Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 392 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Klassisessa kantarellipiirakassa on murea pohja ja mehevän juustoinen täyte. Piirakka on ihanimmillaan hetken jäähtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellipiirakka

Ainekset

Pohja
125
g
kylmää voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl (40 g)
parmesaania raastettuna
2
rkl
vettä
Täyte
1
l
kantarelleja
1–2
rkl
tuoretta rosmariinia tai timjamia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
150
g
juustoraastetta (esim. gruyère)
2
rkl
voita
3
munaa
2
dl
kuohu- tai ruokakermaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Murenna voi ja jauhot hiekkamaiseksi muruksi. Raasta parmesaani ja lisää se jauhoseoksen joukkoon. Mittaa joukkoon vesi. Sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa.
  2. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 26 cm:n) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjaista piirasvuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperipala ja painele taikina sen päälle. Rypistä toinen leivinpaperi, avaa se ja paina kevyesti taikinan päälle vuokaan. Laita pohja jääkaappiin 10 minuutiksi.
  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pistele pohja leivinpaperin läpi haarukalla, jätä leivinpaperi pohjan päälle ja esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen.
  4. Puhdista sienet ja leikkaa ne muutamaan osaan, pienet sienet voit jättää kokonaisiksi. Hienonna yrtit. Raasta juusto.
  5. Paista sieniä voissa kuumalla pannulla 5 minuuttia. Sekoita munat, kerma, juustoraaste ja mausteet keskenään. Sekoita joukkoon kantarellit.
  6. Poista paistopaperi esipaistetun piirakkapohjan päältä. Kaada täyte piiraspohjan päälle.
  7. Jatka paistamista uunin alatasolla 30–35 minuuttia.

Kommentit (13)

Cheeselover

Parmesan-raasteen voi aivan hyvin korvata mustaleima Emmental -raasteella.

Piksula

Itse tein eilen vastaavan piirakan, ilman pohjan esipaistoa, hyvää tuli!

RexDurio

Ne sienethän voisi esikypsentää ennen piirakkaan laittamista, silloin niiden kosteus puolittuisi ja tulisi vieläkin makoisampaa. 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Sienten kypsentämisestä: kohdassa 5 kehotetaan paistamaan sienet ja sipuli pannulla. Kannattaa tosiaan tehdä tämä, jotta enin kosteus haihtuu eikä täytteestä tule vetistä.

Saskia

Kypsennin sienet ajan kanssa ja piirakasta tuli todella hyvä!

Pettynyt -1

Piirakka jäi keskeltä löysäksi ja kanttarellin maku juuston alle eli ihan yhtä tyhjän kanssa haaskata kanttikset tähän.

Kotitonttu

Ohjeessa ei mainita sipulia ollenkaan, eli esikypsensin sienet sellaisenaan voissa. Tuoretta timjamia käytin ehkä runsaammin kuin ohjeessa. Tuli ehdottomasti paras kantarellipiirakka koskaan!

Dodo

Ihan pätevä resepti, mutta kantarelleja kannattaa laittaa paljon (litra on vähän epämääräinen mitta kun sienten koosta riippuu kuinka paljon niitä menee litra-astiaan), ja sienten paistoaika on huomattavasti pitempi kuin 5 minuuttia. Tein valmiiseen pohjaan, ilman esipaistoa, ja käytin västerbotten-juustoa. Hyvää tuli, tämä ohje ei tosiaan kaipaa sipulia.

Tyytyväinen kokki

Olipa hyvä respti. Pohjasta tuli kerrankin sopivan kypsä, eikä tähmäisen puoliraaan oloinen. Juustona käytin parmesaania pohjaan ja Västerbottenia täytteeseen. Kiitos toiselle kommentoijalle tästä vinkistä.

Karsarelli

Oli hyvää, jätin reseptin auki mutta sooloilin suurimman osan ajasta. Ei haittaa koska kanttarellit hoitaa suurimman osan tehtävästä, kunhan tosiaan muistaa esipaistaa ne, kuten ohjeessakin lukee. Saa tunaroida kyllä pahemman kerran jos ei saa makoisaa piirakkaa kanttarelleista aikaiseksi

timo67

kannattaa hillitä rasvan käyttöä kun esipaistat kanttarelleja syttyi saatana paremmin kun thaimaalainen lady boy meikämandoliinille

abdulahmamen

piirakka haisi pahemmalta kuin juutalais mummoni kaasukammio

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 104 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Elvi Rista

Rukiiset sydänsämpylät eivät menetä tuoreuttaan ihan heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 12 kpl
Valmistusaika
45 min + kohottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeät rukiiset sydänsämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
3
rkl
siirappia
½
dl
mämmimallasta
5
dl
ruisjauhoja
noin 6
dl
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita taikinan valmistus sekoittamalla keskenään vesi, hiiva, siirappi, mämmimallas ja ruisjauhot. Anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia, jotta ruisjauhot ja maltaat ehtivät turvota.
  2. Lisää suola ja vehnäjauhot ja alusta pehmeäksi ja kimmoisaksi taikinaksi.
  3. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja pilko se noin 12 palaan.

