Klassisessa kantarellipiirakassa on murea pohja ja mehevän juustoinen täyte. Piirakka on ihanimmillaan hetken jäähtyneenä.
Kantarellipiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Murenna voi ja jauhot hiekkamaiseksi muruksi. Raasta parmesaani ja lisää se jauhoseoksen joukkoon. Mittaa joukkoon vesi. Sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa.
- Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 26 cm:n) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjaista piirasvuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperipala ja painele taikina sen päälle. Rypistä toinen leivinpaperi, avaa se ja paina kevyesti taikinan päälle vuokaan. Laita pohja jääkaappiin 10 minuutiksi.
- Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pistele pohja leivinpaperin läpi haarukalla, jätä leivinpaperi pohjan päälle ja esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen.
- Puhdista sienet ja leikkaa ne muutamaan osaan, pienet sienet voit jättää kokonaisiksi. Hienonna yrtit. Raasta juusto.
- Paista sieniä voissa kuumalla pannulla 5 minuuttia. Sekoita munat, kerma, juustoraaste ja mausteet keskenään. Sekoita joukkoon kantarellit.
- Poista paistopaperi esipaistetun piirakkapohjan päältä. Kaada täyte piiraspohjan päälle.
- Jatka paistamista uunin alatasolla 30–35 minuuttia.
Parmesan-raasteen voi aivan hyvin korvata mustaleima Emmental -raasteella.
Itse tein eilen vastaavan piirakan, ilman pohjan esipaistoa, hyvää tuli!
Ne sienethän voisi esikypsentää ennen piirakkaan laittamista, silloin niiden kosteus puolittuisi ja tulisi vieläkin makoisampaa.
Sienten kypsentämisestä: kohdassa 5 kehotetaan paistamaan sienet ja sipuli pannulla. Kannattaa tosiaan tehdä tämä, jotta enin kosteus haihtuu eikä täytteestä tule vetistä.
Kypsennin sienet ajan kanssa ja piirakasta tuli todella hyvä!
Piirakka jäi keskeltä löysäksi ja kanttarellin maku juuston alle eli ihan yhtä tyhjän kanssa haaskata kanttikset tähän.
Ohjeessa ei mainita sipulia ollenkaan, eli esikypsensin sienet sellaisenaan voissa. Tuoretta timjamia käytin ehkä runsaammin kuin ohjeessa. Tuli ehdottomasti paras kantarellipiirakka koskaan!
https://www.soppa365.fi/comment/reply/107753
Ihan pätevä resepti, mutta kantarelleja kannattaa laittaa paljon (litra on vähän epämääräinen mitta kun sienten koosta riippuu kuinka paljon niitä menee litra-astiaan), ja sienten paistoaika on huomattavasti pitempi kuin 5 minuuttia. Tein valmiiseen pohjaan, ilman esipaistoa, ja käytin västerbotten-juustoa. Hyvää tuli, tämä ohje ei tosiaan kaipaa sipulia.
Olipa hyvä respti. Pohjasta tuli kerrankin sopivan kypsä, eikä tähmäisen puoliraaan oloinen. Juustona käytin parmesaania pohjaan ja Västerbottenia täytteeseen. Kiitos toiselle kommentoijalle tästä vinkistä.
Oli hyvää, jätin reseptin auki mutta sooloilin suurimman osan ajasta. Ei haittaa koska kanttarellit hoitaa suurimman osan tehtävästä, kunhan tosiaan muistaa esipaistaa ne, kuten ohjeessakin lukee. Saa tunaroida kyllä pahemman kerran jos ei saa makoisaa piirakkaa kanttarelleista aikaiseksi
kannattaa hillitä rasvan käyttöä kun esipaistat kanttarelleja syttyi saatana paremmin kun thaimaalainen lady boy meikämandoliinille
piirakka haisi pahemmalta kuin juutalais mummoni kaasukammio