Soppa365 on lisännyt 239 reseptiä.
Linkitetty 223 keittokirjaan.
OHJE Kaarina Korhonen KUVA Pia Ingberg

Suomen parhaiden muurinpohjalettujen ohje on peräisin letunpaiston Suomen mestarilta.

"Sain reseptin tädiltäni, joka oli voittanut letunpaiston Suomen mestaruuden Iisalmessa. Lapsuudessani letut paistettiin samassa muurissa, jossa pyykki keitettiin. Kun talven lakanat oli pesty, muuri putsattiin ja alkoi letunpaisto. Olihan se hommaa, kun piti kurkottaa muurin pohjalle", kertoo muurikkalettujen reseptin Soppa365:lle antanut Kaarina Korhonen.

Jos olet onnekas ja saat käsiisi juustomaitoa, voit jättää kananmunan pois lettutaikinasta.

Annoksia
18-20 lettua
Valmistusaika
35 min + taikinan turvotus 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Suomen parhaat muurinpohjaletut

Ainekset

1
l
raaka- tai täysmaitoa
2
dl
vehnäjauhoja
2 1/2
dl
ohrajauhoja
1
kananmuna
1/2
tl
hienoa merisuolaa
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita maito ja jauhot kulhossa. Anna seoksen turvota viileässä 4-5 tuntia.
  2. Lisää muna ja suola taikinaan juuri ennen paistamista. Taikina ei saa olla liian sakeaa, koska silloin se ei leviä tarpeeksi ohuesti pannulle.
  3. Kuumenna muurikkapannu. Pane pannuun voita. Voin levittäminen on helpointa varpuvispilällä.
  4. Kaada 1 desilitra taikinaa pannun yläreunalle. Levitä taikina pannuun ohueksi, reikäiseksi kerrokseksi. Taikina tarttuu sopivan lämpimaan pannuun. Liian kuumassa taikina tarttuu liiaksi, kylmässä se valuu pannun keskiosaan.
  5. Kun letun reuna on ruskistunut, irrota reunat lastan avulla pannusta. Anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä.
  6. Käännä lettu ja paista vielä pieni hetki.
  7. Tarjoa lettu paperista sellaisenaan tai voilla siveltynä. Makeannälkäisille on hyvä varata kermavaahtoa ja hilloa.

Kommentit (1)

HelenK
Seuraa 
Liittynyt18.1.2015

Herkullista mökkiruokaa, vaikka kotona tekisi.

Thread has been locked.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Täytekakun muotoon tehty porkkanakakku maustetaan seljankukalla ja sitruunalla. Koristeluun käytetään ihanan makeita nektariineja.

Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
45 min + kypsennys 1 t + jäähdytys 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Seljankukka-porkkanakakku

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
hasselpähkinärouhetta
100
g
voita sulatettuna
2
dl
porkkanaraastetta
1
sitruunan kuoriraaste
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
muscovadosokeria
Kiisselitäyte
2
keltuaista
1
dl
seljankukkamehua
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
1
dl
sitruunamehua
1
rkl
perunajauhoja
2
dl
vispikermaa
Lisäksi
voita ja vehnäjauhoja vuokaan
1,5
dl
seljankukkamehua
3
nektariinia koristeluun

Työvaiheet

  1.  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 22 cm).

  2. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe kulhossa. Sulata voi kattilassa. Raasta porkkanat ja sitruunan kuori.

  3.  Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

  4.  Lisää kuivat aineet, voisula sekä porkkana- ja sitruunankuoriraaste muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi ja kaada vuokaan. Kypsennä uunissa 45 min–1 t. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ennen kumoamista.

  5. Tee täyte. Mittaa kattilaan kaikki muut täytteen ainekset paitsi kerma. Keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin kylmenemään.

  6. Juuri ennen täyttämistä: vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kylmän sitruuna-seljankukkakiisselin sekaan.

  7. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjalevy seljankukkamehulla ja lusikoi noin 1/4 täytteestä pohjalle. Laita keskimmäinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta ja lusikoi taas 1/4 täytteestä pohjalle. Laita kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta se lopulla mehulla.

  8. Kuorruta kakku lopulla täytteellä rennosti lastalla käännellen. Kakku saa jäädä pinnalta ja reunoilta läpikuultavaksi. Viipaloi nektariinit ja koristele kakun pinta.

Vinkki! Reseptit on laadittu kolmikerroksiselle kakulle. Jos haluat nelikerroksisen kakun, tee 1 ½-kertainen taikina ja paista kakkupohjat kahdessa vuoassa (Ø 22 cm). Täytä kakut jo edellisenä päivänä jolloin ne ehtivät rauhassa vetäytyä ja ovat helpommin leikattavissa.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 239 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Tekla Wannas

Maitohorsman kukinto ei maistu tuoreena juuri miltään, mutta käsiteltynä siitä paljastuu hienostunut ja voimakas aromi.