  4. Pyöritä palat pyöreiksi. Tee veitsellä noin 2 cm:n viilto jokaisen pallon yläreunaan. Paina palaa matalammaksi ja muotoile viillon vastakkainen reuna hivenen suipoksi, jotta saat aikaan sydämen muotoisen sämpylän.

  5. Nosta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Kohota sämpylät kaksinkertaiseksi.

  6. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 15 minuuttia tai siihen asti, kunnes ne ovat kauniin värisiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 439 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Rennot muutaman aineksen sämpylät syntyvät taikinaa vaivaamatta ja ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
10 min + kohottaminen ja paistaminen 13 t
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli sämpylät

Ainekset

1
tl
kuivahiivaa
2
tl
hienoa merisuolaa
dl
vehnäjauhoja
dl
vettä huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva ja suola jauhoihin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia.
  2. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaada taikina päälle. Jaa taikina 12 palaan ja työstä sämpylöiksi kääntämällä palan reunoja kohti keskustaa muutaman kerran. Sämpylöistä ei tarvitse tulla pyöreitä. Nosta sämpylät jauhopuoli ylöspäin kahdelle uunipellille. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15–17 minuuttia.

Kommentit (11)

Aloitteleva leipoja

Kiitos helposta ohjeesta! Vehnäjauhojen sijaan voi varmaan käyttää sämpyläjauhoja tai jotain muuta sekotusta? Ei varmaan vaikuta taikinan tekeytymiseen tms.?

Migotsi

Aina mielenkiintoisia nämä "VAIN YKSI RAAKA-AINE" reseptit, jos haluat mussuttaa vehnäjauhoa vedellä. niin se onnistuu kupissakin...

Vierailija

Miten gluteenittomat yön yli, kiitän ohjeesta.

Vierailija

Migotsi, nämähän ovat hyviä. Voi laittaa sekaan vähän oliiviöljyä. Tai vaikka auringonkukan siemeniä.

Vierailija

On ihan ok käyttää illalla aikaa siihen että saa aamulla tuoreita sämpylöitä, 45 min on vaan liian pitkä aika aamusella odottaa, kertokaa ihmeessä resepti minkä myötä voi sämpylät laittaa aamulla suoraan uuniin ja syödä 15 minuutin päästä tuoreita sämpylöitä?

TittaO

Miksihän niin monet ovat rakastuneet näihin vehnäpulliin, joita sitten sämpylöiksi kutsutaan 🤔
Itse en käytä valkoista vehnää juuri missään leipä/sämpylätaikinoissa. Aina hiivaleipäjauhoja esim rukiilla ryyditettynä. Samoin joukkoon tulee yleensä jotain hiutaleita tms ja siemeniä. Hiukan öljyä taikinaan, samoin siirappia/hunajaa hiivan ruuaksi.
Leivällä pitäisi olla myös jotain ravintoarvoakin, eikä aina tarvi mennä siitä mistä aita on matalin.
Eikä oma pullataikinanikaan synny pelkästä valkoisesta jauhosta.
Ainoa myönnytys valkoiselle jauholle on Manitoba cream, jota käytän välillä juuren tekemiseen, koska sen sitkon kestävyys on kotimaisia jauhoja parempi.
Tarkoitukseni ei ole arvostella reseptin laatijaa, vaan tätä yleistä "pullamössö" leipäkulttuuria.
Samalla vaivalla sinne taikinaan sekoittaa hiukan terveellisempiäkin jauhoja, siinä ei mene sen kauemmin aikaa.
Taikinan voi sitten jättää yön yli kehittymään ja ottaa siitä sen jälkeen paistettavaksi esim kauhalla, tai kouralla (kertishanskat käteen) sopivan osan pellille. Eikä tehdä tönkköä taikinaa!

Vierailija

Aina pitää joka reseptin kanssa olla näitä ihme pätijöitä 🙄 Voi hyvää päivää, jos se vehnäjauho ahdistaa noin paljon, niin älä lue näitä reseptejä!

Vierailija

Öö, hiivaleipäjauhot ovat vehnää.

VeryBerry

Resepti on aivan liian monimutkainen puolen tunnin lisänostatuksineen ja muotoiluineen, ja siinä on pari desiä liikaa jauhoja. Ei tuosta löysää taikinaa tule. Minä teen aina niin, että panen neljään desiin 7-8 desiä vehnäjauhoja,  reilun desin porkkanaraastetta, 1 tl:n kuivahiivaa ja 1,5 tl suolaa. Neste sekoitetaan kuivien aineiden joukkoon, kulho peitetään kelmulla tai suljetaan muovipussiin ja annetaan nousta JÄÄKAAPISSA 12 tuntia. Sen jälkeen taikinasta muotoillaan (nostattamatta uudelleen) pöydällä pötkö, joka leikataan 8 osaan. "Kiekot" nostetaan sellaisinaan pellille ja pannaan KYLMÄÄN uuniin. Uuninlämmöksi 250 astetta. Paistetaan n. 25 minuuttia, kunnes ovat kullanruskeita. Lämpenevässä uunissa kylmät sämpylät pullistuvat ensin, sitten alkavat kypsyä.

