Me Naiset on lisännyt 1107 reseptiä.
Linkitetty 154 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Klassisessa kantarellipiirakassa on murea pohja ja mehevän juustoinen täyte. Piirakka on ihanimmillaan hetken jäähtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellipiirakka

Ainekset

Pohja
125
g
kylmää voita
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl (40 g)
parmesaania raastettuna
2
rkl
vettä
Täyte
1
l
kantarelleja
1–2
rkl
tuoretta rosmariinia tai timjamia hienonnettuna (tai 1 tl kuivattua)
150
g
juustoraastetta (esim. gruyère)
2
rkl
voita
3
munaa
2
dl
kuohu- tai ruokakermaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Murenna voi ja jauhot hiekkamaiseksi muruksi. Raasta parmesaani ja lisää se jauhoseoksen joukkoon. Mittaa joukkoon vesi. Sekoita taikina nopeasti, älä vaivaa.
  2. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 26 cm:n) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjaista piirasvuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperipala ja painele taikina sen päälle. Rypistä toinen leivinpaperi, avaa se ja paina kevyesti taikinan päälle vuokaan. Laita pohja jääkaappiin 10 minuutiksi.
  3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pistele pohja leivinpaperin läpi haarukalla, jätä leivinpaperi pohjan päälle ja esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
  4. Puhdista sienet ja leikkaa ne muutamaan osaan, pienet sienet voit jättää kokonaisiksi. Hienonna yrtit. Raasta juusto.
  5. Paista sieniä voissa kuumalla pannulla 5 minuuttia. Sekoita munat, kerma, juustoraaste ja mausteet keskenään. Sekoita joukkoon kantarellit.
  6. Kaada täyte esipaistetun piiraspohjan päälle.
  7. Paista uunin alatasolla 30–35 minuuttia.

Kommentit (4)

Cheeselover

Parmesan-raasteen voi aivan hyvin korvata mustaleima Emmental -raasteella.

Piksula

Itse tein eilen vastaavan piirakan, ilman pohjan esipaistoa, hyvää tuli!

RexDurio

Ne sienethän voisi esikypsentää ennen piirakkaan laittamista, silloin niiden kosteus puolittuisi ja tulisi vieläkin makoisampaa. 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Sienten kypsentämisestä: kohdassa 5 kehotetaan paistamaan sienet ja sipuli pannulla. Kannattaa tosiaan tehdä tämä, jotta enin kosteus haihtuu eikä täytteestä tule vetistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sport on lisännyt 81 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Pizza bianco -tyylisestä pizzasta kypsennetään vain pohja ja kermaviilistä tehty sitruunainen kastike. Kuuma pizza täytetään kylmäsavulohella, kurkkulastuilla, rucolalla ja marinoidulla punasipulilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
Valmistusaika 25 min + kohottaminen 30 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-ruispizza

Ainekset

POHJA
15
g
hiivaa
½
tl
suolaa
1 ½
dl
vettä
1 ½
dl
vehnäjauhoja (durum)
1 ½
dl
ruisjauhoja
2
tl
oliiviöljyä
KASTIKE
½
sitruunan kuori
1 ½
dl
kermaviiliä (rasvaa 10 %)
2
tl
sitruunan mehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria
Täyte
puolikas
kurkku
100
g
kylmäsavulohta
tuoretta rucolaa
1
pieni punasipuli
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa, sokeria ja mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Alusta jauhot ja öljy joukkoon. Anna taikinan kohota noin 30 min.

  2. Marinoi punasipuli. Suikaloi punasipuli ja sekoita joukkoon öljy, sitruunamehu sekä ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria.

  3. Painele taikina jauhotetuin käsin leivinpaperin päälle pellille. Valmista kastike. Raasta sitruunan kuori. Sekoita kulhossa kermaviili, kuoriraaste ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä kastike pizzapohjalle. Kypsennä 225 asteessa noin 10 minuuttia, tai kunnes pizza alkaa ruskistua reunoilta.

  4. Höylää kurkusta pitkiä lastuja juustohöylällä. Levitä kuuman pizzan päälle kylmäsavulohiviipaleita, kurkkulastuja, rucolaa ja marinoitua punasipulia.

Kommentit (0)

Tämä piirakka on helppo, perinteinen ja uskomattoman maukas. Rapean pohjan päällä on herkullisen kermainen täyte, jossa maistuu muun muassa purjo ja savukinkku. Kinkkipiirakka sopii vallan mainiosti sekä arkiseen ruokailuun vihersalaatin seuralaiseksi että juhlapöytään!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
20 min + paistaminen 35 min
Vaikeustaso
Helppo

Quiche lorraine eli ranskalainen kinkkupiirakka

Ainekset

Pohja:
100
g
voita
3
dl
vehnäjauhoja
1/2
dl
kauraleseitä
1/2
tl
leivinjauhetta
3/4
tl
suolaa
100
g
maitorahkaa
Täyte:
1
pienehkö
purjo (n. 150g)
1
rkl
voita
200
g
(savupalvi)kinkkua
2
rkl
tuoretta timjamia
175
g
(punaleima-emmental)juustoraastetta
1
tl
mustapippuria myllystä
3/4
tl
suolaa
100
g
ranskankermaa
3
kpl
kananmunia
2
dl
ruokakermaa
viimeistelyyn
rucolaa