Maitohorsmajuoman ja mehujäiden ohje on peräisin Tekla Wannaksen Kukkamakuja -kirjasta.

Annoksia
5
Valmistusaika
2 päivää
Vaikeustaso
Helppo

Maitohorsmajuoma ja mehujäät

Ainekset

Maitohorsmajuoma
1,5
litraa
maitohorsman kukintoja (n. 50 g)
2
litraa
vettä
4
dl
sokeria
20
g
sitruunahappoa
Lisäksi mehujäihin
2
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele maitohorsman kukinnot kylmässä vedessä ja nosta ne talouspaperin päälle kuivumaan. Laita kukinnot kannelliseen astiaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada se kukintojen päälle. Jäähdytä seos jääkaapissa ja anna sen maustua yön yli.
  2. Siivilöi seuraavana päivänä kukinnot pois nesteestä. Sekoita sokeri ja sitruunahappo juomaan. Voit tarjoilla juoman tällaisena jäiden kanssa esimerkiksi alkoholittomana cocktailina.
  3. Jos haluat tehdä juomasta mehujäitä, sekoita mukaan vielä 2 dl sokeria. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. Kaada seos jäätelömuotteihin ja pakasta vähintään 8 tuntia. Koristele halutessasi syötävällä kimalteella.

Huom! Älä kerää maitohorsmia tai muitakaan kasveja saastuneilta paikoilta tai esimerkiksi autotien läheisyydestä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1742 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Lomaleivonta on helppoa ja nopeaa, ja tietysti siinä pitää maistua kesä! Tämä kakku lainasi pohjan blondies-leivonnaiselta. Kuorrutuksen raikastavat jogurtti ja ihanat timjamimansikat.

Annoksia
n. 15 palaa
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Timjamilla maustettu mansikkakakku

Ainekset

100
g
voita
1/2
dl
sokeria
1/2
dl
fariinisokeria
1
kananmuna
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
1
tl
leivinjauhetta
2
dl
paloiteltuja mansikoita
Kuorrutus
1
dl
kuohukermaa
1
dl
kreikkalaista jogurttia
2 + 1
rkl
tomusokeria
4
dl
mansikoita paloiteltuna
2
tl
tuoretta timjamia hienonnettuna
Lisäksi
voita vuokaa

Työvaiheet

  1. Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (Ø 22 cm). Vaahdota voi ja sokerit. Vatkaa kananmuna voi-sokerivaahtoon. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, mantelirouhe ja leivinjauhe. Kääntele jauhoseos taikinaan. Paloittele mansikat ja sekoita ne varovasti taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Kypsennä 25–30 minuuttia. Kakun tulisi olla vain juuri ja juuri kypsä. Anna kakun jäähtyä 15 minuuttia ennen kuin irrotat sen vuoasta. Jäähdytä kakku huoneenlämpöiseksi.
  3. Vaahdota kerma.
  4. Sekoita jogurtti ja 2 rkl tomusokeria kulhossa. Kääntele kermavaahto jogurtin joukkoon. Levitä jogurtti-kermaseos jäähtyneelle kakulle.
  5. Paloittele mansikat ja hienonna timjami. Sekoita ne ja 1 rkl tomusokeria keskenään. Lado mansikat kakun päälle.

Kommentit (0)

Venla Soppa365 on lisännyt 18 reseptiä.
Linkitetty 52 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Venla Rossi

Ihana ranskalainen clafoutis on kirsikkaherkku, joka on koostumukseltaan uunivanukkaan ja pannukakun välissä. Pehmeän täyteläinen clafoutis syntyy tällä ohjeella hetkessä!

Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Simppeli clafoutis

Ainekset

500
g
kirsikoita
n. 1,5
dl
kermaviiliä tai paksua maustamatonta jogurttia
1
dl
maitoa
3
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoa
2
tl
vaniljasokeria
ripaus suolaa
halutessasi koristeluun tomusokeria tai mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista kirsikoista kivet ja leikkaa ne puoliksi.
  2. Vuoraa noin kahden litran vetoinen uuni- tai kakkuvuoka leivinpaperilla. Jos käytät pyörää vuokaa, halkaisija on 20-22 cm.
  3. Kaada marjat vuoan pohjalle. Sekoita muut ainekset tasaiseksi massaksi ja kaada marjojen päälle.
  4. Paista uunin keskiosassa noin 35 minuuttia, kunnes massa on saanut reunoilta väriä ja on keskeltä juuri ja juuri hyytynyt.
  5. Tarjoa hieman jäähtyneenä. Voit koristella clafoutiksen tomusokerilla tai mintunlehdillä.

Vinkki! Voit tehdä clafoutiksen myös muista marjoista, esimerkiksi vadelmista tai mustikoista.

Kommentit (2)

Pirjoterhi

Todella hyvä kirsikkaherkku ja yksinkertainen tehdä. Syötiin mascarponekermavaahdon kanssa. Parasta kylmänä. Tätä tehdään toistekin.