Vierailija

Annetaan tekeytyä huoneenlämmössä 12 h? Olisko kuitenkin jääkaapissa?

Vierailija

Juu tein taikinan ohjeen mukaan tarkasti mitaten, ei tullut löysää taikinaa vaikka lisäsin vettä 1.5dl. Oli ohjeessa varmaan joku pielessä?548

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Pretzel-leipästen keitinveteen lisätään reilusti soodaa, joka antaa niille ominaisen maun ja rakenteen. Ripottele pinnalle ennen paistoa esimerkiksi parmesaaniaja mustapippuria, siemeniä tai rosmariinia ja sormisuolaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + tekeytyminen ja paistaminen 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmopretzelit

Ainekset

2
tl
kuivahiivaa
3
dl
lämmintä vettä (42-asteista)
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
7–8
dl
vehnäjauhoja
KEITINVESI
2
l
vettä
dl
ruokasoodaa
LISÄKSI
1
kananmuna
siemeniä, sormisuolaa ja/tai parmesaania

Työvaiheet

  1. Sekoita hiiva vispilällä reilusti kädenlämpöiseen veteen. Anna hiivalle pari minuuttia aikaa liueta ennen muiden ainesten lisäämistä. Sulata voi. Sekoita hiiva-vesiseokseen suola, sokeri ja voisula. Alusta jauhot joukkoon joko käsin tai koneella. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu käsissä kimmoisalta. Anna levätä liinan alla 10 minuuttia. 
  2. Jaa taikina 12 palaan. Pyöritä palat noin 25 cm:n tangoiksi. Kiepauta tangon päät yhteen ja käännä alaspäin pretzeliksi. 
  3. Kiehauta vesi ja sooda kattilassa kiehuvaksi. Pudota 2–3 pretzeliä kerrallaan veteen ja anna kypsyä 20–30 sekuntia. Nosta pretzelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle pellille (6 kpl/pelti).
  4. Riko muna kulhoon ja vispaa tasaiseksi. Sivele prezelit munalla. Ripottele pinnalle haluamasi päälliset. Paista pretzeleitä 200-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Kommentit (1)

Vierailija

Muuten ihan kiva resepti, mutta mihin on unohtunut pretzelien kohottaminen muotoilun jälkeen mutta ennen soodakylpyä?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3246 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Japanilaisten maitosämpylöiden pumpulinpehmeä rakenne syntyy esitaikinalla, yudanella, joka valmistetaan keittämällä. Yudane sitoo vettä taikinaan ja pitää sämpylät kosteina päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
25 min + kohottaminen ja paistaminen 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Maitosämpylät valkosipulivoilla

Ainekset

ESITAIKINA ELI YUDANE
1
dl
vehnäjauhoja
¼
dl
vettä
TAIKINA
dl
vehnäjauhoja
rkl
sokeria
2
tl
kuivahiivaa
tl
suolaa
dl
maitoa
1
rkl
voita huoneenlämpöisenä
LISÄKSI
1
kananmuna
3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
150
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Laita esitaikinan jauhot kuumuutta kestävään kulhoon. Kiehauta vesi pienessä kattilassa. Kaada vesi koko ajan lusikalla sekoittaen jauhojen joukkoon. Kääri syntynyt taikina kelmuun ja anna sen tekeytyä kylmässä vähintään 1 tunti. 

  2. Sekoita jauhoihin sokeri, hiiva ja suola. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivat aineet, maito, esitaikina ja pehmeä voi keskenään tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia. Lisää tarvittaessa jauhoja sen verran, että taikina ei tartu enää käsiin tai koneella tehtäessä taikinakulhon reunoihin. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Tähän menee noin tunti.

  3. Kaada taikina leivinalustalle ja jaa 8 palaan. Pyörittele palat sileiksi sämpylöiksi. Nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle uunipellille. Anna sämpylöiden kohota liinan alla 30–40 minuuttia.

  4. Voitele sämpylät kananmunalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen täyttämistä.

  5. Hienonna valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita ne pehmeän voin joukkoon. Leikkaa sämpylöihin syvät viillot niin, että yhteen sämpylään muodostuu 6 lohkoa. Jaa noin puolet voista sämpylöiden sisälle joko kahdella pikkulusikalla tai pursottamalla. Paahda sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 5–7 minuuttia.

  6. Sulata loppu valkosipuli-persiljavoi. Kasta kuumat sämpylät voisulaan yläpuoli edellä heti paahtamisen jälkeen. Tarjoa heti.

Kommentit (1)

Vierailija

Tein näitä kerran japanilaisen leivontakirjan mukaan. Tosi hyviä tuli mutta nyt aion tehdä tällä ohjeella ja laitan myös valkosipulivoita. Muutama työvaihe tässä on eivätkä valmistu nopeasti mutta ovat leipomisen arvoisia.