Työvaiheet

Nypi voi, jauhot, kauraleseet, leivinjauhe ja suola murumaiseksi seokseksi.
Sekoita voi-jauhoseokseen maitorahka, ja muotoile taikinasta tasainen pallo.
Painele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisijaltaan n. 30 cm) pohjalle ja reunoille jauhoja apuna käyttäen.
Halutessasi voit laittaa pohjan päälle leivinpaperin ja painoksi esim. kuivattuja herneitä jotteivat reunat valahda esipaistamisen aikana.
Esipaista piiraspohjaa 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Piirapohjan paistuessa valmista täyte.
Halkaise purjo ja huuhtele se huolellisesti.
Hienonna purjo ja kuullota se voissa pehmeäksi.
Kuutioi kinkku ja hienonna timjami.
Kaada kulhoon kuullotettu purjo, kuutioitu kinkku, hienonnettu timjami ja juustoraaste.
Mausta pippurilla ja suolalla ja lisää joukkoon ranskankerma, kananmunat ja ruokakerma.
Sekoita täyte tasaiseksi ja kaada se esipaistetun piiraspohjan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Lopuksi laita uuni jälkilämmölle ja jätä piiras uuniin vielä kymmeneksi minuutiksi.
Anna piiraan jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoilemista.
Juuri ennen tarjoilemista viimeistele piirakka rucolalla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 100 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Tuliko keitettyä liikaa kaurapuuroa? Tässä makoisa tapa päästä jämistä eroon: sekoita yli jäänyt kaurapuuro sämpylätaikinaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
90 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapuuro-siemensämpylät

Ainekset

4
dl
vettä
50
g
tuorehiivaa
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1 ½
dl
kaurapuuroa
4
dl
puolikarkeita spelttivehnäjauhoja
2
dl
siemensekoitusta
1
dl
kauraleseitä
noin 5–6
dl
hiivaleipävehnäjauhoja
½
dl
öljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liota joukkoon hiiva, suola ja sokeri. (Jos puurossa on suolaa, vähennä suolan määrää taikinapohjasta.) Lisää kaurapuuro ja sekoita tasaiseksi.
  2. Mittaa joukkoon spelttivehnäjauhot, siemensekoitus ja kauraleseet, sekoita. Lisää taikinaan hiivaleipävehnäjauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaa kunnolla noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon öljy ja vaivaa taikinaa vielä hetki. Taikina saa jäädä löysäksi. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
  3. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Pyöritä taikina rennosti pitkäksi pötköksi ja jaa taikinapötkö noin 14 palaan. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota leivinliinalla alla noin 30 minuuttia.
  4. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pohjasta napakoilta ja pinta on kauniin ruskea.

Kommentit (2)

Kädetön kokki ;)

Taikinan voi myös lusikalla nostella suoraan pellille eikä tarvitse pöytää likastaa. Itse teen aina sämpylät käsiä ja pöytää likastamatta, isolla lusikalla taikinan sekoitus ja kohotuksen jälkeen "taikinapallerot" lusikalla suoraan kulhosta pellille. Ei ole vaikeeta.

Vanhassa vara parempi

Jos kaurapuuroa jää yli, lämmitän sitä seuraavana ja myös seuraavana päivänä mikrossa, lisään mustikoita tai muita marjoja ja syön. Ei puuro ole sen huonompaa, vaikka sen lämmittääkin. Ennen mikroaaltouuniaikaa äidilläni oli tapana paistaa voissa "vanhaa" puuroa viipaleina paistinpannulla ja sekin oli tosi hyvää!

Nämä sämpylät ovat hieman työläämpi, hitaampi, mutta maistuvampi versio "Fantastisista sämpylöistä".

Reseptin juju on yön yli kohottamisessa, jolloin maku paranee ja lisäksi saat nopeasti aamuksi tuoreet sämpylät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + 12-24 h kohotus + 20 min paisto
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuohkeat yön yli kohotetut sämpylät

Ainekset

5
dl
vettä
1
dl
maito
1
tl
kuivahiivaa
2
tl
hunajaa
12,5
dl
luomuvehnäjauhoja

Työvaiheet

Mittaa kylmä vesi ja kylmä maito astiaan. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja hunaja. Sekoita hyvin esim. vispilällä.

Sekoita taikinaan jauhot muutamassa erässä.

Vaivaa yleiskoneella noin 10 minuuttia löysäksi leipätaikinaksi. Lisää suola ja vaivaa vielä muutama minuutti.

Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan.

Peitä kulho esim. muovikelmulla ja laita se jääkaappiin kohoamaan vähintään yön yli. Saa olla myös pitempääkin.

Kun taikina on kohonnut yön yli noin kaksinkertaiseksi voit alkaa leipoa. Kuumenna uuni 230-250 asteeseen. Kun uuni on lämmin laita sinne noin desilitra vettä uunin kestävässä astiassa.

Ripottele 1/2 vehnäjauhoja leivinpöydälle ja kumoa taikina varovasti päälle. Älä vaivaa. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle.

Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) noin 12 osaan, esim 3 x 4 muotoon. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Nosta sämpylät pellille.

Jos haluat sämpylät nopeasti, voit laittaa heti uuniin. Jos haluat niistä pyöreitä ja vielä kuohkeampia, voit pyöritellä nelikulmaiset palat pyöreiksi sämpylöiksi. Jos teet näin, peitä ne liinalla jaa anna jälleen kohota noin tunnin verran.

Laita pelti uuniin, ja paista sämpylöitä noin 20 minuuttia.

Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.

Kommentit (0)