirjoittaessani ei minulle tullut mieleenkään, että pelti voisi leivän nimessä viitata kivikovaan rakenteeseen. Loppujen lopuksi leipä maistui kurssilla viimeistä murusta myöten uunituoreena, voin kanssa nautittuna, eikä korviini kantautunut enää kommenttiakaa konepelleistä. Voisin vannoa, että tämä yksinkertaisuudessaan nerokas ohje innosti monet kurssilaiseni arkileivän leivonnan pariin.

 

Annoksia
n. 16 palaa
Valmistusaika
10 min + kohotus ja paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä peltileipä

Ainekset

3
dl
vettä
2
dl
maustamatonta jogurttia
3
dl
kaurahiutaleita
1
ps
kuivahiivaa (11 g)
½
dl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
dl
rypsiöljyä
6
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita vesi ja jogurtti ja lämmitä reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon kuivahiiva ja lisää seos nesteeseen. Lisää myös hunaja, suola ja öljy ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja vähitellen puulastalla sekoittamalla. Jatka puulastalla sekoittamista hetki jauhojen lisäämisen jälkeen.
  2. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele jauhotetuin käsin koko pellin kokoiseksi levyksi.
  3. Anna taikinan kohota leivinliinalla peitettynä noin tunnin ajan.
  4. Paista leipä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Jäähdytä hieman leivinliinalla peitettynä ja tarjoa tuoreena voin kera.

Kommentit (3)

Vierailija

Ihanan pehmeä leipä, mutta hunajaa on aivan liikaa. Tuli kummallisen imelää. Ehkä puolittaisin määrän!

Vierailija

Heitin päälle juustoa ja laitoin vähemmän hunajaa, niin mums

Satuhelena

Voisiko tässä vehnäjauhot korvata sämpyläjauhoilla? Olisi vähän terveellisempi?

Me Naiset on lisännyt 867 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Nyt on kuohkeaa ja rapeaa! Leivo kaikkien aikojen paras gluteeniton pizzasi tällä ohjeella. Tärkeää on kohottaa pohja vain kerran, valmiiksi muotoiltuna.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
15 min + 30 min kohottaminen ja 10 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pizzapohja

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
25
g
hiivaa
1
rkl
hunajaa
2
tl
psylliumia
1
tl
suolaa
4
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
4
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Liuota joukkoon hiiva, lisää hunaja ja psyllium. Sekoita hyvin. Anna psylliumin turvota 5 minuuttia.
  2. Lisää suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Lisää loput jauhoista ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Lisää öljy taikinaan.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja muotoile pyöreiksi pizzoiksi jauhotetuin sormin. Nosta pizzat leivinpaperille.  Peitä leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi ja nosta pelti lämpenemään uuniin. Täytä ensimmäinen pizza. Siirrä se leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista noin 10 minuuttia. Täytä ja paista toinenkin pizza samoin.

Vinkki! Täytä pizza tomaattikastikkeella, tomaateilla ja mozzarellalla. Perinteisestä margheritasta sen erottaa tuore rakuuna.

Kommentit (1)

Vierailija

Onko hunajalla joku tehtävä, vai vain makua antamassa?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Pitamaiset manakeesh-leivät päällystetään seesaminsiemenistä ja sumakista valmistetulla zaatar-mausteseoksella. Revi, pyyhkäise tahnaan ja haukkaa! Puolukalla raikastettu munakoisotahna on leivälle täydellinen pari.

Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Manakeesh zaatar -leivät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
1
dl
maitoa
8
dl
vehnäjauhoja
1 1/2
tl
kuivahiivaa
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
2
rkl
oliiviöljyä
Lisäksi
2
rkl
vaaleita seesaminsiemeniä
2
rkl
sumakkia
1
rkl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja maito ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
  2. Mittaa noin puolet vehnäjauhoista toiseen kulhoon. Sekoita hiiva, sokeri ja suola jauhoihin. Lisää jauhoseos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Kohota leivinliinan alla 1 tunti.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa taikina jauhotetulla alustalla kuuteen palaan. Kauli palat ohuiksi ympyröiksi.
  4. Yhdistä seesaminsiemenet, sumakki, timjami ja suola kulhossa. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi. Hiero seos tasaisesti leiville.
  5. Jaa leivät leivinpapereilla vuoratuille pelleille. Paista kutakin pellillistä uunin alatasossa 10–15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä tai jäähtyneinä.

