Suomen parhaiden muurinpohjalettujen ohje on peräisin letunpaiston Suomen mestarilta.
"Sain reseptin tädiltäni, joka oli voittanut letunpaiston Suomen mestaruuden Iisalmessa. Lapsuudessani letut paistettiin samassa muurissa, jossa pyykki keitettiin. Kun talven lakanat oli pesty, muuri putsattiin ja alkoi letunpaisto. Olihan se hommaa, kun piti kurkottaa muurin pohjalle", kertoo muurikkalettujen reseptin Soppa365:lle antanut Kaarina Korhonen.
Jos olet onnekas ja saat käsiisi juustomaitoa, voit jättää kananmunan pois lettutaikinasta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
18-20 lettua
35 min + taikinan turvotus 5 t
Helppo
Suomen parhaat muurinpohjaletut
Ainesosat
1
l
raaka- tai täysmaitoa
2
dl
vehnäjauhoja
2 1/2
dl
ohrajauhoja
1
kananmuna
1/2
tl
hienoa merisuolaa
voita paistamiseen
Vaiheet
- Sekoita maito ja jauhot kulhossa. Anna seoksen turvota viileässä 4-5 tuntia.
- Lisää muna ja suola taikinaan juuri ennen paistamista. Taikina ei saa olla liian sakeaa, koska silloin se ei leviä tarpeeksi ohuesti pannulle.
- Kuumenna muurikkapannu. Pane pannuun voita. Voin levittäminen on helpointa varpuvispilällä.
- Kaada 1 desilitra taikinaa pannun yläreunalle. Levitä taikina pannuun ohueksi, reikäiseksi kerrokseksi. Taikina tarttuu sopivan lämpimaan pannuun. Liian kuumassa taikina tarttuu liiaksi, kylmässä se valuu pannun keskiosaan.
- Kun letun reuna on ruskistunut, irrota reunat lastan avulla pannusta. Anna letun paistua vielä hetki ennen kääntämistä.
- Käännä lettu ja paista vielä pieni hetki.
- Tarjoa lettu paperista sellaisenaan tai voilla siveltynä. Makeannälkäisille on hyvä varata kermavaahtoa ja hilloa.