Vinkki! Hapokkaalta maistuvaa sumakkia myydään muun muassa Ruohonjuuressa ja isoissa marketeissa. Jos et löydä sumakkia, korvaa se sitruunankuoriraasteella.

 

Munakoiso-puolukkatahna

Ainekset

2
isoa munakoisoa
1
sipuli
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
puolukoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa munakoisot. Tee niihin muutamia reikiä haarukalla tai veitsenkärjellä. Paahda munakoisoja leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa 30 minuuttia. Jäähdytä.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää suola ja mustapippuri. Jätä odottamaan.
  3. Poista jäähtyneistä munakoisoista kanta. Kuori munakoisot. Lisää malto sipuliseokseen. Kuumenna seos kiehuvaksi, peitä kannella ja alenna lämpöä. Hauduta hiljalleen kuplien noin 25 minuuttia. Soseuta seos tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella.
  4. Muhenna puolukat ja sokeri kulhossa haarukalla karkeaksi. Lisää tahnaan. Kuumenna hyvin, ja anna sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1777 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Tässä kasvisgaletessa koukuttaa rapean pohjan ja mehevän täytteen yhdistelmä. Vegaaninen piirakka sopii kaikille.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + taikinan tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-sitruunagalette

Ainekset

Piiraspohja
4
dl
jauhoja
1/2
dl
riihiruisjauhoja
1
tl
suolaa
3/4
dl
öljyä
1
dl
kylmää vettä
Täyte
1
purjo
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
rs (150 g)
(vegaanista) tuorejuustoa
2
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
sitruunan kuorta
2
rkl
mantelijauhoa
1
rkl
oluthiivaa
1/2
tl
suolaa
Päälle
1
kesäkurpitsa
1/2
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta timjamia
1
ruukku
punaista basilikaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi haarukalla ja vaivaa sen jälkeen taikina käsin nopeasti joustavaksi. Kääri kelmun ja laita jääkaappiin tunniksi.
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  3. Hienonna purjo ja huuhtele se siivilässä juoksevan veden alla. Valuta hyvin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy pannussa. Kuullota purjoja ja valkosipulia 5 minuuttia. Siirrä sipulit tehosekoittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon. Lisää tuorejuusto ja sitruunan mehu ja kuori joukkoon. Soseuta ja lisää loput täytteen ainekset.
  4. Viipaloi kesäkurpitsa ja hienonna yrtit.
  5. Kauli taikina isoksi kiekoksi. Levitä tuorejuustotahna pohjalle ja kesäkurpitsat sen päälle. Mausta suolalla. Hienonna timjami ja ripota se galetten pinnalle. Taita taikinan reunat täytteen päälle. Paista uunissa 40 minuuttia.
  6. Viimeistele galette basilikanlehdillä.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pienet kantarellipiirakat

Ainekset

75
g
Voita
1/2
Dl
Perunasosejauhetta
1/2
Tl
Leivinjauhetta
1
Dl
Kaurajauhoa
1/2
Dl
Kaurahiutaleita
1
Dl
Kylmää vettä
Täyte:
n.2
Dl
Kantarelli
1
Kpl
Iso sipuli
1/2
Prk
Kermaviiliä
2
Kpl
Kananmuna
Suolaa
Mustapippuria
1
Dl
Juustoraastetta

Työvaiheet

Pohjat:
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää pehmeä rasva. Lopuksi nopeasti kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Painele taikina (voidelltuihin) piirakkavuokien pohjalle.

Täyte:
Pilko sipuli ja kantarellit. Paista sienet ja sipuli voissa pannulla. Mausta suolalla oman maun mukaan.

Sekoita kulhossa kermaviili, juustoraaste, munat ja mausteet keskenään. Lisää paistetut sienet ja sipuli.

Kaada täyte piirakkavuokiin. Ripottele päälle vielä kevyesti juustoraastetta.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentit (0)